Fantomszoftverekre és -szolgáltatásokra folyik el a cégek pénze

Fertőszentmiklós, 2022. március 9. - Nem használt, de a háttérben folyamatosan működő fantomszoftverek és online szolgáltatások okoznak jelentős pénzügyi veszteséget és biztonsági kockázatokat a cégeknek, és észre sem veszik. A veszteség több százezer forint is lehet vállalkozások esetén, országos szinten pedig akár milliárdos nagyságrendű, pedig némi odafigyeléssel roppant egyszerűen elkerülhető lenne a probléma.

Fantomszoftverekre és -szolgáltatásokra folyik el a cégek pénze

A felhőalapú szolgáltatások elterjedésével egyre több vállalkozás használ előfizetéses informatikai szolgáltatásokat és programokat. Tipikusan ilyen a tárhelyszolgáltatás, a domain nevek regisztrációja, és megannyi szoftver, amelyeket a vállalkozások általában használnak, a számlázóprogramtól az online hírlevelek küldésén át az irodai programcsomagig.

A felhőalapú szolgáltatások számos előnye közül kétségtelenül a legvonzóbb a relatív alacsony előfizetési díj. Viszont, ahogy nő a vállalkozás, úgy nő a szoftverek és az informatikai szolgáltatások száma is. A cégek idővel hajlamosak elfelejteni, hogy egy programot vagy szolgáltatást ki és miért rendelt. Így pedig az alacsony előfizetési díj már nem is alacsony. Főleg, ha kiderül, hogy jelentős részét kidobjuk az ablakon – magyarázza Fekete Attila, az fws online Kft. ügyvezetője.

Talán a legrosszabb a helyzet a webtárhelyekkel és a domain nevekkel. Az a tapasztalat, hogy minden webfejlesztő az általa ismert vagy éppen a saját maga által üzemeltetett tárhelyszolgáltatóval szeret dolgozni, ezért ahány webes dolgozik vagy dolgozott valaha egy cégnek, az sok esetben annyi tárhely-előfizetést jelent. Mivel a kis- és közepes vállalkozásoknál nincs a feladatnak dedikált felelőse, a végén már senki nem látja át, hogy mire van szükség és mire nincs.

Ez egy visszatérő probléma a vállalkozásoknál. Nem ritka, hogy négy-öt tárhelyet, két-három e-mail-szolgáltatást is fizet a vállalkozás éveken keresztül, miközben egy is elég lenne. Olyan ez, mintha egyszerre több biztosítónál is fizetnénk kötelező biztosítást és cascót, valamint több önkormányzatnál súlyadót ugyanarra az autóra – szemlélteti a problémát egy példával a szakértő.

Ezt a helyzetet használják ki a trükkös csalók is, akik kéretlen szolgáltatások megrendelésére vesznek rá cégeket megtévesztéssel, például úgy, hogy a tárhely-előfizetéshez hasonló számlát küldenek ki, amit a gyanútlan vállalkozó befizet, miközben nem kap érte semmit.

Csak a trükkös szerződések által okozott kár százmilliós léptékű évente Magyarországon. A fantomprogramokkal együtt milliárdos nagyságrendű lehet a kár éves szinten.

Már egy néhány fős, nem különösebben szoftverigényes vállalkozásnál is tetemes összegre rúghat a felesleges előfizetések összege. Ezek a fantomszoftverek az anyagi veszteségen túl jelentős biztonsági kockázatot jelenthetnek. Régi, könnyen kitalálható jelszavakat használnak, ha egyáltalán emlékszik még valaki a jelszóra, így akár könnyen feltörhetők. Veszélybe kerülhet a vállalkozás teljes levelezése, visszaéléseket követhetnek el a cég nevében – hívja fel a veszélyekre a figyelmet Fekete Attila.

A szakértő szerint a megoldás roppant egyszerű: szoftvernyilvántartást kell készíteni, és folyamatosan vezetni a vállalkozásnál használt programokról és szolgáltatásokról a legfontosabb adatokkal. Erre egy egyszerű táblázat a legkézenfekvőbb megoldás. Megéri informatikust, a témában járatos szakértőt bevonni, mert a feltárás alkalmával ennek költsége gyorsan megtérülhet. A nyilvántartásba nem kell sok adat, csak amennyi ahhoz kell, hogy átlássuk a legfontosabb információkat, hogy mit, mire használunk, mennyibe kerül, ki a szolgáltató és hol érjük el – tanácsolja a szakértő.

Meg fognak lepődni, hogy hány program, előfizetés és szolgáltatás fut egy vállalkozásnál. A szoftvernyilvántartás segítségével könnyedén ellenőrizni lehet, hogy mi az, amire szükségünk van, és mi az, amire nincs. Ezután bármilyen díjbekérő érkezik, akkor ellenőrizni tudjuk, hogy valós szolgáltatás vagy trükkös csaló van-e a háttérben.

A szoftvernyilvántartás egyébként sokaknak ismerős lehet, ugyanis régebben létezett a szoftverrendőrségnek (Business Software Alliance, BSA) egy ajánlása, azonban a dolgok kézben tartásához egy vállalkozásnak ennél lényegesen egyszerűbb megoldás is elég lehet.

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás:

Pangás a bakokban, a kutyának sem kell a drága hitel

Idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok: a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt közel egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ezekben a hónapokban kivételes alkalom nyílik mindenkinek, hogy egyedi hitelmegállapodást kössön bankjával, ha lakáskölcsönre van szüksége.
2023. 03. 23. 12:00
Megosztás:

Csalódást okozott a FED, esett a tőzsde, zuhant a dollár

Csalódást okozott a FED tegnap azzal, hogy nem zárta ki egyértelműen további bankok esetleges érintettségét, sőt azt mondta, hogy a szigorodó bankrendszerbeli feltételek segítik letörni az inflációt, bizonyos értelemben táptalajt adott a további aggodalmaknak.
2023. 03. 23. 11:30
Megosztás: