Az Unilever átszervezi a levesporok és ételízesítők gyártását röszkei gyárában
Az Unilever tervei szerint a jelenleg Röszkén gyártott termékpalettájának közel harmadát a Mezőker Kft.-nek adja át bérgyártásba. A két vállalat kapcsolata nem újkeletű, hiszen a Mezőker közel három évtizede az Unilever megbízható zöldségszárítmány-beszállítója.
A röszkei gyárban készülő termékek nagyobb hányadának gyártását (így a levesporokat, szószokat, önteteket és leveskockákat) az Unilever saját romániai és német üzemeibe, illetve egy európai bérgyártó partneréhez telepítené át.
A Mezőker arra törekszik, hogy tovább erősítse együttműködését az Unileverrel azáltal, hogy átveszi a Delikát illetve egyes Knorr termékek gyártását. Egyúttal a Mezőker kifejezte azon szándékát is, hogy megvásárolja a röszkei telephelyet, illetve az ott lévő gyártóeszközöket is.
Az Unilever az együttműködés által így egy helyi, magyar vállalkozás növekedését is támogatja; a Mezőker ezzel a régió egyik vezető élelmiszergyártó vállalatává válhat.
A fogyasztói trendek az elmúlt években alaposan megváltoztak. A vásárlók az előrecsomagolt termékek helyett a friss élelmiszereket preferálják, ez pedig kihívást jelent az Unilever számára. A vállalatnak alkalmazkodnia kell a megváltozott piaci körülményekhez és fent kell tartania versenyképességét. Ezért kell átszerveznie gyártó kapacitásait, a termelést a nagyobb üzemeibe koncentrálva.
A termelés áthelyezésének javaslata az Unilever meglévő gyártókapacitásait és a hosszú távon fenntartható lehetőségeket számba véve, alapos elemzés és értékelés után született meg. Mindazonáltal a vállalatnak komolyan mérlegelnie kellett azt a tényt is, hogy a röszkei gyár a település sűrűn lakott részén található, és rendkívül korlátozott a gyár fizikai bővítésének, illetve a további Unilever befektetések és extra gyártási mennyiségek biztosításának lehetősége.
„Míg a jövőbeli együttműködés a Mezőkerrel fenntarthatóbb jövőt biztosítana márkáinknak, tudjuk, hogy a bejelentésünk nehezen érinti a röszkei gyárunkban dolgozó 190 kollégánkat és 18 kölcsönzött munkavállalónkat is. Kollégáinkat tájékoztatjuk terveinkről és együttműködünk a munkavállalói érdekképviseletekkel azért, hogy olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek segítséget jelentenek a dolgozóink számára” – mondta Alberto di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.
A vállalat haladéktalanul megkezdi a munkavállalókat érintő kérdések egyeztetését a röszkei gyár üzemi tanácsával és szakszervezetével.
Az Unilever romániai és német gyárai nagy tapasztalattal rendelkező termelő egységek a vállalat európai gyártókapacitásai sorában. A Mezőker Kft. szintén megbízható, magas minőségű termékeket előállító élelmiszergyártó. A termelés áthelyezésével az Unilever márkák versenyképesek maradnak, a termékek megszokott kiváló minősége és elérhetősége nem változik.
Magyarország továbbra is stratégiai fontosságú gyártóbázis az Unilever számára
„A röszkei üzem mellett az Unilevernek két másik gyártóegysége is működik hazánkban. Veszprémben jégkrémeket gyártunk, míg a kelet-magyarországi Nyírbátorban van Európa legnagyobb folyékony mosó- és tisztítószereket előállító háztartás-vegyipari gyára. Mindkét helyszínen belföldi és exportpiacokra is termelünk. Mind a jégkrém, mind a háztartási tisztítószerek kategóriája rendkívül dinamikusan nő Európában és világszerte is, így folyamatosan növekvő fogyasztói keresletet kell kielégítenünk. Éppen ezért az elmúlt években 65 millió eurót fektettünk be e két gyárunk fejlesztésébe, és további 35 millió eurós befektetést tervezünk a közeljövőben is. Mindez azt bizonyítja, hogy a veszprémi és nyírbátori gyáraink stratégiai fontosságúak az Unilever európai gyártóegységei sorában” – tette hozzá Alberto di Leo.