Forrósodik a hangulat: mekkora most az USA csődrizikó?

Ahogy Biden elnök visszatért a G7 csúcsról, tovább forrósodott a hangulat az adóságplafon körül.

Forrósodik a hangulat: mekkora most az USA csődrizikó?

Egyre többen emelik fel a szavukat, hogy ahelyett, hogy rossz megállapodást kötne az elnök a konzervatívokkal a 31 400 Mrd dolláros jelenlegi adóságplafon megemeléséért cserébe, inkább az alkotmány 14-ik kiegészítésének 4-ik szakaszát kellene alkalmaznia, amelyet 1868-ban a polgárháború idején építettek be az alaptörvénybe.

Ez a szakasz gyakorlatilag kimondja, hogy az adóságplafon korlát nem lehet akadálya annak, hogy a nyugdíjak s egyéb kötelezettségek kifizetésre kerüljenek az állam álltal. Ugyanis, ha nem sikerül megegyezni, akkor pl. az állam akkor is fenntartaná az adóságra a kamatfizetést, viszont a nyugdíjak illetve állami alkalmazottak fizetésén spórolna első körben.

Na, ezért javasolja azt 66 progresszív demokrata képviselő, hogy az elnök használja ezt a lehetőséget, amelyet különben Janet Yellen nem javasol és az elnök is húzódzkodik tőle. Korábban már számos adósságplafon vitában felemerült ennek lehetősége, nevezetesen erre hivatkozva tovább növelni az államadósságot, de aztán minden adminisztráció elvetette ezt a lehetőséget, mert komoly alkotmányos válsággal fenyegetne egy ilyen lépés.

Korábban a republikánusok azt javasolták, hogy március 31-ig függesszék föl az adóságplafont vagy emeljék azt meg 1 500 Mrd dollárral (a GDP 6 százalékával!), cserébe pedig fogadják el azt a demokraták, hogy a kormányzati intézmények kiadásait jövőre a 2022-s szinten tartják és aztán évi 1 százalékkal növekedhetne csak, az elkövetkező 10 évben. 

Ezzel 4 800 Mrd dollárt takarítanának meg a jelenlegi pályához képest. Viszont ez azt is jelentené, hogy olyan intézkedéseket kellene megszüntetnie a Biden adminisztrációnak, mint például a diákhitelek elengedése vagy az elektromos gépjárművásárlások támogatása.  

Ugyanakkor a Moody’s Analytics becslése szerint, ha elhúzódik az alkudozás, s az USA egy rövid ideig nem fizeti az adósághoz tartozó kötelezettségeit, akkor leminősíti az adóságát, amely ebben az esetben is közel lehet az AAA minősítéshez. Viszont a leminősítés a reál GDP-ben 0,7 százalékos csökkenést eredményezne, 1,5 millió munkahely szűnhetne meg a s a munkanélküliség 3,4 százalékról 5 százalékra növekedne, s 20 százalékos csökkenés jöhetne a részvénypiacokon - teszik hozzá az ERSTE elemzői. 

Sőt, ha hosszan fennállna a fizetésképtelenség akkor az sokkal nagyobb károkat okozna. Persze azt is mondja a tanulmányuk, hogy az X-nap (a kincstár kiürülésének napja) valamikor június 1. és augusztus vége között következhet be a befolyó adók függvényében. 

A legvalószínűbb dátum szerintük június 8., amikor elfogy a pénz, de néhány nappal később komoly adóbevételek fognak érkezni a magasabb jövedelműek negyedéves adótöbblet befizetéseiből. Különben a kincstár 350 Mrd dollár készpénzzel a kezében zárta áprilist, a korábban becsült 500Mrd dollárral szemben. Vagyis egy picit rosszabbul áll, mint korábban gondolták.

Szóval (i) azért nem eszik olyan forrón a kását, de (ii) ha beüt a baj (azaz nem lesz egyezség a héten, vagy legkésőbb a jövő héten), akkor akár komoly részvénypiaci reakciókra is számíthatunk. Egyelőre ezt kis valószínűségű eseménynek tartja még most is a piac, de ahogy haladunk előre az időben egyre égetőbb lesz az egyezség szükségessége, még akkor is, ha a de jure fizetésképtelenség (hitellel kapcsolatos törlesztési késedelem) még nagy valószínűséggel messze van.

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás:

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal. Néhol megélénkülhet a szél és hajnalban már megjelennek a pára- és ködfoltok is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Csaknem négyszáz programmal várják az érdeklődőket Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 24. 20:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 09. 24. 18:00
Megosztás:

Ötvenezren vettek részt a budapesti Eurojackpot Szuperkoncerten

Idén is csaknem ötvenezren vettek részt az Eurojackpot Szuperkoncerten, a fővárosi Puskás Aréna Szoborparkban - közölte a Szerencsejáték Zrt. az MTI-vel.
2023. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Tizennegyedik óvodáját újította fel a szegedi önkormányzat

Uniós támogatással csaknem 400 millió forintból újították fel a szegedi Felsővárosi Óvodát, ez a tizennegyedik ilyen intézmény, amelyet korszerűsítettek a városban 2017 óta - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 09. 24. 16:00
Megosztás: