Az új Nemzeti Energia és Klímaterv az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítését célozza

Magyarország új Nemzeti Energia és Klímaterve az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítését célozza - ismertette Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kérdésére a Planet Budapest 2023 Expo és Élményprogramon pénteken Budapesten.

Az új Nemzeti Energia és Klímaterv az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítését célozza

Áder János felidézte: az EU célkitűzése szerint 2050-re el kell érni a klímasemlegességet. Magyarország 1990-hez képest harminchárom százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, miközben a GDP nőtt, és az erdőterületek nagysága közel duplájára nőtt - mutatott rá.

Czepek Gábor az új Nemzeti Energia és Klímatervről elmondta, hogy az a kormányzati gondolkodás alapvető dokumentuma, legfontosabb célkitűzése az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, valamint a dekarbonizáció. Magyarország célja, hogy az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását legalább ötven százalékkal csökkentse 2030-ig 1990-hez képest, valamint a bruttó végső energiafogyasztásban legalább huszonkilenc százalékos megújuló energiaforrás részarányt szeretne elérni. A közlekedési ágazatban az üvegházhatású gázok intenzitásának pedig legalább 14,5 százalékos csökkentése valósuljon meg 2030-ig - ismertette.

A szélenergiatermelésre vonatkozó kormányzati tervet érintő kérdésre elmondta: vitában állnak a szélkerék építésének technikai szabályozásáról az Európai Bizottsággal, mert nem szeretnének oda építeni ilyet, ahol a lakosság nem engedi. Jelenleg az ötödik javaslatot terjesztik elő, szerinte ősszel megállapodás születhet a kérdésről. A projektek tulajdonosainak jelenleg alig egyharmada magyar, ezen is változtatni szeretnének. A szélenergiatermelést a háromszorosára tervezik emelni, a meglévő parkok hatékonyságának fejlesztésével, és új beruházásokkal a földrajzi adottságok miatt elsősorban nyugat-magyarországi területeken - ismertette.

Áder János rámutatott, hogy a háztartási naperőművek kapacitása jelentősen nőtt, a lakossági beruházások hatására. Czepek Gábor felidézte: 2010-ben egy megawatt (MW) volt a kapacitás, jelenleg ötezeregyszáz MW az ország naperőmű-kapacitása, ebből kétezer MW háztartási erőműveké. A megújuló alapú villamosenergia-termelés középpontjában a naperőművi kapacitások bővítése áll a jelenlegi mintegy ötezer MW-ról 2030-ig közel tizenkétezer MW-ra. Ugyanilyen mértékű bővülés várható a szélerőművek esetében is, noha itt a telepített kapacitás alacsony (mintegy háromszázharminc MW-ról várhatóan ezer MW-ra).

Áder János kiért arra: a teljes magyar villamosenergia-termelés tíz-tizenöt százalékát a Mátrai Erőmű állítja elő, ugyanakkor a teljes energiatermelő ágazat CO2-kibocsátásának közel felét, ezzel a teljes hazai üvegház hatású gázok kibocsátásának tizennégy százalékát adja. A reorganizációs tervekről Czepek Gábor elmondta: a Mátrai Erőmű addig fog működni, amíg az új létesítmények el nem készülnek. Az MVM, mint tulajdonos már jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját. A modernizáció célja, hogy még ebben az évtizedben valamennyi új termelőegység működjön, a tervezett beruházási elemek között szerepel egy ötszáz MW-os kombinált ciklusú gázüzemű erőmű, a lignitbányák rekultivált területén összesen kétszáz MW kapacitással két naperőmű, valamint egy vegyes tüzelésű kiserőmű építésének előkészítése.

Paksról az államtitkár elmondta: az üzemidő hosszabbítása nagyjából ötszázmilliárd forintba kerül, a műszaki vizsgálatok alapján húsz évvel lehet meghosszabbítani az erőmű életciklusát, a munka zajlik. Az orosz-ukrán háború nehéz helyzetbe hozta a projektet, főleg a pénzügyi folyamatokat.

Az ingyenesen látogatható expo és élményprogram október elsejéig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás: