Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Egy közös nyilatkozatban tizenöt uniós tagállam sürgeti az Európai Bizottságot, hogy az energiafüggetlenség erősítése és az éghajlati célok teljesítése céljából prioritásként kezelje a fűtési és hűtési rendszerek szén-dioxid kibocsátásának csökkentését.

Az említett országok felkérték a Bizottságot, hogy mutassa be a hőszivattyúk támogatására irányuló intézkedési tervet és frissítse az 2016-os uniós fűtési és hűtési stratégiát, hogy az megfeleljen a 2040-re kitűzött környezetvédelmi céloknak. Az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt már elhatározta, hogy leállítja az új olaj- és gázfűtőkazánok telepítését, helyettük a hőszivattyús rendszerek támogatását részesíti előnyben.

A tagállamok szerint kulcsfontosságú, hogy kiaknázzuk a megújuló energiaforrások, mint a napenergia, a biomassza és a geotermikus energia rejtegette lehetőségeket a fűtés és hűtés környezetbarát átalakításában, beleértve a távhőrendszereket is. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az energiahatékonyság javítása mellett az új technológiák, mint például a nagyméretű hőszivattyúk és a napenergiával működő melegvíz-termelők alkalmazása nélkülözhetetlen.

Az állásfoglalást aláíró országok között található Ausztria, Ciprus, Dánia, Franciaország, Írország, Görögország, Luxemburg, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és a balti államok is.

A javasolt politika elsődleges célja, hogy felgyorsítsa a megújuló energiaforrások felhasználását, például a távfűtési napenergia és az ipari méretű hőszivattyúk alkalmazását. Az érintett tagállamok szerint ez az irányzat jelentősen hozzájárulna Európa energiabiztonságának erősítéséhez.

Az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament már korábban is megegyezett a fosszilis fűtési rendszerek fokozatos kivezetéséről. 2025-től már nem lesz állami támogatás az új kazánokra, 2030-tól új épületek már nem építhetnek be gázkazánt, és 2050-re a régebbi épületeket is át kell alakítani kibocsátásmentes rendszerekre.

A megújuló energiaforrások használatának növelését a Fit for 55 program keretében anyagi ösztönzőkkel is támogatják, amely magában foglalja a hőszivattyús rendszerek elterjedését is. Az EU energiafelhasználásának csökkentése érdekében Niels Fuglsang, dán szocialista képviselő kiemelte, hogy a hőszivattyúk kiváló megoldást nyújthatnak.

Az Európai Bizottság JRC (Közös Kutatóközpontja) szerint a lakóépületekben használt 30 millió fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán lecserélése hőszivattyúra 36%-kal csökkentené az EU gáz- és olajfogyasztását. Az JRC szerint ez a váltás jelentős ütemben segítené a technológia elterjedését.

Aurélie Beauvais, az Euroheat & Power vezetője szerint a tiszta és hatékony hőenergia megoldások, mint a távfűtés és -hűtés, kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az EU megerősítse vezető pozícióját a technológiai innováció terén, és egyúttal biztosítsa az energiaellátás biztonságát.

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermelés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.
2024. 06. 14. 01:00
Megosztás:

Kritikus szinten az EURÓ árfolyama, az MNB-nek résen kell lennie

Fokozott óvatosságra lehet szükség az MNB-től az EUR/HUF árfolyam alakulását nézve - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.
2024. 06. 14. 00:30
Megosztás:

Túllépte az 1 milliót az új mém érme, megelőzheti a BRETT-et?

Képzeld el azt, hogy ha 500 dollárt fektettél volna a BRETT-be február 27-én, amikor azt 0,0001308 dollárért bevezették a decentralizált tőzsdéken, ma már 634 938 dollárod volna. A Base Dawgz könnyedén teljesíthet ugyanilyen jól.
2024. 06. 14. 00:01
Megosztás:

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.
2024. 06. 13. 23:30
Megosztás:

Éves szinten nagyot nőtt az amerikai költségvetés májusi hiánya

Az amerikai költségvetés májusi hiánya 347 milliárd dollár volt, 44 százalékkal magasabb a tavaly májusinál, amikor 240 milliárd dollárt tett ki - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 06. 13. 23:00
Megosztás:

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.
2024. 06. 13. 22:30
Megosztás:

A Henkel Magyarország Kft. bezárja körösladányi gyárát

A Henkel Magyarország Kft. vegyipari cég bezárja a Békés vármegyei Körösladányban működő gyárát - jelentette be a társaság szerdán a honlapján.
2024. 06. 13. 22:00
Megosztás:

Kína bírálta az elektromos autóira kivetendő uniós vámtervet

A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.
2024. 06. 13. 21:30
Megosztás:

Élelmezési és egészségügyi program indult hajléktalanoknak

Hajléktalan emberek számára indult 8,5 milliárd forintos összeggel élelmezési és egészségügyi program, amelynek keretében országosan 88 helyszínen munkanapokon átlagosan 4200 adag ételt osztanak ki.
2024. 06. 13. 21:00
Megosztás:

Dolgozók százainak tartozik a MÁV Zrt.

Csaknem hatszáz dolgozójának tartozik szerződéses megbízásaik kifizetésével hónapok óta a MÁV Zrt., a kifizetés felgyorsítására a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) Lázár János közbenjárását kéri. A vasúttársaság reagálásában cáfolta a szakszervezet közleményében írtakat.
2024. 06. 13. 20:30
Megosztás:

Bővítik a munkaerőpiacot a TOP Plusz programban

Több mint 70 milliárd forint áll rendelkezésre a munkaerőpiac bővítésére, így például az inaktívak felkutatására a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pluszban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 06. 13. 20:00
Megosztás:

Melyik a legjobb hajbeültetési módszer?

A kopaszodás egy igen széles réteget érintő probléma, hiszen a férfiak 50%-a találkozik ezzel a jelenséggel még 50 éves kora előtt. Mivel a folyamat külső beavatkozás nélkül nem visszafordítható, egyre többen élnek olyan modern eljárásokkal, mint a hajbeültetés.
2024. 06. 13. 19:30
Megosztás:

A nemzetközi hangulat miatt esés volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
2024. 06. 13. 19:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 13. 18:30
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás: