Brit miniszterelnök: Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe. A londoni kormányfői hivatal vasárnapi tájékoztatása szerint Sunak személyesen vetette fel ezzel kapcsolatos aggályait Li Csiang kínai miniszterelnöknek a legnagyobb fejlett és feltörekvő országok alkotta G20-csoport csúcstalálkozóján.

Brit miniszterelnök: Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe

Az ügy előzményeként vasárnap kiderült, hogy a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya még márciusban őrizetbe vett két embert az államtitkok védelméről intézkedő törvény megsértésének gyanújával.

A londoni rendőrség vasárnapi közleményében hivatalosan megerősítette a két fiatal férfi őrizetbe vételét, és közölte azt is, hogy a nyomozók a vizsgálat részeként több helyszínen házkutatásokat tartottak.

A Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának feladatkörébe tartozik a kémkedési esetek kivizsgálása is, és kormányforrásokból származó hivatalos vasárnapi értesülések szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy az őrizete vett - eddig meg nem nevezett - két ember közül legalább az egyik Kína javára végzett kémtevékenységet.

Az illető a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozó kormányzati illetékesek szerint kapcsolatban állt a kormányzó Konzervatív Párt több olyan magas beosztású képviselőjével, akik munkájuk révén titkosított vagy "rendkívül kényes" információk birtokában vannak. Közéjük tartozik Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkára és Alicia Kearns, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke.

A Downing Street szóvivője vasárnapi tájékoztatásában közölte: a G20-csoport Új-Delhiben tartott csúcstalálkozóján Rishi Sunak miniszterelnök tárgyalt Li Csiang kínai kormányfővel és "hangot adott mélységes aggodalmának amiatt, hogy Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe".

Sunak közölte Li Csianggal, hogy London ezt elfogadhatatlannak tartja.

Rishi Sunak a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva felidézte, hogy Nagy-Britanniában már törvény teszi lehetővé a brit kormány által "nem megfelelőnek ítélt" beruházások megakadályozását a brit gazdaság "érzékeny" ágazataiban, és készül az a jogszabály is, amely előírja "bizonyos tevékenységi köröket végző külföldiek" regisztrálását.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának legutóbbi átfogó helyzetértékelése szerint a kínai hírszerzés "kiterjedt és agresszív érdeklődést" tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és - tekintettel a rendelkezésére álló hatalmas erőforrásokra - válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat.

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés egyik fő megállapítása szerint Kína olyan gazdasági és technológiai szuperhatalommá akar válni, amelytől más országok is függnek, és Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A Solana árfolyam előrejelzései pozitív irányba fordulnak, mivel az SOL ETF felhajtást kelt; a DTX Exchange (DTX) megelőzi a zkSync-et (ZK) és eléri a 10,000 tartót

Miután a Bitcoin ETF-ek már megjelentek és az Ethereum ETF-ek hamarosan elindulnak, a kripto közösség most fel van lelkesülve a SOL ETF hírével, és az rajongók arra számítanak, hogy ez hatással lesz a Solana árfolyamára.
2024. 06. 29. 08:00
Megosztás:

Változás jöhet a bankpiacon: Bővülhet a pénzintézetek zöld termékpalettája

Július elején ismertetik azt az új uniós akciótervet, melynek keretében vállalkozások és háztartások is igényelhetnek támogatást új és akár használt elektromos autók vásárlására is. A money.hu és a Használtautó.hu szakértője utánajárt, hogy melyek a jelenleg legfelkapottabb villanyautók a piacon és milyen változást hozhat a finanszírozásban egy új vásárlásösztönző program bevezetése.
2024. 06. 29. 07:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. március és május közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 745 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 108 ezer fő volt, 7 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 61 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 75,1%-ra emelkedett március-május között. Egy éve 74,5%-on, a megelőző három hónapban 74,9%-on állt a mutató.
2024. 06. 29. 06:00
Megosztás:

Újdonság Magyarországon: online előzetes hitelbírálattal is vehetünk lakást

A lakásvásárlás kockázatait jelentősen csökkentő előzetes hitelbírálat Magyarországon először már online is elérhetővé vált az ingatlan.com felületein. Három meghatározó hazai nagybank egy online kitöltött adatlapon benyújtott előzetes hitelbírálat eredményeként egy-két napon belül hivatalos banki előminősítést ad vissza a lakásvásárlók számára. Ezzel az innovatív megoldással a vevők egyszerűen, gyorsan és kényelmesen mérhetik fel a hitelképességüket még az adásvételi szerződés aláírása vagy a foglaló letétele előtt. Így jelentősen csökkenthetők azok a pénzügyi kockázatok, ami akár a több millió forintos foglaló elvesztésével is járhat.
2024. 06. 29. 05:00
Megosztás:

Mennyit dolgoznak a diákok egy fesztivál hetijegyért?

A nyári zenei fesztiválok sok diáknál, egyetemistánál számítanak kötelező programnak. Sokan diákmelóval keresik meg a nyári kikapcsolódásra valót, ezért nem mindegy, mennyit kell kiadni egy-egy fesztiválbérletért. A jelenleg elérhető árak szerint az EFOTT kínálja a legolcsóbb lehetőséget a belépésre, míg a legdrágábban a Szigetre lehet bejutni. A magyar fiatalok átlagosan 39 312 forintot költenek egy fesztiválon – azt is megnéztük, mi jön ki ebből az összegből.
2024. 06. 29. 04:00
Megosztás:

Kripto milliomosok legjobb választásai: Az APORK egyedi "Conquer To Earn" mechanizmussal töri át a mémteret, a White FET és a NOT vezeti a piaci rallyt

Az elmúlt hetekben sok altcoin tapasztalt ingadozó teljesítményt. A Bitcoin, amely korábban vezette a rallyt, elvesztette irányítását a bullish mozgás felett. Azonban olyan vezető altcoinok, mint a Fetch.ai és a Notcoin, elkezdtek felépülni a medvepiaci összeomlás után.
2024. 06. 29. 03:00
Megosztás:

Lakossági, vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatás indul

Magyar ingatlantulajdonosoknak nyújt vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatást a Daikin Hungary Kft.
2024. 06. 29. 02:00
Megosztás:

Így csalnak a gépi lottóhúzásnál - kamera leplezte le a lottócsalást!

Nincs olyan pillanat, amikor ne érnék csalási vádak valamelyik lottótársaságot azok részéről, akiknek éppen az adott héten nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találhatunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket és összeesküvés-elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk be, amely ráadásul a TV kamerái előtt történt.
2024. 06. 29. 01:00
Megosztás:

A vírusos PEPE rivális a középpontba kerül, miközben az Avalanche tulajdonosok okos lépést tesznek

A kriptovaluta piacon a volatilitás tönkreteheti vagy felvirágoztathatja a befektetéseket. Fellendítheti a portfóliódat vagy lecsökkentheti a tőkédet. De a tapasztalt befektetők elsajátították a művészetét annak, hogyan győzzék le a volatilitást azzal, hogy kutatásokat végeznek új, izgalmas projektekről, és tudják, mikor kell kilépni a volatilis érmékből.
2024. 06. 29. 00:30
Megosztás:

A kriptósok szeme kipattan ettől az előértékesítéstől

Az előértékesítés alatt gyűjtött közel kétmillió dollár jól mutatja, hogy a DICE mekkora figyelmet kapott. Nem csoda, hogy máris szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint ez lehet az egyik legnagyobb GameFi projekt.
2024. 06. 29. 00:01
Megosztás:

Célba vetted a kripto bikafutamot? Nézd meg ezt a 4 altcoint, amelyek jelenleg az előértékesítési szakaszban vannak

A befektetők mindig keresik azokat az altcoinokat, amelyek a bikafutam során kiemelkedő hozamokat nyújthatnak.
2024. 06. 28. 23:00
Megosztás:

A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben

Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól.
2024. 06. 28. 22:30
Megosztás:

Az Apple alkalmazásboltja visszafizeti a téves terheléseket

Az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül, az összeg visszatérítése folyamatban van - közölte a Magyar Bankszövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 28. 22:00
Megosztás:

Tovább csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

Fél százalékponttal 4,75 százalékra csökkentette csütörtökön az alapkamatot a cseh jegybank - jelentette be Jakub Holas szóvivő a banktanács ülése után Prágában.
2024. 06. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 28. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 28. 19:30
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a részvényindex

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 601,98 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 72 094,79 pontos történelmi csúccsal zárt pénteken. A BUX-nak a héten ez volt a negyedik rekordja.
2024. 06. 28. 19:00
Megosztás:

Vezetőváltás az Eisberg Hungary Kft. élén

Vezetőváltás az Eisberg Hungary Kft. élén: júliustól Pál Gyula lesz az ügyvezető igazgató, ezt a pozíciót több mint másfél évtizede Gazsi Zoltán tölti be, aki a váltást követően cégvezetőként támogatja a menedzsmentet - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 06. 28. 18:30
Megosztás:

Ma nyit a Plázs Római-parton

Pénteken nyit a Római-parti Plázs, a szabadstrand augusztus 20-ig látogatható - közölte Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 28. 18:00
Megosztás:

Ott vagyunk a borászszakma nemzetközi élvonalában

A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43. Országos Borverseny (OBV) csütörtöki budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén.
2024. 06. 28. 17:30
Megosztás: