Ha nem jön orosz fölgáz, akkor mi lesz? Szakértői vélemény

Még be sem vezették máris okafogyottá vált az Európai Bizottság által javasolt földgáz ársapka.

Ha nem jön orosz fölgáz, akkor mi lesz? Szakértői vélemény

Egy, hogy a földgáz ára nem azért magas, mert a kitermelő, exportáló országok drágán adják. Azért magas, mert egyre kevesebbet szállítanak belőle az európai piacra. Az ársapka bevezetése tehát értelmetlen, mert nem lesz tőle több gáz.

Kettő, a földgáz ársapka szankcióként történő bevezetése azért is értelmetlen, mert megszűnőfélben van az az ok, amiért be akarták vezetni.

Az elsődleges ok az oroszok szankcionálása volt, eszközként szolgált volna arra, hogy a Bizottság valahogy tudja csökkenteni a nagykereskedelmi gázárat az EU-ban. Emlékezzünk csak arra, hogy az EU 500 Mrd m3-es földgáz fogyasztásából 400 Mrd m3 az import, ennek a 40-47%-át szállították az oroszok. Tehát az orosz gáz meghatározó szerepű az EU nagykereskedelmi gázár kialakításában, rövidtávon senki nem tudja helyettesíteni ezt az évi 160-180 Mrd m3-es mennyiséget.

Az európai orosz földgázszállítások napjai meg vannak számlálva

Miért mondtam, hogy az ársapka racionalitása most már megkérdőjelezhető? Azért, mert az európai orosz gázszállítások napjai meg vannak számlálva. Jelenleg az eredeti 160-180 milliárd m3-nyi mennyiség 9%-a érkezik csak. Lassan csak a Törökországot, Szerbiát és Magyarországot ellátó Török Áramlat vezeték fog működni a négy nagy vezetékrendszerből (Északi Áramlat, Yamal, Testvériség, Török Áramlat), de már itt is gyülekeznek a viharfelhők.

A Gazprom sorra mondja fel a karbantartási-felügyeleti szerződéseket szeptember 16-tól itt is. Ettől függetlenül jelenleg szerződés szerint érkezik az orosz gáz Magyarországra.

Ha a földgáz ársapka bevezetése ezután is napirenden a marad, az már elsősorban a norvég és az egyéb importra fog vonatkozni és persze szignifikánsan érinteni fogja az LNG behozatalt is. Megjósolható, hogy ebben az esetben az eredetileg Európának szánt LNG is Ázsia felé veszi majd az irányt.

Ezen a meglátáson alapszik az az olasz és belga javaslat, ami szerint az összes uniós gázimportra egy olyan rugalmas ársapka-rendszert kéne bevezetni, ami egyrészt féken tartaná az árakat, másrészt érdekelté tenné az oroszokat, norvégokat, amerikaiakat, katariakat, algériaiakat, és minden egyéb beszállítót, hogy továbbra is szállítsanak Európába gázt.

Miután a gyakorlatban ritkán sikeres egy olyan megoldás, amikor a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad, nem túlzás, ha kijelentjük, hogy ez javaslat nem fogja orvosolni az alapvető problémát, azaz ettől nem lesz több földgáz Európában, mint ahogy ezt a norvég miniszterelnök is nyilatkozta.

Ha nem lesz orosz földgáz, akkor mi lesz?

Az egyoldalú orosz földgáz import diverzifikálása 2010 óta prioritás a magyar energiapolitikában. De amíg ebben az EU vezetésének a támogatására próbáltunk építeni, erőfeszítéseinket nem kísérte siker. A NABUCCO és a Déli Áramlat projekt éppen a Bizottság ellenállásán bukott meg.

Sokkal eredményesebbé vált a regionális, a V4+ országokkal való együttműködés. A 2010 óta folyamatosan épülő határkeresztező kapacitások révén – itt elsősorban a szlovák/magyar- és az osztrák/magyar interkonnektorra gondolva - Magyarország valóban belépett az EU piacokra.

A két interkonnektor kapacitásával számolva a 10-12 milliárd m3/év nyugati irányból való importlehetőség elméletileg lefedi a teljes importszükségletünket. A fő kérdés tehát már nem az infrastruktúra, hanem a források elérhetősége.

A háborús helyzetben nem csoda, hogy elsikkadt az a bejelentés, hogy tíz év alatt kiépült az ún. Észak-Déli földgáz folyosó (1. ábra), ami összeköti a régiónkat északon a működő (Świnoujście) és a tervezett (Gdansk) lengyel LNG terminálokkal, délen pedig az Adriai tenger mellett működő krk-i terminállal. Mind az Adriai tenger felől, mind a lengyel terminálból érkezett már Magyarországra LNG.

ábra – Elkészült a közép-európai ún. Észak-Déli földgáz korridor (A panel), ami elvileg Oroszországtól és Ukrajnától is független LNG-alapú földgáz-kereskedelmet tesz lehetővé (szürke vonalakkal jelölve) és jelentősen tovább fejleszthető (B panel) északon az épülő német, lengyel és baltikumi terminálok felé, délen pedig román, szlovén és észak-olasz irányba (piros vonalakkal jelölve). Forrás A panel: Figulová & Wertlen (2021) Between Energy Security and Energy (Transition: Visegrad Gas Hub / B panel: Klímapolitikai Intézet)

A jó hír, hogy ez az új betáplálási irány nagymértékben továbbfejleszthető. Északon kapcsolat létesíthető a most épülő észak-német és baltikumi (pl. Klaipéda) LNG terminálokkal, valamint a norvég földgázt Lengyelországba hozó balti vezetékkel (Baltic Pipe).

Délen egyrész becsatornázhatóvá válnak a szlovén és az észak-olasz LNG terminálok, a Krk-i terminál is jelentős kapacitásbővítés előtt áll, illetve a jelenleg nem működő Transz-Balkáni vezeték felújításával elérhetővé válhat az épülő román LNG terminál (Neptun Deep), illetve a fekete-tengeri földgáz lelőhelyek.

Földgázellátásunk legfontosabb csomópontja jelenleg a kiskundorozsmai betáplálási pont, amin keresztül a Török Áramlat által szállított orosz gáz érkezik Magyarországra. Szakemberek szerint 2026-27 előtt nem reális az orosz földgáztól való függetlenedésünk.

Ha az EU szankciós politikájának következtében, vagy az Északi Áramlathoz hasonló szabotázs-akció miatt mégis borulna földgázellátásunk eddigi rendszere, akkor a fentiekben vázolt beszerzési diverzifikációval párhuzamosan szükség lesz a határkeresztező kapacitásaink fejlesztésére és bővítésére is.

Az adriai és a román LNG fogadása miatt növelni kell a horvát/magyar és a román/magyar gáz interkonnektor kapacitását, de tovább kell bővíteni az osztrák/magyar és a szlovák/magyar határkeresztező infrastruktúrát is. Egy adott forrásszerkezet vagy létező infrastruktúra átértelmezhető és átalakítható.

Ezért létezik B terv

Az évtizedekig minket ellátó Testvériség vezeték is új értelmet nyerhet, hiszen rajta keresztül mód nyílik Ukrajna földgázzal való ellátására. Így Magyarország is megőrizheti kelet-nyugati hídként a földgáz tranzit szerepét az energiakereskedelemben. Ehhez viszont békére lenne szükség, békére minél előbb.

Dr. Toldi Ottó, Klímapolitikai Intézet

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás: