Budapesten volt a legolcsóbb a földgáz átlagára az EU-ban

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint - közölte a MEKH csütörtökön az MTI-vel.

Budapesten volt a legolcsóbb a földgáz átlagára az EU-ban

Kiemelték, Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben. A közlemény szerint 2021 szeptemberében a földgáz lakossági átlagára 2,88 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között a legolcsóbb. Ehhez képest Bukarestben csaknem háromszorosát kellett fizetni a gázért, Bécsben pedig 8,84 eurócent volt a földgáz átlagára.
    
A lakossági fogyasztók villamos energia átlagára szeptemberben 10,65 eurócent volt kilowattóránként, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost.  Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Bukarestben 18,40, Prágában 25,10 eurócentet kellett fizetni egy kilowattóra villamosenergiáért, míg a legdrágábban 34,58 eurócentért Koppenhágában lehetett villamos energiához jutni.
    
A sajtóanyagban szereplő grafikonból kiderül, hogy a vizsgált országok közül egyetlen nem uniós országban, Szerbiában alacsonyabb a villamos energia átlagára a magyarországinál; Belgrádban 8,11 eurócentet fizet a lakosság.
   
A végfelhasználói árinformációkat az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze az országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

A román háztartások több mint 80 százalékában van internet

Romániában a háztartások 80,8 százalékában van internet, ami 2,6 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi évhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2021. 12. 09. 08:30
Megosztás:

Így lottóz Te is - Botrány a szerb lottóhúzáson - figyeld jól a gömböt!

Előbb írták ki a szerb lottóhúzáson a képernyőre a számokat, mint, hogy kihúzták volna őket a műsorban. Az ügyet a rendőrség is vizsgálta. Mindenesetre érdemes figyelni a csinos hostess-hölgy arcát a sorsolás közben...
2021. 12. 09. 07:49
Megosztás:

Nem sokat változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon; az eurót csütörtök reggel hét órakor 365,45 forinton jegyezték a szerda esti 365,70 forint után.
2021. 12. 09. 07:30
Megosztás:

Az ukrán pedagógusok túlnyomó többsége már felvette a második oltást is

Ukrajnában 588 319 tanár és iskolai alkalmazott már felvette a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, azaz az oktatási szférában dolgozók 90,2 százaléka teljes védettséggel bír - közölte az oktatási minisztérium sajtószolgálata szerdán.
2021. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Másfélszeresre nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Az elmúlt tíz év kormányzása alatt 25 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, ezen belül pedig a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája 150 százalékkal emelkedett - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Cegléden.
2021. 12. 09. 06:30
Megosztás:

Ekkora hiánnyal zárt államháztartás központi alrendszere

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - tette közzé gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.
2021. 12. 09. 06:00
Megosztás:

Több mint 70 elektromos töltőt telepített az MVM Mobiliti

Az MVM Mobiliti Kft. összesen 71 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében 2018-tól az idén novemberig Magyarország 26 városában - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2021. 12. 09. 05:30
Megosztás:

Mitől boldog egy nyugdíjas? Hülye kérdésre komoly választ ad egy kutatás

Nincs előre megírt, biztos recept arra, hogy mi kell a boldog időskor megteremtéséhez. A 30 év feletti magyar lakosság szerint ehhez a harmadik X betöltése után már változtatni kell az addigi életvitelen, és leginkább biztonságos döntésekre, valamint spórolásra van szükség, hogy elejét lehessen venni az időskori aggodalmaknak – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy minél hamarabb kezdődik el az előtakarékosság és a tudatos gondolkodás, az annál kifizetődőbb lesz a későbbiekben.
2021. 12. 09. 04:01
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Továbbra is shortos piacot mutat a Magyar Telekom árfolyama, a 400 forintos támasz lesz a mai napon újra a nagy teszt, hogy a 2017-es évi csökkenő trend folytatódik-e a kurzusnál. Az év végével az omicron variáns tartja továbbra is lázban a börzéket, ám tegnap stabilan keresték helyüket az indexek. A Telekom számára marad a 400-as szint kitartása, amennyiben leviszi a jegyzés úgy új eladások indulhatnak el.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Pozitívban zárt a Richter szerdán és újra sikerült kiállnia a próbát a 8400 forintos támasznak. A nemzetközi porondon tegnap kissé alábbhagyott a hangulat a nemzetközi börzéken és kevésbé ütötték fel fejüket a bikák. A mai napon leginkább USA-ra figyelhetnek a befektetők és továbbra is a koronavírussal kapcsolatos hírek lesznek fontosak a piacoknak.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Nincs nagy változás a MOL részvényeinél, megragadt az árfolyam a 2400 forintos szintnél szerdán is és nem történt előrelépés, az amerikai olajkészlet adatok sem tudták előremozdítani a szektort. A mai kereskedés során USA munkanélküli segélykérelmi adatait lesz érdemes követni és valószínűleg arra ugorhatnak rá a befektetők. Technikailag ma is a 2400-2500-as sávban folyhat leginkább a kereskedés.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Kissé enerváltan mozogtak tegnap az európai parkettek és az OTP sem tudott magasabbra ugrani, így a mai napon újra a 18 000 forintos ellenállás alatt indíthatja meg a napot a bankpapír. Makroadatok tekintetében ma az amerikai munkanélküli segélykérelmi mutató hozhat erősebb mozgásokat ma délután, illetve továbbra is a koronavírussal kapcsolatos újabb statisztikák. Technikailag maradt a kép az OTP számára továbbra sincs új irán a 17 000 - 18 000 forintos sáv elhagyása nélkül.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Nagy értékű beruházás érkezik Debrecenbe

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM, a 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban.
2021. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Magyar termékek gondoskodnak a svédországi részecskegyorsító biztonságáról

A debreceni ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tervezte és készítette el a svédországi Lundban épülő részecskegyorsító berendezés, az ESS (European Spallation Source - Európai Spallációs Forrás) védelmi rendszerének műszereit.
2021. 12. 09. 03:00
Megosztás:

MÁV: Márr 50 új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére

Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban 375 új berendezést helyeznek üzembe a budapesti főpályaudvarokon, az elővárosi állomásokon, valamint megállóhelyeken - közölte a vasúttársaság az MTI-vel szerdán.
2021. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Ide menekülnek a magyarok télből a nyárba

Egy ideje már a magyarok körében is egyre nagyobb divat, hogy télen rövidebb-hosszabb időre valamilyen “melegebb éghajlatra” utazunk nyaralni és így próbáljuk feldobni a hideg hónapok itthoni zordságát. A vírushelyzet miatt idén télen egyelőre általánosságban nem akkora a kereslet, mint korábban, azonban az a néhány úticél nagyon népszerű, ahová különösebb korlátozások nélkül beutazhatunk vagy egyszerűen csak elérhető közelségben vannak hozzánk. Összegyűjtöttük az idei télből nyárba kalandok legkedveltebbnek tűnő desztinációit.
2021. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Piacvezető albán távközlési cégben szerez többségi tulajdont a 4iG

Megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a 4iG Nyrt. A társaság Albánia elsőszámú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató. Az akvizíció újabb fontos lépés a 4iG nyugat-balkáni terjeszkedési stratégiájának megvalósításában: a cégcsoport a régió újabb országában jelenik meg szakmai befektetőként távközlési és digitális szolgáltatásaival. A tranzakciónak köszönhetően Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding a 4iG Nyrt. intézményi befektetőjévé válik. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárulhat.
2021. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Novemberre a személyi kölcsön kamatát is lehagyta az infláció!

7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke 2021. novemberében, ez még az októberi adatoknál is 0,9 százalékponttal magasabb. A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt, hanem személyi hitelt is találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal. Ez az állapot a Bankmonitor szakértői szerint már nem sokáig maradhat fent.
2021. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Átmenet barnából világos zöldbe: úton a hazai ingatlanpiac a fenntarthatóság felé

Az ENSZ és az Európai Unió által meghirdetett fenntarthatósági célok elérésében az ingatlanszektornak kulcsfontosságú szerepe van. Nem véletlenül, hiszen az Európai Unióban az energiafelhasználás 40 százalékáért és a szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért az épületek felelősek, így a zéró kibocsátású gazdaságra történő átálláshoz jelentős változásra van szükség az ingatlanpiac minden szegmensében. A fenntarthatóság kihívásairól Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője, valamint Borbély Gábor, partner, a finanszírozási praxis vezetője beszélgetett.
2021. 12. 09. 00:01
Megosztás:

Sokszor nincs kimutatható kapcsolat a klímaváltozást célzó befektetések és azok hatása között

Döntő többségében még nem árazták be a klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok – állapította meg a KPMG felmérése. Csak a megkérdezett szakemberek 14 százaléka véli úgy, hogy a kockázatok beépültek az árakba. A zöld portfóliók térnyerését szabályozási ellentmondások is lassítják. A változás katalizátora lehet azonban a nemrégiben zárult COP26 konferencia és a kormányzati zöld programok.
2021. 12. 08. 23:30
Megosztás: