Drasztikus drágulás jön a bankokban – de kikerülhető

Közel ötödével drágulhat áprilistól a bankolás, ennyivel emelhetik díjaikat a bankok a szabályok szerint. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint az átlagos ügyfelek az Alapszámlára váltással, a többet bankolók a kedvezményes csomagok választásával és az sms-szolgáltatás push-üzenetre cserélésével ennek ellenére több ezer forinttal csökkenthetik a banki költségeiket az idén.

Drasztikus drágulás jön a bankokban – de kikerülhető

Korábban is nagy tétje volt, ám az előttünk álló évben minden eddiginél többet veszíthet az, aki figyelmen kívül hagyja a bankok őszinteségi rohamát – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Európai előírások alapján minden évben, így idén január végéig is összefoglaló kimutatást kell küldeniük a bankoknak minden náluk számlát fizető ügyfél számára, amelyben tételesen kimutatják, hogy az előző évben milyen díjakat és költségeket számoltak fel számukra.  A bankok a kimutatást az ügyfél által megadott csatornán juttatják el, ám az internetbanki felületeken elérhetőek lesznek - a BiztosDöntés.huanyaga bankonként bemutatja, hol érdemes keresni a kimutatást. 

18 százalék lehet a drágulás

A forintra lebontott költségekkel úgy érdemes szembesülni, hogy azok az idei évben minden eddiginél komolyabb mértékben emelkedhetnek. A fennálló szabályok szerint a pénzintézetek az előző évi fogyasztói árindex (infláció) mértékével korrigálhatják banki díjaikat, márpedig a 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, azaz ennyivel drágulhatnak a banki díjak 2024-ben.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője emlékeztetett: 2023-ban a pénzintézetek döntő része élt a lehetőséggel és közel a maximális, 14,5 százalékos mértékben emelte banki díjait. Gergely Péter szerint az idén a kereteken belül moderáltabb lehet az emelkedés, ám a bankok számára addig nincs érdemi lehetőség, hogy saját költségeik emelkedését másképp biztosítsák, amíg az átlagos bankszámla tulajdonosok közel 40 százaléka havonta maximum 5 tranzakciót végez. Az aktív bankhasználat ugyan szépen terjed, ám messze vagyunk az európai átlagtól.

Oda kell figyelni

Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái arra is felhívják a figyelmet, hogy tudatosabb bankhasználattal évi több ezer forintot is meg tudunk spórolni. A BiztosDöntés.hu szakértője a jegybank pénzforgalmi költségkimutatása kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az ügyfelek bankokkal kapcsolatos kiadásai körében messze nem a bankszámlavezetés költségei emelkedtek a leginkább. A számlacsomagokhoz és számlavezetéshez kapcsolódó banki bevételek az elmúlt év első kilenc hónapjában 12,2 százalékkal emelkedtek éves szinten, a kártyakibocsátásból származó bevételek 9,6 százalékkal nőttek. Ugyanakkor az egyéb, nem tranzakciókhoz kapcsolódó bevételek terén 90 százalékos drágulást mért az MNB.

A fentiek miatt fontos, hogy az ügyfelek az egységes díjértesítő alapján gondolkodjanak el azon, vajon olyan szolgáltatásokért fizetnek-e, amit ténylegesen igénybevesznek, illetve utánajárjanak annak, hogy egyes díjtételek miként csökkenthetőek. A legtöbb esetben ehhez nem kell új bankot keresnünk, saját számlavezető pénzintézetünk szolgáltatásai között is szép számmal találunk olyan megoldást, amivel olcsóbban bankolhatunk.

Alapszámla: olcsó megoldás

Gergely Péter emlékezet: 2023. július 1-jétől a bankoknak kötelezően kínált alapszámla maximális havidíja a bruttó minimálbér 1,5 százalékáról 0,5 százalékára csökkent. Ennek köszönhetően ez az átlagos magyar ügyfél tranzakciós gyakorlatának megfelelő számú ingyenes szolgáltatást nyújtó számla a korábbi havi 3000 forint helyett 1000 forintos díjért érhető el. Mindez azt jelenti, hogy pusztán az alapszámlára váltással az ügyfelek 60 százalékának, 4 millió ügyfélnek banki költségei legalább 15 százalékkal lehetnének csökkenthetőek. 

A legalább havi 15 tranzakciót végző, a számlára rendszeresen pénzt utaló, a szakértők szerint digitálisan érett számlahasználók számára pedig a bankok szolgáltatáscsomagjai között egyre több helyen lehet fix díjas számlacsomagot találni, ahol a bank a havidíjért cserébe akár korlátlan számú tranzakciót biztosít ingyenesen az ügyfélnek. 

Felesleges díjak iktathatóak ki

Ezeknél a megoldásoknál is érdemes figyelni: a BiztosDöntés.hu korábbi jelzései után az MNB Fizetési Rendszer Jelentésének készítői is arra figyelmeztetnek, hogy az egyik legkönnyebben kiváltható tétel a banki SMS szolgáltatás ingyenes internetes (push) üzenetté alakítása lehet. 

A jegybank számításai szerint az ügyfelek által a sms-ekért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult 2022-ben, ám volt, aki havonta fizetett ennyit, és többszázezer ügyfél esetében az SMS-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 ezer forintot. A mobilbankba érkező internetes üzenetekért a bankok egy része legfeljebb pár száz forintos havidíjat számol fel, így csak ezzel a szolgáltatásváltással drasztikusan csökkenthetőek a banki díjak – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. 

Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni

Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni a "drasztikusan csökkenő megrendelések" miatt - írta a vállalat közlését idézve az economedia.ro.
2024. 05. 04. 03:00
Megosztás:

Eldőlt! Betiltják a dízel és a benzines autókat - mutatjuk a pontos dátumokat

Világszerte forradalmi változások várnak az autóiparra, ahogy egyre több ország tervezi a belső égésű motorokkal szerelt járművek forgalmazásának betiltását. Az Európai Unió is tervezi fokozatosan kiszorítani a piacról a benzines és dízelmotorral szerelt autókat, míg más országok eltérő ütemterveket dolgoztak ki. Nézzük, melyik országban melyik év a nagy vízválasztó (azaz inkább benzin- és dízelválasztó év)!
2024. 05. 04. 02:00
Megosztás:

Az állattartás mindig meghatározó elem lesz a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre - mondta az AM parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján a minisztérium közleménye szerint.
2024. 05. 04. 01:00
Megosztás:

Anyu pincéjéből a kriptópiac élére

A Sealana egy újonnan indított Solana mém érme, amely váratlanul komoly vihart kavart, miután az előértékesítés első óráiban máris 125 ezer dollárt gyűjtött össze. Ez a korai siker tükrözi a piac mém érmék iránti csillapíthatatlan étvágyát, még akkor is, amikor más kriptovaluták küszködnek.
2024. 05. 04. 00:01
Megosztás:

Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet a NAV

Az egyszerűbb és kényelmesebb adózás érdekében Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 03. 23:00
Megosztás:

Nőtt az amerikai gyáripari megrendelések értéke márciusban

Nőtt a gyáripari megrendelések értéke az Egyesült Államokban márciusban havi szinten - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtökön.
2024. 05. 03. 22:00
Megosztás:

Drága mulatság a Balatonnál lakni, mutatjuk miért

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: míg Balatonfüreden átlagosan 1,18 millió forint a négyzetméterenkénti ár, Balatonakarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők az új építésű lakások négyzetméterét - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 21:00
Megosztás:

Forgalomba helyezték az M6-os új szakaszát

Forgalomba helyezték az M6-os autópálya Bóly és Lippó közötti szakaszát - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár a sztráda bólyi csomópontjánál csütörtökön, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 03. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 05. 03. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 121,75 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel 68 002,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 03. 18:30
Megosztás:

Áprilisban is remekül teljesítettek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 05. 03. 18:00
Megosztás:

Új kerékpárutat adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár csütörtökön a Somogy vármegyei Őrtilosban a zalai Molnárit a somogyi Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.
2024. 05. 03. 17:30
Megosztás:

Már be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket az MGFÜ Energetikai tanácsadási programjára

Megnyílt a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az MGFÜ Energetikai tanácsadási voucher programra, amely mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) biztosít lehetőséget energetikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, vissza nem térintendő támogatással - közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 17:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz feldolgozóipar növekedése áprilisban

Lassult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése áprilisban márciushoz képest.
2024. 05. 03. 16:30
Megosztás:

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás: