Egyre jelentősebb összegeket hoz a befektetési céllal vásárolt lakások kiadása

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak emelkedése is jelentős pénzügyi előnyöket eredményez, de egyéb kedvező feltételek is segítik az ingatlanba fektetőket. Annak érdekében, hogy a befektetési céllal lakást vásárlók figyelmét felhívja, Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING és az ELTINGA kutatóközpont egy újabb közös tanulmányt készített, amelyben a bérlői piac változását és a tulajdonosok számára elérhető lehetőségeket vizsgálták.

Egyre jelentősebb összegeket hoz a befektetési céllal vásárolt lakások kiadása

A lakossági megtakarítók közül sokan döntöttek az elmúlt években a befektetési célú lakásvásárlás mellett annak érdekében, hogy a tulajdonuk bérleményként kiadva termeljen hozamot számukra. A LIVING és az ELTINGA kutatóközpont közös kutatása alapján az ilyen jellegű befektetések sikerét a jövőben is több trend segítheti, többek között a bérlemények iránti kereslet növekedése és a bérleti díjak emelkedése.

Egyre többen döntenek a lakásbérlés mellett

Országosan és a fővárosban is jelentősen növekedett az elmúlt években a bérelt lakásban élők száma, utóbbi helyen pedig még magasabb arányt képviselnek a nem saját otthonban élők. A trendek folyamatos növekedést mutatnak: a KSH számai szerint Budapesten a piaci áron bérelt lakásban élők aránya 2010-ben 7,3 százalékos, 2015-ben 8 százalékos, míg 2020-ban már 9,8 százalékos volt.

A fiatalabb generáció esetében a lakásbérlés megítélése is jelentős változáson ment keresztül, hiszen ez a csoport már kevésbé ragaszkodik a saját tulajdonhoz, de a rugalmasság is döntő tényező náluk. A K&H 2022 harmadik negyedéves ifjúsági index felmérése szerint például a megkérdezett 19-29 évesek már kevesebb mint a fele gondolta azt, hogy a lakásbérlés pénzkidobást jelent, a két évvel korábbi több mint kétharmados arányhoz képest. A megkérdezettek ötöde pedig már az egész életét illetően el tudta képzelni, hogy saját lakás helyett bérelt ingatlanban éljen.

A bérleti díjak emelkedése is kiemelkedő hozamot jelent a befektetők számára

A befektetők számára szintén kedvező, hogy az elmúlt két évben dinamikusan emelkedett a lakások bérleti díja. Bár a covid-járvány jelentős esést okozott az elkért díjakban, a piac mostanra magára talált, sőt a korábbi maximumot is túlszárnyalják a bérelhető ingatlanokért elkért összegek. 2020 januárjához képest a KSH budapesti lakbérindexe körülbelül 29 százalékkal emelkedett idén júliusig, míg a járvány idején jellemző minimumhoz képest több mint 50 százalékos drágulás volt megfigyelhető.

Az átlagos lakbér szintje a KSH közlése szerint 2023 első felében 221 ezer forint volt a fővárosban, de hasonló magas szintekről számoltak be az ingatlan-közvetítő hálózatok is. Az újépítésű, korszerű ingatlanok pedig ennél magasabb bérleti díj mellett is bérlőre találhatnak az alacsony rezsiköltségek miatt, hiszen a bérlők leendő lakásaik összköltségét nézik.

Szintén a lakásbefektetések felé terelhet, hogy július 1-től kezdődően, néhány kivételtől eltekintve (állampapírok, ingatlanbefektetési jegyek) a hozamok után a személyi jövedelemadó mellett szocho-t is kell fizetni. A lakásbefektetésen keletkező hozamok után azonban a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül nem kell más teherrel számolni, vagyis a realizált nettó hozam is magasabb lesz.

Albérlet, lakáskiadás adó 2024 kalkulátor.

A piac is felismerte a befektetési céllal lakást vásárlók igényeit

A lakásvásárlók közül sokan szeretnének úgy befektetni, hogy a havonta realizált hozam mellett az idejüket nem kell a lakásra fordítani. Ma pedig már erre is van megoldás a bérbeadási szolgáltatást nyújtó, vagyis a property managementtel és üzemeltetéssel foglalkozó cégeknek köszönhetően.

„A LIVING-nél mi is a folyamatos fejlődésre, az ingatlanpiaci trendek gyors adaptálására, ezáltal a vásárlói igényekre való gyors válaszadásra törekszünk. A lakóingatlan-fejlesztéseink nagy hányadát választják befektetési célból ügyfeleink, a hazai ügyfélkör mellett pedig jelentős számban megjelentek a nemzetközi befektetők is.

LIVING Service szolgáltatáscsomagunkat ennek megfelelően alakítottuk ki, célunk, hogy a lakástulajdonosoknak az ingatlanukkal kapcsolatos teendőik intézését gördülékenyebbé tegyük. A szolgáltatás az ingatlan berendezésének összeállításától kezdve, a bérbeadáson át, a lakás folyamatos hasznosításáig teljeskörűen kiterjed” – emelte ki Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

A tulajdonosok számára az ingatlanbefektetés ezáltal jelentősen leegyszerűsödik, kockázatai csökkennek. Az ingatlan ügyeinek professzionális kezekbe való átadásával pedig a tulajdonos akár magasabb bérleti díj, és jobb kihasználtság mellett is ki tudja adni az adott ingatlant, ami így magasabb hozamot termelhet számára.

Mennyire torzítanak az ingatlanhirdetések? És milyen ne legyen egy ingatlanhirdetés?

Az ingatlanhirdetés is reklám. Sokan, sokféleképpen értelmezik a meggyőzés fogalmát, amit nagyon szemléletesen megjelenítenek az ingatlanhirdetések is. Akadnak ugyanis közöttük, melyek jócskán elrugaszkodnak a valóságtól. A meggyőzéshez persze lehet, hogy több kell, mint a valóság bemutatása, de kérdés, hogy meddig érdemes elmenni.
2024. 02. 29. 22:00
Megosztás:

Fontosak a magyar-olasz kapcsolatok

Biztonsági és gazdasági téren már jelenleg is rendkívül lényeges a Magyarország és Olaszország közötti együttműködés, az energetikai együttműködés fejlesztése pedig a kapcsolatok újabb dimenzióját fogja jelenteni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában.
2024. 02. 29. 21:30
Megosztás:

Pilisjászfalun több helye lesz a kicsiknek

Új, tizenhat gyerek befogadására alkalmas bölcsőde épül a Pest vármegyei Pilisjászfalun - tájékoztatta az MTI-t az önkormányzat.
2024. 02. 29. 21:00
Megosztás:

Így alakult a forint árfolyama csütörtökön

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 02. 29. 20:30
Megosztás:

Meggyűlt a tech-óriások baja a mesterséges intelligenciával

Elutasították az Apple részvényesei a szakszervezetek által támogatott, a mesterséges intelligencia átláthatósági jelentésre vonatkozó kérést, amely azt vizsgálta volna, hogy a vállalat etikusan használja-e a technológiát.
2024. 02. 29. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel zártak a főbb európai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 02. 29. 19:30
Megosztás:

A jó hangulat ellenére esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 29. 19:00
Megosztás:

Nem sietnék el a kamatvágásokat az USA-ban

A korábbi, gyors kamatvágási ciklusokkal ellentétben most máshogyan nézhet ki az alacsonyabb alapkamathoz vezető út – mondta Susan Collins, a bostoni Fed vezére.
2024. 02. 29. 18:30
Megosztás:

A vártnál jobb lett a Richter negyedik negyedéve

A Richter ma tette közzé 2023 negyedik negyedéves számait. A romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletág értékesítése miatt az árbevétel 9,3%-kal 203,2 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest.
2024. 02. 29. 18:00
Megosztás:

Nem volt fényes a február Európában

Romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban februárban - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) szerdán ismertetett felméréséből.
2024. 02. 29. 17:30
Megosztás:

Nagy összegű tőkét fektet be a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium, a tranzakcióban részt vesz az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners - közölte a tőkealapkezelő PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja.
2024. 02. 29. 17:00
Megosztás:

Nemsokára érkezik a támogatás a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése - mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött szerdai videóban.
2024. 02. 29. 16:30
Megosztás:

Szünetelni fog a Telekom szolgáltatása

A Magyar Telekom informatikai rendszereinek ütemezett karbantartása miatt 2024. március 14-én 18 órától várhatóan 2024. március 16-án 8 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető, valamint március 14-én csütörtökön a cég üzletei is a szokottnál hamarabb, 18 órakor bezárnak - közölte a szolgáltató szerdán.
2024. 02. 29. 16:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz egy út Szabadkára

Március elsejétől ötödével olcsóbb lesz a vonatjegy Szeged és a szerbiai Szabadka között, így már 5 euróért lehet nemzetközi jegyet váltani a két város közötti vonatútra - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 29. 15:30
Megosztás:

Sikeresek a kormányablakok

A kormányablakok intézményrendszere az egyik legsikeresebb projektje a magyar állam közigazgatás-fejlesztésének - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevén, ahol új kormányablakot adtak át.
2024. 02. 29. 15:00
Megosztás:

Oda kell figyelni a kártevőkre

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2024. 02. 29. 14:30
Megosztás:

Gyors változáson megy át a piac

Korábban nem látott gyorsasággal alakul át a munkaerőpiac, a folyamatok a cégvezetőket és az alkalmazottakat is állandó alkalmazkodásra késztetik - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a PwC Magyarország gazdasági tanácsadó szerdai munkaerőpiaci konferenciájának szakértői Budapesten.
2024. 02. 29. 14:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz kiskereskedelem

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom és gyorsult az ipari termelés növekedése januárban éves összevetésben, miközben történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség.
2024. 02. 29. 13:30
Megosztás:

Később kell utalni a gépjárműadót, de egyben kell azt kifizetni!

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár - nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.
2024. 02. 29. 13:00
Megosztás:

Apadt a Richter bevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 02. 29. 12:30
Megosztás: