Fenntarthatóságra kell törekedni Közép-Kelet Európai ingatlanfejlesztő cégeinek

Magyarország ingatlanfejlesztő cégei éllovasként szerepelnek a Közép-Kelet Európai régióban, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a rangos ingatlanos Oscar-díj, a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat három évtizedes történetében először fordult elő, hogy egy ország egy évben öt aranyérmet is elhozott a versenyen. A kivételes győzelem alkalmából a díjnyertes fejlesztők (ATENOR, Horizon Development, Property Market, Metrodom) az ingatlanfejlesztés jövőjét, a rájuk váró kihívásokat értékelték közös sajtótájékoztatójukon.

Fenntarthatóságra kell törekedni Közép-Kelet Európai ingatlanfejlesztő cégeinek

Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke a Metrodom Építő Kft. ügyvezetője az ingatlanpiac helyzetét értékelte a szép eredmények fényében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ingatlanpiaci lassulás ellensúlyozására élénkítő lépések szükségesek. Az inflációs környezet és az energiaárak emelkedése miatt az építési költségek jelentősen növekednek, ennek lassítása, megállítása szükséges.

A lakáspiac helyzetéről elmondta: a távolabbi kilátások jók, de előtte a mostani többszörösen nehéz helyzetet kell jól alakítani a következő 2-3 évben. Az elmúlt időszakban 20 ezer lakás épült évente, ami kevés, szükség van 30-35 ezer jó minőségű, energiahatékony otthonra. Fontos kérdések eldöntése előtt állunk, mi lesz a lakásvásárlási támogatási rendszerrel, az MNB Zöld Otthonteremtési Programmal, a rozsdaövezetekkel és a lakás áfával? Bízunk abban, hogy az eddigi kedvező lakáspolitika továbbra is fennmarad a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is – emelte ki az IFK alelnöke.

A hotel szegmens újjáéledése kapcsán bizakodóak a fejlesztők, a turizmus kezd visszatérni, a Liszt Ferenc repülőtéren folyamatosan növekszik az utaslétszám, a covid lecsengett. Bízunk abban, hogy újra lesz igény szállodai kapacitás bővítésére, azaz új hotelek fognak épülni.

Az irodapiac átlépte a 4 millió m2 területet, ami egy mérföldkő – emelte ki Kiss Gábor. A fejlesztések haladnak tovább, de a bérlők kivárnak, várják a home-office jelenség kifutását, szeretnék látni az otthoni munkavégzés arányát, emiatt hosszabb átfutással zajlanak a bérleti szerződések megkötései. A fejlesztők alkalmazkodnak, ezért flexibilis, energiahatékony épületeket kell piacra dobni, ahol olyan irodai munkakörnyezetre van igény, ami az otthoni kanapéval felveszi a versenyt. A munkahelyi társas kommunikációnak jelentős hozzáadott értéke van, ami fontos állandóan változó világunkban, ennek fontosságát a bérlők most ismerik fel.

A logisztikai ingatlanok piaca rekord évet zárt tavaly, Budapesten 350.000 m2 épült, és ezt fel is szívta a piac, 5% alatt maradt a kihasználatlan területek aránya annak ellenére, hogy még mindig nagyon magas a fejlesztési kedv – mondta Kiss Gábor, az IFK alelnöke. Kiemelte: ezt több tényező hajtja, a továbbra is erős működőtőke beáramlás, a készletfeltöltések a szakadozó értékláncok miatt, valamint az e-kereskedelem folyamatos térnyerése. Ugyanakkor a fejlesztési költségek emelkedésének már jó ideje eszeveszett tempója mellé megérkezett a finanszírozási környezet meglepetésszerűen gyors romlása, ami ismét azt fogja eredményezni, hogy egyre inkább csak a piaci alapon legmegalapozottabb projektek fognak tudni megvalósulni – összegzett a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet alelnöke.

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója a verseny legeredményesebb ingatlanfejlesztő cégének vezetőjeként (két aranyérem - Szervita Square Building) a 2021-es évet a pandémia ellenére sikeresnek ítélte. Cégük a 2021-es évet a pandémia ellenére kiemelkedő bérbeadási és intézményi értékesítési sikerrel zárta, hiszen a Szervita Square Building kereskedelmi területei 100%-ban bérlőre találtak, és több külföldi és hazai befektetői csoport is versenyben volt a projekt értékesítési tenderén. Végül a hazánkból előzőleg kivonult, de most Budapestnek ismét bizalmat szavazó német befektetői csoport, az Union Investment vásárolta meg az épületet. A tranzakciót a gazdasági elemzők régiószinten is benchmark ügyletként tartják számon, amely új szinten definiálta a közép- és kelet európai hozamokat. – emelte ki Sasvári Gabriella.

A Szervita Square Building két aranya a FIABCI Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési versenyen a cégvezető szerint olyan objektív visszajelzés a globális ingatlanszektorból, amelyben az épület építészeti és fenntarthatósági értékeit, valamint gazdasági sikerét egyaránt megerősítve látjuk.

Nyáron induló következő projektjük a Feneketlen-tó melletti, XI. kerületi ParkSide Offices irodaház, ahol szintén elsődleges vezérelv számunkra az Európai Unió ESG-irányelveinek való megfelelés, a karbonsemlegességre és a net zéró energiafelhasználásra való tudatos fejlesztési törekvés.

Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás és az Egyesült Nemzetek Szervezete 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrendjének elfogadásával a kormányok világszerte fenntarthatóbb fejlődési pályát jelöltek ki a gazdasági szereplők számára, így Közép-Kelet Európai ingatlanfejlesztő cégei számára is – emlékeztetett.

„A ParkSide Offices építészeti koncepciójának kialakításakor igyekeztünk reagálni minden olyan irodahasználati igényre, amely a pandémia idején fogalmazódott meg: rugalmasan választható munkaterületekkel, érintésmentes megoldásokkal, 35% zöldfelülettel és kulturális, közösségi funkciókkal várjuk 2025-től a jövő munkavállalóit.

A gazdasági környezet kihívásai hasonlóak az egész régióban: az építőipari anyag- és szakmunkáshiány, az emelkedő költségek és a dráguló energia közös hatása elvitathatatlanul gazdasági és tervezési kihívások elé állítja az ingatlanfejlesztőket, mind a futó mind a jövőbeli ingatlanprojektek tekintetében. Ebben a geopolitikai környezetben is óriási hittel dolgozunk azon, hogy a bérlők és nemzetközi befektetők számára egyaránt vonzó projekteket hívjunk életre, amelyek a jövőbeli FIABCI-versenyeken is a nemzetközi mezőny élvonalában végezhetnek majd” – fogalmazott.

Három évtized eddigi legnagyobb magyar sikere

Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke elmondta: Idén a párizsi díjátadón az eddigi legnagyobb magyar sikernek lehetett tanúja a több mint félezres közönség. Öt arannyal és egy ezüstéremmel a pályázat történetében először sikerült megelőzni a többi résztvevő országot, többek között a hagyományosan jól teljesítő távolkeletieket, Szingapúrt, Tajvant, Malajziát, Indonéziát és a nemzetközi mezőny további versenyzőit.

Ez a siker a magyarországi ingatlanfejlesztők igényes munkájának, a gazdasági szempontból eredményes fejlesztéseknek, örökségünk gondos védelmének, a jól átgondolt koncepcióknak és azok igényes megvalósításának köszönhető.

A világ legnagyobb ingatlan szakmai szervezete, a párizsi székhelyű FIABCI 1992 óta rendezi meg a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatot a Wall Street Journal médiatámogatásával. A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben indította útjára a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot többek között azzal a céllal, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a nemzetközi porondon. A célt sikerült elérni. Az elmúlt 23 alkalommal összesen 33 arany- és 39 ezüstérmet nyertünk, és ezzel Magyarország Európa legsikeresebb résztvevője a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatnak.

Gönczi László kiemelte: reméli, hogy a már szervezés alatt álló XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatra ismét színvonalas létesítményekkel fognak jelentkezni a fejlesztők, és a nyertesek a nemzetközi mezőnyben a hagyományoknak megfelelően jó eredményt fognak elérni.

2022-ben díjazott projektek:

  • A Szervita Square Building (Horizon Development ) aranyérmet nyert a Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban.
  • A Komáromi Csillagerőd (Liget Budapest Projekt) Örökségvédelem kategóriában lett első helyezett.
  • A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart (Property Market)
  • A Millenáris Széllkapu Park ( TSPC BIM Kft.) a Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategória első helyezését érte el.
  • A Váci Greens E és F irodaházak (ATENOR) ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában.

2021-ben díjazott projektek:

  • A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet.
  • A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola (Archikon Építésziroda)
  • A Középmagas Lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el
  • Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje lett a Millennium Háza (Liget Budapest Projekt) A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés.
  • A Klapka Központ (XIII. kerületi Önkormányzat) is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna kényszerből a kormány, mert nem jön pénz az Uniótól

A magyar kormány akár már egy adó- nyugdíjreformot is bevállalna mindannak érdekében, hogy hozzáférhessen a Covid-járvány utáni létrehozott helyreállítási alap (RRF) pénzeihez - írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu. A cikk háttere a magyar RRF-tervhez készített bizottsági összefoglaló anyagok tartalma.
2022. 12. 07. 04:01
Megosztás:

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem? Tisztába tesszük!

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.
2022. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden.
2022. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Új trolibuszok álltak forgalomba Budapesten

Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és alacsonypadlós járművek a 75-ös és a 80-as vonalon közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás: