Forrósodik a hangulat: mekkora most az USA csődrizikó?

Ahogy Biden elnök visszatért a G7 csúcsról, tovább forrósodott a hangulat az adóságplafon körül.

Forrósodik a hangulat: mekkora most az USA csődrizikó?

Egyre többen emelik fel a szavukat, hogy ahelyett, hogy rossz megállapodást kötne az elnök a konzervatívokkal a 31 400 Mrd dolláros jelenlegi adóságplafon megemeléséért cserébe, inkább az alkotmány 14-ik kiegészítésének 4-ik szakaszát kellene alkalmaznia, amelyet 1868-ban a polgárháború idején építettek be az alaptörvénybe.

Ez a szakasz gyakorlatilag kimondja, hogy az adóságplafon korlát nem lehet akadálya annak, hogy a nyugdíjak s egyéb kötelezettségek kifizetésre kerüljenek az állam álltal. Ugyanis, ha nem sikerül megegyezni, akkor pl. az állam akkor is fenntartaná az adóságra a kamatfizetést, viszont a nyugdíjak illetve állami alkalmazottak fizetésén spórolna első körben.

Na, ezért javasolja azt 66 progresszív demokrata képviselő, hogy az elnök használja ezt a lehetőséget, amelyet különben Janet Yellen nem javasol és az elnök is húzódzkodik tőle. Korábban már számos adósságplafon vitában felemerült ennek lehetősége, nevezetesen erre hivatkozva tovább növelni az államadósságot, de aztán minden adminisztráció elvetette ezt a lehetőséget, mert komoly alkotmányos válsággal fenyegetne egy ilyen lépés.

Korábban a republikánusok azt javasolták, hogy március 31-ig függesszék föl az adóságplafont vagy emeljék azt meg 1 500 Mrd dollárral (a GDP 6 százalékával!), cserébe pedig fogadják el azt a demokraták, hogy a kormányzati intézmények kiadásait jövőre a 2022-s szinten tartják és aztán évi 1 százalékkal növekedhetne csak, az elkövetkező 10 évben. 

Ezzel 4 800 Mrd dollárt takarítanának meg a jelenlegi pályához képest. Viszont ez azt is jelentené, hogy olyan intézkedéseket kellene megszüntetnie a Biden adminisztrációnak, mint például a diákhitelek elengedése vagy az elektromos gépjárművásárlások támogatása.  

Ugyanakkor a Moody’s Analytics becslése szerint, ha elhúzódik az alkudozás, s az USA egy rövid ideig nem fizeti az adósághoz tartozó kötelezettségeit, akkor leminősíti az adóságát, amely ebben az esetben is közel lehet az AAA minősítéshez. Viszont a leminősítés a reál GDP-ben 0,7 százalékos csökkenést eredményezne, 1,5 millió munkahely szűnhetne meg a s a munkanélküliség 3,4 százalékról 5 százalékra növekedne, s 20 százalékos csökkenés jöhetne a részvénypiacokon - teszik hozzá az ERSTE elemzői. 

Sőt, ha hosszan fennállna a fizetésképtelenség akkor az sokkal nagyobb károkat okozna. Persze azt is mondja a tanulmányuk, hogy az X-nap (a kincstár kiürülésének napja) valamikor június 1. és augusztus vége között következhet be a befolyó adók függvényében. 

A legvalószínűbb dátum szerintük június 8., amikor elfogy a pénz, de néhány nappal később komoly adóbevételek fognak érkezni a magasabb jövedelműek negyedéves adótöbblet befizetéseiből. Különben a kincstár 350 Mrd dollár készpénzzel a kezében zárta áprilist, a korábban becsült 500Mrd dollárral szemben. Vagyis egy picit rosszabbul áll, mint korábban gondolták.

Szóval (i) azért nem eszik olyan forrón a kását, de (ii) ha beüt a baj (azaz nem lesz egyezség a héten, vagy legkésőbb a jövő héten), akkor akár komoly részvénypiaci reakciókra is számíthatunk. Egyelőre ezt kis valószínűségű eseménynek tartja még most is a piac, de ahogy haladunk előre az időben egyre égetőbb lesz az egyezség szükségessége, még akkor is, ha a de jure fizetésképtelenség (hitellel kapcsolatos törlesztési késedelem) még nagy valószínűséggel messze van.

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás:

Vegyesen változott a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 21. 09:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe előző hónapban

Március után áprilisban is csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 05. 21. 08:30
Megosztás: