Egyre jelentősebb összegeket hoz a befektetési céllal vásárolt lakások kiadása

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak emelkedése is jelentős pénzügyi előnyöket eredményez, de egyéb kedvező feltételek is segítik az ingatlanba fektetőket. Annak érdekében, hogy a befektetési céllal lakást vásárlók figyelmét felhívja, Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING és az ELTINGA kutatóközpont egy újabb közös tanulmányt készített, amelyben a bérlői piac változását és a tulajdonosok számára elérhető lehetőségeket vizsgálták.

Egyre jelentősebb összegeket hoz a befektetési céllal vásárolt lakások kiadása

A lakossági megtakarítók közül sokan döntöttek az elmúlt években a befektetési célú lakásvásárlás mellett annak érdekében, hogy a tulajdonuk bérleményként kiadva termeljen hozamot számukra. A LIVING és az ELTINGA kutatóközpont közös kutatása alapján az ilyen jellegű befektetések sikerét a jövőben is több trend segítheti, többek között a bérlemények iránti kereslet növekedése és a bérleti díjak emelkedése.

Egyre többen döntenek a lakásbérlés mellett

Országosan és a fővárosban is jelentősen növekedett az elmúlt években a bérelt lakásban élők száma, utóbbi helyen pedig még magasabb arányt képviselnek a nem saját otthonban élők. A trendek folyamatos növekedést mutatnak: a KSH számai szerint Budapesten a piaci áron bérelt lakásban élők aránya 2010-ben 7,3 százalékos, 2015-ben 8 százalékos, míg 2020-ban már 9,8 százalékos volt.

A fiatalabb generáció esetében a lakásbérlés megítélése is jelentős változáson ment keresztül, hiszen ez a csoport már kevésbé ragaszkodik a saját tulajdonhoz, de a rugalmasság is döntő tényező náluk. A K&H 2022 harmadik negyedéves ifjúsági index felmérése szerint például a megkérdezett 19-29 évesek már kevesebb mint a fele gondolta azt, hogy a lakásbérlés pénzkidobást jelent, a két évvel korábbi több mint kétharmados arányhoz képest. A megkérdezettek ötöde pedig már az egész életét illetően el tudta képzelni, hogy saját lakás helyett bérelt ingatlanban éljen.

A bérleti díjak emelkedése is kiemelkedő hozamot jelent a befektetők számára

A befektetők számára szintén kedvező, hogy az elmúlt két évben dinamikusan emelkedett a lakások bérleti díja. Bár a covid-járvány jelentős esést okozott az elkért díjakban, a piac mostanra magára talált, sőt a korábbi maximumot is túlszárnyalják a bérelhető ingatlanokért elkért összegek. 2020 januárjához képest a KSH budapesti lakbérindexe körülbelül 29 százalékkal emelkedett idén júliusig, míg a járvány idején jellemző minimumhoz képest több mint 50 százalékos drágulás volt megfigyelhető.

Az átlagos lakbér szintje a KSH közlése szerint 2023 első felében 221 ezer forint volt a fővárosban, de hasonló magas szintekről számoltak be az ingatlan-közvetítő hálózatok is. Az újépítésű, korszerű ingatlanok pedig ennél magasabb bérleti díj mellett is bérlőre találhatnak az alacsony rezsiköltségek miatt, hiszen a bérlők leendő lakásaik összköltségét nézik.

Szintén a lakásbefektetések felé terelhet, hogy július 1-től kezdődően, néhány kivételtől eltekintve (állampapírok, ingatlanbefektetési jegyek) a hozamok után a személyi jövedelemadó mellett szocho-t is kell fizetni. A lakásbefektetésen keletkező hozamok után azonban a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül nem kell más teherrel számolni, vagyis a realizált nettó hozam is magasabb lesz.

Albérlet, lakáskiadás adó 2024 kalkulátor.

A piac is felismerte a befektetési céllal lakást vásárlók igényeit

A lakásvásárlók közül sokan szeretnének úgy befektetni, hogy a havonta realizált hozam mellett az idejüket nem kell a lakásra fordítani. Ma pedig már erre is van megoldás a bérbeadási szolgáltatást nyújtó, vagyis a property managementtel és üzemeltetéssel foglalkozó cégeknek köszönhetően.

„A LIVING-nél mi is a folyamatos fejlődésre, az ingatlanpiaci trendek gyors adaptálására, ezáltal a vásárlói igényekre való gyors válaszadásra törekszünk. A lakóingatlan-fejlesztéseink nagy hányadát választják befektetési célból ügyfeleink, a hazai ügyfélkör mellett pedig jelentős számban megjelentek a nemzetközi befektetők is.

LIVING Service szolgáltatáscsomagunkat ennek megfelelően alakítottuk ki, célunk, hogy a lakástulajdonosoknak az ingatlanukkal kapcsolatos teendőik intézését gördülékenyebbé tegyük. A szolgáltatás az ingatlan berendezésének összeállításától kezdve, a bérbeadáson át, a lakás folyamatos hasznosításáig teljeskörűen kiterjed” – emelte ki Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

A tulajdonosok számára az ingatlanbefektetés ezáltal jelentősen leegyszerűsödik, kockázatai csökkennek. Az ingatlan ügyeinek professzionális kezekbe való átadásával pedig a tulajdonos akár magasabb bérleti díj, és jobb kihasználtság mellett is ki tudja adni az adott ingatlant, ami így magasabb hozamot termelhet számára.

Kedvezőbb kilátások az agráriumban 2024-ben

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását, az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.
2024. 02. 29. 06:00
Megosztás:

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás:

Egy új rendelet miatt nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta azt követően, hogy március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók közt - mondta a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2024. 02. 29. 03:30
Megosztás:

A 6%-os lakáshitel már jónak számít, de van annál jobb is?

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.
2024. 02. 29. 03:00
Megosztás:

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.
2024. 02. 29. 02:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 - most már gyerek sem kell hozzá!

Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást 2024-ben, melyről a money.hu számolt be részletesen. Nézzük, mit kell tudni a 2024-es otthonfelújítási támogatásokról.
2024. 02. 29. 02:00
Megosztás:

Tavaszi szünet 2024 – Változás miatt így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után

Tavaszi szünet 2024 – Fontos változás jön, így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után! Idén egyszerre lesz az óraátállítás és az iskolai tavaszi szünet, fontos bejelentés érkezett mert a gyerekeket is megviselheti az órák átállítása! Nem változik az iskolák napi kezdése, marad a 8 óra, nem lesz 9 órás kezdés. Részletek a cikkünkben.
2024. 02. 29. 01:00
Megosztás:

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás: