Érdekelné, hol lakik egy cég vagy egy adott ingatlan tulajdonosa? Csak akkor tudja meg, ha valóban Önre tartozik!

A Cégtörvényt 2023. június 1-től felváltja a jogi személyek nyilvántartásáról szóló törvény, továbbá 2023. február 1-től új ingatlan-nyilvántartási törvény lesz. Bár ezen jogszabályok fontos újításokat tartalmaznak, a nyilvántartásokban szereplő személyek lakcíme a jövőben már nem lesz nyilvános. Az új szabályozást és kapcsolódó kérdéseket dr. Szabó Gergely, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda ügyvédje járta körül.

Érdekelné, hol lakik egy cég vagy egy adott ingatlan tulajdonosa? Csak akkor tudja meg, ha valóban Önre tartozik!

Mit hoznak az új jogszabályok?

Mind a jogi személyek nyilvántartásáról szóló új törvény, mind az új ingatlan-nyilvántartási törvény egységes és gyors eljárási szabályokat, valamint egységes eljárási szempontokat vezet be.
 
A jövőben a cégek, civil és egyéb szervezetek, sőt a társasházak nyilvántartási szabályai is gyorsabb, egyszerűbb eljárást hoznak létre. Az ingatlan-nyilvántartás pedig teljes körű és naprakész elektronikus adatbázis lesz, kapcsolódó elektronikus eljárásokkal és gyors döntéshozatallal. Az eljárások rövidebb idő alatti lezárását az elektronikus ügyintézés és az eljárások jelentős hányadában alkalmazandó ún. automatikus döntéshozatal fogja garantálni.

A nyilvánosság új korlátai

Jelenleg, ha lekérünk egy cégkivonatot, vagy tulajdoni lapot, azon láthatóvá válik az adott tag, ügyvezető, illetve az ingatlan tulajdonosának lakcíme. Ez több szempontból is kézenfekvő: egyrészt így az adott nyilvántartás közhitelességében bízva könnyen kapcsolatba lehet lépni az adott személlyel, másrészt pedig akár előzetes szűrőként alkalmazva a Google Térkép segítségével információt lehet arról szerezni, hogy egy adott ingatlan tulajdonosa, vagy a következő potenciális üzleti partnerünk hol és milyen életkörülmények között lakik.
 
A jövőben ez megváltozik, ugyanis a személyes adatok védelme érdekében, mind a jogi személyek nyilvántartásáról szóló új törvény, mind az új ingatlan-nyilvántartási törvény szigorításokat vezetett be az érintett személyek adatainak megismerhetősége kapcsán.
 
A jogi személyek nyilvántartásáról szóló új törvény alapján a jövőben kizárólag az adott személy neve, születési ideje és anyja neve lesz bárki számára hozzáférhető a nyilvántartásból. Ráadásul az adott természetes személy nyilvántartásból törlését követően 10 év elteltével már semmilyen adata nem lesz megismerhető. A nem nyilvános adatokat, ideértve az érintett lakcímét is, az adott szervezet tagjai és a szervezet nyilvántartási jegyzékébe bejegyzett személyek (pl. felügyelőbizottsági tagok, vezető tisztségviselő), külön jogszabályban felsorolt kiemelt adatigénylők, valamint azon személyek férhetnek hozzá, akik magukat azonosítják és megjelölik az adatigénylés célját.
 
Az új ingatlan-nyilvántartási törvény pedig akként rendelkezik, hogy már az érintett természetes személy névadata, születési éve és lakcíme is csak a lekérdező azonosítása és a lekérdezés céljának megjelölése mellett ismerhető meg. Az ezen felüli természetes személyazonosító adatok pedig csak törvényben meghatározott célból és törvényben meghatározott személyek számára ismerhetők meg.
 
A fentiek nyomán puszta kíváncsiságból, vagy előszűrés céljából már nem lesznek elérhetők a lakcímadatok, sőt az ingatlan-nyilvántartásban lévő további jogosulti adatok sem. Ennek következtében ahhoz, hogy megtudjuk egy adott személy lakcímét, meg kell jelölni az adatigénylés célját és azonosítani kell magunkat.

Miért fontos a közhitelesség és a nyilvánosság?

A vonatkozó nyilvántartások továbbra is közhitelesek és bizonyos keretek között nyilvánosak maradnak. A közhitelesség és a nyilvánosság két sarkalatos, Ptk-ben is megjelenő alapelve mind a jogi személyek nyilvántartásának, mind az ingatlan-nyilvántartásnak.
 
A közhitelesség a jogi személyek nyilvántartása körében azt jelenti, hogy a nyilvántartásban lévő adatokat és tényeket fennállónak és valósnak kell tekinteni, ezeket mindenki által ismertként kell kezelni. Továbbá az adott jogi személy jóhiszemű személyekkel szemben nem hivatkozhat arra, hogy valamely általa bejelentett adat nem felel meg a valóságnak.
 
Az ingatlan-nyilvántartás kapcsán pedig az új szabályok mentén azt fogja jelenteni a közhitelesség, hogy ha valamely jogot, tényt, vagy adatot abba bejegyeztek, vagy onnan töröltek, akkor senki nem hivatkozhat arra, hogy ezek fennállásáról, illetve törléséről nem tudott.
 
A jogi személyek vonatkozásában, a nyilvánosság alapelve azt hivatott biztosítani, hogy a közhiteles nyilvántartásba bárki betekinthet, a nyilvántartott adatról feljegyzést készíthet, hiteles másolatot, illetve kivonatot kérhet. Az ingatlan-nyilvántartásban pedig akként érvényesül a nyilvánosság alapelve, hogy a tulajdoni lap, illetve térkép tartalmát - a különös védelem alá tartozó személyes adatok kivételével - bárki megismerheti, azokról feljegyzést készíthet, hiteles másolatot vagy tanúsítványt kérhet.
 
A közhitelesség a forgalom biztonságát, a jóhiszemű harmadik személyek jogainak védelmét és végső soron azt biztosítja, hogy aki betekint a nyilvántartásba, vagy abból adatot kér, az alappal bízhasson az adatok valóságában. A nyilvánosság pedig épp azt teszi lehetővé, hogy ésszerű korlátok között bárki betekinthessen az adott nyilvántartásba, vagy abból adatot kérhessen, ezzel valódi értelmet adva a közhitelességnek.

Az új szabályozás kapcsán felmerülő kérdések

Hosszasan lehetne azon elmélkedni, hogy az érintett személy információs önrendelkezési jogához, a személyes adatok védelmének való jogához, vagy a közhiteles nyilvántartások nyilvánossághoz fűződnek erősebb érdekek.
 
„Meglátásunk szerint az új szabályozás megfelelően egyensúlyoz az érdekek között, mivel a lakcím korlátlan rendelkezésre bocsátása bármely ismeretlen személy részére valóban kockázatokkal járhat és az érintett privát szférájába engedhet betekintést illetéktelenek számára” – mondta el az ügyvéd.
 
Továbbá fontos megjegyezni, hogy nem lesz tiltott a lakcím megismerése sem a jogi személyek nyilvántartása, sem az ingatlan-nyilvántartás tekintetében. Amennyiben az adatigénylő megjelöli a lekérdezés célját és azonosítja magát, akkor továbbra is hozzá lehet jutni az adatokhoz az új törvények alapján. Megalapozott adatigénylési cél lehet, a jogi személyek esetében, a vezető tisztségviselővel való közvetlen kapcsolatfelvétel szükségessége a hitelezők által, vagy ingatlanok esetében a tulajdonostárs felkutatása iránti igény. Természetesen emellett számos egyéb példa is szóba jöhet.
 
Bár az új szabályozás elméleti síkon nem aggályos, sőt üdvözlendő, a kérdés az, hogy miként fog működni mindez a gyakorlatban. Elég lesz-e pusztán formálisan megjelölni a célt, vagy az ingatlan-nyilvántartásból beszerzett iratmásolatok mostani gyakorlatával egyezően adott esetben igazolni kell a kapcsolódó jogos érdek fennállását? Mennyire fogják mindezt a hatóságok komolyan venni? Milyen határidők fognak az adatközlésre vonatkozni?
 
„A fenti kérdéseket az eljárási törvényekhez kapcsolódó jogszabályok, különösen végrehajtási rendeletek és végső soron a hatóságok gyakorlata fogja teljeskörűen megválaszolni.” – foglalta össze dr. Szabó Gergely LL.M. ügyvéd.

Minuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók az új koronavírus-variánssal kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt.
2021. 11. 30. 10:00
Megosztás:

Megvette a magyarországi DIGI-t a 4iG

Lezárult a DIGI márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.
2021. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Eséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Nagyobb eséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, mivel az új koronavírus-variánssal kapcsolatos kockázatok rontják a nemzetközi befektetői hangulatot - írta Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában.
2021. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Bővíti együttműködését a PTE és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Gyakorlatorientált és szemléletformáló kurzusokat, valamint munkaerőpiaci ismereteket nyújtó tréningeket szervez a jövőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói számára a Körber Hungária Gépgyártó Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Enyhén növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben az energiaellátási problémák enyhülését és a nyersanyagárak egy részének mérséklődését követően.
2021. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Zajlik a Putyin-Biden virtuális csúcs előkészítése

Előrehaladott szakaszban van a virtuális csúcs gyakorlati előkészítése Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök között - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.
2021. 11. 30. 07:00
Megosztás:

Növeli a katonák létszámát a kórházakban a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.
2021. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Növelte árbevételét a Duna House csoport

A Duna House (DH) csoport konszolidált árbevétele 2021. harmadik negyedévében 3,8 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos növekedés - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 11. 30. 06:00
Megosztás:

Tízéves mélyponton a német autóexport

A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel korábbi szintjére esett vissza a harmadik negyedévben Németország autóexportja.
2021. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Ismét Magdalena Anderssont választották kormányfővé Svédországban

Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
2021. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Mennyibe kerül a lakossági gáz köbmétere most pontosan Magyarországon?

Nyakunkon a tél és nagy mínuszok, így mindannyian kénytelenek voltunk beindítani a fűtést a lakásokban, házakban. Hazánkban magasan a gáz alapú fűtés a legelterjedtebb, hiszen a háztartások közel 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a pénztárcánkra egy milyen hatással van, azaz, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? A Magyarország területén lévő közel 3200 településéből nagyságrendileg 2600 van "bekapcsolva" a földgáz hálózatba, így elmondható, hogy az ország kellően jól lefedett gázvezeték rendszerrel. Cikkünk végén egy gáz-ár kalkulátort is találsz.
2021. 11. 30. 04:01
Megosztás:

Masterplast elemzés

Hátrányba kerültek a vevők a Masterplast árfolyamán, tegnap elhagyta 4300 forintos támaszát ugyanis a korábbi sláger részvény és a 4140-es szinten zárt a papír. A technikai képben így nagy a változás és a korábbi zászló alakzat megtört, ami a bikák malmára hajtotta volna a vizet. Amennyiben nem sikerül fordítani a napokban a kurzusnál, úgy a júniusi mélypontokra, 3700 forintra is lenézhetnek az eladók a következő időszakban.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Alulteljesített tegnap a Richter árfolyama és a korábbi napok emelkedése után 3 tizedes mínuszban zárt a grafikon, amely elenyészőnek tekinthető, ám járt pluszban is a kurzus hétfőn. Egyelőre tapogatóznak a kereskedők, a kezdeti pánik az új szupervariáns által viszont láthatóan alábbhagyott a börzéken és itthon is emelkedett a BUX. A Richter számára továbbra is a 8400-as szint és a 100-as mozgóátlag a legfontosabb pillér.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Újra a 2500 forintos szint alatt zárt a MOL grafikonja, amely így ismét a 100-as mozgóátlag kitartását tesztelheti le a mai napon. Visszatért korábbi oldalazó trendjéhez a MOL, melyből leginkább a csütörtöki OPEC találkozó rángarhatja ki az árfolyamot. Hírek tekintetében a mai napon leginkább a kínai BMI és az európai inflációs becslés mozgathatja meg a grafikonokat, de a MOL számára sok babér 2500 forint alatt aligha terem, szüksége lesz a vevőknek az ellenállásra.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Az OTP árfolyama húzta magával tegnap a BUX teljesítményét, a bankpapír ugyanis 3.5 százalékkal került feljebb és lendült vissza a korábbi 18 000 forintos forntvonal közelébe. Annak ellenére, hogy a német inflációs mérések további árdragulást mutattak ki, ezzel nyomást helyzve az EKB-ra a részvénypiacok korrigáltak múlt pénteki eséseik után tegnap. A mai napon a kínai BMI adat adhatja meg az alaphangot és erre tehet rá egy lapáttal az EU-s inflációs mérés, az OTP számár nincs újdonság, ami a technikai képet illeti, továbbra is 17 000 és 18 000 között sávozik a papír.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írtak alá megállapodást

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Pavíával hétfőn Budapesten.
2021. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel hétfőn. Tudatták azt is, az MTVA az ügyben megteszi a szükséges jogi lépéseket.
2021. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Hatalmas hitelszerződést írt alá A Mol Group Finance Zrt.

A Mol garanciavállalása mellett a Mol Group Finance Zrt. ("FinCo") hitelfelvevőként 575 millió euró rulírozó hitelszerződést írt alá hétfőn - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Egymilliárd adag vakcinát ajánlott fel Kína Afrikának

Kína egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel Afrikának a járvány elleni küzdelemhez - derült ki Hszi Csin-ping kínai elnök hétfői beszédéből, amelyet videókapcsolaton keresztül mondott el a Kína és Afrika együttműködéséről Dakarban rendezett fórum résztvevőinek.
2021. 11. 30. 02:00
Megosztás: