Az új panasztörvény komoly terheket ró a cégekre – érdemes azonnal elkezdeniük a felkészülést

Az Országgyűlés elfogadta a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot. A kétszázötven fő feletti cégeknek azonnal el kell kezdeniük a felkészülést, hiszen mindössze 60 nap türelmi idő áll rendelkezésükre, hogy az előírásoknak megfelelően alakítsák ki folyamataikat, mely többek között egy – jó esetben – internetes alapú, visszaélés-belejelentő rendszer létrehozását is magában foglalja – hívja fel a figyelmet a Saldo Zrt. szakértője.

Az Országgyűlés május 23-án elfogadta a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot, amely a 2013-ban elfogadott Panasztörvényt váltja fel. A törvény lehetőséget ad munkahelyi visszaélések, szabálytalanságok névvel vagy névtelenül történő bejelentésére, és számos vállalatnak írja elő kötelező visszaélés-bejelentő rendszer létrehozását. A jogszabály az EU-s Whistleblowing-direktívához igazodik: célja a 2019/1937/EU-irányelv átültetése a magyar jogrendszerbe, és ezáltal a közérdeket érintő veszélyekkel kapcsolatos bejelentések szabályozása. A felkészülési idő rövid, hiszen bizonyos cégeknek mindössze 60 napja van a kötelezettségek teljesítésére, de legkésőbb 2023. december 17-ig mindenkinek létre kell hoznia a visszaélés-bejelentési rendszert. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a kötelezettségek teljesítését, az adatvédelmi szabályok betartását pedig a NAIH fogja ellenőrizni.

Bármely munkahelyi visszaélés esetén „kongathatjuk a vészharangot”

Habár az angolszász országokban jól ismert „whistleblowing” kifejezés nagyjából annyit jelent, mint „kongatni a vészharangot”, nem áll távol a jogi szóhasználattól sem. A fogalom alatt ugyanis jogi összefüggésben közérdekű bejelentőt kell érteni, aki olyan kérdésekben kongatja meg a vészharangokat, amelyekben össztársadalmi érdekeket sértő cselekmények történnek. Ennek szellemében a panasztörvény gyakorlatilag bármely jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekmény vagy mulasztás bejelentését lehetővé teszi, kezdve például közbeszerzési eljárások során tapasztalt visszaéléstől, a szakmai titoktartás elmulasztásán át, egészen a fogyasztóvédelmi vagy környezetvédelmi szabálysértésekig. A bejelenthető magatartások alá pedig nemcsak a jogszabályba ütköző jelenségek tartoznak, hanem a munkáltató belső szabályzatában jogellenesnek minősített magatartások is (ilyen lehet például az üzleti ajándék elfogadása vagy egy állásra jelentkező elutasítása az etnikai hovatartozása miatt).

A jogszabály ugyanakkor nem csupán a bejelentések témájában „enged szabad kezet”, de a tekintetben is, hogy kik élhetnek ezzel az eszközzel. A munkavállalókon kívül többek között bejelentést tehet a foglalkoztató cég (társ)tulajdonosa, felügyelőbizottsági tagja, alvállalkozója, beszállítója, gyakornoka, önkéntese, és az, akinek a foglalkoztatóval az ilyen jellegű kapcsolata már megszűnt, vagy akinek ilyen kapcsolat létesítésére irányuló eljárása még csak folyamatban van – összességében tehát bárki, aki szerződéses jogviszonyban áll(t) az érintett vállalkozással vagy szervvel.

Visszaélés-bejelentési rendszer: „etikai forródrót” a bejelentések kezelésére

Ennek megvalósítására az új törvény által előírt egyik legfontosabb kötelezettség az, hogy az 50 vagy annál több munkavállalót foglalkoztató munkáltatóknak egyfajta „etikai forródrótot”, belső visszaélés-bejelentési rendszert kell felállítaniuk, amely egyrészt a visszaélést bejelentővel való kapcsolattartást, másrészt annak névtelenségét is biztosítja. A foglalkoztatottak létszámától függetlenül ez ugyanúgy vonatkozik a pénzmosás elleni törvény hatálya alá eső szervezetekre is – a hitelintézetekre, pénzügyi szolgáltatókra, ingatlanügylettel kapcsolatos vagy könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet végzőkre, illetve az állami szervekre vagy helyi önkormányzatokra.

Ezen felül más követelményeknek is meg kell felelniük, mint például:
-          fel kell készülniük a panaszbejelentési rendszer kialakításához kapcsolódó személyes adatok kezelésére,
-          ennek megfelelően módosítaniuk kell a már meglévő tájékoztatókat,
-          valamint rendelkezniük kell a beérkező bejelentések vizsgálatára jogosult bejelentő-védelmi megbízottal is.

Új felelősség a láthatáron: egy „bejelentővédelmi-megbízottat” is ki kell jelölni

A munkáltató dönthet úgy, hogy a beérkező bejelentéseket belsőleg kezeli, vagy bevonhat egy pártatlan, külső személyt/szervezetet is. A feladatot ellátó megbízott legfontosabb feladatai közé tartozik a bejelentést tevő tájékoztatása mind a személyes adatainak kezeléséről, mind az eljárási szabályokról – kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy mindvégig megőrizze az eljárás során kezelt személyes adatok biztonságát és integritását. Egy belső ellenőrhöz vagy adatvédelmi tisztviselőhöz hasonlóan a tájékoztatás mellett adott esetben gondoskodik a szóbeli bejelentés jegyzőkönyvének elkészítéséről, átadja azt a bejelentő részére, a vizsgálatot lefolytatja vagy közreműködik benne, továbbá egyeztet az érintett társosztályokkal és személyekkel is.

„A jogszabály 19. § (1) bekezdése szerint a belső visszaélés-bejelentési rendszert egy erre kijelölt személy vagy szervezeti egység működtetheti, aki azonban nem utasítható, és a feladatkörébe tartozó ügyeket más szervektől elkülönülten látja el. Ezért is kiemelten javasolt az, hogy egy objektív, külső szakértőre bízzuk ezt az összetett tevékenységet, így nemcsak felgyorsíthatjuk a kötelezettségek jogszabályban foglaltak szerinti megvalósulását, de egyben átláthatóbbá és hitelesebbé is tehetjük a folyamatainkat” – hangsúlyozza dr. Kreiniker-Barna Eszter, a Saldo Zrt. vállalati jogásza.

Az érintett munkáltatóknak azonnal érdemes elkezdeniük az új whistleblowing működés kialakítását ahhoz, hogy a rövid, 60 napos felkészülési idő alatt „zöld utat kapjon” belső visszaélés-bejelentési rendszerük.

A Saldo Zrt. kiemelt feladatának tekinti a gazdálkodó szervezetek támogatását, ezért egy dedikált szolgáltatást vezetett be az érintett munkaadóknak, hogy határidőn belül megfelelhessenek az új jogszabálynak. A tanácsadói cég emellett rendszeres képzésekkel és szakkönyvekkel is segít a tudásmegosztásban, valamint a naprakész információk átadásában.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 24. 18:30
Megosztás:

Magas forgalom mellett zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,29 pontos, 0,01 százalékos csökkenéssel, 70 373,63 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 24. 18:03
Megosztás:

Ismét az infláció miatt izgulhatnak a befektetők

Ezen a héten viszonylag kevés gazdasági adat érkezik az egyesült Államokból. A piac már a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexének májusi adatait várja, amit pénteken tőzsdenyitás előtt tesznek közzé.
2024. 06. 24. 17:30
Megosztás:

Ripple (XRP), Cardano (ADA), és ETFSwap (ETFS) árjóslat a június utolsó hetére

Ahogy közeledünk június utolsó hetéhez, a kriptopiac pezseg az ár spekulációktól.
2024. 06. 24. 17:00
Megosztás:

Kínával muszáj megállapodni, különben a Föld elpusztul

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.
2024. 06. 24. 16:30
Megosztás:

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak - jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.
2024. 06. 24. 16:00
Megosztás:

Csökkentek a tojás- és húsárak tavalyhoz képest

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban.
2024. 06. 24. 15:30
Megosztás:

Továbbra is várják az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 24. 15:00
Megosztás:

Megkezdődött a területvédelmi tartalékosok létszámnövelése a Magyar Honvédségnél

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez - mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.
2024. 06. 24. 14:30
Megosztás:

Csapatépítő helyszínek Budapesten

A csapatépítők kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkahelyi légkör javításában és a munkatársak közötti kapcsolatok erősítésében. Ezek a legjobb csapatépítő helyszínek Budapesten!
2024. 06. 24. 14:10
Megosztás:

Hazánk egy biztonságos ország

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, van tehát mire büszkének lenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Tiszafüreden, az országos polgárőr napon.
2024. 06. 24. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai júniusban

Váratlanul és jelentős mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai júniusban.
2024. 06. 24. 13:30
Megosztás:

Az EU jóváhagyta a Hyginett fogkefegyártó magyar állami támogatását

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 35 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) összegű közvetlen támogatást nyújtson a Procter and Gamble (P&G) csoporthoz tartozó Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft.-nek - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2024. 06. 24. 13:00
Megosztás:

Lezárult a Kelly, a Gi Group és a Grafton HR szolgáltatók összeolvadása Magyarországon

Lezárult a Kelly Services hazai felvásárlása és integrálása, ezzel a brand megszűnik hazánkban – derült ki a cégcsoport közleményéből. A felvásárlással a Grafton Recruitment megerősítette piaci pozícióját a fehérgalléros, a Gi Group pedig a kékgalléros munkaerő toborzásában.
2024. 06. 24. 12:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás: