Beépítésre kész az Akvamarin hidrogénkompresszora, helyi gyártást is tervez a Ganzair Kiskunhalason

Ezekben a napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén projekt hidrogénkompresszorát. A beszállító, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egyúttal gőzerővel fejleszti kiskunhalasi bázisát, mely idővel sorozatgyártásra is alkalmas lehet, hozzájárulva a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez a magyar energiamixben.

Beépítésre kész az Akvamarin hidrogénkompresszora, helyi gyártást is tervez a Ganzair Kiskunhalason

 Évek óta előrevetítik világszerte a hidrogénipar szárba szökését. A rekordmagas energiaárak és az európai ellátási krízis még inkább felpörgette az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. A fókusz elsősorban a zöldhidrogénen van, mely a korábbi szennyező eljárások helyett megújuló energiával termel energiahordozót törekedve a karbonsemlegességre. Magyarország 2021 óta nemzeti hidrogénstratégiával is rendelkezik, mely elsősorban a helyi és helyközi közösségi közlekedésben, a naperőművek ingadozó termelésének - hosszútávú energiatárolással való - kiegyenlítésében, illetve – a lakossági földgázhoz k everve – a fűtésben szán szerepet a hidrogénnek az ország energiamixében.

„A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség messzemenően támogatja a tiszta és független magyar hidrogén energetika fejlődéséhez tevékenyen hozzájáruló hazai vállalkozásokat. A Ganzair Szövetségünk egyik vezető tagja, az elsők között ismerte fel az ebben a technológiában rejlő lehetőségeket. A törekvéseik mögötti tettek és lépések jól látható átalakulást és fejlődést jelentenek abban a folyamatban, amely a hidrogéntechnológia alkalmazása kapcsán elindult Magyarországon és amely a jövőt jelenti az iparági befektetők, a magyar vállalatok, a beszállítók, a hazai kutatóműhelyek, egyetemek és általában a hazai gazdas&aa cute;g számára” – mondta dr. Nyikos Attila, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója, azon a rendezvényen, ahol bemutatták a jelenlegi legnagyobb, magyar hidrogénipari fejlesztéshez, az Akvamarin projekthez alkalmazott hidrogénkompresszort. Ez a hidrogénkompresszor a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzeméből kerül majd a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyére, ahol az Akvamarin hidrogéntermelő és -tároló beruházás létesül. Az Akvamarin projekt esetében a hidrogén gáz 40-ről 200 bar-ra való nyomásfokozásához a dugattyús kompresszorok gyártásában piacvezető, svájci Burckhardt Compression – Ganzairnél végszerelt &ndas h; egységét építik a rendszerbe.

A kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft., évtizedes gáztechnológiai tapasztalatával, rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami a hidrogén termeléséhez, sűrítéséhez és tárolásához szükséges. Az igényeket látva a termelés és a felhasználás oldalán lévő berendezések – tehát az elektrolizálók és az üzemanyagcellák – beszállítására és rendszerbe integrálására is vállalkoznak. A hidrogén technológiai rendszerelemek, berendezések szerelésére a Ganzair külön üzemcsarnokot hozott létre. „Célunk, hogy a hozzáadott értékünk folyamatosan növekedjen, és idővel sorozatgyártó ;bázist létesítsünk, kiszolgálandó a jövőbeni hidrogénipari beruházásokat” – mondta Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Ennek érdekében a két cég tárgyalásokat folytat többek között a svájci multinacionális vállalat gyártásának magyarországi kiterjesztéséről.

„Óriások vállán állunk olyan technológiai rendszerismerettel és házon belüli szakmai kompetenciákkal, hogy reális célként látjuk magunk előtt a közeljövőben, hogy egy magyar cég felkerüljön a világ hidrogén technológiai gyártói térképére” – emelte ki Gidai Olivér.

A Ganzair élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és azok felhasználásáról, többek közt az energetikában, közlekedésben, gyáriparban. Ráadásul nem csak új beruházásokat vállalnak, hanem régebbiek modernizációjára is specializálódtak. Például a régebbi berendezés cseréje helyett a felújítással környezetbarát és energiahatékony technológia kerülhet a közösségi közlekedésbe; vagy a szén-dioxid és a metán kibocsátásának csökkentése céljából a gáziparba.

Az energiaipari tapasztalat és a gáztechnológiai ismeretek adják a márka jelenkori erejét és erősségét. Napjainkban a kiskunhalasi gyártóbázison közel 5 000 m2-en, évről évre növekvő gyártási kapacitással, több mint 100 fő munkájával készülnek a gázkompresszorok, integrált energetikai rendszermegoldások. A GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 keretében ősszel indul a negyedik gyártócsarnok építése. A pályázati fejlesztéssel párhuzamosan kezdetét veszi az első üzem átalakítása, amellyel a nemzetközi partnercégekkel közös gyártásra készül fel a Ganzair.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) „Akvamarin” nevű projektje részére a szükséges hidrogén technológiai berendezéseket a Ganzair állítja össze és üzemeli be. A hidrogén termelő, tároló és nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végezte.

A Burckhardt Compression hidrogénnel kapcsolatosan többévtizedes vegyipari és petrolkémiai tapasztalattal rendelkezik. Az MD10-L membrán kompresszor egy 2,5 MW bemenő teljesítményű elektrolizáló által óránként előállított 45 kg, 30 bar kilépő nyomású hidrogént akár 550 barra képes sűríteni. (Összehasonlításképpen: 40 kg hidrogén egy üzemanyagcellás busz esetében 4-500 km táv megtételére elegendő.)

A múlt héten, Milánóban megrendezett Gastech Konferencián és Kiállításon a cég fejlesztési irányába mutatott betekintést. Stratégiai célja az 550 bar feletti olajmentes kompresszorok továbbfejlesztése az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG 7, 13) mentén.  Ebben a termékkategóriában a svájci gyártó az élvonalban van.

Bővíti kapacitását a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft.

Uniós támogatással bővíti kapacitását a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 27. 13:30
Megosztás:

Fejetlenség - Kezd beletörődni a piac, hogy nem segít rajta a Fed

A Fed clevelandi tagbankjának elnöke, Loretta Mester is a szigorú jegybanki politika mellett érvelt nyilatkozatában.
2022. 09. 27. 13:00
Megosztás:

Csaknem négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

Zala megye foglalkoztatási szintjének növelésére hat éven át tartó, csaknem négymilliárd forint támogatással megvalósuló program indul, amely több mint 2500 embernek segítheti az elhelyezkedését - közölte a Zala Megyei Önkormányzat a pályázat konzorciumvezetőjeként az MTI-vel.
2022. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás: