Fontos befektetői ismeretterjesztő szakanyag készült el

Az angol Environmental (környezet) Social (társadalom) Governance (irányítás) elnevezés kezdőbetűiből jött létre és vált világszerte elfogadottá az ESG rövidítés. Az ESG-befektetések rohamos térnyerése világos választ ad a vagyonkezelési szakmának, az ESG szemlélet formálta invesztíciós tudatosságban nem csak azon privátbanki ügyfelek érintettek, akik társadalom- és környezettudatos, prudens és példamutató értékrend alapján működő vállalatok értékpapírjaiba kívánnak fektetni, hanem hamarosan minden egyes befektető.

Fontos befektetői ismeretterjesztő szakanyag készült el

A második világháború óta először kezdünk érzékelni egy olyan kollektív elmozdulást, ahol a kormányok és a polgárok prioritásává az éghajlat, a környezet és az egészségünk válik - nem csupán önmagában a merev gazdasági és pénzügyi növekedés. Az egyre erősebb klímatudatosság, a politikai változások, valamint a zöld megoldások költségeit csökkentő technológiai fejlődések magukkal hordozzák a fenntartható pénzügyi eszközök térnyerését is. Míg korábban a befektetések elsődleges motivációja a pénz gyarapítása volt, az utóbbi években a profittermelés mellett már a társadalmi haszonhoz hozzájárulás igénye is felmerült. A környezettudatos és pozitív társadalmi hatással bíró vállalatok lehetnek a világ legértékesebb vállalatai a jövőben: a tőkepiacokon megfeleltetés részeként annál magasabbra értékelik a cégeket, minél környezettudatosabbak és etikusabbak. A befektetőknek és a privátbanki ügyfeleknek így előbb-utóbb fontolóra kell venniük portfóliójuk átgondolását, átértékelését, zöldítését, és kihasználni ezeket a hosszú távú értékteremtési lehetőségeket. Azok a szolgáltatók lesznek innovatív piaci szereplők, akik felismerik a profit és a szolidaritás közötti fontos kapcsot, egységet.

„Az ESG-befektetések megjelenése olyan pénzügyi termékcsalád térnyeréséhez vezetett, melynek bemutatása minden eddiginél hitelesebb tartalomra épül, hozamuk vetekszik – sőt egyes kutatások szerint meg is haladja – a tradicionális befektetések eredményeit, kockázati szempontból pedig kevésbé jellemzőek rájuk a drasztikus árfolyammozgások. Véleményünk szerint az ESG védjegy, a helyes vállalati gyakorlat mértékegysége, olyan analitikai megközelítés, melynek hosszú távú pozitív hozadéka akkor biztosítható, ha üzenetét - az eredeti szándéknak megfelelően - valóban fenntartható társadalmi és környezeti misszióra épülő kibocsátók és pénzügyi termékek közvetítik. A pénzügyi szektor magától értetődő kötelességének tekintjük, hogy részesei legyünk annak a globális törekvésnek, melynek célja a társadalom- és környezettudatos befektetések alkalmazása.” – emelte ki Pleschinger Gyula Márk, a szakértői véleményezést végző MKB Private Banking igazgatója.

A fenntartható befektetés nem csak egyszerűen egy új pénzügyi eszköz, hanem egy teljesen új befektetési szemlélet és stratégia, ami pozitív hatással van a környezeti teljesítményre. Egy meglepő statisztika szerint átlagosan a befektetők hajlandóak 0,7 dollárral többet fizetni egy olyan vállalati részvényért, amely részvényenként egy dollárral több jótékonysági célt is szolgál. Ugyanakkor a negatív társadalmi hatással járó cégeket részvényenként 0,9 dollárral kevesebbre értékelték, mint a társadalmilag „semleges” részvényeket. A befektetők 30-40%-a állítja, hogy a fenntartható befektetéseik felülmúlták a nem ESG jellegű befektetéseiket, ami szintén jó bizonyítékként szolgál arra, hogy megkerülhetetlen a trenddel alapszolgáltatások szintjén foglalkozni.

Amíg a fenntarthatósági ajánlat eddig szolgáltatói differenciálásnak számított, addig a következő években már egyenesen szolgáltatói létkérdés lesz. A legtöbb vagyonkezelő ezzel a trenddel növeli majd a bevételét, miközben egyre több elkötelezett ügyfelet szerezhet.

„Fontos előre látnunk: azok a szolgáltatók, amelyek megtalálják a módját, hogy transzparens, igényes, előremutató elemzéseket készítsenek a befektetések ESG-faktorairól, vagyis megbízhatóan tudnak ajánlani pozitív környezeti és társadalmi hatású eszközöket, biztosan segítenek ráébreszteni a befektetőket, portfolióikon keresztül micsoda elképesztő reflexiót tudnak gyakorolni az ökoszisztémára és a biodiverzitásra. Az ESG-relációk értelmezése éppúgy a befektetők felelőssége, mint a szolgáltatóké, azaz nem pusztán fenntartható ESG-befektetési szabályozásokra van szükség, hanem az ügyfelek tudatosságára is.” – tette hozzá Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. A privátbanki ügyfeleik egyszerre igénylik az új, innovatív pénzpiaci megoldásokat és azt a biztonságot, melyet a privátbankárok jelenléte testesít meg a modern koncepciók megismerése során.”

Évekig élt a tévhit, miszerint az etikus, fenntartható befektetések kérdése inkább a vagyonosok jótékonysági hóbortja. Az ESG konform papírok hozamai 2020-ig nagyjából hasonló teljesítményeket tudtak felmutatni, mint a vezető indexek. Aztán az elmúlt 12-18 hónapban részben érezhetően egyre jobb hozamot termeltek, ráadásul jól mérhető befektetői pszichológiai tapasztalat, hogy az ESG alapokat vásárló befektetők „ragaszkodnak" befektetéseikhez, valószínűleg a hitbéli kötődés, elköteleződés miatt ezekhez az instrumentumokhoz, azaz értékesítési szempontból is kijelenthetően általánosan válságállóvá téve őket. Összességében az „ESG compliant” részvények hozama versenyképességüket tekintve rendre felveszik a versenyt más eszközosztályok átlagaival, de egyik igazi erősségükké a befektetői kötődés vált fokozatosan és általánosan. Az elmúlt évtizedek alatt még egy aspektusból volt úttörő a termékfejlesztés: az ESG-szemléletű befektetési lehetőségek megjelenése kiemelkedő transzparenciát biztosít a befektetők számára. A hétköznapokra, sőt a jövőépítésre is lefordítható narratíva a tapasztalatok szerint alaposabb befektetési döntést és higgadtabb kockázatkezelést eredményez, ezáltal jelentősen javítja a portfóliók hatékonyságát.

„Egyre többen –kutatásaink szerint elsősorban a hölgyek és a fiatalok körében- célzottan kíváncsiak arra, hogy a befektetéseik milyen hatást érnek el és gyakori befektetői elvárás lett, hogy a befektetések reflektáljanak a személyes értékrendre is. Mára egyértelmű a befektetőknek, hogy az ESG-szemlélet nem egyfajta jótékonyságot jelent, hanem a társadalmi és környezeti hatáson túl erős pénzügyi hozamot is. Nem véletlenül növekszik világszerte a fenntartható befektetési eszközök aránya: 2020-ban a fenntartható befektetések a teljes kezelt vagyon 36%-át tették ki globálisan. Büszkék vagyunk, hogy kutatásainkkal, adattábláinkkal és nemzetközi ESG monitorainkkal segíthetjük az új kihívásban a velünk együttműködő szolgáltatókat.” emelte ki Kovács M. Andrea a Blochamps senior tanácsadója.

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás: