Boldog születésnapot, forint! Válogatott érdekességek a forint 76 évéből

Augusztus elsején ünnepeljük a forint bevezetésének 76. évfordulóját. 1946-ban a pengő leváltásával került forgalomba az új fizetőeszköz, amely azóta is rendszeresen megújuló formában áll rendelkezésünkre, a készpénzforgalom eszközeként. Az évek hosszú sora alatt számos változás és esemény formálta a forint történelmét, melyek eddig talán nem ismert érdekességeket kínálnak.

Boldog születésnapot, forint! Válogatott érdekességek a forint 76 évéből

A forint megnevezés nem az újkorból eredeztethető, hanem már az 1200-as években is használták. Igaz, ekkor még csak a Firenzében vert aranyérméket illeték forint megnevezéssel, mely az érmék hátlapján szereplő liliom, olaszul friorino d’oro, latinul florenus megnevezések módosított alakjából származik. Az első magyar arany forint kibocsátása az 1300-as évekre, Károly Róbert uralkodásához köthető. Reformjai révén fellendült a nemesfém bányászat az országban, ami lehetőséget adott egy nagy tisztaságú aranyérme kibocsátásához, amelynek értéke a firenzei aranyforinttal és velencei dukáttal vetekedett.

Az évszázadok során a magyar fizetőeszköz több alkalommal váltott formát, a ma használt forint 1946-ban a pengő helyét vette át újra és azóta is hivatalos valutánkként szolgál. Az elmúlt 76 év számos változást, megújulást és történelmi eseményt tartogatott a forint számára, melyek közül válogatott érdekességekkel készültünk az évforduló tiszteletére.

Fillérek közt is a legkisebb – a lyukas kétfilléres

A fillér ma is hivatalos váltópénz, a forint egy század része. Forgalomban ugyan ma már nincs, de a pénzügyi szektor még digitálisan nyilvántartja a tranzakciók során.

A fillér érmék közül igazi különlegesség a kétfilléres volt. Egyrészt ez volt a forint pénzrendszer legkisebb értékű címlete, másrészt egyedülálló formában, lyukas kivitelben készült. 1950-től évente több mint 24 millió darabot vertek belőle. Csökkenő példányszámban egészen 1992-ig állították elő, ekkor már csak tízezres darabszámban. Különleges kialakítása és alacsony értéke miatt másodlagosan csavaralátétként használták, vagy a svájci sapka „villámhárítójára” tűzték.

Lánchíd és Erzsébet híd az érméken

A Széchenyi Lánchidat az újkori magyar államiság egyik szimbólumaként tartják számom. Nem véletlen, hogy az 1992-1998 között vert ezüst 200 forintos előlapját és a ma is használatban lévő bimetál kétszázas érme hátoldalát díszíti. A Lánchídon kívül korábban még az Erzsébet híd szerepelt fizetőeszközön, az 1967-ben kibocsátott 50 filléres hátoldalán, valamint az úgy nevezett 500 forintos Ady bankjegyen kapott helyett.

Y2K pánik és a 20 000 Forintos bankjegy

Az ezredforduló előtti informatikai rendszerek az egyszerűség kedvéért az évszámoknak csak az utolsó két számjegyével operáltak. A probléma amiatt merült fel, hogy a fordulóval a rendszerek nem 2000-es éveket kezdték volna, hanem az 1900-as éveket listázták volna újra, ami a rendszerek összeomlásával fenyegetett. Ez az informatikai kihívás a kereskedelmi bankokat is érintette.

Az Y2K néven elhíresült események a forintra is hatással voltak, ugyanis csakúgy, mint a nemzetközi jegybankok, az MNB is tartott attól, hogy a lakosság pánikszerű készpénz felvételbe kezd, amit a kereskedelmi bankoknál rendelkezésre álló készpénz nem fog tudni fedezni. Ennek orvoslása érdekében a jegybank előre hozta a bevezetésre váró 20 000 forintos bankjegyek gyártását. 1999-ben a nagycímletű papírpénz már készen állt a lehetséges pánik kezelésére. Végül az átállás sikeresen megtörtént és az új bankjegyet sem volt szükséges használatba bocsájtani. Egy éves pihentetés után végül 2001-ben került bevezetésre a ma is használt legnagyobb címletű forint.

Egyedi emlék bankjegyek

Az ezredforduló hazánk számára más okból is jelentős volt, hiszen 2000-ben ünnepeltük a magyar államiság fennállásának ezeréves évfordulóját. Erre az alkalomra az MNB 2000. augusztus 20-án hozott forgalomba, a 2 000 forintos bankjegy mintájára, de egyedi elő és hátoldali képpel rendelkező emlékbankjegyet. Az előoldalán ovális alakú rozettában a szent koronát jelenítették meg, a hátlapot Benczúr Gyula „Vajk megkeresztelése” című festményének központi részlete díszítette.

A forint 76 éves történelmében még egy emlékbankjegy került forgalomba, ami nem más mint 2006-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának emléket állító 500 forintos papírpénz. Előlapja változatlan formában került nyomtatásra, hátlapján az Országház és az épületet részben eltakaró lyukas közepű nemzeti lobogó kapott helyet.

Új bankjegy sorozat 2014-től

Mindössze nyolc évvel ezelőtt kezdődődött a forgalomban lévő bankjegyek fokozatos cserefolyamata.  A kiskereskedelmi láncokban plakátok hirdették a régi címletek elfogadásának határidejét és a megmaradó bankjegyek beváltási lehetőségét. Először, 2014-ben a 10 000 forintos bankjegy került sorra, majd 2019-ig megtörtént minden címlet fokozatos cseréje. Az új fizetőeszközök az előzőek mintájára készültek, de modernebb biztonsági elemekkel és élénkebb színekben. A legmeghökkentőbb változás az 5 000 forintos bankjegyet érintette, hiszen a megszokott kékes színvilágát sárga váltotta fel. Az évek alatt már mindenki megszokhatta az új bankjegyeket és mára talán csak homályos emlékek maradtak fenn a régi papírpénzekről.

További érdekességek a Pénzmúzeumban

A fent említett és még sok más különleges érmék és bankjegyek sora tekinthető meg a budapesti Pénzmúzeum tárlatán, ezen felül számos további érdekfeszítő történet is megismerhető az intézményben.  A kiállított numizmatikai gyűjtemény az ország második legnagyobbja, részeként számos ritkasággal, mint például az egyetlen példányban fennmaradt Székely Mózes ötszörös dukátja.

A teljeskörűen felújított Postapalota épületében, európai szinten is egyedülálló kialakítású múzeum kapott helyett. Az interaktív kiállítás során a látogatók megismerhetik a fizetőeszközök öt funkcióját és a numizmatika alapjait is elsajátíthatják. A tárlatbejárás végén lehetőség nyílik egy igazi aranyrúd megcsodálására, amit akár kezükbe is vehetnek a látogatók. A Pénzmúzeum kiállításán nem csak sok új ismerettel gazdagodhatunk, hanem remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is nyújt az egész család számára. Nem is lehet alkalmasabb helyet találni a forint 76. születésnapjának ünneplésére.

Jönnek az online lakáshitelek - elektronikus ügyintézés a hitelpiac fejlődése

Várhatóan 2024-től a lakáshitelezésben nagyobb teret kapnak az online megoldások, a fogyasztóbarát lakáshiteleknél ugyanis az érintetteknek lehetősége lesz az igénylést döntően elektronikus úton elintézni. Az online megoldásokra már most is komoly igény mutatkozik a money.hu összeállítása szerint. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása ugyanis 2020 óta több mint 40 ezer felhasználónak nyújtott segítséget. Közel 90 százalékuk hitel felvételét is szükségesnek látta a költözési tervek megvalósításához.
2022. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Emelkedett az olaj ára az OPEC találgatásokra

A WTI 78,9, a Brent típusú kőolaj ára pedig 83,7 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali leszállításra 64,4 dolláron forgott.
2022. 11. 30. 13:00
Megosztás:

Egyre nehezebbek egy átlag amerikai mindennapjai

Óvatos volt a tegnapi kereskedés Amerikában. A piac Jerome Powell mai beszédére várhat, amitől iránymutatást remélnek a jövő heti kamatdöntő ülésről és a jegybankárok jövő évre tervezett kamatpályájáról.
2022. 11. 30. 12:30
Megosztás:

Nagyokat mozoghat ma a forint árfolyama - Ma dönt a Bizottság

Ma dönt a Bizottság. Na nem az AE, hanem az EU. Az előzetes hírek szerint kapunk majd hideget-meleget.
2022. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Állja a sarat a gazdaság, alacsony szinten az álláskeresők száma

Az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozásaképp kidolgozott, 11 lépésből álló intézkedéscsomag eddig sikerrel védte meg a munkahelyeket: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván, amely a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.
2022. 11. 30. 11:30
Megosztás:

AutoWallis: Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban

Újabb csúcsokat döntött az AutoWallis Csoport árbevétele és nyeresége az első három negyedévben, miután a nyári hónapokban is kiváló számokat ért el a tőzsde autós vállalata. Ráadásul az árbevétel és a nyereség már a harmadik negyedév végén jelentősen meghaladta a tavalyi egész éves számokat. A társaság árbevétele közel 50 százalékkal bővült, míg nettó nyeresége közel négyszeresére ugrott kilenc hónap alatt. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forint, ami közel a duplája a tavaly egész évi mértéknek. A kiváló számok mögött elsősorban a növekedési stratégia következetes megvalósítása, így az organikus és akvizíciós növekedés valamint feszes költséggazdálkodás áll, de egyedi hatások is megfigyelhetőek.
2022. 11. 30. 11:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH és az MKSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) az elektronikus hírközlési szakma fejlesztéséért, valamint a fogyasztói tájékozottság és tudatosság növeléséért.
2022. 11. 30. 10:30
Megosztás:

Azonnali intézkedés kell: kapják vissza a rezsitámogatást a háziorvosok!

A kormányzati rezsikrízis nemcsak az önkormányzatokat, hanem a háziorvosokat, egészségügyi és szociális intézményeket is nehéz helyzetbe hozza. Mindennapos, hogy a sajtóból értesülünk az újabb és újabb szabályokról, de azt a mai napig nem tudjuk, hogy milyen áron vásárolhatjuk meg január 1-től a távfűtést - érvel mai FB posztában Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
2022. 11. 30. 10:20
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Kedden az európai tőzsdék vegyesen zártak.
2022. 11. 30. 10:00
Megosztás:

Nőtt az MKB eredménye az első három negyedévben

Az MKB Csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 149,8 milliárd forintot az idei első három negyedévben, ami 39,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - tette közzé a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötöttek Magyarország és Románia energetikai szabályozó hatóságai

Az energiaválság kezelése és az ellátásbiztonság elősegítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a román Nemzeti Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) - közölte kedden a MEKH.
2022. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Eljárást indított az eOptika Kft.-vel szemben a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a magyarországi kontaktlencse- és szemüveg-kiskereskedelem egyik meghatározó vállalkozásával, az eOptika Kft.-vel szemben, mivel valószínűsíthetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat honlapján és hirdetéseiben, például az árak feltüntetésénél - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.
2022. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Az EB stratégiát mutatott be az európai drónpiac fejlesztésére

Az Európai Bizottság stratégiát mutatott be a drónok üzemeltetésére és műszaki követelményeinek meghatározására vonatkozóan és az európai drónpiac fejlesztésére.
2022. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Megfizethető energia, fenntarthatóság és bérlői elégedettség

A nemzetközi ingatlantársaság hazai vállalatát tudatos és hosszútávú energia stratégiájának köszönhetően nem érte felkészületlenül a kialakult energia krízis. A CPI Facility Management innovatív és energiahatékony megoldásaival tűnik ki a magyar piacon, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bérlőik a hazai átlaghoz képest versenyképesebb üzemeltetési költségekkel számolhassanak. Ennek egyik elismerése, hogy a CPI Facility Management nyerte el a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő CRE Awards Facility Management Firm díját.
2022. 11. 30. 07:15
Megosztás:

Egy év alatt 680 ezer kilométert tett meg a TramTrain

A TramTrain 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között, a vasútvillamos járatai az elmúlt egy évben 680 ezer kilométert tettek meg az utasokkal - közölte a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 07:00
Megosztás:

A gáz és olajkitermelés marad a Mol fő tevékenysége Algyőn

Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
2022. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Több lesz január 1-jétől a nevelőszülők ellátmánya

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.
2022. 11. 30. 06:00
Megosztás:

A Széchenyi Kártya az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz

A  Széchenyi Kártya húsz éves története bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozó (kkv) szektor finanszírozásában - hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók kedden, Budapesten.
2022. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Közel 20 százalékkal nőtt a JYSK árbevétele Magyarországon

A JYSK árbevétele 19 százalékkal, 67,6 milliárd forintra nőtt Magyarországon a 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó pénzügyi évében, adózás előtti eredménye (EBIT) a teljes cégre vetítve 12,49 milliárd forint lett, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc az MTI-t kedden.
2022. 11. 30. 05:00
Megosztás: