BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Mivel e téren a kis- és középvállalati (kkv) szektor gyakran még nem rendelkezik a szükséges tapasztalattal és eszköztárral, a DUIHK és a BÉT konkrét ajánlatokkal segítené a gazdaság e fontos szegmensét.

Az angol ESG az “Environment, Social and Governance” – azaz a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási – szempontoknak való megfelelést jelenti a vállalatok működése során. Az ennek való megfelelés egyre jobban befolyásolja a vállalatok pénzügyi forrásokhoz, megrendelésekhez és munkaerőhöz való hozzáférését. Az ESG szempontok implementációját nemcsak a nemzetközi és hazai jogszabályok sürgetik, hanem egyre több ügyfél, munkavállaló és bank is a fenntarthatósági követelmények betartásától teszi függővé egy-egy vállalattal való együttműködését.

Az együttműködés a megállapodás szerint három konkrét területre terjedne ki:

Szemléletformálás: A Budapesti Értéktőzsde szolgáltatáspalettájában már jelenleg is szerepelnek a hazai vállalatok ESG kérdésekkel kapcsolatos támogatását szolgáló képzések és egyéb szolgáltatások. Ezeket a jövőben a DUIHK is népszerűsíteni fogja, különös tekintettel a kkv-kra.

Képzés: A DUIHK leányvállalata, a Német-Magyar Tudásközpont (DUWZ) sokéves tapasztalattal rendelkezik szakmai képzések megszervezésében, pl. az energiahatékonyság terén. A jövőben a BÉT és a DUIHK közösen megvizsgálja egy közös képzési program megvalósíthatóságát, amely kifejezetten a kkv-szektor számára nyújtana komoly ismereteket az ESG-konform vállalati átalakuláshoz és működéshez. Ehhez megvizsgálják a szükséges tanterveket, finanszírozási konstrukciókat, a jogi keretet és szervezeti kérdéseket. A cél az, hogy ezeket a képzéseket minden magyarországi kkv számára elérhetővé tegyék, DUIHK-tagságuktól függetlenül.

ESG-minősítés: A BÉT tervezi egy olyan, a magyarországi kkv-k számára kialakított ESG-minősítési rendszer létrehozását, amely lehetővé teszi számukra, hogy átlátható és hatékony módon feleljenek meg a kapcsolódó jogi és vállalati követelményeknek.

A DUIHK kezdeményezni fogja nagyvállalati tagjainak szakmai hozzájárulását ezen minősítési rendszer létrehozásához. Nemzetközi jelenlétükből eredő szaktudásukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egységes szerkezetbe lehessen foglalni a multinacionális vállalatok által beszállítóiktól megkövetelt alapvető ESG-kritériumokat, beleértve a német "Sorgfaltspflichtengesetz" által meghatározott követelményeket is.

Az együttműkodési megállapodás aláírásakor Sávos András, a DUIHK elnöke hangsúlyozta: „A gazdaság fenntarthatóbbá és igazságosabbá tétele mindannyiunk célja. Ugyanakkor erősítheti vállalataink versenyképességét és értékét is. A kamara nagyvállalati tagjai sok ezer magyar beszállítóval együttműködnek, és mindkét kör csak együttesen tud sikeresen fejlődni. Ennek során egyre fontosabb elem az ESG-nek való megfelelés, hiszen a német jog a téren még szigorúbb feltételeket támaszt. Így az ESG-felkészülés akár újabb piaci esélyeket teremthet a német piacon a magyar kkv-knak.”  

A BÉT részéről Végh Richárd, az Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte: „Az ESG szempontok érvényesítése egy a Budapesti Értéktőzsde számára évek óta kiemelt fontosságú terület. A fenntarthatósági és társadalmi aspektusok előtérbe kerülése a jövőbe mutató fejlődés szempontjából felétlenül szükséges, azonban a követelményeknek való megfelelés egyre nagyobb terhet jelenthet a vállalatok számára. Az együttműködés célja egy olyan rendszer kialakítása, amely támogatja a hazai kis- és középvállalkozásokat a felkészülésben és az ESG-kritériumok közötti eligazodásban.”

Decemberben nőtt a tartós javak megrendelése az USA-ban

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 06:30
Megosztás:

Harmadára csökkentené a kormány a banki alapszámla díját

A jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentené a kormány a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját - derül ki a kormany.hu oldalán közzétett jogszabálytervezetből. Ezzel a módosítással az alapszámlák nyártól felvennék a versenyt a piacon kínált többi számlacsomaggal.
2023. 01. 27. 06:00
Megosztás:

Fordulatot nem, de átrendeződést hozhat 2023 a fővárosi újlakás-piacon

Bár már sokan számítanak akár árcsökkenésre is a honi lakáspiacon, a fővárosi újépítésű ingatlanok tekintetében aligha jellemzi ez a jövőt. Az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképe ugyan jelentős visszaesést mutat éves szinten a tavalyi vásárlások számában, ám ez sem állította meg az áremelkedést. Sőt, Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint több tényező is arra utal, hogy e téren továbbra se következik be gyökeres fordulat.
2023. 01. 27. 05:30
Megosztás:

Értékelési buborék helyett valódi értékteremtés: új korszak veszi kezdetét az informatikában

Az elmúlt bő egy évtizedben a techcégeket a befektetők elsősorban növekedési potenciáljuk alapján értékelték, tekintet nélkül tényleges teljesítményükre. Most azonban megtorpant az iparág, és egyre gyorsulnak a leépítések az informatikában. Eyal Zucker, az Exadel budapesti irodájának vezetője szerint bizonyos szempontból új korszak kezdődik, amelynek során a növekedés hajszolása helyett a tényleges bevétel- és profittermelésre, valamint felhasználói elégedettségre kerül a hangsúly tech-iparban. Ez a szemléletváltás szükséges és természetes folyamat, és bár sokaknak nehéz lesz, a szektor egésze jól jön ki belőle.
2023. 01. 27. 05:00
Megosztás:

Ezek most Magyarország legjobb munkahelyei a munkavállalók véleménye alapján

A Munkahelyeink.hu Magyarországon második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely kizárólag a cégek korábbi és jelenlegi alkalmazottainak véleménye alapján állapítja meg a legjobb munkahelyek rangsorát. Az egyedi módszertani kritériumrendszert alkalmazó lista szerint jelenleg a legmagasabbra értékelt munkáltatók sorrendben az Audi Hungaria, a Bosch Magyarország, és a Penny Magyarország.
2023. 01. 27. 04:05
Megosztás:

Ne a termosztátot tekergesd! Azzal nem jársz jól, van jobb megoldás...

Az energiaköltségek emelkedésével sokan terveznek spórolni a fűtésszámlájukon, ehhez pedig érdemes építészeti és fenntarthatósági szempontból megalapozott módszereket választani. Az ingatlan hőtartó képessége sokat nyom a latba, így azok járhatnak jobban, akik utólagos szigeteléssel vagy korszerűsítési megoldásokkal tervezik csökkenteni a számlájukat.
2023. 01. 27. 03:00
Megosztás:

Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon

Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon - tájékoztatta a város önkormányzata csütörtökön az MTI-t.
2023. 01. 27. 02:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés

Az előző negyedévinél kisebbnek, de a vártnál jobbnak bizonyult a negyedik negyedévi amerikai éves GDP-növekedés a csütörtökön publikált előzetes adatok alapján.
2023. 01. 27. 02:00
Megosztás:

Nőtt az Axiál Kft. mezőgép-forgalmazó árbevétele tavaly

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére az Axiál Kft. 155 milliárd forintos éves nettó forgalommal zárta a 2022-es évet, ami jelentős növekedés a 2021-ben elért 104 milliárd forinthoz képest - közölte a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó cég csütörtökön a 11. Agrárgépshow szakkiállításon, Budapesten.
2023. 01. 27. 01:30
Megosztás:

Lassan csökkenni kezdenek a belvízfoltok

Az Alföldön még nagy területen áll a víz a földeken, de az eddigieknél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles időben a belvízfoltok lassan csökkenni kezdenek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.
2023. 01. 27. 01:00
Megosztás:

Donald Trump vissztérhet a Facebookra és Instagramra

Visszaállítja Donald Trump fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata - közölte a Meta.
2023. 01. 27. 00:30
Megosztás:

Budapesten és vidéken is lassult a lakásár-dinamika

Budapesten és vidéken is érdemben lassult a lakásár-dinamika 2022 harmadik negyedévében - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett lakásárindexéből.
2023. 01. 26. 23:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 01. 26. 23:00
Megosztás:

Átadták a 2022-es Barcsay-díjakat

Átadták a 2022-es Barcsay-díjakat; az elismerések ünnepélyes átadása keretében nyílt meg a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítása csütörtökön a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
2023. 01. 26. 22:30
Megosztás:

Veszélyesebbé vált Afrika az elmúlt évtizedben

A koronavírus-járvány, a helyi és nemzetközi konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás mind hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi évtizedben nőtt a bizonytalanság és gyengültek a demokráciák Afrikában - idézte a The Guardian című brit napilap az Ibrahim-index nevű jelentést csütörtökön.
2023. 01. 26. 22:00
Megosztás:

Már nem a munkaerőhiány, a létbizonytalanság okoz gondot a munkahelyeken

Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas infláció miatt számottevően csökkent a bérek vásárlóereje, egyre több munkavállaló kerül szembe megélhetési gondokkal, különösen a fizikai dolgozók között. Vállalati támogató programokkal enyhíthetők a gondok.
2023. 01. 26. 21:35
Megosztás:

4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte.
2023. 01. 26. 21:00
Megosztás:

Kiemelkedő eredményekre számít a Gloster

A Gloster kiemelkedő eredményekkel zárhatja a tavalyi évet a management várakozásai szerint, az adózott eredmény 43-54, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) várhatóan 14-20, az árbevétel pedig 20-30 százalékkal nőtt az előző évhez képest - tette közzé a Gloster Infokommunikációs Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2023. 01. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint csütörtökön

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon. A forint a napi mintegy fél százalékos gyengüléssel együtt is egy százalékot meghaladó nyereségben áll a heti kezdéshez képest.
2023. 01. 26. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a főbb európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
2023. 01. 26. 19:00
Megosztás: