Elárulta a szakértő, hogy mikorra várható a következő ingatlanpiaci fellendülés

Több olyan tényező is akad, melynek hatására mozdulatlanná dermedt az ingatlanpiac az év elejére. Ilyen a háború, a bizonytalanság, a gazdasági válság, az infláció, a magas kamatok vagy a magas ingatlanárak. Ezek között van azonban olyan tényező is, melynél már rövid távon bekövetkezhet változás.

Elárulta a szakértő, hogy mikorra várható a következő ingatlanpiaci fellendülés

Az elmúlt hónapokban tetszhalott állapotba került a hazai ingatlanpiac, melyre jellemző, hogy vevők és eladók egyaránt kivárnak, utóbbiak abban reménykednek, hogy ismét visszatérnek a “régi, szép idők”, vagyis megint a korábbi “jó árakon” tudják értékesíteni ingatlanaikat.

Ahhoz azonban, hogy lássuk, van-e ezeknek a várakozásoknak valami alapja vagy létjogosultsága, érdemes megnézni, hogy miért is alakult ki a helyzet, milyen tényezők fogják vissza most az ingatlanpiacot, majd eljuthatunk oda, hogy mikor várható bármiféle változás ezekben.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója jelenleg három jelentősebb tényezőt lát, melyek megfogják az ingatlanpiacot. Az egyik ezek közül a magas hitelkamatok kérdése, ugyanis szerinte egyértelműen érzékelhető, hogy a mára kialakult, 9 százalék feletti kamatszinteknél az ügyfelek nagyobb része már nem akar, illetve nem is tud hitelt felvenni. Utóbbi oka, hogy a magas törlesztőrészletet nem tudnák kigazdálkodni. A magas törlesztőrészletek miatt pedig a vevők jelentős része kiesett a piacról.

Ugyanakkor az is hátráltatja a kilábalást a jelenlegi helyzetből, hogy a befektetőket alternatív befektetési lehetőségek szívják el az ingatlanpiacról: az egyik legkönnyebben elérhető ilyen befektetés az állampapíroké, melyek vonzóan széles választékkal és magas hozamokkal csábítják el azokat az ingatlanpiacról, akik nem lakhatás céljából vásárolnának, hanem a pénzüket szeretnék befektetni - magyarázta Balla Frigyes.

Ugyancsak fontos tényező a gazdasági, illetve a már több mint egy éve zajló háború okozta bizonytalanság. Hatására az emberek jövőbe vetett bizalma csökken, miközben emelkednek a családok megélhetési költségei, és munkahelyek szűnnek meg. Ez a hangulat nem kedvez az ingatlanpiacnak, hiszen csökken az érdeklődők száma, és ezáltal a lezáruló tranzakcióké is - tette hozzá a szakértő.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy mindezek mellett azonban megjelenik egy további tényező is, mely megfogja az ingatlanpiacot: ez pedig az ingatlanok relatíve magas ára, melyek a Covid után soha nem látott magasságokba emelkedtek mind az új, mind pedig a használt lakások esetében.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy a korábban vonzó állami támogatások az elmúlt években szinte beépültek az ingatlanok árába, ugyanakkor lényegi forrásbővítés azóta nem történt. Ezért ezek a támogatások ma már “nem dobnak akkorát” az ingatlanpiacon, mint a megjelenésüket követően - magyarázta Balla Frigyes.

Kérdés, hogy mikor várható a felsorolt tényezőket tekintve valamiféle változás, illetve mikor jelenik meg olyan új tényező, mely végre változást hozhat a befagyott ingatlanpiacon. A szakértő szerint a felsoroltak bármelyike esetében számíthatunk elmozdulásra a közeljövőben, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a háborúzó felek végre tárgyalóasztalhoz ülhetnek, de a hitelkamatok csökkentése sem teljesen kizárt, illetve ahogy csökken az infláció, úgy mérséklődhet majd az állampapírok népszerűsége is.

Balla Frigyes szerint ezek közül a legnagyobb esély talán a kamatok terén bekövetkező változásra van: akár már a nyár folyamán elkezdődhet egy csökkenés, mely aztán növekvő vásárlási kedvhez vezethet. Ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy az ingatlanárak hónapok óta tartó mérséklődése lassan elérkezik egy olyan pontra, ahol az már számottevően megmozgatja az eddig kiváró érdeklődők fantáziáját.

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás:

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal. Néhol megélénkülhet a szél és hajnalban már megjelennek a pára- és ködfoltok is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Csaknem négyszáz programmal várják az érdeklődőket Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 24. 20:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 09. 24. 18:00
Megosztás:

Ötvenezren vettek részt a budapesti Eurojackpot Szuperkoncerten

Idén is csaknem ötvenezren vettek részt az Eurojackpot Szuperkoncerten, a fővárosi Puskás Aréna Szoborparkban - közölte a Szerencsejáték Zrt. az MTI-vel.
2023. 09. 24. 17:00
Megosztás: