Egyelőre alacsony kamatokat raknak a fa alá a bankok

Az idei évben a családok „normális” karácsonyt terveznek, a várakozások szerint komoly mértékben megugrik majd a kiskereskedelmi forgalom. A karácsony hosszú idő után csúcsokat hozhat a személyi hitel piacon is. A kihelyezési verseny miatt a szezonra alacsony kamatokkal fordultak a bankok, a money.hu szakértőinek gyűjtése alapján még bőven találni 7 százalék alatti ajánlattal futó akciókat a piacon, ráadásul ezek ma már egy átlagfizetéssel is elérhetőek.

Egyelőre alacsony kamatokat raknak a fa alá a bankok

„Régi” karácsonyokhoz hasonló ünnepre készülünk

Az elmúlt év koronavírus okozta bizonytalansága után az átoltottság növekedésének biztonsága és a gazdaság fellendülése okán a családok a „régi” karácsonyokhoz hasonló ünnepre készülnek.

Ebben reménykedik a kiskereskedelem is, ahol a tavalyi év végén elmaradt a karácsonyi boom: novemberben és decemberben is csak az élelmiszer kiskereskedelem tudott szerény mértékű bővülést felmutatni, a nem élelmiszer jellegű beszerzések értéke novemberben 0,4, decemberben 9,3 százalékos mérséklődést mutatott éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Nem tért magához a személyi hitel piac

Miközben 2007 és 2015 között csak 2 évben nem a november-decemberi időszak hozta a kihelyezési csúcsot a személyi hitel piacon, a karácsonyi bevásárlásokat sokszor támogatta hitelfelvétel. Az elmúlt években a legtöbb személyi hitelt ugyanakkor már a nyári hónapokban folyósították a bankok annak köszönhetően, hogy a személyi hitelek felhasználási köre szépen bővült: lakásfelújításokat finanszírozunk belőle, s az elmúlt években már a személyi hitelek számítanak a lízing legnagyobb kihívójának az autóvásárlásoknál.

Ugyanakkor miközben az idén a lakáshitelezésben folyamatosan dőlnek meg a történeti csúcsok, a személyi hitel piac egyelőre adós a koronavírus válságot követő felíveléssel. Az év első nyolc hónapjában kihelyezett közel 309 milliárd forint ugyan 70 milliárd forintos növekedést mutat a 2020-as adatokhoz képest, ám 20 százalékkal elmarad a 2019-es teljesítménytől, a piac lényegében a 2018-as szinten áll. A money.hu szakértői szerint a koronavírus járvány III. hulláma mellett az is visszafogta a kihelyezéseket, hogy az év elején bevezetett lakásfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitel igen sok potenciális adóst elvitt a személyi hitel piacról.

Kihelyezési csúcs jöhet

A fentiek okán az idei év vége a money.hu szakértői szerint ismét a régi időket idézheti a személyi hitel piacon. A „normál” karácsony ígérete, a fogyasztás várt komoly fellendülése lökést adhat a személyi hitel piacnak is.

Az elmúlt hónapok visszafogott banki teljesítménye ugyanakkor a hitelfelvétel előtt állók számára is jó hír lehet. A bankok számára ugyanis egyre égetőbb, hogy teljesítsék az előzetesen megfogalmazott folyósítási terveket. A money.hu értékelése szerint ez köszön vissza abban, hogy annak dacára, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már 2021. júniusában elkezdte a jegybanki alapkamat emelését, és annak mértéke augusztus végére a június eleji 0,6 százalékról 1,5 százalékra emelkedett, a személyi hitelek átlag kamata május és augusztus között mindössze 0,05 százalékponttal, 11,91 százalékra drágult, alacsonyabb kamaton lehetett kölcsönt felvenni, mint a koronavírus válságot megelőző hónapban, 2020. februárjában.

A verseny visszafogja a kamatemelést

Természetesen az elmúlt hetekben a személyi kölcsönök piacán is elindultak felfele a kamatok, ám az emelések mértéke egyelőre még a lakáshitel piaci változásoktól is elmarad. Mindennek köszönhetően a money.hu adatai szerint 7 százalék alatti top-kamatokkal és azt alig meghaladó Teljes Hiteldíj Mutatóval (THM) fordulnak a bankok a karácsonyi akciós szezonra.

Ennek köszönhetően egy 2 évre felvett egymilliós hitelnél a legjobb banki ajánlatok már 45 000 forintnál kisebb havi törlesztéssel elérhetőek, s még az ötmilliós, 5 éves futamidejű hitelnél is bőven találunk százezer forint alatti törlesztővel elérhető ajánlatot.

Kis jövedelemmel is elérhetőek a TOP kamatok

Ráadásul a bankok a top-kamatokat nem csak a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezők számára biztosítják: a legjobb kamat eléréséhez az Unicredit Banknál például akár az 5 milliós hitelhez is elegendő 200 ezer forintos jövedelem, de a KSH által utoljára, júliusra kimutatott 285 300 forintos nettó átlagkeresettel a Budapest Banknál és a Sberbanknál is kaphatunk 5 millió forintos személyi hitelt 8 százalékos THM alatt. Ha pedig csak egymillió forintra lenne szükségünk, úgy a top 5 ajánlat eléréséhez az Unicredit, a BB és a CIB is megelégszik az átlagbér alatti igazolt jövedelemmel.

Ilyen olcsó jó ideig nem lesz a hitel

A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kölcsön felvételét érdemes most előbbre hozni: ilyen alacsony kamatok mellett a következő hónapokban biztosan nem tudnak majd az ügyfelek személyi hitelt felvenni. Fontos ugyanakkor a lehetőségek áttekintése is, hiszen egyes banki akciók csak néhány hétig érvényesek, vagy csak bizonyos feltételek mellett (például elektronikus igénylés) érhetőek el.

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 50 904,91 ponton zárt pénteken, 56,34 ponttal, 0,11 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.
2021. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Többfelé megmaradt a hó és néhol újabb havazás várható

Vasárnap reggelre az országban többfelé alakult ki hóréteg; a Kékestetőn már csaknem 20 centiméteres a hóvastagság. Néhol újabb havazás várható.
2021. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Megvan, mi okozhatja a ritka vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája után

Az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája egy nagyon ritka mellékhatásának, a vérrögképződésnek a kiváltó okát találhatták meg tudósok.
2021. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Az EU további 325 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a törökországi menekülteknek

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy további 325 millió euró támogatást nyújt a Törökországban tartózkodó menekülteknek, alapvető szükségleteik fedezésére.
2021. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Az USA a világ legnagyobb műanyagszennyezője

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható.
2021. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Lottó-csalás? Hová tűntek a 8-assal kezdődő számok a gömbből?

Számos rejtély, legenda, mendemonda és összeesküvés-elmélet lengi körül a lottó történelmét, amin cseppet se csodálkozzunk, hiszen ahol milliárdokat lehet nyerni, az mindenkit érdekel és mindenkinek van róla véleménye. Vagy ilyen vagy olyan. A lottó pedig egy nagyon egyszerű, matematikai valószínűségeken alapuló nyereményjáték, ahol elméletileg minden szám kihúzásának ugyanannyi az esélye. Vagy mégsem? A valóság valahogy nem ezt mutatja! Mi lehet az oka annak, hogy több, 8-as számjeggyel kezdődő szám valahogy elveszett a gömbből az évek során? Megvizsgáltuk.
2021. 12. 05. 04:01
Megosztás:

Megújul az egykori veszprémi Ruttner-ház

Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja kap helyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával, mintegy 1,3 milliárd forintból megújuló veszprémi Rutter-házban - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Idén második kiadványával jelentkezik a Budapest Design Map

Idén második kiadványával jelentkezik a Budapest Design Map, amelynek segítségével mintegy 200 budapesti helyszín és program érhető el térképen és digitális verzióban is.
2021. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Jótékonysági sütivásár támogatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját

Jótékonysági sütivásár támogatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját, a kék szíveket a budapesti Szent István-bazilikánál rendezett adventi vásárban árulják a hétvégén.
2021. 12. 05. 01:00
Megosztás:

Etiópiában bezártak a középiskolák

Az etióp hatóságok bezárták a középiskolákat, hogy a diákok segíthessenek a betakarításban, támogatva a fronton harcolók ellátását - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató az etióp állami médiában megjelent értesülésekre hivatkozva.
2021. 12. 05. 00:05
Megosztás:

Bemutatták a Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából készült.
2021. 12. 04. 23:00
Megosztás:

Kedden indul a Román Filmhét az Urániában

Kedden indul az idei Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol december 12-ig hét új alkotást: újhullámos filmek mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is láthat a közönség.
2021. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Ezekről tárgyalt Németh Zsolt Washingtonban

Biztonságpolitikáról, gazdasági együttműködésről és politikai kapcsolatokról tárgyalt Németh Zsolt (Fidesz) az Egyesült Államokban, Washingtonban. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a külügyminisztériumban, a szenátusban az európai albizottság elnökével és a kongresszusban a magyar baráti tagozat elnökével folytatott egyeztetést.
2021. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Jó kilátásokkal számol a Dacia

A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés, a gazdaság újraindulása, a több társadalmi réteget érintő állami támogatások és adóvisszatérítések egyaránt kedvezően hathatnak a lakossági autóvásárlási szándékra - vélekedik Wachtler Tamás, a Renault Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
2021. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Sok veszélyt rejt magában a home office

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is, egy globális tanulmány szerint az otthonról dolgozók több mint fele, 56 százaléka használ nem munkahelyi alkalmazást vállalati eszközén és 66 százalékuk töltött fel erre vállalati adatokat.
2021. 12. 04. 19:00
Megosztás:

Összeomlás a kriptopiacokon, szakad a bitcoin is - Zuhan minden, 20-30%-os mínuszok

Hatalmas zuhanás bontakozott ki rekordsebességgel a világ kriptopiacain és bár a kriptopénzek befektetői eddig is hozzá voltak szokva a magas volatilitáshoz (árfolyam ingadozáshoz), de ez még őket is meglepte. Nem ritka a 20-30%-os zakó egyetlen nap alatt, így valószínű, hogy a péntek13 helyett a péntek03 fog bevonulni a kriptó-történelembe, ahol súlyos dollármilliárdok égtek el egyetlen nap alatt. Mi áll a bitcoin, ethereum és más kriptopénzek (és egyéb kriptohülyeségek) szakadásának hátterében?
2021. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Megerősítette az orosz adósosztályzatot a Fitch, nem számít orosz-ukrán háborúra

Megerősítette Oroszország hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings. Az osztályzat kilátása változatlanul stabil.
2021. 12. 04. 17:00
Megosztás:

Sokkal kedvezőbbek lesznek a mikro- és kisvállalkozások adószabályai

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2021. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása Horvátországban és Szlovéniában

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása a koronavírus ellen Horvátországban és Szlovéniában - közölte a helyi sajtó pénteken.
2021. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Élesben működik az okoshálózati rendszer első üteme Békéscsabán

Kiépült az okoshálózati rendszer első üteme Békéscsabán. Ez Magyarország első olyan energetikai fejlesztése, amely műszakilag és kereskedelmileg is élesben működik - tájékoztatta a rendszert kivitelező Infoware Zrt. pénteken az MTI-t.
2021. 12. 04. 14:00
Megosztás: