Fogpótlás fogászati híddal: a legegyszerűbb megoldás

Fog pótlására számos ok miatt lehet szükség. Baleset, genetika, egészségügyi okok, életkori változások – bármi álljon is a háttérben, a fogak hiánya esztétikai és egészségügyi szempontból is komoly problémákat okozhat, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljunk.

Fogpótlás fogászati híddal: a legegyszerűbb megoldás

A fog pótlása többféle eljárással is történhet az implantátumtól a koronán át a foghídig.  Fogpótlás híddal abban az esetben válhat szükségessé, amikor vagy csak egyetlen, vagy akár több szomszédos fog hiányát is orvosolni kell.

Mi az a fogászati híd?

A fogászati híd egy olyan fogpótlás, ahol hiányzó fogakat pótolunk a foghiány melletti szomszédos fogak használatával. A legegyszerűbb foghíd három részből áll: két hídpillérből, melyeket a hiánnyal szomszédos fogakra ragasztanak és egy köztes elemből, ami a hiányzó fogat hivatott pótolni.

A foghíd előnyei

A hiányzó fogak pótlása nem csak esztétikai szempontból fontos: a rágóképesség is romlik, illetve túl nagy terhelés jut a szomszédos fogakra. A fogászati beavatkozás mérlegelésekor szem előtt kell tehát tartani a még meglévő fogak egészségét is. Emellett természetesen nem elhanyagolható az az önbizalom, amit a szép mosoly visszanyerésével kaphatunk. A fogászati híd további előnye, hogy gyorsan – akár 1-2 hét alatt elkészül – és látványos eredményt garantál.

A foghíd típusai

Fémkerámia foghíd

Magyarországon az egyik leggyakrabban elkészített foghíd típus. Elkészítése során a fogtechnikus először megalkotja a foghíd kicsinyített mását, majd ezt a fémvázat vonja be porcelánnal. A porcelán adja a foghíd végleges külsejét és formáját.

A fémkerámia hátránya az anyagában rejlik: a fém színű váz sajnos nem tud tökéletesen igazodni a fogaink színéhez és tulajdonságaihoz (például a fény számára nem transzparens), ezért általában az oldalsó fogak pótlására használják, ahol nem feltűnő az eltérő külső, viszont a fémváz nagy teherbírást biztosít.

Fémmentes esztétikus fog híd

Ha jól látszó helyen szenvedünk foghiányt, és fontos számunkra, hogy a pótlás és a foghíd teljesen illeszkedjen természetes fogaink sorába, érdemes a fémmentes megoldást választanunk. Az eljárás során használt leggyakoribb alapanyag a cirkónium-oxid. A cirkónium híd sokkal esztétikusabb megoldások megvalósítására nyújt lehetőséget, hiszen sokkal jobb a fényáteresztő képessége, vagyis jobban illeszkedik természetes fogaink színéhez és megjelenéséhez. A foghíd alapját sok esetben itt is egy egyszínű (fehér) váz adja, és a fémkerámiához hasonlóan erre kerül az esztétikusabb bevonat.

Foghíd árak

A foghíd elkészítésének költségei általában attól függenek, hogy fémkerámiát vagy esztétikus megoldást választunk a pótláshoz, hány hiányzó fogat kell helyettesítenie, illetve milyen technológiai háttér szükséges az elkészítéséhez. A legtöbb fogászat honlapján megközelítő információkat találunk az árakról, de a kezelés előtt mindenképpen pontos kalkulációt is biztosít számunkra a kezelőorvos.

A foghíd készítésének lépései

1. Mint minden fogászati beavatkozás, úgy a foghíd készítése is állapotfelméréssel, a kezelési terv elkészítésével és költségkalkulációval kezdődik.

2. Ezután minden esetben eltávolítják fogainkról a fogkövet és a lepedéket, higiénikus környezetet biztosítva ezzel a kezelés számára.

3. A foghíd elkészítéséhez általában elengedhetetlen a foghiányt határoló fogak lecsiszolása. Bár ijesztően hangzik, helyi érzéstelenítés mellett végzett, fájdalommentes lépésről van szó.

4. Mivel a végleges foghíd elkészítése némi időt vesz igénybe, a fogakról vett lenyomat alapján ideiglenes pótlás készül. Így a páciens várakozás közben is teljes fogsorral büszkélkedhet, illetve a műanyag pótlás elengedhetetlen funkciója a fogak védelme.

5. A végleges foghíd elkészítéséhez is foglenyomat készül, ami történhet hagyományos eljárás vagy digitális lenyomatvétel formájában is. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a híd fogpótlást.

6. Elkészült a foghíd, a következő lépés pedig a próba. A fogorvos elhelyezi a szájban a végleges hidat, és ha mindent rendben talál mind a szakember és a páciens is, ragasztócementtel rögzítik a pótlást.

7. A ragasztást követően nem maradhat el még egy utolsó korrekció, ellenőrzés sem.

Ezért veszélyesek az illegális dohánytermékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 01. 22:30
Megosztás:

A 4iG eddigi legnagyobb nemzetközi beruházására készül: a magyar cégcsoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

A Telecom Egypt, Egyiptom piacvezető távközlési szolgáltatója és a 4iG Csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán vezető infokommunikációs nagyvállalata szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) optikai hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését és üzemeltetését végezheti az észak-afrikai országban. A közös vállalkozás célja a legmodernebb üvegszálas hálózat kiépítése, amely a jövőben mintegy hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést. A felek a megállapodást az Egyiptom és az Európai Unió által közösen szervezett Befektetési konferencián írták alá, amelyet Egyiptom elnöke Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitottak meg.
2024. 07. 01. 22:00
Megosztás:

Jócskán meghaladja a várt szintet a hazai gáztárolók töltöttsége

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni, a jelenleg több mint ötmilliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.
2024. 07. 01. 21:30
Megosztás:

Újabb ország autókiskereskedelmi piacára lépett be az AutoWallis

A cseh autókiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis Csoport, miután sikeresen lezárta a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását. A közép- és kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója a tranzakció során Prágában és két további cseh városban vásárolt BMW márkakereskedéseket. Az akvizíció hatékonyan támogatja az AutoWallis stratégiáját, melynek célja, hogy az organikus növekedés és üzletfejlesztések mellett felvásárlásokkal is tovább bővüljön.
2024. 07. 01. 21:00
Megosztás:

Apró romlás a kínai beszerzési menedzser index adatokban

A kínai statisztikai hivatal beszerzési menedzser indexe csökkent (a feldolgozóipart leszámítva) az előző havi adatokhoz képest.
2024. 07. 01. 20:30
Megosztás:

IPA mentes székhelyszolgáltatás – az adóügyek optimalizálása

A helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) egy, az önkormányzatok számára befizetett adónem, amelynek így a mértékét is a helyi illetékesek határozzák meg. Bár az önkormányzatok számára az egyik legfontosabb bevételi forrásról van szó, előfordul, hogy ennek a mértéke 0%, azaz lényegében nem kell befizetni az adót. Adja magát a kérdés, hogy akkor adóoptimalizálási szempontból, mi a legjobb megoldás?
2024. 07. 01. 20:00
Megosztás:

Erős zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 07. 01. 19:30
Megosztás:

Ismét történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 193,44 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 72 288,23 pontos történelmi csúccsal zárt hétfőn.
2024. 07. 01. 19:00
Megosztás:

USA tőzsdék: az NVIDIA hátán közel 15%-os S&P500 menetelés 2024-ben

Az idei év első hat hónapjában szintre minden az infláció és kamatok körül forgott. A magas árak az év elején beragadni látszottak az Egyesült Államokban, és az infláció helyett (mellett) már a stagflációtól kezdtek félni a piacok. A Fed tavaly még arra készült, hogy 6 alkalommal vág kamatot idén, márciusban megelégedtek volna 3 vágással, és ebből lett június végére 1 darab 25 bázispontos csökkentési várakozás, amit legkorábban szeptemberben léphetnek meg.
2024. 07. 01. 18:30
Megosztás:

Vártnál szorosabb első forduló: elcsúszhat Le Pen-ék abszolút többsége

Az exit-poll eredmények alapján a Nemzeti Tömörülés nyerte a franca választások első fordulóját a szavazatok 34%-át megszerezve.
2024. 07. 01. 18:00
Megosztás:

Ötven pont alá esett a júniusi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 49,4. Júniusban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről számoltak be. Az elmúlt időszak mérsékelt bővülését követően ebben a hónapban fordulat következett be a feldolgozóiparban, a BMI index 50,0 pont alatt áll - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 07. 01. 17:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 07. 01. 17:00
Megosztás:

Mától kétfokú eljárás segíthet a környezetvédelmi hatósági ügyekben

A kormány célja Magyarország természeti értékeinek, erőforrásainak megóvása, továbbá a gazdaság zöldítése és körforgásos működésének erősítése; a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítése érdekében július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.
2024. 07. 01. 16:30
Megosztás:

Júniusban gyorsult az orosz feldolgozóipari növekedése

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése júniusban májushoz képest.
2024. 07. 01. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a termék-külkereskedelmi többlet

2024. áprilisban a kivitel volumene 13, a behozatalé 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az aktívum 1,7 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egyenleg 17 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.
2024. 07. 01. 15:30
Megosztás:

Az építőanyag-gyártók felkészültek az otthonfelújítási program indulására

A magyar építőanyag-gyártók felkészültek a hétfőn induló otthonfelújítási programra, a támogatott építőanyagok hazai forrásból elérhetők, és a megnövekedett kereslet miatt sem kell az árak emelkedésére számítani - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) - Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat (HÉT) az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 07. 01. 15:00
Megosztás:

Marine Le Pen pártja vezet a francia választásokon

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
2024. 07. 01. 14:30
Megosztás:

Csehországban továbbra is az ANO a legnépszerűbb politikai tömörülés

Csehországban továbbra is az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés. Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, azt fölényesen, 34 százalékkal az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom nyerte volna - derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára, amely vasárnap ismertette az eredményt.
2024. 07. 01. 14:00
Megosztás:

A légitársaságok nem bújhatnak ki a törölt járatok miatti felelősség alól

Az idei nyáron a megszokotthoz képest is több a fogyasztói panasz a légi közlekedésben, ezért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívja a légitársaságok figyelmét, hogy az utasok jogainak érvényesülése érdekében tartsák be az Európai Unió hatályos jogszabályait.
2024. 07. 01. 13:30
Megosztás:

Égszakadással nyit július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél. A hőmérséklet visszaesik, szerdán már 30 Celsius-fok alatti csúcshőmérséklet várható, a keleti országrészben pedig tartósan borult maradhat az ég. Majd ismét melegedés kezdődik, sok napsütés mellett a hét végére visszatér a kánikula - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 01. 13:00
Megosztás: