Enyhe recesszióra utal a DIW decemberi német konjunktúrabarométere

Recesszióra utal a negyedik negyedévben a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet negyedik negyedévi konjunktúrabarométerének legutóbbi, decemberi kalkulációja. A visszaesés mértéke azonban enyhébb lehet a korábban becsültnél.

A DIW negyedik negyedévi konjunktúrabarométere a decemberi kalkuláció alapján 82,8 pont lett, nagyjából a novemberivel megegyező. A negyedévekre vonatkozóan kalkulált konjunktúrabarométer 100 pontos értéke jelenti a német gazdasági aktivitás hosszú távon semlegesnek tekinthető, 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedési teljesítményét. A negyedéves konjunktúrabarométert az adott negyedév mindhárom hónapjában újrakalkulálja az intézet.

A mostani negyedik negyedéves teljesítmény tehát jóval elmarad a német gazdaság átlagos teljesítőképességétől. A harmadik negyedévi konjunktúrabarométer 92 pontos értéke még csekélyebb elmaradást mutatott. A második negyedévben közel átlagos teljesítményt mutatott a német gazdaság, a barométer értéke akkor 100,1 ponton állt. Az első negyedévben pedig átlag feletti volt a teljesítmény a barométer 105,1 ponos értéke alapján. Tavaly a német gazdaság átlag feletti teljesítményt nyújtott a 2020-as járványévet követő fellendülésnek köszönhetően. A barométer 104,8 és 112,3 pont között alakult. Valaha elért legalacsonyabb értékét 2020 második negyedévében állította be a mutató 56,4 ponton, ami kisebb lett még a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság következtében 2009 első negyedévében kialakult 63,9 pontnál is.

Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője a mostani negyedik negyedévi konjunktúra-felmérés eredményét kommentálva elmondta, hogy a téli félév folyamán valószínűleg recesszióra kell számítani, de annak mértéke enyhébb lesz a korábban becsültnél.

A gazdasági szereplők valamivel kedvezőbben ítélik meg a kilátásaikat, az energiaárak az utóbbi időkben csökkentek valamelyest, a gázkészletek pedig megfelelőnek tekinthetők. "Sokkal kevésbé kell pesszimistának lennünk az új évet illetően, mint amire nyár végén számítottunk. "Mindazonáltal még túl korai lenne optimistának lenni. Különösen a globális kockázatok maradnak magasak és nem csak az ukrajnai háború további alakulása miatt" - fogalmazott a szakértő.

Az iparban enyhülni látszanak a gondok. Bár a rendelési helyzet a fennálló gazdasági bizonytalanság miatt továbbra is nehéz - különösen a belföldi piacról kevesebb áru iránt mutatkozik kereslet. Mindazonáltal a rendelésállomány továbbra is magas, és az ipari termelés a folyó negyedévben is emelkedő tendenciát mutat. Az energiaárak csökkenő tendenciája nyomán a termelői árak is csökkentek valamelyest a közelmúltban. Az ipari vállalatok körében érezhető egy enyhe megkönnyebbülés - mondta Laura Pagenhardt, a DIW gazdasági szakértője.

A szolgáltatási szektor aktivitását a szövetségi kormány segélycsomagjainak és a háztartások diszkrecionális jövedelmét stabilizáló energiaár-fékeknek köszönhetően stabil lakossági fogyasztás támogatta. A szolgáltató szektorban ennek köszönhetően nem következett be számottevő csökkenés és az üzleti hangulat is javult. A túlméretezett fogyasztóiár-infláció hatásai azonban valószínűleg a szolgáltatók forgalmában is megmutatkoznak majd.

A lehűlés jelei mutatkoznak viszont a munkaerőpiaci aktivitásban. A rendelkezésre álló munkahelyek száma az év végén némileg csökkent. Mindazonáltal a munkaerőpiac összességében robusztus helyzete nagyban segíti a német gazdaságot, mivel a legtöbb embernek a nehéz helyzet ellenére sem kell jelenleg attól tartania, hogy elveszíti a munkáját - mutatott rá Baldi.

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás: