EU-Solar Nyrt. nyitotta meg a BÉT május 9.-i kereskedését

Ünnepélyes kereskedésindító csengetés keretein belül lépett ma a BÉT Xtend piacára az EU-Solar Nyrt. A háztartási méretű naperőművek, illetve napelemrendszerek telepítésére specializálódott pécsi székhelyű, társaság tavaly került a Budapesti Értéktőzsde látókörébe – előbb csatlakozott a BÉT vállalatfejlesztési képzéséhez, az ELITE Programhoz, majd a „BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványban részletesebben is bemutatkozott a tőkepiac szereplői számára. A tőzsdére lépéssel a vállalat célja többek között a hazai és a nemzetközi piacon történő terjeszkedés.

 EU-Solar Nyrt. nyitotta meg a BÉT május 9.-i kereskedését

Mától foroghatnak az EU-Solar részvényei a Budapesti Értéktőzsde középvállalati igényekre szabott parkettjén, a BÉT Xtend piacon. A csengetési ceremónián Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Petre András, az EU-Solar alapítója és vezérigazgatója, valamint a tőzsdére lépést tanácsadóként támogató PwC csapata vett részt.

A csengetés keretein belül a társaság ezer darab, egyenként 250 ezer forint névértékű, dematerializált törzsrészvényét vezették be a BÉT Xtend piacára.

Az EU-Solar tőzsdére lépését átgondolt felkészülés előzte meg. A társaság ennek jegyében több, a BÉT középvállalatok tőzsdei megjelenését támogató szolgáltatáspalettájának részét képező kezdeményezésben részt vett. 2021-ben csatlakoztak a Magyarországon a BÉT által meghonosított nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz, amelynek keretein belül a nyilvános működés szempontjából elengedhetetlen vállalatvezetési és finanszírozási ismeretekre tettek szert. A képzéssel párhuzamosan a hazai, dinamikusan növekedő középvállalatokat reflektorfénybe helyező „BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványban is bemutatkoztak.

A 2012-ben alapított pécsi társaság szinte együtt fejlődött a hazai szolárpiaccal, az elmúlt években jelentős terjeszkedésbe kezdett, tevékenységével immár az ország teljes területét lefedi, munkavállalói állománya pedig a 800 főt is meghaladja. A környezettudatos szemlélet minél szélesebb körben történő népszerűsítése az EU-Solar fő alapértékei közé tartozik, ennek megfelelően a vállalat a napelemiparág lakossági szegmensére helyezi a hangsúlyt, főképp magyar háztartásokat és vállalkozásokat támogat a napenergiára történő áttérésben. Növekedési stratégiájukban ugyanakkor jelentős szerepet szánnak a nemzetközi, azon belül is a horvát és a román piacnak, amelyet a tőkeági forrásbevonás is jelentősen támogathat.

„Örömmel és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy évtizedes innovatív és céltudatos munkánk gyümölcseként a hazai lakossági napelem-telepítő vállalatok közül elsőként állhatunk itt, a BÉT ünnepélyes csengetési ceremóniáján. Egy amerikai sikersztorihoz illően értünk 10 év alatt garázsból a tőzsdére!” – vonta meg munkásságuk ívét egy rövid mondatban Petre András, az EU-SOLAR Nyrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

„Tőzsdei jelenlétünk további lehetőségeket kínál és megerősíti azon törekvésünket, hogy a fosszilisről a megújuló energiára történő átállásban élen járva piacvezető pozíciót érjünk el a közép-kelet-európai megújulóenergia-piacon; innovatív, környezetbarát, útmutató megoldásaink segítségével a háztartások és a vállalatok csökkenteni tudják energiaköltségeiket és -függőségüket, ökológiai lábnyomukat. Megoldásszállítóként hozzásegítjük őket, hogy a versenyelőnyhöz jutás mellett öngondoskodóvá váljanak, és sokat tegyenek földünk és gyermekeink fenntartható, egészséges jövőjéért” – vázolta föl röviden további céljaikat a vezérigazgató.  

„A fenntarthatóság szemléletének érvényesítése kiemelt hangsúlyt kap a Budapesti Értéktőzsde stratégiájában, ezért is nagy öröm számunkra, hogy az EU-Solart, mint egy, a fenntartható energiára fókuszáló társaságot is a kibocsátók között köszönthetünk. Úgy vélem, a BÉT Xtend piac kiváló ugródeszka lehet a társaság számára, emellett az EU-Solar tőzsdére lépésével a portfóliójuk kialakítása során a fenntarthatósági elveket figyelembe vevő befektetők lehetőségei is bővülnek. Sok sikert, eredményes tőzsdei jelenlétet kívánok az EU-Solarnak!” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek. Ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás: