Fordulópontnál a globális ingatlanpiac 2025-ös kilátások a kereskedelmi ingatlanszektorban

A globális ingatlanipar az elmúlt években számos kihívással és változással szembesült, elsősorban a megemelkedett kamatlábak, a magas infláció, illetve vevői és eladói árazásokban tapasztalt eltérések révén. A Deloitte felmérése alapján a következő 12-18 hónapban globálisan tisztább helyzet alakulhat ki, és ismét beindulhat a növekedés. A következő év kulcsfontosságú lehet e tekintetben.

Fordulópontnál a globális ingatlanpiac 2025-ös kilátások a kereskedelmi ingatlanszektorban

A Deloitte globális ingatlanpiaci felmérése Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vizsgálta az ingatlantulajdonosok és befektetők véleményét. Az ebből készült tanulmány a cég ügyfeleinek, szakértőinek és kutatási vezetőinek iparági meglátásain alapul. Az éves globális ingatlanpiaci előrejelzés elsősorban azt összegzi, hogy jelenleg mi a legfontosabb az ingatlantulajdonosok és befektetők számára és ezzel igyekszik támogatni a 2025-ös stratégiaalkotásukat.  

A járvány időszakát követően megváltozott a munkavégzés helye és módja, új geopolitikai feszültségek keletkeztek és a pénzügyi piacok instabillá váltak. Ezek a tényezők jelentős bizonytalanságot okoztak az ingatlaniparban, melyekre válaszul az ingatlanpiaci vezetőknek az utóbbi években felül kellett vizsgálniuk a stratégiájukat. A jelentős kihívásokkal szembesült ingatlantársaságok többsége defenzív stratégiát alkalmazott és igyekeztek megerősíteni a mérlegüket, biztosítani a hitelfizetési képességeiket, továbbá fejlesztették a túléléshez szükséges egyéb képességeiket. A legtöbb vállalat sikeres volt e téren.

„Az ingatlantársaságok többsége az utóbbi néhány évben újrapozícionálta magát, számos cég a kiszámíthatóbb ingatlanszegmensekre, vagy éppen a vállalat számára biztonságosabb hazai piacra fókuszált. A portfólió tisztítások, illetve azok előkészületei jelenleg is zajlanak” – mondta Kohári Gábor, MRICS, a Deloitte ingatlantanácsadási vezetője.

Globális befektetési aktivitás

Úgy tűnik az ingatlanbefektetők a tavalyi évet jobbára átaludták. A dollárban számított globális befektetési volumen az előző évhez képest 36 százalékkal csökkent. 2012 óta az ingatlanbefektetők számára ez volt a leggyengébb év. Az amerikai kontinensen láthattuk a legnagyobb arányú visszaesést (52%), de az Európában tapasztalt visszaesés is markáns volt (45%).

Hazai és külpiaci befektetések arányának változása

A kereskedelmiingatlan-befektetők a világjárvány óta mind inkább a hazai piacokra összpontosítanak, a nemzetközi befektetések ellenében. 2019-ben a globális befektetések 32 százalékát a cégközpont szerinti országokon kívül hajtották végre. Ez az arány 2020 óta fokozatosan csökkent, és 2023-ban már csak 23 százalékon állt a mutató. Bár a felmérésben részt vevők 2025-ig továbbra is túlnyomórészt a hazai piacokat választották a legfontosabb régióknak, a válaszok alapján úgy tűnik, a nemzetközi befektetések kilátásai javuló tendenciát mutatnak. A regionális eltérések jelentősek lehetnek. Érdemes kiemelni, hogy a válaszadók a szabályozói környezettel kapcsolatos befektetési kockázatokat idén az előző éveknél jóval magasabbnak ítélték meg.

„Az adózás változásával kapcsolatos bizonytalanságok az ingatlanbefektetési kockázatok között a harmadik helyre ugrott a világban. Vélhetőleg több tényező együttes hatására nőtt az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, melyek között szerepel a 15 százalékos globális minimumadó bevezetése a világ számos régiójában 2024-ben és 2025-ben, és az a körülmény, hogy 2024 végéig mintegy 80 országában tartanak parlamenti választásokat. A választások eredményei pedig több országban is jelentősebb hatással lehet az adott ország adópolitikájára – mondta dr. Kóka Gábor, a Deloitte ingatlantanácsadási üzletágának vezetője.

Növekvő globális aktivitás a vállalati fúzióknál és felvásárlásoknál

A Deloitte legfrissebb kereskedelmi ingatlan M&A előrejelzése szerint 2024 első felében fordulópont lehetett a globális fúziós és felvásárlási tevékenységeknél. A vállalat fúziós és felvásárlási kutatási adatai szerint 2023-ban globálisan még 62 százalékkal, 158 milliárd dollárra csökkent a fúziók és felvásárlások volumene, azonban 2024 első hónapjaiban ismét növekedett az előző év azonos időszakához képest, élen Európával (56%), amelyet szorosan követ Észak-Amerika (50%) és az ázsiai csendes-óceáni térség (46%). A felmérés válaszadói reménykednek abban, hogy ez a tendencia folytatódhat. Legtöbbjük (68%) azt jelezte, hogy valószínűleg növelni fogja a tranzakciós tevékenységüket a következő 12-18 hónapban, szemben a 2024-es 53 százalékkal és a 2023-as 40 százalékkal. Úgy tűnik, hogy a tranzakciók elsődlegesen a meglévő vállalati képességek javítására irányulnak, nem pedig az ingatlanportfólió bővítésére. Azok, akik a következő 12-18 hónapban növelni szeretnék a vállalati felvásárlásaikat az új technológiai képességek megszerzését, a vállalatméret növelését és a képzett munkaerő felvásárlással történő megszerzését jelölték, mint legfontosabb tranzakciós célok.

„A több évnyi visszafogott bevételnövekedés, a kiadások csökkentése és a gyengülő fundamentumok után a Deloitte elemzésében már vannak arra utaló jelek, hogy 2025 az újjáéledés éve lehet a globális kereskedelmi ingatlanok tekintetében. A leggyorsabban fejlődő régiókban működő társaságok vezetőinek érdemes lesz fontolóra venniük a defenzív stratégiájuk felülvizsgálatát” – emelte ki Kohári Gábor.

Fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati stratégiák

Annak ellenére, hogy a fenntarthatósági stratégiák üzleti érvei egyre nagyobb teret nyernek, a vállalatok keresik az egyensúlyt a pénzügyi és fenntarthatósági szempontok között. Igyekeznek összehangolni a rövid távú pénzügyi megtérülési céljaikat a hosszú távú üzleti előnyökkel. A Deloitte felmérésében részt vevők 36 százaléka említette, hogy a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb célokat tűznek ki maguk számára, és csak olyan beruházásokat céloznak meg, amelyek, ha csak mérsékelt pénzügyi megtérülést is, de biztosítanak számukra megtérülést. Ezzel a szabályozási követelményeknek való megfelelést is el tudják érni. A válaszadóknak csak 16 százaléka költ a fenntarthatóságra kizárólag a megfelelésük érdekében.

Fókuszban az irodapiac

A globális irodapiac helyzetét a vállalatvezetők döntő többsége továbbra is nehéznek ítéli meg. Az ingatlantulajdonosok küzdenek a hibrid munkavégzés miatti alacsony területigénnyel. A belvárosi irodák megítélése a két évvel ezelőtti első helyről a tizedik helyre esett vissza, és érdemben ez továbbra sem tudott javulni, mivel idén a kilencedik helyen található. Eközben a külvárosi irodák megítélése előbb öt hellyel a hetedikre helyre esett, majd ebben az évben ezen a szinten ragadt. Globálisan idén az ipari ingatlanok megítélése volt a legjobb.

Mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása

A Deloitte tanulmánya alapján a mesterséges intelligencia kereskedelmi ingatlanokban való elfogadásának szintje még gyerekcipőben jár. A válaszadók 76 százaléka azt állítja, hogy kutatják, tesztelik vagy korai szakaszban vannak az AI folyamatok és megoldások alkalmazásában. A mesterséges intelligencia bevezetésének elején lévő vállalatok, különösen a kísérleti és kutatási szakaszban lévők, elsősorban a mesterséges intelligencia számviteli és jelentéskészítési célú felhasználására összpontosítanak (37%), amelyet szorosan követ a pénzügyi tervezés és elemzés (36%), valamint a kockázatkezelés és a belső ellenőrzés (34%). Ezzel szemben azok az ingatlanvállalatok, amelyek előrébb járnak az AI széleskörű alkalmazása felé vezető úton – akár a korai szakaszban lévő bevezetésben, akár teljes mértékben a termelésben – a pénzügyi tervezést és elemzést (43%), a kockázatkezelést és a belső ellenőrzést (37%), valamint az ingatlanüzemeltetést (35%) részesítik előnyben más területekkel, például a számvitellel és a jelentéskészítéssel szemben.

Az AI bevezetésének előnyei széles körűek, és az automatizálás hatékonyabbá és áramvonalasabbá teheti az ingatlanokkal kapcsolatos döntéshozatali folyamatokat. A bérleti díjak növekedésének prediktív előrejelzése és a nagy mennyiségű adat gyors elemzésének képessége csak néhány módja annak, hogy az AI hozzájáruljon a vállalatok növekedéséhez. A mesterséges intelligencia felszabadítja az alkalmazottak idejét és a megterhelő és monoton feladatok helyett értéknövelő projekteken dolgozhatnak. Az ebben előrébb járó vállalatoknál arra számítanak, hogy dolgozói létszámuk gyorsabban fog növekedni a következő 12-18 hónapban, mint azoknál a vállalatoknál, amelyek a korai szakaszban vannak.

A QCP hatalmas ralit jósol a piaci gyengeség után: Nézd meg a legjobb altcoinokat, amelyeket most érdemes megvásárolni: Ethereum, Chainlink, IntelMarkets

A piacok még mindig a Közel-Keleten zajló feszültségek utóhatásaitól próbálnak helyreállni, ami negatív hangulatot keltett a piacon. A QCP Capital megfigyelői alacsonyabb árakat várnak, mielőtt emelkedés következne, kijelentve, hogy a jelenlegi gyengeség csupán rövid távú.
2024. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Elbocsátásokat jelentett be a Schaeffler romániai leányvállalata

Elbocsátásokat jelentett be a Schaeffler romániai leányvállalata - írta az economedia.ro a cég tájékoztatása alapján.
2024. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Követheti-e a DTX Exchange (DTX) az Aptos (APT) és a Pepe (PEPE) példáját? A szakértők szerint igen

A DeFi térben sokan keresnek olyan projekteket, amelyek megismételhetik, vagy akár túlszárnyalhatják a vezető kriptovaluták sikerét.
2024. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A legjobb kriptovaluták azoknak, akiknek kisebb tőkéjük van, de amelyek nagy nyereséggel kecsegtetnek 2024-ben

Ahogy közeledünk 2024 felé, a kriptovaluta piac tele van lehetőségekkel azok számára, akik korlátozott költségvetéssel dolgoznak. Míg a Bitcoin és az Ethereum magas áraik miatt sokak számára elérhetetlenek lehetnek, számos olyan altcoin van, amelyek kedvező áron kaphatók, de jelentős növekedési potenciállal bírnak.
2024. 10. 07. 16:00
Megosztás:

Fordul a piac? Már nem várnak annyi kamatvágást

Egy kicsit lassan kapcsoltak a piacok. A forint már javában a gyengülés útjára lépett szeptember végén, amikor az ún. forward kamatráta üzletek még úgy köttettek, hogy például egy év távlatában a három hónapos hozamra 4,7 százalékos kamatot becsültek a piaci szereplők (FRA 12x15).
2024. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Felmérték a magyarok szolidaritási hajlandóságát

A 11 évvel a korábbi adatokhoz képest jelentősen nőtt a magyar lakosság tájékozottsága arról, hogy a világszerte előforduló katasztrófahelyzetekben Magyarország is rendszeresen segítséget nyújt a bajba jutott országoknak – derült ki a HAND Szövetség és a Medián közös kutatásából. A válaszadók szerint ugyanakkor az ún. fejlődő országokban zajló események nincsenek közvetlen hatással Magyarországra, és nem is tartják prioritásnak az ottani történések nyomon követését. A Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség a magyar EU-elnökség idején valósítja meg szemléletformáló projektjét.
2024. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Nyolc hónapja töretlen a fogyasztás bővülése hazánkban

Nyolc hónapja töretlen a fogyasztás bővülése: augusztusban 4,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése - áll az NGM mai tájékoztatásában.
2024. 10. 07. 14:30
Megosztás:

A bankváltás segítheti a karácsonyi készülődést is

Év vége előtt számlánkra érkezhet több tízezer forint „ingyenpénz”, ha új pénzintézetnél kezdünk el bankolni, vagy jelenlegi bankunk számlavezetési szolgáltatását ajánljuk ismerőseinknek, akik megfogadják ezt – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Kedvező magyar gazdasági adatokkal indul a hét itthon

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi hónapra vonatkozóan: havi alapon emelkedett a forgalom, 0,8 százalékkal.
2024. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Online diákvetélkedőt hirdetett meg a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) online élelmiszerbiztonsági-fenntarthatósági diákvetélkedőt hirdetett meg - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Elutasítja a rövid távú lakáskiadás teljes betiltását Budapesten 26 szakmai szervezet

A rövid távú lakáskiadás esetében a teljes tiltás és a jelenlegi szabályozás közötti kompromisszumot javasolják a hazai turisztikai szakmai szövetségek a kormány számára. Huszonhat szakmai szervezet közös szakmai álláspontot alakított ki az ügyben, amelyet az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásának apropóján tettek közzé a Turizmus.com-on.
2024. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet fogja érinteni

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat.
2024. 10. 07. 12:15
Megosztás:

8,5 éves csúcsra nőtt Kína devizatartaléka

Nőtt Kína devizatartaléka, 8,5 éves csúcsra emelkedett szeptemberben az ország devizafelügyeletének (SAFE) adatai szerint.
2024. 10. 07. 12:00
Megosztás:

Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom - Ezekből vásárolunk többet

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
2024. 10. 07. 11:30
Megosztás:

Kriptovaluta befektetés kezdőknek, íme 5 token amelyekbe ma érdemes befektetni

A kriptovaluták világa kezdetben ijesztőnek tűnhet, különösen az új belépők számára. Több ezer token közül választhatunk, így a kezdéshez szükséges döntések kihívást jelenthetnek.
2024. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedtek ma reggel az ázsiai indexek: a japán Nikkei 2%-kal került feljebb a reggeli zárás környékén a pénteki amerikai munkapiaci jelentést követő első kereskedési napon Ázsiában. A hongkongi Hang Seng 1%-kal emelkedett, miközben a kínai tőzsdék továbbra is zárva tartanak az Aranyhét ünnepségei miatt. A pénteken 149 közelébe szökő USD/JPY továbbra is ezen a szinten maradt, ami héthetes csúcsot jelent.
2024. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Megugrottak pénteken a fejlett piaci kötvényhozamok, az EUR/USD 1,1 alá süllyedt

A múlt hét egészéhez hasonlóan a pénteki nap is fordulatos volt a fejlett gazdaságok deviza- és kötvénypiacain. A hét elején sorozatban érkeztek az európai országokból a szeptemberi, előzetes inflációs adatok, amelyek rendre jobban csökkentek a vártnál is, elsősorban az üzemanyagárak, másrészt a mérséklődő szolgáltatásinfláció miatt.
2024. 10. 07. 10:00
Megosztás:

Ismét felfelé törtek a részvényindexek az USA-ban

A várt 140 ezerrel szemben bő 250 ezer darabbal nőtt az új munkahelyek száma az USA-ban szeptemberben, 4,1%-ra mérséklődött a munkanélküliség és a béremelkedés 4%-ra gyorsult év/év a pénteken közzétett adatok szerint.
2024. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Az amerikai munkapiaci jelentés lendületet adott pénteken az európai tőzsdéknek

A vártnál kedvezőbb amerikai munkapiaci jelentés hírére többnyire jó hangulatban zárták a pénteki napot a nyugat-európai tőzsdék, azonban ez sem tudta ellensúlyozni a korábbi napok veszteségeit. A Stoxx600 0,4%-ot emelkedett pénteken, a DAX csaknem 0,6, a CAC40 0,9%-kal kúszott feljebb, miközben a FTSE100 néhány pontos lemorzsolódással zárt a pirosban.
2024. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama a hét végén a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi bankközi kereskedelemben.
2024. 10. 07. 08:25
Megosztás: