Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.

Biztosított Magyarország energiaellátása

A miniszter az elmúlt egy év energiaügyi történéseit ismertetve kiemelte: a gázfogyasztásban az Európai Unó által elvárt 15 százaléknál nagyobb a magyarországi csökkenés, és az áram fogyasztása is visszaesett.

Lantos Csaba reálisnak nevezte, hogy Magyarország fenn tudja tartani a gazdasági növekedést, miközben a teljes energiafogyasztás csökken, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentéséhez. Hozzátette azt is, hogy jelentős átrendeződésre lehet számítani, a fosszilis energiahordozókról egyre inkább átáll az ország a zöld energiaforrásokra.

A miniszter úgy fogalmazott: napenergia-forradalom zajlik Magyarországon, tavaly az összes új telepítés meghaladta az 1000 megawattot, idén pedig biztosan meghaladja az 1500 megawattot. Már elérte az 5500 megawattot a magyarországi napelemek beépített kapacitása, ebből 2200 megawattnyi háztartási és 3300 megawattnyi ipari méretű - ismertette.

Elmondta, hogy egyre több olyan nap van Magyarországon, amikor a napsütéses időszakokban az áramfogyasztás 90 százalékát napenergia biztosítja, a paksi atomerőmű termelésével együtt pedig jelentős időszakokban lehet teljesen karbonmentesen biztosítani az ország áramszükségletét.

A miniszter különösen fontosnak nevezte a megtermelt elektromos energia tárolását. Elmondta: a háztartásokat is erre szeretnék ösztönözni, ezért januárban új háztartási méretű napelemek és korszerű energiatároló egységek együttes telepítését támogató pályázatot írnak ki 75 milliárd forintos keretösszeggel.

Ipari vállalatok számára már megjelent a pályázat olyan energiatároló egységek telepítésére, amelyek segítenek az áramhálózat egyensúlyát fenntartani - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy az áram tárolását célzó ipari kutatás-fejlesztési terület az egész világon az egyik fő irány, és ebben Magyarországnak részt kell vennie.

Lantos Csaba hangsúlyozta: a szuverenitás kulcskérdés az energetikában is, ki kell használni minden olyan lehetőséget, ami Magyarországon biztosítható. Példaként említette egyebek mellett a geotermia, illetve a gáz- és olajkitermelés erősítését, valamint a szélenergiát.

Az energiaügyi miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán is rámutatott arra, hogy az 1990-es bázisévhez képest már 37 százalékkal csökkent Magyarországon az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezért a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata során 50 százalékra emelték a hazai kibocsátás-csökkentés 2030-ra kitűzött mértékét a korábban vállalt 40 százalék helyett.

Ismertette, hogy változik a szélerőművek telepítésének szabályozása, a jelenlegi 12 kilométeres védőtávolság például 700 méterre csökken a települések határától. Jelezte ugyanakkor, hogy nem szeretnének "szélkerék-erdőket". A miniszter szerint 1000-1500 megawattnyi szélenergia-kapacitás telepítése lehet racionális.

A víziközmű-ágazatról elmondta: januártól az egész országban egységessé válnak a vízdíjak a vállalkozásoknak és az intézményeknek, ebben eddig jelentős különbségek voltak az ország különböző területein.

A Mol MOHU által 35 évre elnyert hulladékkoncesszióval kapcsolatban egyebek mellett közölte: Magyarországon évente 20 millió tonna hulladék keletkezik, ebből 4,5 millió tonnát, tehát a negyedénél kevesebbet adtak koncesszióba. A vállalat feladata, hogy Magyarország meg tudjon felelni az uniós követelményeknek, ehhez saját forrásból kell jelentős beruházásokat elvégeznie, és jövő január 1-jétől például a visszaváltási rendszert működtetnie - jelezte Lantos Csaba.

Jön az ukrán áram

Ukrajnában ismét többlet villamosenergia-termelést regisztráltak csütörtökön, aminek következtében a tervek szerint újból megindulhat az áramexport több országba, köztük Magyarországra - számolt be az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata pénteken a Telegramon.
2024. 03. 04. 16:30
Megosztás:

Borús volt a hangulat februárban az Egyesült Államokban

Az előzetesen becsült emelkedés helyett csökkent a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe februárban.
2024. 03. 04. 16:00
Megosztás:

Emelte a tétet a Vertikal Group Nyrt.

A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel - tájékoztatta az MTI-t a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság pénteken.
2024. 03. 04. 15:30
Megosztás:

Új rendszert fejlesztett ki az Ipsum-Tech Kft.

Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű, autószervizeléssel foglalkozó Ipsum-Tech Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 201 millió forintos támogatásával - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 03. 04. 15:00
Megosztás:

Lassú, de biztos ütemben csökken a brit feldolgozóipar

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján.
2024. 03. 04. 14:30
Megosztás:

Mennyire alacsony már az USA infláció ahhoz, hogy a kamathoz nyúljanak?

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja.
2024. 03. 04. 14:00
Megosztás:

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás: