Dízelmotoros, benzines, vagy villanyautó? A biztosítások is eléggé eltérőek!

Bővüléssel kezdte az idei évet az újautó-piac. A forgalomba helyezett személyautók száma 7 százalékkal nőtt az év első három hónapjában. A kötelező biztosítások átlagdíja pedig 5 százalékkal 59 ezer forintra nőt.

Dízelmotoros, benzines, vagy villanyautó? A biztosítások is eléggé eltérőek!

A Netrisk szerint a dízelmotoros, benzines, hibrid és elektromos új autók esetén az átlagdíj az idén 51-62 ezer forint volt, ami 4-16 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

Emelkedésnek indultak a magyar piacon az újautó-eladások. Az év első három hónapjában közel 32 ezer új személyautót helyeztek forgalomba az adatokat gyűjtő Datahouse statisztikái szerint, ami több mint 7 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ez kedvezőbb a múlt év első három hónapjában elért kevesebb mint 3 százalékos növekedésnél, valamint fordulatot jelent a múlt év egészéhez képest, amikor 3 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma 2022-höz képest. Az új autók esetében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási átlagdíjak az idén 59 ezer forintot tettek ki, ez 5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva - derül ki a Netrisk összeállításából 

Lassulás az autóáraknál

gépjármű biztosítás dízel benzines és elektromos autóra

„Az új autók piacán is nyomot hagyott a tavalyi bizonytalan környezet. A lakosság és a cégek is részben a magas infláció és a reálbérek csökkenése miatt lemondtak az újautó-vásárlásokról vagy elhalasztották azokat. Az idén látható valami élénkülés, ám az új autók piaca még elmarad a járvány előtti szinttől. 2019 első három hónapjában ugyanis több mint 34 ezer új autó került a forgalomba” - mutatta be az autópiaci változásokat Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója. 

Kedvező, hogy a korábbi lendületes emelkedés után lelassult az új autók árának növekedése. „Idén márciusban a hivatalos adatok szerint az új személyautóknál csak 2,5 százalékos volt az éves áremelkedés, miközben egy évvel ezelőtt közel 21 százalékos volt a drágulás” - tette hozzá Besnyő Márton. Ez azért is fontos, mert az autóárak növekedése az elmúlt években hozzájárult ahhoz, hogy a kötelező biztosítások díja is emelkedett.

Elmondta azt is, hogy az autók árának alakulása csak egy tényező a kötelező biztosítások díjának alakulását nézve, utóbbit nagyban befolyásolja a szervizköltségek, az alkalmazottak bérének alakulása mellett a forgalom változása, valamint a balesetek gyakorisága is. 

Autók, biztosítások és átlagok

A Netrisk adataiból az is kiderül, hogy a különböző meghajtású új autók esetében mennyi a kötelező átlagdíj. A dízelmotoros autóknál közel 77 ezer forintról van szó, ami 9 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Az új hibridekre az idén közel 61 ezer forintos átlagdíjon kötöttek kötelezőt az autósok, utána következnek 62 ezer forinttal a villanyautók.

Előbbi 11, utóbbi 16 százalékos emelkedésnek felel az egy évvel korábbihoz képest. Ebben az összevetésben a benzineseknél a legalacsonyabb az átlagdíj, ami majdnem 51 ezer forint, ez pedig 4 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. 

Erősödött a forint kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 06. 19:30
Megosztás:

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat hatására emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 734,24 pontos, 1,07 százalékos emelkedéssel, 69 669,74 ponton zárt csütörtökön.
2024. 06. 06. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 06. 18:30
Megosztás:

A Penny Market veszélyezteti a hazai tojástermelőket

Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az üzletlánc lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban.
2024. 06. 06. 18:00
Megosztás:

Javult némileg az építőipar helyzete az euróövezetben

Csökkenő mértékben zsugorodott az építőipari aktivitás az euróövezetben májusban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint.
2024. 06. 06. 17:30
Megosztás:

A szabályozó kiemelt feladata a nagykereskedelmi piacok integritásának felügyelete

Az energiaválság egyik fontos tanulsága, hogy a piacok minden nehézség ellenére működőképesek maradtak, a krízis egyúttal szükségessé tette a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló uniós rendelet (REMIT) felülvizsgálatát, amelynek módosítása tovább erősíti a nagykereskedelmi piacok felügyeletét - mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az energiakereskedők közép- és délkelet-európai konferenciáján a hivatal csütörtöki közleménye szerint.
2024. 06. 06. 17:00
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 06. 16:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 indulása csúszik

Eredetileg június 3-i indulással tervezték, ám egyelőre késik – talán néhány hetet – az a régóta remélt felújítási program, amely egy kis lendületet adhat a korosodó és energetikai szempontból egyre inkább elavult hazai lakásállomány korszerűsítésének.
2024. 06. 06. 16:00
Megosztás:

Idén öt női vállalkozást díjazott a Visa

Idén öt női vállalkozást díjaztak a Visa She's Next versenyén, a döntős pályázatok kreatívak, bátrak és sokszínűek voltak - közölte a Visa szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 06. 15:30
Megosztás:

Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a BKK

Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2024. 06. 06. 15:00
Megosztás:

A biztosítók zöme kivezette a kampányhoz kötött kedvezményeket

Májusban átlagosan 49 700 forint volt a megkötött lakásbiztosítások átlagdíja, ami 14 százalékkal haladja meg a márciusi lakásbiztosítási kampány során közvetített szerződések átlagos díjszintjét, és gyakorlatilag megegyezik az előző év első felében tapasztalt értékkel - közölte az Insura.hu biztosításközvetítő csütörtökön az MTI-vel, saját adatai alapján.
2024. 06. 06. 14:30
Megosztás:

Elérte a hatszázmillió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

Az Erste Csoport tavaly 125,5 millió euró értékben nyújtott finanszírozást társadalmilag hasznos szervezetek, startupok és mikrovállalkozások számára Kelet-Közép-Európában. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2016-os indulása óta összesen mintegy 600 millió euró ilyen hitelt helyezett ki. A bankcsoport célkitűzése, hogy 2030-ig a folyósított hitelek állománya elérje az egymilliárd eurót.
2024. 06. 06. 14:00
Megosztás:

A beruházások elhalasztásával védekeznek a hazai vállalatok a késve fizetések ellen

Visszafogják a beruházásaikat és késve fizetik a rezsiszámláikat a magyar cégek, mert maguk sem jutnak határidőre a pénzükhöz a vállalatközi (B2B) kereskedelemben. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító fizetési szokásokról szóló, éves elemzésében. A felmérés szerint minden második hitelezett számlát késve, jellemzően 90 nappal a határidő lejárta után fizetnek a magyar vevők. Ezért is hiteleznek óvatosan a magyar vállalatok egymásnak, az ügyletek csak 44 százaléka történik hitelre. A felmérés 211 cég megkérdezésével készült.
2024. 06. 06. 13:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2024. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 06. 13:00
Megosztás:

A fővárosi szakcégek felkészítik a közműveket a Duna áradására

A fővárosi szakcégek felkészítik a közműveket a Duna áradására - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 06. 12:30
Megosztás:

Kihívás elé állítja a cégeket az EU-s karboncsökkentés

A fenntarthatóságot továbbra is fontosnak gondolják a cégvezetők, mégis egyre többen tartanak attól, hogy az EU karboncsökkentési irányzata nehézségeket okozhat - közölte a K&H szerdán a MTI-vel.
2024. 06. 06. 12:00
Megosztás:

Gyorsfagyasztott zöldbabot hívott vissza az Auchan áruházlánc

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a 450 grammos Auchan gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbabot az Auchan Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 06. 11:30
Megosztás:

Eljött a kamatvágás ideje Európában

Mai kamatdöntő ülésén az EKB várhatón 4,5%-ról 4,25%-ra fogja csökkenteni az alapkamatot, ami 2016 óta a jegybank első kamatcsökkentése lesz. Az elmúlt hónapokban nyílt kommunikációt folytatott az EKB, felkészítve a piacokat a mai lépésre.
2024. 06. 06. 11:00
Megosztás:

Tilos vízitúrákat indítani a Gemencen a dunai árhullám miatt

Tilos vízitúrákat indítani és leáll az erdei vasút a Gemencen a dunai árhullám miatt - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.
2024. 06. 06. 10:00
Megosztás:

Kik a legbefolyásosabb média szereplők most Magyarországon?

Megőrizte első helyét a legbefolyásosabb médiavezetők 2024-es toplistáján Vidus Gabriella RTL-vezér – derül ki a Marketing&Média kommunikációs szaklap által összeállított rangsorból. Az idén 17. alkalommal elkészült lista második helyezettje Vaszily Miklós, a TV2 igazgatóságának elnöke, a dobogó harmadik fokára pedig Guttengéber Csabát, az Atmedia ügyvezetőjét választotta a 27 tagú zsűri.
2024. 06. 06. 09:30
Megosztás: