Belefulladhatunk a műanyagba ahelyett, hogy újrahasznosítanánk a papírt

Az Európai Bizottság tavaly új szabályozásra tett javaslatot a pazarló csomagolás megszüntetése, a körforgásos gazdaság ösztönzése érdekében. A nemes célkitűzés azonban veszélybe került az Európai Parlamentben tett módosító indítványok miatt. Az EP képviselők módosító javaslatai éppen arra az iparágra jelentenek súlyos fenyegetést, amely eddig a legtöbbet tette a körforgásos gazdaság megvalósításáért: a hullámpapír-csomagolásoknak már ma közel 90%-át újrahasznosítják Európában. A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) szerint meg kell kongatni a vészharangot, mert a módosítások eredményeként e környezetbarát csomagolóanyag helyett műanyag rekeszek és ládák áraszthatják el Európát. A szervezet ezúton is szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az új szabályozást tereljék vissza erről a zsákutcába vezető tévútról a helyes irányba.

Belefulladhatunk a műanyagba ahelyett, hogy újrahasznosítanánk a papírt

A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) üdvözölte, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben új uniós szintű szabályokat javasolt a csomagolások fokozott újrahasznosítása érdekében. A szervezetbe tömörült gyártók ugyanis már eddig is sikeresen ültették át a gyakorlatba a körforgásos gazdaság eszméjét: az általuk előállított hullámpapír-csomagolóanyagok egyedülállóan magas, 90%-os újrafeldolgozási aránnyal és hasonló átlagos újrafeldolgozott alapanyag-tartalommal bírnak.

A MAHUSZ ugyanakkor aggodalommal figyeli, hogy az Európai Bizottság Csomagolási és csomagolási hulladékra vonatkozó rendeletjavaslatának (PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation) tartalma az elmúlt hetekben negatív fordulatot vett. Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja olyan módosításokat terjesztett elő, amelyek nemhogy támogatják, hanem egyenesen veszélyeztetik a körforgásos gazdaságot, semmissé tehetik az elmúlt évtizedekben a területen elért eredményeket, és műanyag csomagolóanyagokkal áraszthatják el Európát.

Egyensúly helyett erőltetett újrahasználat: műanyaggal teli szakadék felé száguld az Unió

A körforgásos gazdaság megvalósításának több módja van.

Az egyik az újrahasználat, a legyártott termékek tisztítást követő újbóli felhasználása.

Egy másik az újrafeldolgozás, vagyis a termékek anyagának szelektív begyűjtése és feldolgozása, hogy abból hulladék helyett ismét alapanyag készüljön.
A két megközelítés nem ellentéte, hanem kiegészítője egymásnak. Minden anyagtípusnál más út lehet a leghatékonyabb, így fontos, hogy a majdani szabályozás megtalálja a harmonikus egyensúlyt.

Az EP-ben benyújtott javaslatok azonban nem ebbe az irányba mutatnak, hanem minden téren – a gazdasági, környezetvédelmi és gyártástechnológiai racionalitással ellentétesen – az újrahasználatot erőltetik. Ez a megközelítés a műanyagnak kedvez, mivel ellenállóbb anyag – csakhogy nehéz újrafeldolgozni, és életciklusa végén hosszú évekig veszély jelent az egészségre és az élővilágra, hiszen több száz évig nem bomlik le.

A hullámpapírt természetéből fakadóan nehéz újrahasználni, viszont anyaga szinte teljes mértékben visszaforgatható a termelésbe, de még ha ez valamiért nem is történik meg, a természetben is gyorsan lebomlik. A hullámpapír-ipar már ma is 90%-ban újrahasznosítja alapanyagát.

12 millió tonna extra műanyag Európába, 16 milliárd liter víz a csatornába

A MAHUSZ és az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége (FEFCO) közös álláspontja szerint a tervezet jelenlegi célszámai – például a hullámpapírra előírt kötelező újrahasználati célok – életszerűtlenek, és egyes piaci szegmensekben, így a kiskereskedelmi és szállítási csomagolásnál, valamint az e-kereskedelemben a műanyag tálcák, rekeszek, ládák, dobozok használatát helyeznék előtérbe az üzleti szereplőknél. Röviden: a szabályozás a piacokat a műanyag használatára ösztönözné, amely plasztikáradathoz vezetne Európában. 

Az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége (FEFCO) számításai szerint 2040-ig 12 millió tonnával, azaz másfélszeresére nőne a forgalomban lévő műanyag csomagolások mennyisége Európában, tisztításukhoz pedig évi 16 milliárd liter vízre lenne szükség. Mindez szembe menne az Európai Zöld Megállapodással, az EU saját Körforgásos Gazdaság akciótervével, valamint az egyszer használatos műanyagok visszaszorításával kapcsolatos irányelvvel. Azaz szinte minden, az elmúlt években elfogadott európai környezetvédelmi vívmányt lerombolna az új modell.

Fej vagy gyomor? Környezetvédelmi öngól és gazdasági zsákutca

Noha a módosításokat benyújtó képviselők a fenntarthatóságra hivatkoznak, az eredmény éppen ellentétes lenne. A FEFCO megbízásából készült, tudományosan lektorált 2022-es tanulmány megállapította: egységnyi árut azonos távolságra szállítva egy újrafeldolgozott hullámkarton doboz 15 környezetvédelmi kritériumból 10 esetében fenntarthatóbb, mint egy újrahasználható műanyag rekesz. A klímaváltozásra gyakorolt hatást tekintve 28%-kal kedvezőbb, gyártása feleannyi fosszilis energiát emészt fel, háromszor takarékosabb a vízzel miközben 79%-kal kevésbé is szennyezi a vízkészleteket.

A zöld öngól mellett Európa a gazdaságát is lábon lőné. A hullámpapír-ipar közvetlenül 100, a beszállítókkal együtt 270 ezer embert foglalkoztat a kontinensen. Hazánkban a MAHUSZ tagvállalatai közvetlenül több mint 2800 alkalmazottat foglalkoztatnak, és termékeik 90% körüli újrafeldolgozási arányával nagyban hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megóvásához is. A MAHUSZ határozott álláspontja ezért az, hogy a hullámpapír-ipart nem üldözni kellene, hanem példaként állítani más szektorok elé.

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás:

A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
2023. 12. 11. 06:00
Megosztás:

A hazai agrárszektor teljesítménye kontra lassuló gazdaság. Kitörési pont lehet az export?

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Az éghajlatváltozás, a magas infláció, a geopolitikai környezet, a járványok és különböző állatbetegségek egyaránt nehézséget jelentenek az ágazatnak, így a belföldi piacokon való értékesítés mellett az exportpiacok szerepe egyre fontosabb kérdéskör az agráriparban – derül ki az Allianz Trade 2023-as Agrárszektor Konferenciára összeállított elemzéséből.
2023. 12. 11. 05:00
Megosztás:

Reigl Judit festménye a Virág Judit Galéria kortárs aukciójának sztárja

Reigl Judit, Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre és más alkotók kiemelkedő műveit vonultatja fel a Virág Judit Galéria a 13. Háború utáni és kortárs művek aukciója december 19-én. Az ünnepi aukciós anyag egyik legjobban várt tétele Reigl Judit Tömbírás című sorozatának 1959-ben készült darabja.
2023. 12. 11. 04:00
Megosztás:

A Roszatom megkezdte az első kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű berendezéseinek gyártását

A világon elsőként az oroszországi Jakutföldön épülő kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű (SMR) részegységeihez szükséges acélöntvények Szentpéterváron készülnek. A gyártás kezdete jelzi, hogy a Roszatom vezető szerepet tölt be az atomenergetikában áttörést hozó technológia, a sorozatban gyártható kis teljesítményű atomerőművek terén.
2023. 12. 11. 03:00
Megosztás:

Ez a tökéletes vérnyomása egy 40-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as nőnek és férfinak! Kiszámoljuk!

Általánosságban orvosilag is igazolt, hogy az életkor előrehaladásával az ideális vérnyomás-érték is változik. Mind a hölgyek, mind az urak esetében. Egy bizonyos korban a megfelelő vérnyomás-érték azonban nagyon sok tényezőtől függhet: ilyen az illető neme, életkora, egészségi állapota valamint a genetikai hajlama. Lássuk, hogy adott korban, mi az ideális vérnyomás! Cikkünk végén egy kalkulátort is találsz, azzal kiszámítható a személyes vérnyomás adat.
2023. 12. 11. 02:00
Megosztás:

Átverés a 210.940 Ft-os átlagnyugdíj? Számolgassunk!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve azt találjuk, hogy a hazai nyugdíjak kapcsán kétféle összeget is publikálnak: átlagnyugdíjat és medián nyugdíjat. Melyik nyugdíj adat mit jelent és melyik érték írja le jobban a hazai nyugdíjak értékét? Cikkünkben 2 rövid oktató videó is van, érdemes megnézni mindkettőt, ha nem áll teljesen össze a kép, ott mindent elmagyarázunk.
2023. 12. 11. 01:00
Megosztás:

Új szereplők bukkantak fel az BTC-ETH csörtében - Elképesztő hozamok a láthatáron?

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a kriptotél dermesztő, jeges fuvallatát a magas profitokkal kecsegtető kriptotavasz váltja fel 2024-ben.
2023. 12. 11. 00:01
Megosztás:

Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt

Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt.
2023. 12. 10. 23:00
Megosztás:

Üzembe helyezték a szerb-bolgár gázinterkonnektort

Szerbia alternatív ellátási útvonalat, ezáltal pedig nagyobb energiabiztonságot tud szavatolni azzal, hogy üzembe helyezték a Szerbia és Bulgária közötti gázinterkonnektort - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap.
2023. 12. 10. 22:00
Megosztás:

Volánbusz: nem okozott káoszt a munkabeszüntetés első napja

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napja - közölte a Volánbusz Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2023. 12. 10. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 10. 20:35
Megosztás:

Kétéves a családtámogatási kalkulátor

Már csaknem félmillió esetben vették igénybe a családtámogatási kalkulátort, amely két éve indult azért, hogy segítsen eligazodni a különböző családtámogatási lehetőségek között - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
2023. 12. 10. 18:00
Megosztás:

Átadták az Év kiváló magyar méze verseny díjait

Az Év kiváló magyar méze a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel szombaton.
2023. 12. 10. 17:00
Megosztás: