Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Mosás tudatosan

A mosógép a háztartások alapfelszereltségének számít. Az elkoszolódó ruhákat mosni kell, ez nem kérdés, de vajon tehetünk-e az energiamegtakarítás érdekében? A válasz: természetesen igen, többet, mint gondolnánk. 

A tudatos mosás alapfeltétele, hogy csak akkor indítsuk el a gépet, ha meg tudjuk tölteni a dobot. A féltöltetek mosása még abban az esetben is energiaveszteséggel jár, ha a készülék rendelkezik úgynevezett súlyautomatikával – ami kétségkívül hasznos, de csak mérsékelni képes a veszteségeket. 

Használjuk azokat a mosási programokat, amelyek feltétlenül szükségesek. Fontoljuk meg, biztosan szükség van-e előmosásra vagy egy kis áztatás is képes megoldani a problémát. Ha létezik rövidmosás program a gépünkön, használjuk minden olyan ruhadarabhoz, ami nem súlyosan koszolódott. 

Ne feledjük, a mosás energiaigényét elsősorban a hőfok határozza meg. A 30 fokos mosás a legtöbb ruhánk esetében tökéletesen elegendő… Érdemes tudni, hogy a 60 fokos mosás hozzávetőlegesen háromszor, a 90 fokos pedig ötször annyi villamos energiát emészt fel.

A szárítógép is nagyfogyasztó

Amennyiben lehetséges, a szárítógép helyett használjunk közönséges ruhaszárító állványt. Ha mégsem szeretnénk lemondani a gépi szárítás kényelméről, válasszuk az energiatakarékos hőszivattyús típusokat. Szerencsére ma már elsősorban ezek a gépek határozzák meg a kereskedelmi kínálatot. 

Fontos tudnunk, hogy az úgynevezett mosó-szárítógépek – amelyek tulajdonképpen olyan mosógépek, amelyek szárításra is alkalmasak – lényegesen magasabb energiaigénnyel rendelkeznek, mint a különálló standard gépek. 

Mosogatás tudatosan

A gépi mosogatás lényegesen gazdaságosabb megoldás, hiszen kevesebb vizet és villamos energiát igényel, mint a hagyományos kézi művelet. Ha figyelembe vesszük a mosogatógép gyártással és hulladékkezeléssel kapcsolatos életútját, ez esetben már nem feltétlenül zöld megoldás a gépi mosogatás; legalábbis akkor nem, ha csak elvétve használjuk. Viszont, ha rendszeresen mosogatunk és legalább két fős háztartást tartunk fenn, az esetben a gépi mosogatás szinte biztosan észszerűbb választás.

Ez esetben is érvényes, hogy a gépet csak akkor indítsuk el, ha teljesen megtöltöttük, illetve használjuk az energiatakarékos programokat. A korszerű mosogatógépek képesek megbirkózni a makacs szennyeződésekkel is, így nincs szükség előzetes mosogatásra. Ha „félig” elmosogatunk a gépi mosogatás előtt, biztosan magasabb költséggel kalkulálhatunk, mint közönséges kézi mosogatás esetén.

Ne nyitogassuk a hűtőt céltalanul! 

A hűtőszekrények éjjel-nappal üzemelnek, ezért relatív jelentős az energiafogyasztásuk. Arról sem feledkezzünk meg, hogy fokonként kb. 5%-kal növekszik a fogyasztásuk. Nagyon ritka esetben indokolt a hűtőt 5°C-nál, a fagyasztót pedig -18°C-nál alacsonyabb hőfokra állítani. Figyeljünk arra, hogy a hűtő felületét minél kevesebb hőhatás érje; ne tegyük a tűzhely mellé, ne helyezzük fűtőtest közelébe és lehetőleg közvetlen napsütésnek se tegyük ki. 

Soha ne helyezzünk a hűtőbe meleg ételt! A kondenzációs rács – már amelyik készülék esetében elérhető – legyen tiszta, hiszen ennek a szennyeződése jelentősen növelheti az energiaveszteséget. 

A fűtés energiaigénye a legnagyobb

A háztartások energiafogyasztásának 40-75 százalékát teszi ki a fűtés. A különböző energiahordozók árai jelentősen változhatnak az évek során – ezt a tavalyi évben megtapasztalhattuk –, de fontos megjegyezni a különböző technológiák energiaszükséglete közötti különbségeket. Míg egy hagyományos elektromos fűtőkészülék 1 kW villamos energiából közel 1 kW hőenergiát képes előállítani, addig a hőszivattyús megoldások ugyanennyi áram felhasználásával akár 4-4,5 kW hőenergiát is termelhetnek. A korszerű fűtésre optimalizált inverteres klímaberendezések valójában ilyen típusú levegő-levegő hőszivattyúk, ezért a megtakarítás remek eszközei lehetnek. 

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás:

Atlantisz kaparós sorsjegy - 75.000.000 Ft-ot nyerhetsz az elsüllyedt várossal

Atlantisz néven új, exkluzív kivitelben elérhető sorsjegyet vezet be kínálatába a Szerencsejáték Zrt., amely a varázslatos víz alatti világba kalauzolja a játékosokat. Az 1 főjátékot, 3 bónuszjátékot és 1 villámjátékot tartalmazó kaparós fődíja 75 millió forint.
2023. 03. 24. 07:40
Megosztás:

Befektetői felmérés: New York és London vezeti a világ pénzügyi központjainak listáját

A csütörtökön ismertetett legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának.
2023. 03. 24. 07:30
Megosztás:

Petícióban sürget bérmegállapodást két postás szakszervezet

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette - közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 24. 07:00
Megosztás: