Az Nvidiától hangos megint…

Megint robbantott az Nvidia. A cég hozta a várakozásoknál jobb eredményt (EPS: 5,98 dollár vs. várt 5,19 dollár).

A cég CFO-ja szerint a felrobbanó „sovereign” kereslet volt a teljesítmény legfőbb oka. Az országok saját nyelvi modelleket fejlesztenek. Így tesz Magyarország is, ahol két nagyobb léptékű fejlesztés zajlik. Az egyik a Nyelvtudományi Intézetben (Puli-GPT), a másik a magyar állam és az OTP közös fejlesztése, egyetemek bevonásával. A saját nagy nyelvi modellek fejlesztése azért szükséges, mert így lehet az adott nyelven biztosítani a pontosabb válaszokat, a kevesebb hibát. 

Például az állami kooperációban zajló fejlesztés esetében kezdetben (viszonylag gyorsan) 1,5 milliárd paraméteren tanították be a szuperszámítógépet, ezt bővítik most 30 milliárdra. Más országokban általában a telekommunikációs cégek kooperálnak az állammal. Ezek a nyelvi modellek a közigazgatásban, a tanításban, az ügyfél kommunikációban jól használhatók az ember helyett (pl. diszpécserközpontok, stb.), vagyis komoly megtakarítást hozhatnak hosszútávon.

Nem kell magyarázni, hogy a paraméterszám növelésével exponenciálisan növekszik a számítási kapacitás szükséglet, azaz csakugyan erős lehet ezen a téren a kereslet. Viszont a modell méretének növelése egyre nagyobb költséggel jár. Azaz van egy pont, egy határköltség, ahol már nem éri meg a modell méretét növelni, hiszen a pontosság csak picit, a költség pedig jelentősen növekszik. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezek a szintek még odébb vannak, de a fejlődés mértékét nézve valószínűleg gyorsan elérhetők lesznek. Valószínűleg nem kell hosszú éveket várnunk rá.

Ez tükröződik a piaci előrejelzésekben is. Ugyanis az elemzői konszenzus szerint az idei egy részvényre jutó eredmény 26 dollár fölött lehet, a jövő évben ez 33 dollárra, aztán 38-ra ugorhat, s ezután valószínűleg stagnálás jön. Sőt, talán egy kis visszaesés is. (Különben ez több mint duplázást jelentene idén a tavalyi kb. ötszörözést követően.) Ha viszont a tetőnek számító – egyelőre – 40 dollár alatti értéket tekintjük hosszútávú EPS-nek, akkor a részvény 25-ös P/E rátán forog, míg mondjuk a stagnáló eredményvárakozásokkal rendelkező AT&T 7-8-as előremutató P/E rátákkal rendelkezik. (Ez különben alacsonynak tűnik.) 

Itt azért érzünk egy – nem is olyan – kicsi árazásbeli különbséget. Szóval a jelenlegi árban van még egy elég drágának tűnő opció, ami arra alapoz, hogy az Nvidia fog még újabb meglepetéssel szolgálni. (Ilyen különben az MI, a kripto deviza és az önvezetőautó láz után, közben.) Szóval nem lehetetlen az újabb nagy gurítás, de a valószínűségéhez képest kicsit nagynak tűnik az opciós ár. S persze az MI-termelte profit is bizonytalan, s egyelőre inkább felfelé módosul.

Mindenesetre a cég 150 százalékkal, 4-ről 10 centre emelte meg a részvényenkénti, negyedéves osztalékot, ami alig mérhető osztalékhozam. A cég tizedelni fogja a részvényeket, azaz június 7-én minden részvényes tízszeres darabszámú részvénnyel fog rendelkezni, június 28-án pedig mindenki megkapja az új részvényekhez járó 1 centes osztalékot. Szóval most az erős eredménynek, az erős előrejelzésnek, na meg a darabolásnak lehet örülni, ami általában pozitívan szokott hatni a részvényárra, s az OTC piaci kereskedési adatok is ezt mutatják (+6 százalék). (forrás: ERSTE)

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás: