Azonnali ellenőrzéseket indít az NKFH az indokolatlan áremelések megakadályozása érdekében

Az NKFH fokozott ellenőrzésekkel és célzott intézkedésekkel lép fel az árdrágítás ellen. Az NKFH kiemelten ellenőrzi az alapvető élelmiszerek, így többek között a tejtermékek és a tojás árképzését, hogy garantálja a verseny tisztaságát és megakadályozza a fogyasztók megkárosítását. A hatóság szigorú ellenőrzéseket folytat majd a jelentős piaci súlyú kereskedelmi egységeknél.
Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok az élelmiszerárak csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 42/2025. (III.11.) Korm.rendelet 2025. március 17-i hatálybalépésével egyidejűleg kiemelten ellenőrzik a 30 meghatározott termékkategória tekintetében, hogy a kereskedők által alkalmazott árrés ne haladja meg a 2025 januárjában alkalmazott árrés mértékét, valamint ne haladja meg a 10%-ot.
Ezen felül a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi a saját márkás termékek arányára vonatkozó szabályok betartását is. Ugyancsak vizsgálat alá kerülnek a mennyiségi előírásokra vonatkozó rendelkezések, amely alapján naponta legalább a kereskedő által 2024-ben értékesített átlagos napi mennyiség árusítása kötelező.
Az NKFH és a kormányhivatalok az árrésre vonatkozó jogszabályok megsértése esetén termékkategóriánként 5 millió forint bírságot szabnak ki, míg a saját márkás termékek arányára és a forgalmazott termékek mennyiségére vonatkozó előírások megszegése esetén akár 2 millió forint is kiszabható lesz termékkategóriánként. A bírságolásra naponta többször is lehetőség van, magasabb bírságösszeg meghatározásával egyidejűleg.
Az ellenőrzések célja annak biztosítása, hogy az üzletek tisztességes árazási gyakorlatot folytassanak, és ne éljenek vissza piaci helyzetükkel a fogyasztók kárára. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság elkötelezett a fogyasztók érdekeinek védelme és a tisztességes árképzés biztosítása mellett, ezért az NKFH és a kormányhivatalok folyamatosan azért dolgoznak, hogy a magyar családok és nyugdíjasok számára elérhetőbbé váljanak az alapvető élelmiszerek, és senki se válhasson tisztességtelen áremelési gyakorlatok áldozatává.