Európai lakáspiac: a forgalomváltozás már mutatja az utat

2015 óta két és félszeresére emelkedett a magyar lakáspiaci árindex, azonban idén tavasszal Magyarország elvesztette a leggyorsabban dráguló uniós ország pozícióját. Bár az Eurostat legfrissebb lakáspiaci árindexe még áremelkedést jelez a második negyedévre, a forgalmi statisztikák a növekedés lassulását és ezzel piaci fordulatot jeleznek előre.

Európai lakáspiac: a forgalomváltozás már mutatja az utat

Töretlen növekedést mutatnak az Európai Unió legfrissebb, 2022. második negyedévének eredményeit összesítő lakáspiaci adatai. Az eladási árak átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A magyarországi drágulás üteme ennek több, mint kétszerese volt, nálunk az árak egy éves távon 22,8 százalékkal nőttek.

Nyárra a hazai lakáspiac egy sajátos rekordot is felállított: az összevont lakáspiaci árindex, amely a 2015-ös állapotokhoz viszonyít, elérte a 250,9 százalékot. (Azaz ugyanaz a lakás nálunk ma két és félszer annyiért kelne el, mint 2015-ben.) Ezzel a növekedéssel változatlanul vezetünk az unióban, egyedül Csehország ért a közelünkbe a maga 219 százalékos indexével. Ám ez a pozíció nagyrészt már csak az előző évek rohamos növekedésével felhalmozott előnyünkből származik.

Az egyes negyedévek elmozdulásai érzékenyebben jelezhetik a változást. 2022 első negyedében még a magyar volt az unió leggyorsabban dráguló piaca a maga 8,4 százalékos index-növekedésével. Ám a következő negyedévben már csökkent a tempó, s az 5,3 százalékos drágulást többen is felülmúlták. Ekkor már Szlovákiában, Litvániában, Lettországban és Észtországban is gyorsabban emelkedtek az árak.

Ugyanakkor a magyar adat önmagában még nem jelzett komoly visszaesést: az 5,3 százalékos növekedés is bőven meghaladta még az egy évvel korábbi 4,3 százalékot. Bár az árváltozás továbbra is növekedést sejtet, a tranzakciók számát rögzítő statisztika már ez év első felében is trendfordulóra utalt. Ez összhangban van az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalatával, miszerint már a nyáron érzékelhető volt a piaci környezet megváltozása, illetve a 2021-ben jellemző robbanásszerű keresletnövekedés és az ingatlanárak szárnyalása az év második felében nem folytatódott tovább.

Ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője vallja: „mindig a forgalom változása mutatja az irányt." Lejtmenetben azt csak késéssel követi az árak mérséklődése, mert az eladók egy ideig még kitartanak a magasabb mellett, viszont a vevők erre inkább elhalasztják a vásárlásaikat.Az Eurostat adatai már mutatják ezt a megtorpanást. Míg 2022 első negyedében 22,5 százalékkal nőtt az eladott lakások száma Magyarországon a megelőző három hónaphoz képest, addig a másodikban ez a tempó 2,3 százalékra esett. Még többet mutat a folyamatból, ha nagyobb időtávban vizsgáljuk a változásokat.

Az éves összevetésből azt láthatjuk, hogy hiába volt az év elején nálunk a leggyorsabban dráguló a piac, a forgalom nem tudott azzal lépést tartani. Az első két negyedévben a tranzakciószám 2,6, illetve 2 százalékkal már alacsonyabb volt, mint az egy évvel korábbiak. Ez a folyamat azóta csak gyorsult, s Valkó Dávid becslése szerint az adásvételek számának visszaesése az év végére elérheti a 15-20 százalékot 2021-hez képest.

Noha Magyarországon egyre markánsabban bontakozik ki a lakáspiaci fordulat, az Európai Unióban még nem mutatkozik egységes irány a statisztika szerint. Az idei első félévben – éves összevetésben – erős volt a forgalomnövekedés délen, a bolgár, a spanyol, a ciprusi, valamint a portugál piacon. Ezzel szemben északon, Dániában, Hollandiában, Luxemburgban, Finnországban, valamint Ausztriában kétszámjegyű volt a tranzakciószámok visszaesése.

Rezsitámogatást ad Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.
2022. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár, ahol december 22-ig várják az ajándékokat- közölte a Mikulásgyár Alapítvány az MTI-vel vasárnap.
2022. 12. 04. 19:00
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.
2022. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.
2022. 12. 04. 17:00
Megosztás:

A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját

A Twitter ismét felfüggesztette a Ye művésznéven szereplő, korábban Kanye Westként ismert rapper fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt.
2022. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.
2022. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Ipari, inflációs, kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
2022. 12. 04. 14:00
Megosztás:

A következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.
2022. 12. 04. 13:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomra számít az ünnepek előtt a Grand Tokaj

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja  legjelentősebb bortermelője.
2022. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.
2022. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 804,29 ponton zárt pénteken, 88,96 ponttal, 0,19 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződő beruházásnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2022. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Újraindul az Uránia olasz vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.
2022. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Az okosjátékok használata is járhat biztonsági kockázatokkal

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint, ezért a társaság kiberbiztonsági szakértői azt ajánlják, hogy például okosjátékok vásárlása előtt a személyes adatok, a magánélet védelme, és a gyerekek biztonsága érdekében a felhasználók tájékozódjanak, biztonságos-e a kiválasztott eszköz otthoni használata.
2022. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
2022. 12. 04. 05:00
Megosztás:

A 6-os lottó sorsolást várod? Kár! Kidobhatod a szelvényt már most a kukába

A hazai állami nyereményjátékok közül a lottó a legkedveltebb hosszú évtizedek óta. A lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen esélyünk van megnyerni a fődíjat. Mert ugye az összes lottó úgy van kitalálva, hogy csak a főnyereménnyel lehet igazán komoly pénzt nyerni, a többi, az csak népámítás, semmi, nudli.
2022. 12. 04. 04:00
Megosztás:

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság valótlan állítása miatt csaknem másfél milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezett.
2022. 12. 04. 03:00
Megosztás:

A szokásosnál melegebb volt az idei november

A szokásosnál melegebb és átlagosan csapadékos volt az idei november - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 02:00
Megosztás:

Rómát elöntötte az eső

Az olasz fővárosra a vasárnapra virradó éjszaka újabb heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is. A polgári védelem egészen hétfőig meghosszabbította az időjárási riasztást
2022. 12. 04. 01:00
Megosztás: