Drágulnak a hitelek, de „ingyenessé” tehetőek pár hónap múlva

A várható kamatemelkedés miatt, akinek tényleg szüksége van hitelre, jó, ha minél előbb megteszi a szükséges lépéseket. A szja-visszatérítésre jogosult, gyermeket nevelő családok pedig „ingyenessé” tehetik a személyi hitelüket. A money.hu elárulja, ez miként lehetséges. Tempót váltott a Magyar Nemzeti Bank amikor 30 bázisponttal 2,1 százalékra emelte az alapkamatot, emellett úgy döntött, hogy az úgynevezett egyhetes betét mértéke elszakadhat az alaprátáról, amelynek megemelése újabb 40 bázispontos szigorítást jelentett.

Drágulnak a hitelek, de „ingyenessé” tehetőek pár hónap múlva

Gyorsan kell lépni

Ahogy azt a money.hu már a korábbi a kamatemelések és a mostani szigorítás után is jelezte, a magasabb kamatszintet már a bankok is be fogják árazni, következésképp egyre gyorsuló ütemben fognak növekedni a hitelkamatok, és így a törlesztőrészletek is azonos futamidő és hitelösszeg mellett a korábbi szintekhez képest. A bankok közötti verseny persze segíthet a hitelfelvevőknek, ezért érdemes alaposan körülnézni a banki hitelkínálatban, hiszen a pénzintézetek eltérő időben és eltérő mértékben emelik a kamataikat. Így az új hitelek összevetése minden kölcsönfelvétel előtt rendkívül fontos lehet. Ebben a money.hu lakáshitel és személyi kölcsön kalkulátorai nagy segítséget jelenthetnek. Összességében, aki tudatos döntéssel hitelfelvételt tervez mostanság, jobb, ha mielőbb lép.

Az szja visszatérítéssel eltüntethető a kamattartozás

A gyermeket nevelő hiteligénylők pedig kvázi ingyenessé, de legalábbis sokkal olcsóbbá tehetik a hitelüket, amennyiben a jövő év elején esedékes szja-visszatérítést a hitelbe forgatják. Hogyan néz ki az a megoldás? - kiderül a money.hu kalkulációiból.

Ha az adott gyermeket nevelő háztartás most, november utolsó előtti hetében vesz fel egy 4 millió forintos, 60 hónapos futamidejű személyi kölcsönt, akkor a legkedvezőbb konstrukciók esetében a havi törlesztés 79-81 ezer forint körüli összeg lesz. A körültekintés azért is lényeges, mert vannak a kínálatban 90 ezer forint feletti törlesztőrészletű ugyanilyen kölcsönök.

Hitelmatek

Visszatérve a legjobbakra: ezen konstrukcióknál 750-850 ezer forint között szóródik a hitel díjának összege. Vagyis a felvett kölcsön összegén felül ennyit kell 60 hónap - tehát öt év alatt - visszafizetni a banknak. Amennyiben a példában szereplő kölcsönfelvevő jövőre jogosult lesz a maximális, 809 ezer forintos szja-visszatérítésre és a hitelre fordítja, az előbbi matek nagyon leegyszerűsítve kvázi ingyenes hitelt tud csinálni a most felvett 4 millió forintos kölcsönből.

Részletesebben úgy néz ki a dolog, hogy az érintett - gyermeket nevelő - hiteles a 809 ezer forintot teljes egészében előtörlesztésre fordítja. A jövő márciusban még fennálló, durván 3,8 millió forintos tartozása ezzel a lépéssel közel 3 millió forintra mérséklődik. Ekkor lesz vissza még 4 és fél év a törlesztésből, havonta 64 ezer forintos törlesztéssel. Tehát a jövő évi extra pénzzel lényegében költségmentessé tehető a példánkban szereplő kölcsön.

Ha a gyermeket nevelő hiteles családban mindkét szülő jogosult családi kedvezményre, s így igénybeveheti az szja-visszatérítést, akkor – maradva a kimaxolt visszatérítésnél – ha a teljes szja visszatérítés összegét előtörlesztésre fordítják, jövő tavasztól kevesebb mint 50 ezer forintot kell törleszteniük havonta.

Bármely kölcsönnél csökkenthető a tartozás

A money.hu szakértői szerint azok a hitelesek, akiknek erre van lehetőségük, az szja-visszatérítésből adódó összeget nemcsak a fenti példában szereplő személyi kölcsön visszafizetésére, hanem bármely kölcsön, így a lakáshitel-tartozás mérséklésére is fordíthatják. A moratóriumot igénybe vevő ügyfeleknek ráadásul 2022. december végéig bármilyen előtörlesztést díj és költségmentesen kell befogadniuk a bankoknak.

Az is fontos, hogy akiknek változó kamatozású a hitelük és az extra szja-pénzből előtörlesztenének, érdemes egy körben fix kamatozásúvá alakítaniuk az adott kölcsönt. Így nem kell tartaniuk a cikk elején említett, további kamatemelkedésből fakadó magasabb törlesztőrészlettől.

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás:

Enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja.
2022. 08. 10. 19:00
Megosztás:

A Bankszövetség félrevezetően kommunikál az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2022. 08. 10. 18:00
Megosztás:

A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
2022. 08. 10. 17:00
Megosztás:

Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.
2022. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.
2022. 08. 10. 15:00
Megosztás:

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például a mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden.
2022. 08. 10. 14:00
Megosztás:

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.
2022. 08. 10. 13:00
Megosztás:

Megvannak a bankok, kezdődhet a roham a Széchenyi MAX hitelekért

Közzétették, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 10. 12:00
Megosztás:

Együttműködés a MagNet Bankkal

A MagNet Bank a HD marketinget választotta digitális ügynökségi partnernek. Az online marketing cég bonyolítja le a Facebook Ads és Google Ads kampányokat, valamint a cookie kezelési szabályok terén segíti a MagNet Bank működését. A MagNet Bank, tevékenységét az átláthatóságra épülő társadalmi szerepvállalás és a pénzügyi tudatosságra nevelés köré szervezve, 100%-ban magyar pénzintézetként több mint 25 éve működik sikeresen hazánkban.
2022. 08. 10. 11:30
Megosztás:

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.
2022. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán - írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.
2022. 08. 10. 10:00
Megosztás:

Mi vár holnap az OTP részvényeseire?

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.
2022. 08. 10. 09:00
Megosztás:

Erősödött kissé a forint szerda reggel

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 10. 08:00
Megosztás:

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.
2022. 08. 10. 07:00
Megosztás:

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.
2022. 08. 10. 06:00
Megosztás:

A KATÁ-s vállalkozó ne legyen a politikai játékok része!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
2022. 08. 10. 05:00
Megosztás: