DAX long! Vegyük meg a német tőzsdeindexet!

Tartós, pozitív fordulat jeleit véljük felfedezni a DAX indexnél, ezért hosszútávon is érdemesnek látjuk befektetni az indexbe - áll az ERSTE mai elemzői anyagában.

DAX long! Vegyük meg a német tőzsdeindexet!

Bár a követkető időszakban visszafogott lehet a gazdasági teljesítmény, de egyre valószínűbb, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a komolyabb recessziót sikerül elkerülni és a puha landolás forgatókönyve valósul meg. A kamatemelési ciklus csúcsán túl vagyunk, sőt, remélhetőleg a hosszú hozamok esetében is túl vagyunk a csúcson. Ezen tényezők pozitívan hathatnak az értékeltségre, főleg, ha idővel a növekedés is beindulna. Ráadásul egy igen erős és ritka fordulós alakzat is kirajzolódott a DAX grafikonján.

Visszafogott növekedés jöhet

Az Eurózónában az idei és a jövő évre várt 0-1% közti visszafogott reál GDP növekedés ellenére a vállalati profitok 2023-ban és 2024-ben is 7%-körül emelkedhetnek, ami lényegében megfelel a hosszútávú átlagos növekedési ütemnek.

Forrás: Bloomberg, Erste

A kedvezőtlen gazdasági környezet hatására nyár óta kismértékben csökkentek az eredményvárakozások. Ezek alapvetően visszafogott mérséklődések voltak, ahogy az a lenti grafikonon is látható. Talán csak a 2024-es eredményvárakozások esetében volt szembetűnőbb a csökkenés.

Forrás: Bloomberg, Erste

Átlag alatti értékeltség

Ha megvizsgáljuk a főbb részvényindexek értékeltségének alakulását, akkor érdekes képet láthatunk. Az amerikai részvényindexek relatíve drágának tűnnek az elmúlt 20 év előretekintő átlagos P/E értékeltségéhez képest.

A nyugat-európai indexek, köztük a DAX is, a historikus átlaghoz képest némileg alulértékeltnek számít.

A közép-európai régió pedig továbbra is meglehetősen alacsony árazásúnak tekinthető. Ennek az egyik fő oka a régióra jelenleg jellemző magas tőkeköltség.


Forrás: Bloomberg, Erste

Múló hozam-aggodalom

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fejlett gazdaságokban, köztük az Eurózónában is a puha landolás valósul majd meg, elkerülve az elhúzódó mély recessziót. Ez elsősorban a jövő évre várt visszafogott gazdasági növekedésben ölthet testet. Az infláción pedig már nagyjából sikerült is úrrá lenni, hiszen az eurózónás inflációs mutató októberben 2,9%-ra csökkent. Az előrejelzések szerint nehéz út vezet majd a 2%-os jegybanki cél teljesüléhez, de a jelenlegi inflációs szint már nem veri szét a gazdaságot.

A részvénypiaci értékeltség szempontjából fontos, hogy további kamatemelésektől már nem kell tartani, sőt, meg lehet kezdeni a találgatást az első kamatcsökkentés időpontját illetően, bár ez csak valamikor jövő év közepe táján lesz aktuális. Az USA-ban talán picit korábban, az EU-ban pedig inkább picit később.

Éppen ez a hangulatváltozás tükröződik a 10 éves német generikus hozamokban is. A szeptember végi 3%-os csúcsról lefordult a hozam és 2,6%-ra mérséklődött. Ez a 40 bázispontos csökkenés egy egyszerű modellben 2%-os növekedést és 5,2%-os kockázati prémiumot feltételezve ((5,2%+3%-2%)/(5,2%+2,6%-2%))-1) „ceteris paribus” 6,9%-os fair érték növekedést jelentene. A további hozamcsökkenés még további pozitív hatásokkal járhatna a DAX indexre vonatkozóan.


Forrás: Bloomberg, Erste

A következő időszakban két paraméter alakulása lehet kritikus a DAX index szempontjából. Egyrészt a kockázatmentes hozamok alakulása, ahol remélhetőleg folytatódhat a normalizálódás, másrészt pedig a vállalati profitok alakulása a gyenge makrogazdasági környezetben.

Erős fordulós alakzat a grafikonon

November elején — ahogy arról már írtunk — egy úgynevezett Follow-Through formáció alakult ki, mely egy tartós emelkedés kezdetét jelezheti.

Forrás: Bloomberg, Erste

De mi is az az Follow-Through Day?

Csökkenő trendet követően alakul ki.
A mélypontot néhány nap oldalazás vagy kismértékű emelkedés követi.
Ha erős az alakzat, akkor tipikusan a negyedik és hetedik nap között jön egy erőteljes emelkedés (régebben ezt 2 százalék körüli értékre tették, manapság már ennél alacsonyabb is elég), amelynek a forgalma nagyobb, mint amit az előző napokban láthattunk. Ez a nap az FTD nap, amely egy komolyabb emelkedő trend kezdetét jelenti sok esetben.
Az alakzat hatályát veszti, ha az árfolyam az FTD nap minimuma alá esik. (Ez sem szokott mindig teljesen igaz lenni. Pl. ha gap van, akkor lehet még ún. alávágás is, azaz az árfolyam visszatér esetleg a résbe, de nem tölti be azt.)
Augusztus – október között egy csökkenő trendcsatorna volt megfigyelhető a DAX indexben, melyből november elején sikerült kitörnie az árfolyamnak.

Mostanra a 200 napos mozgóátlagot is sikerült az árfolyamnak áttörnie, mely egyúttal komoly hangulati fordulatot is jelent.

A kiszállási pontot a történelmi maximum alá, 16.525 ponthoz javasoljuk elhelyezni. A veszteséglimitáló stop-loss megbízást pedig a november 14-i nagy forgalmú, nagy emelkedést hozó nap mélypontja alá, 15.330 ponthoz javasoljuk elhelyezni. Különben azt gondoljuk, hogy átmeneti lehet majd a megtorpanás, kis lefordulás a történelmi maximumnál. Egy átmeneti korrekciót követően valószínűleg folytatódni fog az emelkedés, újabb történelmi csúcsokkal.

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás:

Vegyesen változott a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 21. 09:00
Megosztás: