Gyomorégés ellen küzdesz? Akkor megtaláltad a megoldást!

A gyomorégés talán a leggyakoribb olyan egészségügyi probléma, amivel a legtöbb ember küzd. A gyomorégés jelensége jellemzően égő érzés, kellemetlenség vagy fájdalom a mellkasban, mögötte, vagy a torokban. A legtöbb esetben a gyomorégés savas gyomortartalom visszafolyásával áll összefüggésben az alsó nyelőcsőbe (azaz reflux). Milyen egyszerű megoldással tudod megszüntetni a gyomorégést? Mutatjuk!

Gyomorégés ellen küzdesz? Akkor megtaláltad a megoldást!

A gyomorégés leggyakoribb okai:

- Gyomorsav visszafolyása (reflux): A gyomorban lévő savas tartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe. Ennek lehetnek különféle okai, például gyomorral kapcsolatos problémák, gyomorlazító zavarok vagy a nyelőcső alsó záróizmainak elégtelen záródása.

- Étel és italok: Bizonyos ételek és italok, például csokoládé, fűszeres ételek, paradicsom, citrusfélék, kávé, alkohol vagy zsíros ételek fogyasztása gyakran hozzájárulhat a gyomorsav termeléséhez és a refluxhoz.

- Nagyobb étkezések: Túl nagy étkezések, különösen lefekvés előtt vagy vízszintes helyzetben, növelhetik a reflux kockázatát.

- Súlyproblémák: Az elhízás vagy terhesség is hozzájárulhat a gyomorégés kialakulásához, mivel növekszik a nyomás a hasüregben, ami fokozhatja a gyomorsav visszafolyását.

- Do­hányzás: A dohányzás szintén növelheti a gyomorégés kockázatát.

- Terhesség: Terhesség során a növekvő méh nyomást gyakorolhat a gyomorra, ami refluxhoz vezethet.

Célszerű tisztában lenni azzal, hogy ha valaki rendszeresen tapasztal gyomorégést, és az hosszabb ideig fennáll, vagy súlyosabb tünetekkel jár, fontos szakember segítségét kérni.

Az orvosok és más egészségügyi szakemberek segíthetnek az okok kiderítésében és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Emellett életmódbeli változtatások, diéta módosítások, és gyógyszerek is segíthetnek a gyomorégés kezelésében.

Az alábbi videóban hasznos tanácsokat mutatunk:

Milyen természetes (nem gyógyszeres) módon lehet megszüntetni, csökkenteni a gyomorégést?

A gyomorégés enyhítésére vagy megelőzésére számos természetes módszer létezik. Fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi, és nem minden módszer működik mindenkinél. Az alábbiakban néhány olyan természetes megközelítést mutatunk (nem gyógyszert!), amelyek segíthetnek a gyomorégés enyhítésében és megszüntethetik a gyomorégést:

Életmódbeli változtatások:

- Kerüld a nagy étkezéseket lefekvés előtt, és igyekezz legalább 2-3 órával az alvás előtt befejezni az étkezést.

- Fogyassz kisebb, gyakoribb étkezéseket az egész nap során.

- Kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, csokoládét, citrusféléket, paradicsomot, kávét és alkoholt, mivel ezek fokozhatják a gyomorsav termelését.

- Álló helyzetben maradás: Ne feküdj le rögtön étkezés után. Ha le kell feküdnöd, próbálj meg legalább 45 fokos dőlési szögben feküdni.

- Fizikai aktivitás: Rendszeresen végezz könnyű testmozgást. A túlsúly csökkentése is segíthet a gyomorégés enyhítésében.

- Ivás: Igyál elegendő vizet, különösen étkezések között. A víz segíthet a gyomorsav hígításában és a savas reflux enyhítésében.

- Alvás helyzete: Ha lehetséges, próbálj meg emelt fekhelyen aludni. Ez segíthet csökkenteni a reflux kockázatát.

- Mérsékelt kávéfogyasztás: Ha kávét iszol, próbáld meg mérsékelni a fogyasztást, és figyelj arra, hogy ne üres gyomorra igyál.

- Gyógyteák: Néhány embernek segíthet a gyomorégés enyhítésében a menta, a kamilla vagy a gyömbér tea fogyasztása. Azonban fontos megjegyezni, hogy a menta néhány esetben gyomorproblémákat is okozhat.

- Súlykontroll: Tartsd meg a normális testsúlyodat, mivel az elhízás növelheti a gyomorégés kockázatát.

Mindezek mellett, ha a gyomorégés rendszeresen és hosszabb ideig fennáll, vagy súlyos tünetekkel jár, mindenképpen fontos orvosi segítséget kérni. Az orvosok segíthetnek az okok kiderítésében és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás:

Javarészt gyengültek az ázsiai indexek

A vezető ázsiai tőzsdék többsége gyengült szerdán.
2024. 02. 28. 09:30
Megosztás:

58 000 felett a Bitcoin, 1 millió felett a Green Bitcoin

A Bitcoin árfolyama a cikk írásakor 58 251 dollár, ismét döntögeti a csúcsokat a közelgő áprilisi felezés előtt. A Bitcoin továbbá az aranymetszést is áttörte, így a hype egyre fokozódik.
2024. 02. 28. 09:07
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 28. 09:00
Megosztás: