Behúzta a féket az ingatlanpiac, jöhet az áresés

Már érezhető a változás szele az ingatlanpiacon, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy látványosan elkezdenének süllyedni az ingatlanárak. Viszont a keresleti piacnak vége, lassabbá válhatnak az értékesítések és nagyobbak lehetnek az alkuk.

Behúzta a féket az ingatlanpiac, jöhet az áresés

Az elmúlt hónapokban számos hatás érte az ingatlanpiacot. Ilyen volt többek között egyes állami támogatások kifutása, a szomszédban dúló háború okozta bizonytalanság, az egyre gyorsuló infláció, vagy az építőanyagoknál tapasztalható ellátási problémák és riasztó áremelkedés - sorolta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.
 
Mindezek hatására az ingatlanközvetítők azt tapasztalták, hogy a piac “befékezett”. Ennek jele, hogy a beruházók egymás után csúsztatták el projektjeik befejezésének határidejét, vagy sokan le is állították, de a megemelkedett kamatok miatt a vevők is eltántorodtak a hitelfelvételtől.

A szakértők azt érzékelik, hogy az elmúlt években jellemző keresleti piac véget ért, elérkezett a trendforduló időszaka, melynek eredményeként néhány hónapon belül kínálativá válik a hazai ingatlanpiac.
 
Balla Frigyes szerint nem elképzelhetetlen valamiféle korrekció az árakban, annál is inkább, mert az elmúlt fél évben tapasztalt 15-20 százalékos áremelkedés hatására soha nem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, és már a külvárosokban sem ritka - elsősorban persze a keresettebb, jó helyen lévő használt ingatlanok esetén - az 1 millió forintos négyzetméterár.
 
Balla Frigyes azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a korrekció nem feltétlenül jelent kifejezett árcsökkenést - ezt inkább csak egy tartós recesszió tudná kiváltani -, hanem elsősorban azt, hogy a jelentős mértékű infláció mellett megáll az ingatlanárak emelkedése.
 
A szakértő megfigyelései szerint egyébként jelenleg a legkeresettebb ingatlanok a másfél- és kétszobás panelek, a felújított téglalakások, valamint a jó állapotú házak. Hozzátette, hogy mivel a felújítás jelenleg rendkívül körülményes és drága, ezért a vevők igyekeznek kihagyni ezt a lépést az ingatlanvásárlás folyamatából.
 
Az előbb említett kategóriákban - azok keresettsége miatt - az átlagosnál mérsékeltebb, 1-5 százalékos alkura nyílik csak lehetőség, mely igen rövid, 1-3 hónapos értékesítési idővel párosul. Balla Frigyes azt is hozzátette azonban, hogy ha valóban elérkezünk a trendfordulóhoz, akkor arra lehet számítani, hogy mind az alku mértéke, mind pedig az értékesítési idő jelentős mértékben növekedni fog.
 
A piacot egyébként még felfelé hajtják a befektetők, akik a kötvénypiacról az ingatlanpiacra “menekítik” a pénzüket, hiszen az elmúlt hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy a hagyományos befektetések között - mint a bankbetét, kötvény vagy részvény - az ingatlan kifejezetten jól állta a sarat. Sőt, várhatóan a befektetők kedve még a jelenlegihez képest is tovább növekszik majd.
 
Ugyanakkor a másik oldalon ott vannak az emelkedő hitelkamatok, melyek egyre kevesebb ügyfél számára teszik lehetővé a hitelfelvételt. A szakértő egyébként azt tapasztalta, hogy az úgynevezett “zöldhitel” forrásainak elapadásával egyik pillanatról a másikra visszaesett a hitelek iránt érdeklődők száma.

A 8-10 százalék körüli kamat elriasztja őket, ráadásul sok ügyfélnek már a fizetése sem engedi meg a megnövekedett törlesztőrészletek finanszírozását. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a jelenlegi kamatszint mellett egy nettó 250 ezer forintos fizetésből mindössze 15 millió forint körüli hitel vállalható be. Ez jelentős önerő nélkül gyakorlatilag egyetlen budapesti ingatlan megvásárlásához sem elegendő.
 
Ezáltal sokan a bérleti piacra szorulnak, ami növekvő keresletet fog eredményezni a kiadó lakások iránt, teret nyitva a kínálatbővüléshez. Pedig a bérleményekre már eddig is fokozott érdeklődés volt jellemző, a nagy kereslet pedig soha nem látott magasságokba emelte a bérleti díjakat is: a korábbi, átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterárak helyett már 3500 forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk a két kerületben.
 
Az újépítésű ingatlanok piacára kitérve Balla Frigyes rámutatott, hogy a beruházók egy jelentős része láthatóan berekesztette az értékesítést, mivel nem látják előre, hogy milyen határidővel és milyen áron tudják befejezni az új projekteket. Ezért itt most leginkább a kivárás jellemző. Természetesen akadnak, akik továbbra is építenek, náluk mintegy 1-1,3 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők.
 
Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az ingatlanpiacon a közeljövőben maradnak a már kialakult magas szinten az árak, ugyanakkor a kereslet csökkenése miatt kínálati piac alakul ki, ahol már nagyobb alkulehetőségekkel találkoznak a vevők - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás: