Főképp külső tényezők fűtik az infláció emelkedését

Főképp külső kínálati tényezők állnak az infláció megugrása mögött, amely idén elérheti a 7,5-9,8 százalékot, ami "komoly revíziónak" számít a korábbiakban várt 5 százalék körüli értékhez képest - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a jegybank Youtube-csatornáján közvetített sajtótájékoztatón csütörtökön.

Főképp külső tényezők fűtik az infláció emelkedését

A legfrissebb Inflációs jelentést ismertetve kiemelte: a magyar inflációs adat régiós szinten az alacsonyabbak között van, Csehországban és Lengyelországban is nagyobb léptékű drágulást várnak, a román előrejelzés pedig megegyezik a magyar adat felső értékével. Az orosz-ukrán háború kitörése újabb impulzus az inflációra a gazdasági újranyitás, az energiaárak emelkedése és az élelmiszerárak növekedése után, így az inflációs toleranciasáv elérése későbbre, 2023-ra tolódik - jegyezte meg.

Az MNB igazgatója jelezte, hogy rövid távon Magyarországon az infláció gyorsulása várható, a csökkenés az év vége felé kezdődhet meg. Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az infláció alakulásában felfelé mutató kockázatok figyelhetők meg. Rámutatott: az év elejei átárazások nemzetközi szinten a szokásosnál magasabbak voltak; Magyarországon a normál piaci átárazásnak a kétszerezét-háromszorosát lehetett tapasztalni. Hangsúlyozta, hogy további inflációs hatásokkal kell számolni nemzetközi szinten a nyersanyagárak emelkedése miatt; a gázárak például 2022 elejére 522 százalékkal emelkedtek 2016-2019-hez képest.

Oroszország és Ukrajna súlya a világexportban bizonyos kritikus tényezőkből jelentős, így a világjárvány után megjelent kínálati surlódások várhatóan tovább fokozódnak a háború miatt - mutatott rá. A palládium, a szén, a kőolaj és a kénszármazékok világexportjában Oroszország részesedése kétszámjegyű, de a háborúban álló országok adják a búza és árpa világexportjának negyedét, a kukoricakivitelnél pedig 16 százalék körül van ez az arány - fejtette ki. Elmondta azt is, hogy az értékláncok súrlódásai a gazdaságok teljesítményére is fékezően hatnak várhatóan, elsősorban idén.

Balatoni András felidézte, hogy a háború előtt akár 6 százalékos gazdasági dinamikára is lehetett számítani Magyarországon erre az évre, prognózisát az MNB ugyanakkor legújabb jelentésében 2,5-4,5 százalékra mérsékelte.

A járvány utáni gyors gazdasági helyreállásnak, a 7 százalékos tavalyi növekedésnek és az év elején tapasztalt további gyorsulásnak a hatásai az idei évben is érezhetők lesznek - húzta alá. Az "örökölt következményeknek" köszönhetően szerinte idén akkor is 2,5 százalékkal bővülne a gazdaság teljesítménye, ha az év további részében nem nőne a GDP.

Bár a háború és a szankciók kedvezőtlenül érintik a magyar gazdaság kilátásait idén, ugyanakkor a fundamentumok stabilak, így a középtávú növekedési előrejelzésen nem módosított a jegybank - ismertette. A fundamentumokról beszélve elmondta, hogy a beruházási ráta - főként az állami beruházásoknak köszönhetően - továbbra is magas, 26-27 százalék körüli marad, és a reálbérek növekedési rátája is pozitív lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelezés lakossági és vállalati vonalon is elmaradhat a korábbiakban előrejelzettekhez képes, és átmenetileg a folyó fizetési mérleg hiánya is megugrik.

Az MNB igazgatója megjegyezte, hogy az orosz-ukrán háború Magyarország exportkilátásait kedvezőtlenül befolyásolja, a két érintett országba irányuló exportkiesés mellett számolni kell a többi külpiac lassulásával is. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kivitel 1,7 százaléka megy Oroszországba, 1,5 százaléka pedig Ukrajnába közvetlenül; a teljes kitettség, közvetett kapcsolatokkal sem sokkal jelentősebb. Az EU egészét nézve Oroszország és Ukrajna súlya a külkereskedelemben 4-5 százalék - tette hozzá.

Az MTI kérdésére a kockázatokra vonatkozóan Balatoni András kifejtette: amennyiben a háború elhúzódik és az energiaárak tartósan rekordmagas szinten maradnak, akkor a növekedés az alacsonyabb sávszél, az éves átlagos infláció pedig a várt sáv teteje körül alakulhat.

A háború és a szankciók gyors megszűnése esetén megvan a növekedési képesség a 4,5 százalékos vagy magasabb GDP-bővülés eléréséhez, és az infláció is a mérsékelt pálya körül maradhat - mondta.

Nyugdíjba mennél, de nincs hozzá elég szolgálati éved? Akkor köss megállapodást, így!

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából kifejezetten fontos szerepe van a szolgálati idő (meglévő évek) hosszának. A szolgálati idő szerzésére bizonyos esetekben megállapodás-kötéssel is van lehetőség, mutatjuk, hogyan.
2023. 03. 28. 04:00
Megosztás:

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.
2023. 03. 28. 03:30
Megosztás:

Facebook függőség - ez egy betegség? Hogyan lehet kezelni a Facebook függőséget?

Létezik olyan, hogy Facebook függő valaki? Igen, léteznek emberek, akik függőséggel küzdenek a Facebook használata miatt. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki túlzottan sok időt tölt a Facebookon, és nehézségei vannak annak elhagyásával vagy korlátozásával.
2023. 03. 28. 03:00
Megosztás:

Lezárult az Input Program

Lezárult az informatikai startup cégek piaci terjeszkedését támogató Input Program - közölte a konzorciumvezető Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 28. 02:30
Megosztás:

Átadták a 450. Magyar Posta csomagautomatát

A Magyar Posta sikeresen teljesítette a legutóbbi hálózatbővítését a 450. csomagautomata átadásával - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 03. 28. 02:00
Megosztás:

Kibertámadás érte a francia nemzetgyűlést

Egy oroszbarát kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfőn a francia nemzetgyűlés internetes oldala. A szolgáltatás délután helyreállt.
2023. 03. 28. 01:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 28. 00:30
Megosztás:

Az amerikai hadsereg felfüggesztette toborzókampányát

Az amerikai hadsereg részben leállította új toborzókampányát, miután meghatározó reklámhangját, Jonathan Majors színészt erőszakos cselekmények vádjával a hét végén őrizetbe vették.
2023. 03. 28. 00:05
Megosztás:

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa!

A 10 millió Fa közössége három és fél év alatt Magyarország szerte közel kétszázezer fát és több mint negyvenezer cserjét ültetett el. Céljuk 2023-ra, hogy az adó 1%-ból és más adományokból befolyó hozzájárulások segítségével még közelebb kerüljenek ahhoz, hogy a programjukba bevonjanak legalább tízmillió embert, akik legalább egy fát elültetnek életük során. Az alapítvány ezenfelül minél több vállaltnak kíván segítséget nyújtani ESG céljaik elérésében.
2023. 03. 27. 23:30
Megosztás:

13 ezer rendőrt mozgósítanak kedden a nyugdíjreform elleni újabb tiltakozónapra

Franciaországban 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak kedden országszerte a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul tizedik alkalommal meghirdetett utcai felvonulásokon, miközben a stratégiai ágazatokban harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű munkabeszüntetés.
2023. 03. 27. 23:00
Megosztás:

Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetőség

Tovább folytatódik az Országos Mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 27. 22:30
Megosztás:

Áprilisban megkezdődik Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útjának felújítása

Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása indul április 12-én - közölte az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 22:00
Megosztás:

Megkezdődött a digitális témahét

Megkezdődött a nyolcadik digitális témahét, Magyarország "legnagyobb digitális pedagógiai eseménye", amelynek fő célja a digitális kompetencia fejlesztése az oktatásban - közölte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 21:30
Megosztás:

Három vármegye kivételével visszavonták a másodfokú riasztásokat

Három vármegye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar - kivételével mindenhol visszavonta az erős széllökések miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este.
2023. 03. 27. 21:00
Megosztás:

2022-es rekord teljesítménye után osztalékot fizethet a Waberer’s

Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
2023. 03. 27. 20:30
Megosztás:

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot Kolozsváron

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch-Hintz-házban - közölte az MTI-vel hétfőn az Erdélyi Történeti Múzeum, melyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.
2023. 03. 27. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint hétfőn

Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

A bankrendszerrel szembeni fenntartások enyhülésének köszönhetően indexemelkedéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 27. 19:00
Megosztás:

Ma emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 277,80 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel 42 096,72 ponton zárt hétfőn.
2023. 03. 27. 18:30
Megosztás:

Általánosba jársz vagy középiskolás vagy? Nyerhetsz most 1 milliót!

Idén immár harmadik alkalommal hirdették meg a VándorViadalt, a 7., 8. és 9. osztályos diákok ökoturisztikai vetélkedőjét. A versenyre az előző évekhez képest most még jobban megéri jelentkezni az iskolás csapatoknak, idén először ugyanis komoly fődíjjal is jár a kalandos kihívás: egymillió forint értékben kap a nyertes csapat sportszer utalványt, amelyből fele-fele arányban részesül az iskola és a négyfős csapat.
2023. 03. 27. 18:00
Megosztás: