Ha nincs EURÓD, csak forintod van, akkor komoly bajba kerülhetsz!

A pénzügyi világ folyamatosan változó, és az elmúlt évek eseményei különösen rámutattak arra, milyen fontos a megfelelő pénzügyi tervezés és a devizadiverzifikáció. Azok számára, akik kizárólag forintban tartják megtakarításaikat, jelentős kockázatot hordoz ez a döntés.

Ha nincs EURÓD, csak forintod van, akkor komoly bajba kerülhetsz!

Miért van ez így, és miért érdemes eurót is tartani a portfóliónkban? Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a kockázatokat, valamint az infláció hatásait a megtakarításokra.

Miért jelent kockázatot a csak forintban tartott megtakarítás?

Magyarország hivatalos pénzneme a forint, azonban a hazai és nemzetközi gazdasági környezet gyakran kedvezőtlen hatással van az árfolyamra. Az elmúlt évtizedekben többször tapasztalhattuk a forint jelentős gyengülését az euróval vagy más nemzetközi valutákkal szemben. Ez a trend számos tényezőből adódik:

- Külső gazdasági hatások: A globális gazdasági válságok, kereskedelmi háborúk, vagy akár a nemzetközi energiapiacok változásai jelentős hatást gyakorolnak a forint árfolyamára. Ha a forint gyengül, a külföldről importált áruk és szolgáltatások ára növekszik, ami inflációt generálhat.

- Belföldi infláció: Magyarország inflációs rátája az utóbbi években emelkedett, amely a forint vásárlóértékének folyamatos csökkenését eredményezi. Az infláció hatására a forintban tartott megtakarítások értéke évről évre csökkenhet, ha nem gondoskodunk azok megfelelő befektetéséről vagy devizadiverzifikációjáról.

- A devizafüggőség problémája: A magyar gazdaság erőteljesen függ az Európai Unióval és más nemzetközi partnerekkel folytatott kereskedelemtől. Ha forintban tartjuk a megtakarításainkat, és külföldi árukat vagy szolgáltatásokat vásárolunk, akkor az árfolyam ingadozása miatt pénzünk gyorsabban veszít az értékéből.

forint és euró befektetések

Miért érdemes eurót is tartani?

A devizadiverzifikáció egyik legfőbb célja, hogy csökkentsük a pénzügyi kockázatokat, amelyek abból erednek, ha kizárólag egy valutában tartjuk megtakarításainkat. Az euró tartása az alábbi előnyökkel járhat:

- Stabilabb valuta: Az euró a világ egyik vezető tartalékvalutája, amely mögött erős gazdaságok, például Németország, Franciaország és az Európai Központi Bank állnak. Az euró viszonylag stabil maradt más valutákkal szemben, beleértve a forintot is.

- Árfolyamvédelem: Ha a forint gyengül az euróhoz képest, azok, akik megtakarításaikat részben euróban tartják, kevésbé érzik meg ezt a gyengülést. Ez különösen igaz, ha külföldi árukat vagy szolgáltatásokat vásárolnak, esetleg külföldi nyaralást terveznek.

- Devizaárfolyam-kitettség csökkentése: Az euró tartásával minimalizálható az a kockázat, amely az egyoldalú forintkitettségből fakad. Az euróban tartott megtakarítások kiegyensúlyozhatják a forint ingadozásait, és nagyobb pénzügyi stabilitást biztosíthatnak.

Miért érdemes bármely devizát befektetni?

Függetlenül attól, hogy forintban, euróban vagy más valutában tartjuk a megtakarításainkat, az infláció mindenhol csökkenti pénzünk vásárlóerejét (főleg ha azt készpénzben tartjuk). Ha a pénzünk csak a számlán "pihen", akkor az évről évre kevesebbet fog érni. Miért fontos tehát befektetni a megtakarításokat?

- Infláció hatása: Az infláció azt jelenti, hogy az árak idővel növekednek, ami a pénz vásárlóerejének csökkenését eredményezi. Ha a megtakarításokat nem fektetjük be, azok vásárlóértéke folyamatosan csökkenhet. Egy befektetési portfólió, amely különböző eszközökbe, például részvényekbe, kötvényekbe vagy ingatlanba fektet, nagyobb eséllyel képes ellensúlyozni az infláció hatásait.

- Kamatos kamat ereje: Ha a megtakarításokat befektetjük, akár forintban, akár euróban, lehetőségünk van profitálni a kamatos kamat erejéből. Ez azt jelenti, hogy a befektetett pénz nem csak önmagában hoz hozamot, hanem az előző évek hozamai is tovább növelik a megtakarítás értékét.

- Hosszú távú pénzügyi stabilitás: A rendszeres befektetés és a diverzifikált portfólió kialakítása hosszú távon pénzügyi stabilitást és növekedést biztosíthat. Az olyan eszközök, mint a részvények vagy az ingatlan, hosszú távon általában infláció felett hoznak hozamot.

Összegzés

Aki kizárólag forintban tartja a megtakarításait, jelentős kockázatot vállal, mivel a forint árfolyam-ingadozása és az infláció gyorsan csökkentheti a pénz vásárlóerejét. Az euróban tartott megtakarítások viszonylagos stabilitást nyújthatnak, csökkentve a devizakitettségből eredő kockázatokat. Azonban akár forintban, akár euróban tartjuk megtakarításainkat, az infláció elleni védekezés kulcsfontosságú eleme, hogy ezeket a megtakarításokat befektessük. A diverzifikált befektetési portfólió növelheti a pénzünk értékét, és hosszú távú pénzügyi biztonságot nyújthat.

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát - jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az árvíz elleni védekezés hetedik napján. Orbán Viktor beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.
2024. 09. 19. 10:30
Megosztás:

3 altcoin, amelybe érdemes befektetni október és április között, a legbullishabb időszakban: Uniswap (UNI), Pepe (PEPE) és DTX Exchange (DTX)

A kriptovaluták „fellendülési időszaka” történelmileg október és április közé esik. Ahogy egy teljes körű bikapiac közeledik, a megfelelő pozicionálás kulcsfontosságú.
2024. 09. 19. 10:00
Megosztás:

Csökkentek tegnap a főbb amerikai indexek; 50 bázispontos vágással kezdte meg a Fed kamatcsökkentési ciklusát

Közvetlenül a Fed kamatdöntése után még a pozitív tartományban állt a három fő amerikai index, de ezt követően lefelé vették az irányt és végül csökkenéssel zártak. A Fed 50 bázisponttal csökkentette alapkamatát, ami megfelelt a piaci szereplők többsége által vártnak.
2024. 09. 19. 09:30
Megosztás:

Csökkenéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Csökkenéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek a Fed kamatdöntése előtt. Az angol jegybank mai kamatdöntése előtt tegnap kiderült, hogy az Egyesült Királyság éves inflációja augusztusban a vártnak megfelelően 2,2% volt, ami megegyezik a júliusi adattal.
2024. 09. 19. 09:00
Megosztás:

Vezérigazgatóváltás a Béres Gyógyszergyárnál

Szeptemberben új vezérigazgató érkezett a családi tulajdonú gyógyszeripari vállalat élére: a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Major Ferencet Sipos Balázs váltja - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 19. 08:30
Megosztás:

Ülésezett a Turisztikai Tanácsadó Testület

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartotta első őszi ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 07:30
Megosztás:

Magyar kutatók a C-vitamin növényi anyagcsere-folyamatokban betöltött szerepét vizsgálták

A C-vitamin nemcsak a növények oxidatív stresszel szembeni védelmében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem az anyagcsere számos folyamatát is szabályozza, mutatták ki a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) munkatársai.
2024. 09. 19. 07:00
Megosztás:

A Cazeus sikerének feltárása: Innovatív üzleti stratégiák a digitális szórakoztatóiparban

A digitális szórakoztatóipar az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek volt tanúja, köszönhetően az olyan innovatív platformoknak, mint a Cazeus. Mivel a fogyasztók egyre inkább a lekérhető, interaktív és magával ragadó élményeket keresik, azok a vállalatok, amelyek kiszolgálják ezeket a preferenciákat, jó helyzetben vannak a sikerhez.
2024. 09. 19. 06:55
Megosztás:

Épül Magyarország legnagyobb prémium spaszállodája

Egyedi építészeti megoldásokkal épül Magyarország legnagyobb, ötcsillagosra tervezett spaszállodája, közel 34 milliárd forintos hazai beruházással - tájékoztatta szerdán a leendő hotel üzemeltetője az MTI-t.
2024. 09. 19. 06:30
Megosztás:

Még több iskoláshoz juthat el a Digitális Tudatosság program

Még több gyermekhez, illetve iskoláshoz juthat el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Digitális Tudatosság programja, miután együttműködést írt alá a GVH a Tanítsunk Magyarországért program megvalósítóival, a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal.
2024. 09. 19. 06:00
Megosztás:

Budapesten üléseztek az európai energiaszabályozó hatóságok vezető fórumai

Az európai uniós villamosenergiapiaci integrációs projektek aktuális kérdései, valamint a jövőbiztos árampiaci modellről szóló tanulmány ütemterve is napirenden volt az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) Közgyűlésén, és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa kétnapos budapesti ülésén - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 05:30
Megosztás:

Megújítja együttműködését a Budapesti Értéktőzsde és az ELITE

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2024-ben megújítja partnerségét a Euronext tőzsdecsoporthoz tartozó ELITE-tel, amely a növekedésorientált vállalatoknak nyújt sokoldalú támogatást. Az együttműködés célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások (KKV-k) továbbra is elérhessék az ELITE által kínált egyedülálló páneurópai közösséget, korszerű vállalatfejlesztési képzéseket és egyedi finanszírozási megoldásokat. Az együttműködés új fejezete rendhagyó oktatási eseménnyel vette kezdetét, ahol a soron következő BÉT Mentor képzési nap egy ELITE workshoppal egészült ki.
2024. 09. 19. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis részvényei bekerülnek a bécsi tőzsde régiós indexébe

A Bécsi Értéktőzsde döntése alapján az AutoWallis részvényei bekerülnek a közép-kelet-európai részvényeket tartalmazó CECE indexbe. A lépéssel a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója közelebb kerül stratégiai céljainak megvalósításához, és a következő időszakban a nemzetközi befektetők figyelmének növekedésére számít.
2024. 09. 19. 04:30
Megosztás:

Bezárul egy kiskapu a Babavárónál: az érdeklődők több, mint 40%-ának fájhat a változás

A Babaváró hitelt jelenleg azok a fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be 30. életévét. Az idei évben azonban még úgy is elérhető a támogatás, ha a feleség 30-40 év közötti, de ebben az esetben már legalább 12 hetes terhesnek kell lennie. Az évből pedig már nincs sok hátra, a Bankmonitor kalkulátorát használók 42,61%-ánál a feleség életkora a kérdéses sávba esik.
2024. 09. 19. 04:00
Megosztás:

A GANZ óriástranszformátorával kötik össze a magyar és kelet-európai áramhálózatot

Kulcsszerepet fog betölteni Magyarország villamosenergia-hálózatának működésében az a 750 kV névleges feszültségű transzformátor, amelyet tápiószelei üzemében gyártott le a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A vállalat a MAVIR ZRt. közbeszerzését elnyerve a szabolcsbákai alállomásra készítette el a 366,7 MVA teljesítményű, kisebb társasház méretű, 240 tonna tömegű gépet. A berendezés két, korábban üzembe helyezett transzformátorral háromfázisú blokkba építve egy 1100 MVA összteljesítményű rendszert fog alkotni, biztosítva az összeköttetést a magyar és a kelet-európai villamosenergia-hálózat között.
2024. 09. 19. 03:30
Megosztás:

Meddig él a magyar ember? Egyre kevésbé érezzük magunkat felkészülve a hosszabb életre

A magyarok kevesebb mint harmada érzi magát anyagilag felkészültnek a várható hosszabb életre, szemben a három évvel ezelőtt mért 41 százalékkal – derül ki az NN nemzetközi Longevity kutatássorozatából. Bár a megtakarítások tekintetében jobb a helyzet, mint a 2021-es felméréskor, tavalyhoz képest azonban romlottak a kilátások: a válaszadók mindössze 37 százaléka lenne képes legalább három hónapig kitartani megtakarításaiból. Ugyanakkor bíztató, hogy a nemzetközi átlagnál nyitottabbak vagyunk a pénzügyeink kezelését segítő új technológiákra, és az életbiztosításra, mint a pénzügyi aggodalmakat csökkentő eszközre tekintünk. Mindez jó hír, szeptember 20-a, a biztosítások világnapja alkalmából.
2024. 09. 19. 03:00
Megosztás:

A BMW-nek is gyárt majd katódanyagot a BAMO épülő ácsi gyára

Modern technológiával, biztonságos megoldásokkal épül az ácsi katódanyag-gyár. A csarnok alapozásához több mint 2800 betoncölöpöt, az építkezéshez pedig több mint 58 ezer köbméter vasbetont használnak fel. A tervek szerint 2025 második felében indul a próbaüzem a Bamo Technology Hungary létesítményében, ahol többek között a BMW számára is gyártanak majd alapanyagot.
2024. 09. 19. 02:30
Megosztás:

Kiderült ki áll Magyar Péter mögött és ki mozgatja a szálakat

Legalábbis Torockai László egyértelműen tudni véli a választ a kérdésre: ki áll Magyar Péter mögött? A választ meg is adta az Inforádió Aréna c. műsorában. Lássuk hát, kiről is hull le az a bizonyos titokzatos lepel...
2024. 09. 19. 02:00
Megosztás:

Égből hulló pénznyeremény jön 3 csillagjegy számára is: pénzügyi horoszkóp

Készen állsz, hogy felfedezd, milyen pénzügyi szerencsét tartogat számodra a hét hátralévő része? Merülj el a csillagok útmutatásában, és tudd meg, mikor érdemes kipróbálnod a szerencsédet! Váratlan pénzügyi lehetőségek, szerencsés napok és különleges számok várnak minden jegyre. Ne hagyd ki, hiszen most fordulhat a kocka! Vajon mit rejt számodra a sors?
2024. 09. 19. 01:00
Megosztás:

Binance listázás: NEIRO, BABYDOGE, TURBO – a Pepe Unchained lehet a következő?

A Binance még mélyebbre merült a mém érmék világában, és olyan tokeneket adott hozzá a kereskedési kínálathoz, mint a NEIRO, a BABYDOGE és a TURBO.
2024. 09. 19. 00:01
Megosztás: