Európa ezen áll vagy bukik

A háború eleje óta az energiaárak az égbe szöktek, ugyanis a világ országai több más szankció mellett embargó alá vetették az orosz energiahordozókat. Ennek ellenére Európa továbbra is importál energiát Oroszországból: belső felhasználásának mintegy 40%-át ebből a forrásból fedezi. Bár az orosz olajtól fokozottan függő országok erősen tiltakoztak, az EU végül megtiltotta az orosz kőolaj importálását. Ennek teljes bevezetése után a Fidelity várakozásai szerint a gázzal kapcsolatos szankciók kerülnek majd az előtérbe.

Európa ezen áll vagy bukik

 gázellátásban már eddig is komoly fennakadások voltak, és ez mind a háztartásokat, mind az ipari felhasználókat érzékenyen érintette. A folyamat következményei magasabb infláció és gyengülő növekedés formájában már a gazdaságban is érezhetővé váltak. Az Oroszország felől Európába áramló gáz mennyisége tavaly szeptemberben kezdett csökkenni, és jóval a 2021 előtti átlag alá zuhant. 2022 eleje óta a tavalyihoz képest csaknem 30%-kal alacsonyabb a szállított mennyiség (1. grafikon).

1. grafikon: A gázellátás már akadozik

Oroszországból Európába szállított teljes napi mennyiség

Forrás: Fidelity International, Bloomberg, 2022. június

Szürke sáv: 2021 előtti éves szállítási tartomány

Oroszország már el is zárta a csapot Lengyelország, Bulgária és legutóbb Finnország felé, mivel ezek az országok az orosz partner követelése ellenére nem voltak hajlandóak rubelben fizetni. Bár ezek az országok szinte teljesen orosz forrásból fedezik a földgáz-szükségleteiket, teljes energiafelhasználásukon belül a földgáz aránya viszonylag alacsony: 13%, 12% ill. 3%, (szemben például Németországgal és Olaszországgal), ami egyszerűbbé teszi a helyettesítését.

A fennakadások még nem érződnek az EU földgázkészletein, melyek már most is a megfelelő 2021-es szint fölött vannak és gyorsan közelítenek az ötéves átlaghoz (2. grafikon). Persze a jelenlegi fennakadások mértékéből kiindulva ez csupán a melegebb időjárás miatti keresletcsökkenésre és az ipari felhasználásnak a jelentősen megemelkedett árak miatti visszafogására utal (2022 májusában az árszint a 2010-19 közötti átlag 438%-a volt), és nem arra, hogy az ellátás megfelelő szintű volt. A gáztartalékok szintje kritikus fontosságú, figyelemmel kísérendő mutató, egyrészt mivel jól illusztrálja az EU és Oroszország közötti geopolitikai hatalmi egyensúlyhiányt, másrészt – ha a kínálat szigorú szűkülése ellenére tovább nő – további információval szolgálhat arról, hogy milyen mértékben kényszerül az EU ipara a termelés visszafogására.

2. grafikon: A készletek emelkedése az ipari korlátozásokra utalhat
Az EU földgáztartalékai (a teljes kapacitás %-ában)

Forrás: Fidelity International, Bloomberg, 2022. június
Szürke: ötéves átlag Zöld: átlag

Több tanulmány is megpróbálta megbecsülni a gázellátási zavarok lehetséges hatásait az európai GDP-re, és a kapott eredmények széles skálán mozogtak. Az EKB gázérzékenységre vonatkozó becslései alapján a Fidelity úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi zavarok valószínűleg összességében 0,8%-kal csökkentik az euróövezet GDP-jét (a bruttó hozzáadott érték alapján) (ld. a 3. ábra zöld oszlopai). Németország jobban ki van téve ennek (-0,9%-os hatás a bruttó hozzáadott értékre), mivel az Oroszországból származó importjának közel egyötöde a fehéroroszországi vezetéken keresztül érkezik, és gazdaságilag érzékenyebb a gázellátás zavaraira. A teljes gázembargóról szóló forgatókönyv esetén (ld. kék oszlopok) becsléseink szerint az euróövezet összesített bruttó hozzáadott értéke 2,8%-kal csökkenne. Németország és Olaszország ebben az esetben 4,1%-os, illetve 3,5%-os BHÉ-csökkenéssel szembesülne, mivel jobban függnek az orosz gáztól.

Bár az ilyen becslések bizonyos fokú bizonytalansággal járnak, mégis arra utalnak, hogy a teljes energiaembargó jelentős elsőfokú növekedési visszaesést okozna. Az embargó időzítése, időtartama és bevezetési struktúrája lenne a legfontosabb meghatározó tényezője az ebből eredő növekedési hatásnak. Mivel azonban az ukrajnai háború és Kína Covidhoz kapcsolódó növekedési válsága miatt már most is láthatóak bizonyos növekedési zavarok, ráadásul az EKB kamatemelést szorgalmaz, nem valószínű, hogy az euróövezet a következő 12 hónapban el tudja kerülni a recessziót.

Hogy ez technikai jellegű lesz-e, vagy valóban egy komolyabb visszaesés, azt jelenleg még nem tudni, és attól függ, hogy a fent említettek hogyan alakulnak majd. Lagarde elnök asszony legutóbbi nyilatkozatai azonban, amelyek a júliusi kamatemelést és a kamatlábaknak a negatív tartományból a harmadik negyedév végére történő kivezetését támogatják, megerősítik a növekedés visszaesésével kapcsolatos aggodalmainkat.  A fiskális politikának ismét lépéseket kell tennie, hogy legalább részben ellensúlyozza a sokkot - az EU-nak pedig bátornak és határozottnak kell lennie. Egyelőre azonban hiányoznak a páneurópai szakmapolitikai válaszlépések.

3. grafikon: A teljes energiaembargó Olaszországot és Németországot fenyegeti leginkább
A gázellátási fennakadások hatása az euróövezet bruttó hozzáadott értékére különböző forgatókönyvek alapján, %-ban

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás:

Enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja.
2022. 08. 10. 19:00
Megosztás:

A Bankszövetség félrevezetően kommunikál az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2022. 08. 10. 18:00
Megosztás:

A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
2022. 08. 10. 17:00
Megosztás:

Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.
2022. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.
2022. 08. 10. 15:00
Megosztás:

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például a mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden.
2022. 08. 10. 14:00
Megosztás:

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.
2022. 08. 10. 13:00
Megosztás:

Megvannak a bankok, kezdődhet a roham a Széchenyi MAX hitelekért

Közzétették, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 10. 12:00
Megosztás:

Együttműködés a MagNet Bankkal

A MagNet Bank a HD marketinget választotta digitális ügynökségi partnernek. Az online marketing cég bonyolítja le a Facebook Ads és Google Ads kampányokat, valamint a cookie kezelési szabályok terén segíti a MagNet Bank működését. A MagNet Bank, tevékenységét az átláthatóságra épülő társadalmi szerepvállalás és a pénzügyi tudatosságra nevelés köré szervezve, 100%-ban magyar pénzintézetként több mint 25 éve működik sikeresen hazánkban.
2022. 08. 10. 11:30
Megosztás:

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.
2022. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán - írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.
2022. 08. 10. 10:00
Megosztás:

Mi vár holnap az OTP részvényeseire?

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.
2022. 08. 10. 09:00
Megosztás:

Erősödött kissé a forint szerda reggel

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 10. 08:00
Megosztás:

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.
2022. 08. 10. 07:00
Megosztás:

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.
2022. 08. 10. 06:00
Megosztás:

A KATÁ-s vállalkozó ne legyen a politikai játékok része!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
2022. 08. 10. 05:00
Megosztás: