Ezen bukhat el magyar akkumulátorgyártás

Az akkumulátorok gyártása szempontjából számos alapanyag szükséges. Ezek az anyagok különböző helyekről származnak, és a beszerzésük alapvető fontosságú az akkumulátoripar számára. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a lítium és a kobalt mellett a nikkel és a mangán, mint kulcsfontosságú alapanyagok jellemzőit és bányászati forrásaikat.

Ezen bukhat el magyar akkumulátorgyártás

1. Lítium

Lítium felhasználása:

A lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb alapanyaga. A lítium könnyű és nagy energiasűrűséggel rendelkezik, ami különösen alkalmassá teszi az elektromos járművek, okostelefonok és más hordozható elektronikai eszközök akkumulátorainak gyártására.

Fő bányászati helyszínek:

Chile: A világ egyik legnagyobb lítium-termelője, különösen a Salar de Atacama sólepárlókban. Ez a régió a lítium-ion akkumulátorok globális ellátási láncának kulcsfontosságú része.

Ausztrália: A legnagyobb keménykőzet lítium bányák, például a Greenbushes bányában találhatók. Ausztrália a világ legnagyobb lítium-termelője, amely jelentős mértékben hozzájárul a globális lítium-ellátáshoz.

Kína: Jelentős lítium-termelő, különösen a Qinghai-tó környéki sólepárlókban. Kína nemcsak kitermelőként, hanem feldolgozóként is fontos szereplő.

lítium nyersanyag az akkumulátoripar alapanyagaKép: A lítiumérc durva, fehér vagy világosszürke színű kőzetdarabok formájában látható, enyhén morzsolódó textúrával. A darabok szabálytalan alakúak, egy nagyobb kőzetmátrixba ágyazva. Az ércek felülete matt és krétás, ami kiemeli azok nyers, feldolgozatlan állapotát.

Argentína: A lítium-háromszög része, számos sólepárlóval, például a Salar del Hombre Muerto. Argentína gyorsan növekvő lítium-termelő, amely fontos része a globális ellátási láncnak.

2. Kobalt

kobalt az akkumulátorgyártás alapanyaga

Fotó: A kobaltérc durva és feldolgozatlan állapotban látható, jellegzetes fémes, ezüstös-kékes megjelenéssel. A természetes állapotában, szilánkos szélekkel és kőzetmátrixba ágyazva látható, enyhén fényes felülettel, ami jelzi a fém tartalmát.

A kobalt felhasználása:

A lítium-ion akkumulátorok katódjainak egyik fő összetevője. Bár a kobalt használata egyre inkább csökken a magas költségek és az etikai kérdések miatt, még mindig fontos szerepet játszik az akkumulátoriparban, különösen a nagy energiasűrűségű akkumulátorokban.

Fő bányászati helyszínek:

Kongói Demokratikus Köztársaság (DRC): A világ kobalt termelésének több mint 60%-át adja. A DRC kobaltbányászata gyakran összefügg az emberi jogi és etikai problémákkal, ami alternatív források keresését sürgeti.

Oroszország: Jelentős kobalt kitermelő ország, különösen a Norilsk régióban. Oroszország stabil és megbízható kobaltforrást biztosít az akkumulátoripar számára.

Ausztrália: Jelentős kobalt forrásokkal rendelkezik, főként nikkelbányák melléktermékeként. Ausztrália növekvő szerepet játszik a kobaltbányászatban, különösen a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével.

Kanada: Több bányával rendelkezik, amelyek kobaltot is termelnek, mint például a Sudbury régióban. Kanada kobaltbányászata stabil és etikai szempontból kedvező alternatívát kínál.

3. Nikkel

nikkel fémérc nyersanyag az akkumulátorgyártás fontos alapanyaga

Kép: A nikkelérc durva, fémes darabok formájában látható, ezüstös-szürke megjelenéssel. Az ércek egy kőzetmátrixba ágyazva vannak, szilánkos szélekkel és egyenetlen felületekkel. Az ércek egyes részei enyhe fényt mutatnak, ami jelzi a fém tartalmát.

Nikkel felhasználása:

A nikkel a lítium-ion akkumulátorok katódjának egyik fő összetevője, különösen a nikkel-kobalt-mangán (NCM) és nikkel-kobalt-alumínium (NCA) kémiai összetételű akkumulátorokban. A nikkel növeli az energiasűrűséget és javítja az akkumulátor teljesítményét.

Fő bányászati helyszínek:

Indonézia: A világ legnagyobb nikkeltermelője. Indonézia gazdag laterites nikkelércben, amelyből jelentős mennyiségű nikkel nyerhető.

Fülöp-szigetek: Szintén jelentős nikkeltermelő, amely laterites érceit exportálja a globális piacra.
Oroszország: Jelentős nikkeltermelő, különösen a Norilsk Nickel bányákban. Oroszország fontos szereplő a globális nikkelpiacon.

Ausztrália: Jelentős nikkelkitermelő, főként szulfidos ércekből. Ausztrália fontos szerepet játszik a globális nikkelkínálatban, különösen a Nyugat-Ausztráliai bányáival.

4. Mangán

mangán érc nyersanyaga az akkumulátorgyártásnak

KÉP: A mangánérc durva, sötétbarna vagy fekete darabok formájában látható, enyhén fémes fényű. Az ércek egy kőzetmátrixba ágyazva vannak, egyenetlen, szilánkos szélekkel. A felületük texturált és robusztus megjelenésű, ami kiemeli a nyers, feldolgozatlan állapotukat.

A mangán felhasználása:

A mangán szintén a lítium-ion akkumulátorok katódjának egyik fő összetevője, különösen a nikkel-kobalt-mangán (NCM) kémiai összetételű akkumulátorokban. A mangán stabilitást és hosszú élettartamot biztosít az akkumulátorok számára.

Fő bányászati helyszínek:

Dél-Afrika: A világ legnagyobb mangántermelője. Dél-Afrika jelentős mangánérc tartalékokkal rendelkezik, különösen a Kalahári Manganese Field területén.

Ausztrália: Szintén jelentős mangántermelő, különösen a Groote Eylandt bányában. Ausztrália fontos szereplő a globális mangánpiacon.

Kína: Jelentős mangántermelő, és a világ egyik legnagyobb mangánfelhasználója is. Kína bányái különösen a Guangxi és Hunan tartományokban találhatók.

Gabon: Jelentős mangánforrás, különösen a Moanda bányával. Gabon mangánkitermelése fontos szerepet játszik a globális ellátási láncban.

Összegzés

A lítium, kobalt, nikkel és mangán kulcsfontosságú alapanyagok az akkumulátorok gyártásához, és mindegyikük jelentős hatással van az akkumulátoripar ellátási láncára. Ezek az anyagok különböző helyszínekről származnak, amelyek mindegyike létfontosságú a globális akkumulátorgyártás fenntartásához és fejlődéséhez. Az akkumulátoripar számára ezeknek az alapanyagoknak a beszerzése biztosítja a folyamatos innovációt és a fenntartható fejlődést.

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás: