Fogpótlás fogászati híddal: a legegyszerűbb megoldás

Fog pótlására számos ok miatt lehet szükség. Baleset, genetika, egészségügyi okok, életkori változások – bármi álljon is a háttérben, a fogak hiánya esztétikai és egészségügyi szempontból is komoly problémákat okozhat, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljunk.

Fogpótlás fogászati híddal: a legegyszerűbb megoldás

A fog pótlása többféle eljárással is történhet az implantátumtól a koronán át a foghídig.  Fogpótlás híddal abban az esetben válhat szükségessé, amikor vagy csak egyetlen, vagy akár több szomszédos fog hiányát is orvosolni kell.

Mi az a fogászati híd?

A fogászati híd egy olyan fogpótlás, ahol hiányzó fogakat pótolunk a foghiány melletti szomszédos fogak használatával. A legegyszerűbb foghíd három részből áll: két hídpillérből, melyeket a hiánnyal szomszédos fogakra ragasztanak és egy köztes elemből, ami a hiányzó fogat hivatott pótolni.

A foghíd előnyei

A hiányzó fogak pótlása nem csak esztétikai szempontból fontos: a rágóképesség is romlik, illetve túl nagy terhelés jut a szomszédos fogakra. A fogászati beavatkozás mérlegelésekor szem előtt kell tehát tartani a még meglévő fogak egészségét is. Emellett természetesen nem elhanyagolható az az önbizalom, amit a szép mosoly visszanyerésével kaphatunk. A fogászati híd további előnye, hogy gyorsan – akár 1-2 hét alatt elkészül – és látványos eredményt garantál.

A foghíd típusai

Fémkerámia foghíd

Magyarországon az egyik leggyakrabban elkészített foghíd típus. Elkészítése során a fogtechnikus először megalkotja a foghíd kicsinyített mását, majd ezt a fémvázat vonja be porcelánnal. A porcelán adja a foghíd végleges külsejét és formáját.

A fémkerámia hátránya az anyagában rejlik: a fém színű váz sajnos nem tud tökéletesen igazodni a fogaink színéhez és tulajdonságaihoz (például a fény számára nem transzparens), ezért általában az oldalsó fogak pótlására használják, ahol nem feltűnő az eltérő külső, viszont a fémváz nagy teherbírást biztosít.

Fémmentes esztétikus fog híd

Ha jól látszó helyen szenvedünk foghiányt, és fontos számunkra, hogy a pótlás és a foghíd teljesen illeszkedjen természetes fogaink sorába, érdemes a fémmentes megoldást választanunk. Az eljárás során használt leggyakoribb alapanyag a cirkónium-oxid. A cirkónium híd sokkal esztétikusabb megoldások megvalósítására nyújt lehetőséget, hiszen sokkal jobb a fényáteresztő képessége, vagyis jobban illeszkedik természetes fogaink színéhez és megjelenéséhez. A foghíd alapját sok esetben itt is egy egyszínű (fehér) váz adja, és a fémkerámiához hasonlóan erre kerül az esztétikusabb bevonat.

Foghíd árak

A foghíd elkészítésének költségei általában attól függenek, hogy fémkerámiát vagy esztétikus megoldást választunk a pótláshoz, hány hiányzó fogat kell helyettesítenie, illetve milyen technológiai háttér szükséges az elkészítéséhez. A legtöbb fogászat honlapján megközelítő információkat találunk az árakról, de a kezelés előtt mindenképpen pontos kalkulációt is biztosít számunkra a kezelőorvos.

A foghíd készítésének lépései

1. Mint minden fogászati beavatkozás, úgy a foghíd készítése is állapotfelméréssel, a kezelési terv elkészítésével és költségkalkulációval kezdődik.

2. Ezután minden esetben eltávolítják fogainkról a fogkövet és a lepedéket, higiénikus környezetet biztosítva ezzel a kezelés számára.

3. A foghíd elkészítéséhez általában elengedhetetlen a foghiányt határoló fogak lecsiszolása. Bár ijesztően hangzik, helyi érzéstelenítés mellett végzett, fájdalommentes lépésről van szó.

4. Mivel a végleges foghíd elkészítése némi időt vesz igénybe, a fogakról vett lenyomat alapján ideiglenes pótlás készül. Így a páciens várakozás közben is teljes fogsorral büszkélkedhet, illetve a műanyag pótlás elengedhetetlen funkciója a fogak védelme.

5. A végleges foghíd elkészítéséhez is foglenyomat készül, ami történhet hagyományos eljárás vagy digitális lenyomatvétel formájában is. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a híd fogpótlást.

6. Elkészült a foghíd, a következő lépés pedig a próba. A fogorvos elhelyezi a szájban a végleges hidat, és ha mindent rendben talál mind a szakember és a páciens is, ragasztócementtel rögzítik a pótlást.

7. A ragasztást követően nem maradhat el még egy utolsó korrekció, ellenőrzés sem.

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követel a Gazprom orosz állami energiavállalattól a nem teljesített földgázszállítások miatt két német földgázimportőr - jelentette hétfőn a Handelsblatt című német napilap.
2022. 12. 05. 19:30
Megosztás:

Megválasztották az év üzleti példaképét a Leader Of The Year gáláján

A nyolcadik Bizalom Gálán hét kategóriában osztottak ki sikeres cégvezetőknek elismerést, míg az üzleti példaképnek járó Leader Of The Year trófeát Juhász Attila kapta.
2022. 12. 05. 19:00
Megosztás:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

A vezető nyugat-európai tőzsdék a londoni index kivételével veszteséggel zártak hétfőn.
2022. 12. 05. 18:40
Megosztás:

A negatív nemzetközi befektetői hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
2022. 12. 05. 18:00
Megosztás:

Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak

Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
2022. 12. 05. 17:30
Megosztás:

A karácsonyi időszakban is törekednek a tudatosságra a hitelkártya tulajdonosok

Az év vége hagyományosan a legerősebb időszak a kereskedelemben, a vásárlási kedvet ilyenkor az ünnepek, valamint a kedvezményes Black Friday akciók pörgetik fel. Az OTP Bank áruhitel partnere, a Euronics tapasztalatai szerint ezekben a hetekben főleg a számítástechnikai eszközökre, a mobiletelefonokra, valamint a nagyképernyős TV készülékekre ugrik meg a kereslet. A forgalmi adatok és a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hitelkártyatulajdonosok egyre tudatosabban használják ki az év végi akciókat és kedvezményeket, valamint az is jól látható, hogy ilyenkor többen keresik a drágább, minőségi termékeket, különösen az energiatakarékos berendezéseket, amelyekért hajlandóak felárat is fizetni.
2022. 12. 05. 16:30
Megosztás:

Átlagosan 13 éves import autók érkeznek hazánkba

A Használtautó.hu elemzése rámutat arra, hogy nemcsak az új autók piaca csökken, hanem használtból is egyre kevesebb és egyre idősebb érkezik az országba. Ennek következtében pedig a teljes hazai autópark drasztikusan öregszik: mára átlagosan több mint 15 éves autók futnak a magyar közutakon.
2022. 12. 05. 16:05
Megosztás:

Az Erste Csoport tőzsdei bevezetésének 25. évfordulóját ünnepli

Az Erste részvényeit 25 évvel ezelőtt, 1997. december 4-én vezették be a Bécsi Értéktőzsdére. Az 1997-es tőzsdei bevezetés, és az azt követő újabb kibocsátások hozzájárultak az Erste Csoport kelet-közép-európai terjeszkedéséhez, ahogyan alapot teremtettek a beruházásokhoz a piacvezető technológiákba és digitális innovációkba.
2022. 12. 05. 15:30
Megosztás:

Módosul a versenytörvény– az infláció a GVH eljárásaiba is begyűrűzött

2022. december 1-jén került kihirdetésre egy terjedelmes salátatörvény, mely többek között a magyar versenytörvényt (Tpvt.) is számos helyen módosítja. Nem csak a díjak és bizonyos bírságösszegek emelkedtek az infláció miatt, de egy új eszköz is bevezetésre került, mellyel élhet a GVH. Kovács Márk, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a legújabb változásokat.
2022. 12. 05. 15:00
Megosztás:

A részvénypiac megijedt

Pénteken volt egy kisebb riadalom a relatíve erős amerikai munkaerőpiac kapcsán, de a valóságban hamar megnyugodtak a kedélyek. 
2022. 12. 05. 14:30
Megosztás:

Kevesebb Covid-tesztre lesz szükség Kínában

Kína enyhít a Covid-szabályokon.
2022. 12. 05. 14:00
Megosztás:

Hollandia lehet az USA aduásza a Kínával folytatott tech harcban

Hollandia kulcsszerepet játszhat az Egyesült Államok és Kína között zajló kiélezett technológiai versenyben, miután az USA limitálta a Kínába szállítható mikrochipek fejlettségét. 
2022. 12. 05. 13:30
Megosztás:

Emelkedett októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 05. 13:00
Megosztás:

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

Állásbörzét tart a rendőrség csütörtökön Szegeden - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon.
2022. 12. 05. 12:30
Megosztás:

Az MNB ötmillió forintos bírságot szabott ki a Molra

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel hétfőn.
2022. 12. 05. 12:00
Megosztás:

Törökországban másfél év után először lassult az infláció

Törökországban másfél év után először lassult az infláció novemberben.
2022. 12. 05. 11:30
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye

Második hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben.
2022. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban indítottak hétfőn a főbb európai tőzsdemutatók a pénteki záróértékükhöz képest.
2022. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb szakmák 2022-ben

A TanfolyamOKJ.hu 2022 szeptemberében felmérést készített az oldalán érdeklődők körében, amelyben arra volt kíváncsi, ki, miért szeretne felnőttképzésben részt venni. A beérkezett 4200 válasz alapján kiderült, hogy a szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba.
2022. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Nem kell a használt autó! Miért esett így vissza a behozatal?

Négy hónapja 9 700 körüli minimumszinten áll a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma. Novemberben sem mozdult felfelé az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma: a Datahouse friss adatai szerint a használtimport volumene 9 663 volt, ami 19 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 11 963 darabtól.
2022. 12. 05. 09:30
Megosztás: