Erre figyelj, ha gyémántba vagy aranyba fektetnél

Sokan döntenek úgy, hogy pénzüket befektetik, azonban az már nehezebb kérdés, hogy mibe éri meg befektetni? Valaki a tőzsdepiac felé veszi az irányt, valaki az ingatlanok világába barangol - viszont vannak olyanok, akik az ékszerekben látnak fantáziát. Nem hiába!

Erre figyelj, ha gyémántba vagy aranyba fektetnél

Miért érdemes gyémántban gondolkodni, ha befektetnél? - Feil Róbert válaszol

Feil Róbert szerint gyémántba befektetni bölcs döntés. 

A gyémánt ugyanis nem veszít az értékéből, viszonylag lassan és folyamatosan növekszik az értéke. 

Az aranynak már ingadozik az árfolyama, ettől függetlenül kiváló befektetési forma lehet annak érdekében, hogy kiegészítsük a portfóliónkat. 

Feil Róbert fontosnak tartja azt is megemlíteni, hogy mint minden befektetés, ez is igényel egy kis kutatómunkát, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg a befektetni vágyó.

Ebben a cikkünkben elhoztunk néhány tippet és jótanácsot, amik a segítségedre lehetnek, ha te is fontolgatod, hogy gyémántba vagy aranyba fektess!

Miért éri meg gyémántba fektetni?

Mint minden befektetés előtt, a gyémánt esetében is fontos tájékozódni a piaci trendekről és lehetőségekről. Ebben az esetben azonban nehezíti a helyzetet, hogy a gyémántnak lényegében nem létezik világpiaci ára. Hatalmas lehet a különbség az egyes darabok között, sok függ a 4C-től, az aktuális bányászati mintázatoktól. Ezen felül tisztában kell lenni azzal is, hogy a gyémántnak reálhozama nincsen, nem kapsz utána kamatot, mint egy más típusú befektetés után.

Mindezek ellenére, a gyémántba való befektetés kockázata alacsonyabb, mint a részvénypiaci kockázat. Miért lehetséges ez?

Egyrészt, a gyémánt árfolyama szinte abszolút nem függ a részvénypiaci mozgásoktól, vagyis egy esetleges tőzsdei összeomlás esetén is viszonylag fix befektetési forma marad.

Másrészt, az infláció sincs különösebben erős hatással a gyémánt árfolyamára, vagyis az ilyen típusú világgazdasági trendek sem valószínű, hogy jelentősebb veszteséghez vezetnek.

Mi a helyzet az arannyal?

Az aranyba való befektetés elterjedt, azonban a világgazdaság történelmében jártasabbak gyakran tartanak tőle. A II. világháború után aranystandardra építkezve próbálták helyreállítani a rendet, a rendszer összedőlése azonban komoly károkat okozott. Ezen felül szeretik emlegetni, hogy a ’80-as években az arany árfolyama 70%-ot esett, 1926 és 2018 között pedig a legnagyobb visszaesés a 80%-ot is meghaladta.

Ugyanakkor az sem véletlen, hogy az arany még mindig nem tűnt el a gazdaságból, mint befektetési lehetőség, hiszen jelentős előnyökkel jár (és az előbb említett esetek is jóval komplexebbek, mint hatalmas számok – például a 70%-os esést néhány évvel megelőzte egy 600%-os emelkedés).

Az első nagy előnye az aranyba fektetésnek a biztonság és stabilitás. Bár a gyémánthoz hasonlóan nem kamatozó befektetésről beszélünk, érdekesség, hogy ma nagyságrendileg közel azonos az arany borra válthatósági (vásárlási) aránya.

A másodikat szintén nevezhetjük biztonságnak, ez azonban egy sokkal gazdaságibb tényező. Az arany kötvénypiaci korrelációja ugyanis negatív. A jelenség megértéséhez tisztában kell lenni a részvények és kötvények közötti összefüggéssel, nevezetesen azzal, hogy a legtöbb nemzetgazdaság az egyik romlását a másikkal igyekszik „kijavítani”, mivel általánosságban is a két árfolyam ellentétesen mozog. Azonban ha a nemzetgazdasági stratégia nem válik be, mégsem figyelhető meg jelentős javulás az egyikben a másik esése hatására. Ebből a jelenségből (és lehetőségből) kiindulva ajánlják a szakemberek, hogy a befektetési portfólióban szerepeljen arany is. A részvénypiaci válságok így még ha kötvénypiaci esést is eredményeznek, az arany-kötvény összefüggéseknek köszönhetően az arany biztosan stabil pontot fog biztosítani.

Mire érdemes figyelni?

Gyémánt

A gyémántba fektetés meglehetősen egyszerű. Szinte egyetlen dologra kell figyelni: a 4C-re.

A 4C a karát, tisztaság, szín és csiszolás négyesére utal. A legjobb minőségű gyémánt (legyen szó befektetési vagy ékszerkészítési célról) a következő paraméterekkel rendelkezik:

- Súly: 1 karát vagy annál nagyobb

- Tisztaság: IF, VVS1 vagy VVS2 jelzésű

- Szín: a D-Z színlistán D és F közé eső

- Csiszolás: kerek

Ugyanakkor amint arról már volt szó, világpiaci árról nem beszélhetünk és az egyéb világpiaci trendekkel szemben is meglehetősen kitartó a gyémánt, így hát maga az adott darab az, aminek a lehető legjobb minőségűnek kell lennie.

Érdemes hát igazán megbízható helyekről vásárolni és mindenképp a csiszolt darabokat kell keresni. Tökéletes lehetőség erre egy kész gyémántékszer.

A FEIL Ékszer például kifejezetten a gyémántékszerekre szakosodott, eljegyzési gyűrűk mellett fülbevalók és nyakékek széles választéka is megtalálható ajánlataik között. A vásárolt darabra különböző típusú garanciákat nyújtanak, így hát teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy az itt vásárolt gyémánt igazán jó befektetés lesz. Ugyanakkor kifejezetten befektetési célú gyémántok is találhatók a kínálatban, így bármilyen formában választanád ezt a drágakövet, a Feil megfelelő partnered lesz.

Arany

Az arany esetében már beszélhetünk világpiaci árról és az egyéb világgazdasági mintázatokkal is valamivel nagyobb összefüggésben áll, mint a gyémánt. Így tehát befektetés esetén ezeket kell leginkább figyelembe venni.

Egy olyan világgazdasági környezetben, ahol magasak a kamatozások, értelemszerűen nem éri meg aranyba fektetni. Reálhozama pontosan 0, vagyis csakis az árfolyamnyereségben bízhatunk. Ugyanakkor ha a kamatok alacsonyak (a kötvények árfolyama alacsony), az aranyba való befektetés sokkal vonzóbb lesz, így az egyéni befektetések összeadódásával az árfolyam is folyamatos növekedést fog mutatni. Vagyis az aranyba való befektetés esetén érdemes megvizsgálni a kötvényárfolyamokat, illetve párhuzamosan az arany árfolyamát. Amennyiben arra jutunk, hogy az arany szempontjából pozitív mintázatok figyelhetők meg, a felfelé ívelés pedig még egy ideig kitart, megtörténhet az arany vásárlás.

Az aranyba való befektetésnek számos módja van, magánemberként azonban az arany vásárlása az egyik legjobb megoldás (szemben például a bányászattal foglalkozó cégek részvényeibe fektetéssel). Ennek legnagyobb előnye, hogy az arany így fizikai valójában bármikor kéznél van, vagyis probléma esetén is felhasználható azonnal. Ugyanakkor figyelmet kell fordítani a csalók és hamisítványok elkerülésére.

Vagyis megint csak megbízható forrásokat kell keresni – például egy jó hírnevű ékszerészetet.

Az aranyékszerek a befektetés mellett természetesen más funkcióval is rendelkeznek, így tökéletes ajándéklehetőségek is – akár önmagunknak, akár egy szerettünknek. A FEIL cég megint csak megfelelő választás lehet: számos aranyékszer mellett 2023 kezdetétől befektetési arany területén is segítséget nyújt, hiszen termékeik palettájára ez is felkerül. 

A befektetés mint fogalom sokak számára kissé félelmetes lehet, hiszen sokszor egy-egy piac nagyon alapos, beható ismeretét igényli. Ugyanakkor a nemesfémbe és gyémántba fektetés sok szempontból egyszerűbb megoldás lehet – talán kisebb nyereségi lehetőséggel, viszont jelentősen kisebb kockázattal is. Éppen ezért azonban megfelelőbb magánemberek, a gazdaságban kevésbé jártas befektetők számára is.

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás:

Miért jó az alumínium autóbeálló?

Az alumínium autóbeállók nagyszerűen ötvözik az időtállóság, a modern megjelenés és a könnyű kezelhetőség minden előnyét. Ezeken keresztül kitűnő választást jelentenek mindazoknak, akik praktikusan és egyben stílusosan kívánják megválaszolni az autójuk parkolásának kérdését.
2024. 06. 15. 19:00
Megosztás:

Pénzt takaríthatsz meg a szerszámok biztonságos tárolásával

A szerszámok megfelelő tárolása elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, legyen szó hobbiról, otthoni javításról vagy professzionális munkáról. A szerszámok rendezett és könnyen elérhető helyen történő tárolása nemcsak időt takarít meg, de megelőzi a szerszámok elvesztését és károsodását is.
2024. 06. 15. 18:00
Megosztás: