Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója kíván lenni Magyarország

Elsőként rendezett az infokommunikációs gyártók közül a technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató csúcstalálkozót Magyarországon a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a felhőszámítástechnika vagy a Big Data jelentőségét mutatta be a klímasemlegesség felé vezető úton. A rendezvényen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kaderják Péter, zöldgazdaság fejlesztési miniszteri főtanácsadó, valamint számos hazai iparági vezető, szakértő, illetve négy egyetem zöldenergia kutatást és fenntarthatóságot vezető képviselője is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Huawei az oktatás digitális átalakításáról, az 5G és a vezetékes hálózatok fejlesztéséről, valamint az okosvárosokat is magában foglaló hosszú távú együttműködésről írt alá megállapodást.

A globális infokommunikációs gyártók közül Magyarországon elsőként rendezett a technológia és a környezeti fenntarthatóság kapcsolatát széleskörűen bemutató csúcstalálkozót a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit középpontjában a digitalizáció és az energiagazdálkodás által vezérelt, forradalmi jelentőségű változások álltak, amelyek mélyen átalakítják az életünket a következő húsz évben. Az új technológiák – például a mesterséges intelligencia, a felhő számítástechnika és a Big Data – szervesen ékelődnek be a társadalmak és a gazdaságok életébe. Az energiaforrások és –gazdálkodás, ideértve a termelés karbonsemlegesítését és az energiafogyasztás okosítását is, gyökeresen befolyásolja majd az életünket.

„Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, Magyarország el fogja érni a 2030-ra kitűzött klímacélokat. Most arról tárgyalunk, hogyan tudnánk 40-ről 55 százalékra emelni a kibocsátáscsökkentést, azaz, miként teljesíthetők a Fit for 55 célkitűzései” – mondta előadásában Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez szükség van a technológiára, ami a kutatás-fejlesztést, az oktatást és gyártást is magában foglalja. Magyarország szempontjából a legfontosabb technológiák a digitalizációhoz és az energiahatékonyságot javító zöldtechnológiákhoz kapcsolódnak. A Huawei mindkettőt leképezi, ezért is kiváló a kormány együttműködése a vállalattal, ami a jövőben még intenzívebb lesz. Palkovics László kiemelte, hogy a jövő egyik legfontosabb technológiája az akkumulátor, az energiatárolás lesz, Magyarország pedig azt a célt tűzte ki, hogy Európában a második legnagyobb gyártási kapacitással bíró tagállam legyen Németország után. A Mesterséges Intelligencia Stratégia kapcsán a miniszter kiemelte, hogy az MI alkalmazások és platformok jelentős része ma már azzal foglalkozik, hogyan tudjuk a mesterséges intelligenciát a zöldgazdaság területén hasznosítani, a Huawei ennek számos példáját mutatta be a mai rendezvényen.

„A kormány energetikai stratégiájának alapvetése, hogy tiszta, okos, megfizethető energetikai szolgáltatásokat kell a magyar embereknek nyújtani. Ezért is üdvözöljük, hogy egy olyan nagy technológiai cég, mint a Huawei jelen van Magyarországon, bővíti a tevékenységét és megosztja a tudását. A magyar energiapolitika azon a területen – a tiszta villamosenergia – kíván nagy lépésekkel előrehaladni karbonsemlegesség felé, amelyen a Huawei is jelen van. A kormány elkötelezett amellett, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet, ami az üvegházhatású gázok 95%-os csökkentését jelenti” – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztési miniszteri főtanácsadója.

Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy a 2050-es nettó zéró emisszió elérésében kulcsszerepe lesz a digitalizációnak. Elmondta, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) kalkulációja szerint a 2050-es zéró kibocsátás és a 2030-as vállalások között hiányzó 40%-ból 25%-ot a digitalizáció és a kereslet átalakítása hozhat. A digitális technológiák az áramszektorban is előretörtek, és megjelentek a hálózatfelügyelet, az épületenergetika területén, terjed az okos mérés és okos töltés, valamint nagy előrelépést történt a digitális ügyfélmegoldások területén is.

Az energiatárolás lesz a legfontosabb technológia a jövőben

„Világszerte a Huawei mintegy 3000 szakembere dolgozik azért, hogy a napenergia legyen az elsőszámú energiaforrása az emberiségnek” – hangsúlyozta Colin Cai. A Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója hozzátette, a vállalat a legújabb technológiákat, a mesterséges intelligenciát és a felhő számítástechnikát is alkalmazza napelemes megoldásaiban, hogy azok nagy hatékonysággal, biztonságosan és megbízhatóan működjenek. A vállalat megoldásaival világszerte eddig 403,4 milliárd kilowattóra zöld energiát termeltek, ami 200 millió tonna CO2-kibocsátás megtakarítást jelent. A Huawei napelemes üzletága 2015 óta van jelen Magyarországon és folyamatosan segíti a piacot a fejlődésben, vezető szerepet játszva az innovációk elterjesztésében. A vezérigazgató hozzátette, hogy sok ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő energiát állítanak elő.

A Huawei várakozása szerint 2030-ra a jelenlegi háromszorosára, mintegy 6,5 GW-ra, 2040-re pedig 10 GW-ra nőhet a magyarországi napelemes kapacitás. A vállalat szerint a közeljövő egyik égető kérdése az lesz, hogy az áramhálózati fejlesztés képes lesz-e lekövetni a „zöld áram” forradalmát. A hálózati kapacitás ugyanis véges, a jelenlegi rendszer körülbelül 3000 MW-nyi napenergiát tud fogadni. Ezért a jövő egyik legfontosabb trendje az energiatárolás lehet, azaz, hogy nemcsak helyben termeljük, hanem helyben is tároljuk a zöld energiát. Így nem a szomszédunknak termelünk áramot, nem függünk az árváltozásoktól, és nincs, aki megszabja, mennyiért veszi meg tőlünk a felesleges áramot.

Technológiával a környezetvédelemért

A technológia és a természetvédelem fontos összefüggéseire mutat rá az az új projekt, amelyet a Tech4Green konferencián jelentett be a Huawei és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Koltay András, az NKE rektora elmondta: a vállalat napelemekkel és mobilhálózati interneteléréssel segíti az NKE Víztudományi Karának Területi Vízgazdálkodás Tanszéke kutatóinak munkáját. A kutatók távérzékelési alkalmazások tesztelésébe és fejlesztésébe kezdtek a gemenci holtágak felméréséhez, amelynek fókuszában a Multibeam berendezésekkel végezhető mederfelvétel áll. Ez az eljárás a vízfelszín alatt lévő folyófenék széles sávjának rendkívül precíz felmérését végzi, továbbá a víz alatti objektumok feltárását is közvetlenül szolgáltatja, amelynek katasztrófavédelmi és vízkárelhárítási vonatkozásai is vannak.

A kutatóknak a mérésekhez egyrészt folyamatos internetszolgáltatásra van szükségük, mert az RTK (Real Time Kinematic) módszerek a mérés közben pontosítják a mérőberendezés GPS vevőkkel meghatározott földrajzi és magassági helyzetét. Másrészt a mérésekhez szükséges a folyamatos villamosenergia ellátás, aminek a nemzeti parkban környezetkímélőnek, illetve könnyűnek és hordozhatónak kell lennie.  A Huawei olyan mobil napelemes megoldáson dolgozik, amellyel az energia az oktatási és kutatási célokat is szolgáló mérőhajón is felhasználható. Ez azt jelenti, hogy a mérőtáborokban vagy kitelepülések központi helyszínén is alkalmazhatóak az akkumulátorok töltésére. Sőt a Campus energiaellátásának besegítésére is felhasználhatók.   „Az együttműködés kiváló példa arra, hogyan segítheti a technológia a környezet védelmét, hiszen a Huawei eszközei nélkül rendkívül nehézkes lenne ezt a hiánypótló kutatást végezni” – hangsúlyozta Dr. Keve Gábor, a VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékének Egyetemi docense.

5G-hálózatok, digitális oktatás és okosvárosok

A konferencián hosszú távú együttműködéséről írt alá közös szándéknyilatkozatot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. A dokumentum rögzíti, hogy a Huawei továbbra is szorosan együttműködik hazai oktatási intézményekkel, innovációkkal és tudástranszferrel támogatva a digitális oktatás fejlesztését. A vállalat intelligens kampusz-megoldások tesztelésével és indításával támogatja a hazai felsőoktatást, emellett folytatja a Wi-Fi rendszerek és a szélessávú hálózat fejlesztését az oktatási intézményekben, valamint intelligens együttműködési és virtuális asztali megoldásokat kínál a távoktatás hatékonyságának növelése érdekében. Emellett a Huawei folytatja a tehetséges mérnök-informatikusok – összesen mintegy kétezer magyar diák – képzésének támogatását a magyarországi egyetemeken a minisztériummal 2019-ben aláírt megállapodás szerint.

A Huawei továbbra is törekszik arra, hogy Magyarország vezető szerepet játsszon az 5G-technológiában és annak alkalmazásában. A vállalat elkötelezett az 5G-technológia kereskedelmi felhasználásának gyorsításában, hogy minden hazai iparág kihasználhassa az Ipar 4.0 előnyeit. Az együttműködésben az ITM vállalta, hogy továbbra is biztosítja az ötödik generációs hálózatok fejlesztéséhez a nyitott, tisztességes és diszkrimináció-mentes üzleti környezetet Magyarországon. A felek egyetértettek annak támogatásában, hogy minden IKT beszállítót az egységes nemzetközi műszaki szabványokra és igazolható tényekre, valamint tudományos adatokra támaszkodó megközelítés illeti meg.

A kis-és közepes vállalkozások digitális képességeinek fejlesztése érdekében a Huawei és a minisztérium edukációs kampányt kíván indítani, hogy az infokommunikáció előnyei mellett hasznos és egyszerű megoldásokat is bemutassanak a kkv-k számára. Ahhoz, hogy a kkv-knak innovatív megoldásokat nyújtsanak, létfontosságú a gigabit hozzáférés, az intelligens konferenciarendszer és a nagy teljesítményű számítási platform.

„A Huawei továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa Magyarország digitális átalakulását az oktatás, a hálózatfejlesztés, a kkv-k és az alapvető infrastruktúra kiépítése terültén. Emellett okosváros megoldásainkkal szeretnénk hozzájárulni Magyarországon a fenntarthatóság és a környezetvédelem biztosításához, valamint az életkörülmények javításához egyaránt. Ezt vállaltuk a most aláírt szándéknyilatkozatban” – mondta Colin Cai.

Idén is megnyílik a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a templom kápolnájában lehet megtekinteni december 9. és 12. között - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.
2021. 12. 05. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 50 904,91 ponton zárt pénteken, 56,34 ponttal, 0,11 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.
2021. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Többfelé megmaradt a hó és néhol újabb havazás várható

Vasárnap reggelre az országban többfelé alakult ki hóréteg; a Kékestetőn már csaknem 20 centiméteres a hóvastagság. Néhol újabb havazás várható.
2021. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Megvan, mi okozhatja a ritka vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája után

Az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája egy nagyon ritka mellékhatásának, a vérrögképződésnek a kiváltó okát találhatták meg tudósok.
2021. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Az EU további 325 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a törökországi menekülteknek

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy további 325 millió euró támogatást nyújt a Törökországban tartózkodó menekülteknek, alapvető szükségleteik fedezésére.
2021. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Az USA a világ legnagyobb műanyagszennyezője

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható.
2021. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Lottó-csalás? Hová tűntek a 8-assal kezdődő számok a gömbből?

Számos rejtély, legenda, mendemonda és összeesküvés-elmélet lengi körül a lottó történelmét, amin cseppet se csodálkozzunk, hiszen ahol milliárdokat lehet nyerni, az mindenkit érdekel és mindenkinek van róla véleménye. Vagy ilyen vagy olyan. A lottó pedig egy nagyon egyszerű, matematikai valószínűségeken alapuló nyereményjáték, ahol elméletileg minden szám kihúzásának ugyanannyi az esélye. Vagy mégsem? A valóság valahogy nem ezt mutatja! Mi lehet az oka annak, hogy több, 8-as számjeggyel kezdődő szám valahogy elveszett a gömbből az évek során? Megvizsgáltuk.
2021. 12. 05. 04:01
Megosztás:

Megújul az egykori veszprémi Ruttner-ház

Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja kap helyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával, mintegy 1,3 milliárd forintból megújuló veszprémi Rutter-házban - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Idén második kiadványával jelentkezik a Budapest Design Map

Idén második kiadványával jelentkezik a Budapest Design Map, amelynek segítségével mintegy 200 budapesti helyszín és program érhető el térképen és digitális verzióban is.
2021. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Jótékonysági sütivásár támogatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját

Jótékonysági sütivásár támogatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját, a kék szíveket a budapesti Szent István-bazilikánál rendezett adventi vásárban árulják a hétvégén.
2021. 12. 05. 01:00
Megosztás:

Etiópiában bezártak a középiskolák

Az etióp hatóságok bezárták a középiskolákat, hogy a diákok segíthessenek a betakarításban, támogatva a fronton harcolók ellátását - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató az etióp állami médiában megjelent értesülésekre hivatkozva.
2021. 12. 05. 00:05
Megosztás:

Bemutatták a Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából készült.
2021. 12. 04. 23:00
Megosztás:

Kedden indul a Román Filmhét az Urániában

Kedden indul az idei Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol december 12-ig hét új alkotást: újhullámos filmek mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is láthat a közönség.
2021. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Ezekről tárgyalt Németh Zsolt Washingtonban

Biztonságpolitikáról, gazdasági együttműködésről és politikai kapcsolatokról tárgyalt Németh Zsolt (Fidesz) az Egyesült Államokban, Washingtonban. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a külügyminisztériumban, a szenátusban az európai albizottság elnökével és a kongresszusban a magyar baráti tagozat elnökével folytatott egyeztetést.
2021. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Jó kilátásokkal számol a Dacia

A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés, a gazdaság újraindulása, a több társadalmi réteget érintő állami támogatások és adóvisszatérítések egyaránt kedvezően hathatnak a lakossági autóvásárlási szándékra - vélekedik Wachtler Tamás, a Renault Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
2021. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Sok veszélyt rejt magában a home office

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is, egy globális tanulmány szerint az otthonról dolgozók több mint fele, 56 százaléka használ nem munkahelyi alkalmazást vállalati eszközén és 66 százalékuk töltött fel erre vállalati adatokat.
2021. 12. 04. 19:00
Megosztás:

Összeomlás a kriptopiacokon, szakad a bitcoin is - Zuhan minden, 20-30%-os mínuszok

Hatalmas zuhanás bontakozott ki rekordsebességgel a világ kriptopiacain és bár a kriptopénzek befektetői eddig is hozzá voltak szokva a magas volatilitáshoz (árfolyam ingadozáshoz), de ez még őket is meglepte. Nem ritka a 20-30%-os zakó egyetlen nap alatt, így valószínű, hogy a péntek13 helyett a péntek03 fog bevonulni a kriptó-történelembe, ahol súlyos dollármilliárdok égtek el egyetlen nap alatt. Mi áll a bitcoin, ethereum és más kriptopénzek (és egyéb kriptohülyeségek) szakadásának hátterében?
2021. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Megerősítette az orosz adósosztályzatot a Fitch, nem számít orosz-ukrán háborúra

Megerősítette Oroszország hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings. Az osztályzat kilátása változatlanul stabil.
2021. 12. 04. 17:00
Megosztás:

Sokkal kedvezőbbek lesznek a mikro- és kisvállalkozások adószabályai

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2021. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása Horvátországban és Szlovéniában

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása a koronavírus ellen Horvátországban és Szlovéniában - közölte a helyi sajtó pénteken.
2021. 12. 04. 15:00
Megosztás: