Ha nem jön orosz fölgáz, akkor mi lesz? Szakértői vélemény

Még be sem vezették máris okafogyottá vált az Európai Bizottság által javasolt földgáz ársapka.

Ha nem jön orosz fölgáz, akkor mi lesz? Szakértői vélemény

Egy, hogy a földgáz ára nem azért magas, mert a kitermelő, exportáló országok drágán adják. Azért magas, mert egyre kevesebbet szállítanak belőle az európai piacra. Az ársapka bevezetése tehát értelmetlen, mert nem lesz tőle több gáz.

Kettő, a földgáz ársapka szankcióként történő bevezetése azért is értelmetlen, mert megszűnőfélben van az az ok, amiért be akarták vezetni.

Az elsődleges ok az oroszok szankcionálása volt, eszközként szolgált volna arra, hogy a Bizottság valahogy tudja csökkenteni a nagykereskedelmi gázárat az EU-ban. Emlékezzünk csak arra, hogy az EU 500 Mrd m3-es földgáz fogyasztásából 400 Mrd m3 az import, ennek a 40-47%-át szállították az oroszok. Tehát az orosz gáz meghatározó szerepű az EU nagykereskedelmi gázár kialakításában, rövidtávon senki nem tudja helyettesíteni ezt az évi 160-180 Mrd m3-es mennyiséget.

Az európai orosz földgázszállítások napjai meg vannak számlálva

Miért mondtam, hogy az ársapka racionalitása most már megkérdőjelezhető? Azért, mert az európai orosz gázszállítások napjai meg vannak számlálva. Jelenleg az eredeti 160-180 milliárd m3-nyi mennyiség 9%-a érkezik csak. Lassan csak a Törökországot, Szerbiát és Magyarországot ellátó Török Áramlat vezeték fog működni a négy nagy vezetékrendszerből (Északi Áramlat, Yamal, Testvériség, Török Áramlat), de már itt is gyülekeznek a viharfelhők.

A Gazprom sorra mondja fel a karbantartási-felügyeleti szerződéseket szeptember 16-tól itt is. Ettől függetlenül jelenleg szerződés szerint érkezik az orosz gáz Magyarországra.

Ha a földgáz ársapka bevezetése ezután is napirenden a marad, az már elsősorban a norvég és az egyéb importra fog vonatkozni és persze szignifikánsan érinteni fogja az LNG behozatalt is. Megjósolható, hogy ebben az esetben az eredetileg Európának szánt LNG is Ázsia felé veszi majd az irányt.

Ezen a meglátáson alapszik az az olasz és belga javaslat, ami szerint az összes uniós gázimportra egy olyan rugalmas ársapka-rendszert kéne bevezetni, ami egyrészt féken tartaná az árakat, másrészt érdekelté tenné az oroszokat, norvégokat, amerikaiakat, katariakat, algériaiakat, és minden egyéb beszállítót, hogy továbbra is szállítsanak Európába gázt.

Miután a gyakorlatban ritkán sikeres egy olyan megoldás, amikor a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad, nem túlzás, ha kijelentjük, hogy ez javaslat nem fogja orvosolni az alapvető problémát, azaz ettől nem lesz több földgáz Európában, mint ahogy ezt a norvég miniszterelnök is nyilatkozta.

Ha nem lesz orosz földgáz, akkor mi lesz?

Az egyoldalú orosz földgáz import diverzifikálása 2010 óta prioritás a magyar energiapolitikában. De amíg ebben az EU vezetésének a támogatására próbáltunk építeni, erőfeszítéseinket nem kísérte siker. A NABUCCO és a Déli Áramlat projekt éppen a Bizottság ellenállásán bukott meg.

Sokkal eredményesebbé vált a regionális, a V4+ országokkal való együttműködés. A 2010 óta folyamatosan épülő határkeresztező kapacitások révén – itt elsősorban a szlovák/magyar- és az osztrák/magyar interkonnektorra gondolva - Magyarország valóban belépett az EU piacokra.

A két interkonnektor kapacitásával számolva a 10-12 milliárd m3/év nyugati irányból való importlehetőség elméletileg lefedi a teljes importszükségletünket. A fő kérdés tehát már nem az infrastruktúra, hanem a források elérhetősége.

A háborús helyzetben nem csoda, hogy elsikkadt az a bejelentés, hogy tíz év alatt kiépült az ún. Észak-Déli földgáz folyosó (1. ábra), ami összeköti a régiónkat északon a működő (Świnoujście) és a tervezett (Gdansk) lengyel LNG terminálokkal, délen pedig az Adriai tenger mellett működő krk-i terminállal. Mind az Adriai tenger felől, mind a lengyel terminálból érkezett már Magyarországra LNG.

ábra – Elkészült a közép-európai ún. Észak-Déli földgáz korridor (A panel), ami elvileg Oroszországtól és Ukrajnától is független LNG-alapú földgáz-kereskedelmet tesz lehetővé (szürke vonalakkal jelölve) és jelentősen tovább fejleszthető (B panel) északon az épülő német, lengyel és baltikumi terminálok felé, délen pedig román, szlovén és észak-olasz irányba (piros vonalakkal jelölve). Forrás A panel: Figulová & Wertlen (2021) Between Energy Security and Energy (Transition: Visegrad Gas Hub / B panel: Klímapolitikai Intézet)

A jó hír, hogy ez az új betáplálási irány nagymértékben továbbfejleszthető. Északon kapcsolat létesíthető a most épülő észak-német és baltikumi (pl. Klaipéda) LNG terminálokkal, valamint a norvég földgázt Lengyelországba hozó balti vezetékkel (Baltic Pipe).

Délen egyrész becsatornázhatóvá válnak a szlovén és az észak-olasz LNG terminálok, a Krk-i terminál is jelentős kapacitásbővítés előtt áll, illetve a jelenleg nem működő Transz-Balkáni vezeték felújításával elérhetővé válhat az épülő román LNG terminál (Neptun Deep), illetve a fekete-tengeri földgáz lelőhelyek.

Földgázellátásunk legfontosabb csomópontja jelenleg a kiskundorozsmai betáplálási pont, amin keresztül a Török Áramlat által szállított orosz gáz érkezik Magyarországra. Szakemberek szerint 2026-27 előtt nem reális az orosz földgáztól való függetlenedésünk.

Ha az EU szankciós politikájának következtében, vagy az Északi Áramlathoz hasonló szabotázs-akció miatt mégis borulna földgázellátásunk eddigi rendszere, akkor a fentiekben vázolt beszerzési diverzifikációval párhuzamosan szükség lesz a határkeresztező kapacitásaink fejlesztésére és bővítésére is.

Az adriai és a román LNG fogadása miatt növelni kell a horvát/magyar és a román/magyar gáz interkonnektor kapacitását, de tovább kell bővíteni az osztrák/magyar és a szlovák/magyar határkeresztező infrastruktúrát is. Egy adott forrásszerkezet vagy létező infrastruktúra átértelmezhető és átalakítható.

Ezért létezik B terv

Az évtizedekig minket ellátó Testvériség vezeték is új értelmet nyerhet, hiszen rajta keresztül mód nyílik Ukrajna földgázzal való ellátására. Így Magyarország is megőrizheti kelet-nyugati hídként a földgáz tranzit szerepét az energiakereskedelemben. Ehhez viszont békére lenne szükség, békére minél előbb.

Dr. Toldi Ottó, Klímapolitikai Intézet

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás:

Csökkent a használt lakások átlagos ára az országban

Magyarországon a használt lakások átlagosan ára idén a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetesen adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Hazánk az év végére visszatérhet a növekedési pályára

Magyarország az év végére visszatérhet a növekedési pályára, és e gazdasági bővülés a következő évben is fennmarad - mondta a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) Visegrádon tartott konferenciáján szerdán.
2023. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból jutnak visszatérítéshez a termelők

2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több mint hetvennezer termelő részére - közölte szerdán az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM).
2023. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Nagymértékben nőtt a Tesco nyeresége az üzleti év első felében

Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évének első felében.
2023. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Ma ünnepeljük az állatok világnapját

Az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet az állatok világnapja, amelyet 1931. óta október 4-én ünnepelnek világszerte.
2023. 10. 04. 13:30
Megosztás:

A Coop által forgalmazott mézes puszedliket hívott vissza a gyártó

Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt az Urban Édesipari Kft. (Budapest) többféle Coop mézes puszedlit hívott vissza a forgalomból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
2023. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Interkontinentális távközlési kábelrendszert építhet a 4iG és a Telecom Egypt

A budapesti központú infokommunikációs vállalat, a 4iG Nyrt., és Egyiptom első integrált távközlési szolgáltatója, illetve a régió egyik legnagyobb tengeralatti kábel operátora, a Telecom Egypt előzetes megállapodást kötött az Albániát és Egyiptomot a tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték kiépítéséről. A tenger alatti összeköttetés nyílt hozzáférésű modellben valósulna meg, amely a meglévő földközi-tengeri útvonalaktól eltérő tranzitútvonalat biztosítana a fontos nyugat-európai csomópontok, mint Frankfurt, illetve számos kelet-európai elérési pont irányába is.
2023. 10. 04. 12:30
Megosztás: