Drágulnak a hitelek, de „ingyenessé” tehetőek pár hónap múlva

A várható kamatemelkedés miatt, akinek tényleg szüksége van hitelre, jó, ha minél előbb megteszi a szükséges lépéseket. A szja-visszatérítésre jogosult, gyermeket nevelő családok pedig „ingyenessé” tehetik a személyi hitelüket. A money.hu elárulja, ez miként lehetséges. Tempót váltott a Magyar Nemzeti Bank amikor 30 bázisponttal 2,1 százalékra emelte az alapkamatot, emellett úgy döntött, hogy az úgynevezett egyhetes betét mértéke elszakadhat az alaprátáról, amelynek megemelése újabb 40 bázispontos szigorítást jelentett.

Drágulnak a hitelek, de „ingyenessé” tehetőek pár hónap múlva

Gyorsan kell lépni

Ahogy azt a money.hu már a korábbi a kamatemelések és a mostani szigorítás után is jelezte, a magasabb kamatszintet már a bankok is be fogják árazni, következésképp egyre gyorsuló ütemben fognak növekedni a hitelkamatok, és így a törlesztőrészletek is azonos futamidő és hitelösszeg mellett a korábbi szintekhez képest. A bankok közötti verseny persze segíthet a hitelfelvevőknek, ezért érdemes alaposan körülnézni a banki hitelkínálatban, hiszen a pénzintézetek eltérő időben és eltérő mértékben emelik a kamataikat. Így az új hitelek összevetése minden kölcsönfelvétel előtt rendkívül fontos lehet. Ebben a money.hu lakáshitel és személyi kölcsön kalkulátorai nagy segítséget jelenthetnek. Összességében, aki tudatos döntéssel hitelfelvételt tervez mostanság, jobb, ha mielőbb lép.

Az szja visszatérítéssel eltüntethető a kamattartozás

A gyermeket nevelő hiteligénylők pedig kvázi ingyenessé, de legalábbis sokkal olcsóbbá tehetik a hitelüket, amennyiben a jövő év elején esedékes szja-visszatérítést a hitelbe forgatják. Hogyan néz ki az a megoldás? - kiderül a money.hu kalkulációiból.

Ha az adott gyermeket nevelő háztartás most, november utolsó előtti hetében vesz fel egy 4 millió forintos, 60 hónapos futamidejű személyi kölcsönt, akkor a legkedvezőbb konstrukciók esetében a havi törlesztés 79-81 ezer forint körüli összeg lesz. A körültekintés azért is lényeges, mert vannak a kínálatban 90 ezer forint feletti törlesztőrészletű ugyanilyen kölcsönök.

Hitelmatek

Visszatérve a legjobbakra: ezen konstrukcióknál 750-850 ezer forint között szóródik a hitel díjának összege. Vagyis a felvett kölcsön összegén felül ennyit kell 60 hónap - tehát öt év alatt - visszafizetni a banknak. Amennyiben a példában szereplő kölcsönfelvevő jövőre jogosult lesz a maximális, 809 ezer forintos szja-visszatérítésre és a hitelre fordítja, az előbbi matek nagyon leegyszerűsítve kvázi ingyenes hitelt tud csinálni a most felvett 4 millió forintos kölcsönből.

Részletesebben úgy néz ki a dolog, hogy az érintett - gyermeket nevelő - hiteles a 809 ezer forintot teljes egészében előtörlesztésre fordítja. A jövő márciusban még fennálló, durván 3,8 millió forintos tartozása ezzel a lépéssel közel 3 millió forintra mérséklődik. Ekkor lesz vissza még 4 és fél év a törlesztésből, havonta 64 ezer forintos törlesztéssel. Tehát a jövő évi extra pénzzel lényegében költségmentessé tehető a példánkban szereplő kölcsön.

Ha a gyermeket nevelő hiteles családban mindkét szülő jogosult családi kedvezményre, s így igénybeveheti az szja-visszatérítést, akkor – maradva a kimaxolt visszatérítésnél – ha a teljes szja visszatérítés összegét előtörlesztésre fordítják, jövő tavasztól kevesebb mint 50 ezer forintot kell törleszteniük havonta.

Bármely kölcsönnél csökkenthető a tartozás

A money.hu szakértői szerint azok a hitelesek, akiknek erre van lehetőségük, az szja-visszatérítésből adódó összeget nemcsak a fenti példában szereplő személyi kölcsön visszafizetésére, hanem bármely kölcsön, így a lakáshitel-tartozás mérséklésére is fordíthatják. A moratóriumot igénybe vevő ügyfeleknek ráadásul 2022. december végéig bármilyen előtörlesztést díj és költségmentesen kell befogadniuk a bankoknak.

Az is fontos, hogy akiknek változó kamatozású a hitelük és az extra szja-pénzből előtörlesztenének, érdemes egy körben fix kamatozásúvá alakítaniuk az adott kölcsönt. Így nem kell tartaniuk a cikk elején említett, további kamatemelkedésből fakadó magasabb törlesztőrészlettől.

December 1-jéig bárki jelentkezhet a PROGmasters ingyenes IT-képzésére

December elsejéig lehet jelentkezni a PROGmasters ingyenes, kéthónapos képzésére, a végzettek garantáltan álláshoz jutnak alkalmazás üzemeltetőként - közölte a cég az MTI-vel.
2021. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Akár 17 százalékkal is megemelkedhet decemberre a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete

Az irányadó kamatok emelkedése miatt folyamatosan emelkedik a BUBOR mutató értéke is. Ez a mutató pedig közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitel kamatát, törlesztőrészletét. A Bankmonitor (https://bankmonitor.hu/) szakértőinek számítása szerint egy ilyen lakáskölcsön törlesztőrészlete decemberben akár 17,24 százalékkal is magasabb lehet, mint novemberben volt.
2021. 11. 27. 13:00
Megosztás:

November végéig igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön a Magyar Bankholding tagbankjainál

November 30-ig elérhető a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank mintegy 474 MFB pontján a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. A Magyar Bankholding tagbanki ügyfelei a program keretében eddig több mint 7100 hitelkérelem révén, 62 milliárd forint értékben igényelték a kedvezményes kölcsönt. Az államilag támogatott hitelkonstrukció a válság miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak és egyesületeknek nyújt hatékony segítséget.
2021. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Melyik internetes újságot olvassák a legtöbben?

Az elmúlt hetekben a több online médiumot érintő terheléses támadások az Indexet sem kímélték, ráadásul múlt péntek óta a Facebook is korlátozza a piacvezető hírportál elérését. Az ügyfelek kampányainak teljesülésére a nehezített pálya nem lesz hatással.
2021. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel
2021. 11. 27. 10:00
Megosztás:

Hollandiában újabb szigorításokat rendeltek el

A holland ügyvivő kormány péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt.
2021. 11. 27. 08:00
Megosztás:

A NATO szerint párbeszédre lenne szükség Oroszországgal

A NATO-szövetségesek nyitottak a párbeszédre Oroszországgal, sajnálatos, hogy a moszkvai vezetés megszakította velünk a diplomáciai kapcsolatot, mivel most az eszmecserére nagy szükség lenne -jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteki brüsszeli sajtókonferenciáján.
2021. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Innovatív ötleteket valósít meg a Magyar Közút

Világító burkolatjelekkel ellátott kerékpárutat adott át Zalalövőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken; Schanda Tamás az eseményen elmondta, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) 2018 áprilisában létrehozott egy kísérleti építési bizottságot, amelynek pályázatán azóta 28 innovatív termék vagy technológia bizonyíthatta gyakorlati alkalmazhatóságát a mindennapi közlekedésben.
2021. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Az EB megszünteti az oltóanyagok exportkontrollját

Az Európai Bizottság januártól megszünteti a koronavírus elleni oltóanyagokra vonatkozó exportkontrollját, amely megkövetelte az Unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék az uniós tagállami hatóságokat a legyártott oltóanyagok kivitelének szándékáról - jelentette be pénteken a brüsszeli testület illetékes szóvivője.
2021. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Meddig igényelhető a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön?

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön november 30-ig érhető el a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank MFB pontjain - közölte a Magyar Bankholding pénteken az MTI-vel.
2021. 11. 27. 04:05
Megosztás:

A 6-os lottón most van egy tuti, 100%-os nyerési módszer!

A magyarországi lottójátékok nagyban különböznek abban - és sokan ezt nem is tudják - , hogy mekkora esélyünk van megnyerni a telitalálatot. A hazai 6-os lottó történetében a jelenlegi nyeremény rekordszintű, hiszen vasárnap 2,616 milliárd forint a megnyerhető összeg. Durva nem? A hazai lottójátékok közül a legkisebb esélye annak van, aki az 5-ös lottón próbál szerencsét, hiszen ahhoz, hogy 90 számból eltalálja valaki az 5 kisorsolt számot, annak közel egy a 44 millióhoz az esélye. A 6-os lottón ezzel szemben ahol 45 számból kell 6-ot helyesen megjelölni már jóval nagyobb valószínűséggel indulhatunk el a fődíjért. Hogyan lehet tutira, azaz 100%-os biztonsággal telitalálatunk a 6-os lottón, ahol most hétvégén a főnyeremény összege meghaladja a 2,6 milliárd forintot? Mutatjuk a módszert, ami mindenki számára rendelkezésre áll.
2021. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Egyre több nyilvános hely csakis oltási igazolvánnyal látogatható Katalóniában

Katalóniában egyre több nyilvános hely -például étterem, edzőterem, mozi és idősotthon- péntektől kizárólag oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel látogatható, ez eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken volt követelmény.
2021. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezet be az afrikai mutáns miatt

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
2021. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Peking tiltakozik az amerikai kongresszusi küldöttség tajvani látogatása miatt

Peking tiltakozását fejezte ki pénteken amiatt, hogy az amerikai kongresszus öttagú delegációt küldött Tajvanra, amelyet Kína saját területének tekint.
2021. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Növekedett a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 15,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.
2021. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.
2021. 11. 26. 22:00
Megosztás:

Mélyponton a Brent olajfajta ára

Több mint öthavi mélypontra esett a Brent olajfajta ára pénteken késő délután azokra a félelmekre, hogy ha tovább terjed a koronavírus Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett új variánsa, akkor újra bezárkózhatnak az országok, és korlátozhatják a közlekedést, ami a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején.
2021. 11. 26. 21:00
Megosztás:

Gyengüléssel zártak a főbb európai piacok

Régóta nem tapasztalt nagy mértékben gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, miután a befektetők szabadultak a részvényektől azokra a félelmekre, hogy komoly károkat okozhat a világgazdaságnak az a Dél-Afrikában megjelent új koronavírus-változat, amely több mint 30 mutációval terjed, így könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát.
2021. 11. 26. 20:00
Megosztás:

A rugalmas logisztika tartja életben az ellátási láncokat

A világgazdaság ismét fellendülőben van, a meredeken növekvő keresletnek azonban nem csak a folytatódó világjárvány, hanem egyre inkább az anyaghiány miatt is meg kell küzdenie. Ez történelmi kihívást és igazi próbatételt jelent az ellátási láncok és a globális hálózatok számára. A DACHER szakértői szerint a logisztikai vállalatok partnerként és megoldásszállítóként keresettebbek, mint valaha.
2021. 11. 26. 19:30
Megosztás:

A nemzetközi hangulat ma jól lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1403,12 pontos, 2,68 százalékos csökkenéssel, 50 961,25 ponton zárt pénteken.
2021. 11. 26. 19:00
Megosztás: