Ha ezeket a jeleket látja, érdemes könyvelőt váltani

Nyolc fős sales és marketing csapatot vezet, több mint 10 éves szakmai és értékesítési vezetői tapasztalata van olyan bizalmi szolgáltatások területén, mint a könyvelés, bérszámfejtés és az üzleti tanácsadások. Akkor csatlakozott az ICT Európa csapatához, amikor még egyetlen ügyfél sem volt, ma már több mint 250 céget, cégcsoportot könyvel a vállalkozás. Csősz Andrást, az ICT Európa cégcsoport értékesítési vezetőjét, tanácsadó munkatársát kérdeztük röviden arról, hogy milyen tapasztalatai vannak a könyvelőváltásokkal kapcsolatosan, milyen kihívásokat és nehézségeket lát ezen a területen.

Ha ezeket a jeleket látja, érdemes könyvelőt váltani

Takács Lili: Sok ügyvezetőtől azt hallom, hogy a könyvelőváltás nehéz dolog. Pontosabban nehéz döntés. Neked mik a tapasztalataid? Ha igaz a felvetésem, akkor mitől tartanak a cégvezetők leginkább, miért olyan nehéz számukra ezt a döntést meghozni?  
Csősz András: Évek alatt kialakult folyamatokat kell felrúgniuk a cégvezetőknek, egyszerű emberi tulajdonság, hogy félünk a változásoktól. Még akkor is ott van ez a félsz, amikor modernebb, egyszerűbb, a vállalat számára előnyösebb, a döntéseket sokkal inkább támogató folyamatokra áll át a cég. Mindemellett a könyvelő váltásoknál erősen jele van a bizalmi kapcsolat. „Már 20 éve együtt dolgozunk…” és sorolhatnám. Sok esetben ismerik a cégvezetők a meglévő problémákat, azonban sokszor úgy gondolják, hogy jobb számukra az ismert rossz, mint a bizonytalan. Ezt nehéz feloldani.

T.L.: Szóval a megszokások rabjai vagyunk sokszor, még akkor is, ha nyilvánvalóan látjuk, hogy a régi „bevált” könyvelési folyamatok már nem feltétlenül támogatják olyan mértékben céget, mint ahogy korábban. Milyen példákat tudsz említeni, amivel sűrűn találkozol?
Cs.A.: A 90-es évek óta beszélhetünk magánkézben lévő vállalkozásokról. A cégvezetőknek meg kellett tapasztalni, hogy mit várhatnak el a könyvelőktől. Hiába vannak komoly szakmai előírások a munkavégzésre vonatkozóan, ha a cégvezetők ezekről egyrészt nem tudnak, másrészt a könyvelők nagyobb része megszokás alapján dolgozik. Folyamatosan találkozunk olyan középvállalatokkal, kisvállalkozásoknál, akik a mai napig éves zárásokban gondolkoznak, nem pedig a számviteli törvény által a legtöbb könyvelési tételre vonatkozóan előírt legalább negyedéves könyvelési ciklust tartják. Amennyiben az éves zárás során áll neki a könyvelő kitisztázni a több hónappal korábbi gazdasági eseményeket, azzal nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a cégeket, megnehezítve a tulajdonosok és irányítással megbízott személyek döntéseit.
Ügyfélelégedettségi méréseink során látjuk, hogy az ügyfeleknél a legnagyobb érték az ICT Európa Finance szolgáltatásában, hogy hónapról hónapra tisztázzák a könyvelésüket; hogy havi zárásokban gondolkodnak, ők pedig azt érzik, hogy végre hátra dőlhetnek és foglalkozhatnak azzal, ami számukra a pénzt termeli. A könyvelő iroda pedig támogatja ezt a hónap végén kiküldésre kerülő vezetői jelentéssel. 

Azért nehéz jó könyvelőt találni, mert sok helyen megszokás alapú a munkavégzés, aminek nem feltétlen az ügyfél van a középpontjában. Ami azért furcsa, mert a hónap végén csak az ügyfél fizeti a könyvelőt.

T.L.: Meg lehet nevezni tipikus „jeleket”, amikor érdemes a könyvelőváltáson gondolkodni? Ha igen, akkor melyek a leginkább fontos jelzések?
Cs.A.: Egy tipikus árulkodó jel, amikor az eltelt negyedévet bezárólag nem áll rendelkezésre főkönyvi kivonat. A másik, amikor a könyvelő nem tud vagy nem akar lépést tartani az informatika adta lehetőségekkel.

Leggyakrabban mi azzal az esettel találkozunk, amikor prosperál a cég, fejlődik és a könyvelő pedig nem tud lépést tartani vele. A könyvelés manapság nagy részben informatikai feladat, gondoljunk csak a gombaszámra megjelenő fintech szoftvermegoldásokra, illetve arra, hogy a vállalatirányítási rendszerek manapság már felhő megoldásban is elérhetőek így egyre szélesebb körben alkalmazzák azokat. Ezen rendszerekben történő könyvelés a cégvezetés alapvető érdeke. Mindez azért is érdekes, mert a könyvelő munkája itt már nem abból áll, hogy egyesével könyveli a számlákat, hiszen ezekben a szoftverekben már a számlák a beállított logikák alapján szinte maguktól könyvelődnek, hanem abból, hogyan kell ezen rendszereket beállítani és milyen logikai ellenőrzéseket kell elvégezzen a könyvelőnek ahhoz, hogy az esetleges hibák a felszínre kerüljenek. Az adminisztratív folyamatokat felváltják a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások, mint az ellenőrzések, elhatárolások kezelése a pontosabb riportok érdekében, a gazdasági vezetővel történő közös egyeztetés, ötletelés vagy a jogszabálykövetés.

T.L.: Mi a helyzet azokkal a cégekkel, ahol nincs vállalatirányítási rendszer?
Cs.A.: Azon cégeknél, ahol pedig nincsen vállalatirányítási rendszer, ott a könyvelő iroda által javasolt szoftverekre támaszkodhatnak a vállalatok. Vannak már  olyan egyszerűen bevezethető, havidíjas szoftvermegoldások – mi is rendelkezünk ilyen saját fejlesztésű szoftverrel - , ami egy platformra hozza a pénzügyes kollégákat, a cégvezetést, valamint a könyvelőt. Az ICT Európa Finance-nél az SLM pénzügyi menedzsment szoftvert ajánljuk erre a célra. Ennek a szoftvernek nem csak az az előnye, hogy akár mobiltelefonon tudnak programon belül chat-elni egymással az érintettek a konkrét számla kapcsán, hanem az is, hogy minimalizálja az adminisztrációt, hiszen a lefotózott, szkennelt vagy file formában érkezett számlákat a rendszer automatikusan összepárosítja a NAV adatbázisában szereplő, cégnek kiállított számlákkal. Ezt követően minden résztvevő azt az információt adhatja hozzá a számlához, amiről neki van tudomása. Az ügyfél oldaláról jön az információ például, hogy melyik telephelyre könyveljék az adott tételt, a könyvelő oldaláról pedig, hogy a megfelelő kontírszámok felkerüljenek a számlára. Az SLM közvetlen banki összeköttetéssel is rendelkezik több hazai nagyobb bankkal, tehát amint bejön egy utalás, az azonnal bekerül a rendszerbe, ami összepárosítja azt a kiállított számlával, tehát egy automatikus, naprakész kintlévőség listát produkál. Ezzel időt spórolva a pénzügynek, a cég számára pedig elütésektől mentes, biztos adatok állnak rendelkezésre, mert amennyire lehet ki van iktatva az emberi munka és így a hibázás lehetősége is.

T.L.: Sokan úgy gondolkodnak, hogy a könyvelőváltás macerás dolog. Hogy néz ki a valóságban ez a folyamat? Lehet ideális időpontja?  
Cs.A.: Az elmúlt 10 évben, több száz ilyen témájú megbeszélésen vettem részt cégvezetőkkel. A tapasztalatom az, hogy bármikor lehet könyvelőt váltani. November és december 1-es kezdési dátumnak nincs értelme, de ezen kívül bármikor. A cégvezetőnek kell a döntést meghozni és kijelölni egy határnapot. Ez a dátum lesz az, amikor átszáll a kiállított és beérkező bizonylatok könyvelésének a felelőssége egyik szakemberről a másikra.

A váltás után felmerülő releváns bizonylatokat az új szolgáltatóhoz kell már továbbítani, így az áfabevallást, bejelentéseket, már el tudja látni. Amint az előző könyvelő megküldi a záró főkönyvet, azt az új könyvelő feltölti a saját könyvelőprogramjába, mint nyitó adatot és onnantól kezdve a riportok is teljes képet fognak mutatni az egész évről. Az ICT Európa Finance-nél külön nyitó csapat áll az Ügyfelek rendelkezésére, akik átveszik az előző könyvelőtől a könyvelési anyagokat, a záró főkönyvet, amit le is ellenőrzünk, majd javíttatjuk az előző könyvelővel az esetleges hibákat, eltéréseket, akik egyébként partnerek is ebben.

Technikailag a fentiek szerint néz ki a folyamat, amit azzal kell még kiegészítenem, hogy a cégvezetővel, pénzügyessel a közös munka egy hosszabb nyitó meetinggel kezdődik, ahol a kollégák személyesen megismerik egymást, illetve átbeszélik a teljes folyamatot, a cégvezetők egyedi igényeit, kéréseit és feljegyzést készítenek belőle. Ez a megbeszélés, találkozó megalapozza azt a kapcsolatot, ami a mindennapi munkavégzést gördülékenyebbé teszi. Természetesen az együttműködés első hónapjaiban újra és újra leülünk, hogy átbeszéljük mit lehetne a jövőre nézve még hatékonyabban csinálni a folyamatokat illetően. 

T.L.: Mikor érdemes belsős könyvelésben gondolkodni? Tehát meddig érdemes ezt a feladatkört teljesen kiszervezni? Vannak ilyen megnevesíthető korlátok?
Cs.A.: Kisvállalati szinten nem kérdés, szolgáltatót választanak az ügyfelek. A munkaerőpiaci helyzetre való tekintettel a középvállalatoknak pedig nem nagyon van más választásuk, mint automatizálni a kontírozást és a főkönyvelői feladatok ellátására egy professzionális szolgáltatót megbízni. Budapesten is nehéz főkönyvelőt találni, de az ország többi részében szinte lehetetlen, hónapokig keresik a szakembert a cégek. A problémát odázza, hogy középvállalati szinten nem feltétlenül van heti 40 órányi főkönyvelői feladat, amennyiben egy jól működő rendszerről van szó. Ezek a szakember pedig nem szeretnek fénymásolni, adminisztrálni, így megtartani is nehéz őket. Egy hosszabb betegszabadság esetén továbbá a helyettesíthetőség problémája is felmerül. Nagyvállalati szint alatt tehát nyugodtan beszélhetünk kiszervezett könyvelésről, bérszámfejtésről, amikor a feladatokon túl a felelősség is kiszervezésre kerül.

T.L: Az elmúlt 10 évből van olyan könyvelési megbízás, amelyik története, vagy egyéb körülmény miatt a legkedvesebb Önnek?
Cs.A.: Nagyon sok sikeres és érdekes történetünk van. Van olyan ügyfelünk, ahol 6 évig beszélgettünk a könyvelő váltásról, mire létrejött az együttműködés, már azóta 4 év eltelt és kölcsönösen eredményes. Az ICT Európa Finance által nyújtott szolgáltatások a könyvelés jellegéből adódóan bizalmi jellegűek és magas hozzáadott értéket képviselnek, ezért mindegyik megbízásunk nagyon kedves számomra, mert tudom, hogy a produktuma kölcsönösen előnyös szituációt teremt és ez számomra az egyik legfontosabb üzleti érték.

T.L.: Korábban beszéltünk a tipikus jelekről, de mit javasolsz András azoknak a cégvezetőknek, akik érzik, hogy nem minden tökéletes a könyvelésüket tekintve, de nem tudnak konkrétumot mondani?
Cs.A.: Először is azt javasolom, hogy bízzanak a megérzéseikben. Általában csak a jéghegy csúcsát látják a cégvezetők, hiszen mélyebben nem feltétlenül van rálátásuk a számvitel, adózás területére. Amikor az érzés megfogalmazódik, hogy valószínűleg nincs minden rendben, akkor első körben érdemes egy számviteli, adózási átvilágítással kezdeni. Több tucat ilyen vizsgálatot csinálunk évente. A lényege, hogy egy külsős független tanácsadói visszajelzést adjunk a megbízónknak cége könyvelési „állapotáról”.

A vizsgálat eredményeként már tények is állnak a kezdeti gondolatok mögött, amelyek birtokában könnyebb a helyes döntést meghozni. Ezenkívül természetesen érdemes kikérni a könyvvizsgáló partner véleményét is arról, hogy neki milyen tapasztalatai vannak a vállalat könyveléséről. Mindenképpen azt javasolom, hogy foglalkozzunk ezzel a megérzéssel, mert a későbbiekben komoly problémáktól óvhatja meg a vállalatunkat.

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás: