Beépítésre kész az Akvamarin hidrogénkompresszora, helyi gyártást is tervez a Ganzair Kiskunhalason

Ezekben a napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén projekt hidrogénkompresszorát. A beszállító, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egyúttal gőzerővel fejleszti kiskunhalasi bázisát, mely idővel sorozatgyártásra is alkalmas lehet, hozzájárulva a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez a magyar energiamixben.

Beépítésre kész az Akvamarin hidrogénkompresszora, helyi gyártást is tervez a Ganzair Kiskunhalason

 Évek óta előrevetítik világszerte a hidrogénipar szárba szökését. A rekordmagas energiaárak és az európai ellátási krízis még inkább felpörgette az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. A fókusz elsősorban a zöldhidrogénen van, mely a korábbi szennyező eljárások helyett megújuló energiával termel energiahordozót törekedve a karbonsemlegességre. Magyarország 2021 óta nemzeti hidrogénstratégiával is rendelkezik, mely elsősorban a helyi és helyközi közösségi közlekedésben, a naperőművek ingadozó termelésének - hosszútávú energiatárolással való - kiegyenlítésében, illetve – a lakossági földgázhoz k everve – a fűtésben szán szerepet a hidrogénnek az ország energiamixében.

„A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség messzemenően támogatja a tiszta és független magyar hidrogén energetika fejlődéséhez tevékenyen hozzájáruló hazai vállalkozásokat. A Ganzair Szövetségünk egyik vezető tagja, az elsők között ismerte fel az ebben a technológiában rejlő lehetőségeket. A törekvéseik mögötti tettek és lépések jól látható átalakulást és fejlődést jelentenek abban a folyamatban, amely a hidrogéntechnológia alkalmazása kapcsán elindult Magyarországon és amely a jövőt jelenti az iparági befektetők, a magyar vállalatok, a beszállítók, a hazai kutatóműhelyek, egyetemek és általában a hazai gazdas&aa cute;g számára” – mondta dr. Nyikos Attila, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója, azon a rendezvényen, ahol bemutatták a jelenlegi legnagyobb, magyar hidrogénipari fejlesztéshez, az Akvamarin projekthez alkalmazott hidrogénkompresszort. Ez a hidrogénkompresszor a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzeméből kerül majd a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyére, ahol az Akvamarin hidrogéntermelő és -tároló beruházás létesül. Az Akvamarin projekt esetében a hidrogén gáz 40-ről 200 bar-ra való nyomásfokozásához a dugattyús kompresszorok gyártásában piacvezető, svájci Burckhardt Compression – Ganzairnél végszerelt &ndas h; egységét építik a rendszerbe.

A kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft., évtizedes gáztechnológiai tapasztalatával, rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami a hidrogén termeléséhez, sűrítéséhez és tárolásához szükséges. Az igényeket látva a termelés és a felhasználás oldalán lévő berendezések – tehát az elektrolizálók és az üzemanyagcellák – beszállítására és rendszerbe integrálására is vállalkoznak. A hidrogén technológiai rendszerelemek, berendezések szerelésére a Ganzair külön üzemcsarnokot hozott létre. „Célunk, hogy a hozzáadott értékünk folyamatosan növekedjen, és idővel sorozatgyártó ;bázist létesítsünk, kiszolgálandó a jövőbeni hidrogénipari beruházásokat” – mondta Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Ennek érdekében a két cég tárgyalásokat folytat többek között a svájci multinacionális vállalat gyártásának magyarországi kiterjesztéséről.

„Óriások vállán állunk olyan technológiai rendszerismerettel és házon belüli szakmai kompetenciákkal, hogy reális célként látjuk magunk előtt a közeljövőben, hogy egy magyar cég felkerüljön a világ hidrogén technológiai gyártói térképére” – emelte ki Gidai Olivér.

A Ganzair élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és azok felhasználásáról, többek közt az energetikában, közlekedésben, gyáriparban. Ráadásul nem csak új beruházásokat vállalnak, hanem régebbiek modernizációjára is specializálódtak. Például a régebbi berendezés cseréje helyett a felújítással környezetbarát és energiahatékony technológia kerülhet a közösségi közlekedésbe; vagy a szén-dioxid és a metán kibocsátásának csökkentése céljából a gáziparba.

Az energiaipari tapasztalat és a gáztechnológiai ismeretek adják a márka jelenkori erejét és erősségét. Napjainkban a kiskunhalasi gyártóbázison közel 5 000 m2-en, évről évre növekvő gyártási kapacitással, több mint 100 fő munkájával készülnek a gázkompresszorok, integrált energetikai rendszermegoldások. A GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 keretében ősszel indul a negyedik gyártócsarnok építése. A pályázati fejlesztéssel párhuzamosan kezdetét veszi az első üzem átalakítása, amellyel a nemzetközi partnercégekkel közös gyártásra készül fel a Ganzair.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) „Akvamarin” nevű projektje részére a szükséges hidrogén technológiai berendezéseket a Ganzair állítja össze és üzemeli be. A hidrogén termelő, tároló és nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végezte.

A Burckhardt Compression hidrogénnel kapcsolatosan többévtizedes vegyipari és petrolkémiai tapasztalattal rendelkezik. Az MD10-L membrán kompresszor egy 2,5 MW bemenő teljesítményű elektrolizáló által óránként előállított 45 kg, 30 bar kilépő nyomású hidrogént akár 550 barra képes sűríteni. (Összehasonlításképpen: 40 kg hidrogén egy üzemanyagcellás busz esetében 4-500 km táv megtételére elegendő.)

A múlt héten, Milánóban megrendezett Gastech Konferencián és Kiállításon a cég fejlesztési irányába mutatott betekintést. Stratégiai célja az 550 bar feletti olajmentes kompresszorok továbbfejlesztése az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG 7, 13) mentén.  Ebben a termékkategóriában a svájci gyártó az élvonalban van.

Bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja

Újabb három csúcskategóriás Leopard 2 A7-s harckocsival bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja - jelentette be a honvédelmi miniszter kedden.
2024. 07. 25. 21:00
Megosztás:

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás: