Zabálja a klímád az áramot? Mutatjuk, mennyit kéne fogyasztani egy légkondinak otthoni használatban

Amikor fűtési vagy hűtési megoldást választunk, az energiafogyasztás és az azzal járó költség az egyik legfontosabb szempont. Az E.ON szakértői segítségével most bemutatjuk, mit érdemes tudni ebből a szempontból a klímaberendezésekről. Mennyit fogyaszt a klíma normál esetben?

Zabálja a klímád az áramot? Mutatjuk, mennyit kéne fogyasztani egy légkondinak otthoni használatban

Az áramfogyasztás számításának alapjai

Mielőtt rátérnénk a klímák áramfogyasztásának kérdésére, először idézzük fel a témával kapcsolatos alapvető információkat!

Alapfogalmak: watt, kilowatt és kilowattóra

A watt (W) a teljesítmény mértékegysége a Magyarországon hivatalosan használt SI-rendszerben. 1000 W egy kilowattal (kW) egyenlő.

A kilowattórát (kWh) a villamosenergia fogyasztás mértékegységeként használjuk. Mint a neve is jelzi, 1 kWh elektromos fogyasztás egy 1 kW teljesítményt felvevő készülék egy órányi fogyasztásának felel meg.

Az EU hatékonysági mutatói

Ha ma az EU-ban klímaberendezést vásárolunk, a készülékeken energiacímkéket találunk. Ezek segítségével azonnal láthatjuk, mennyire hatékony egy-egy modell.

A címke két fő eleme a készülékek hűtésével kapcsolatos SEER, illetve fűtési hatékonyságra utaló SCOP besorolása. Mindkettő egy A+++-tól D-ig terjedő skálát tartalmaz, melyben a betű mellé színjelzés is társul.

A leghatékonyabb, A+++-os kategória színe sötétzöld, míg a legkevésbé hatékony D kategóriát vörös színnel jelölik mindkét mutató esetében.

A SEER érték magyarázata

A SEER az angol Seasonal Energy Efficiency Ratio (szezonális energiahatékonysági arány) kifejezés rövidítése, és azt mutatja, hogy az adott készülék egy teljes hűtési szezon alatt átlagosan hány kW hűtési teljesítményt képes előállítani 1 kW elektromos energiából.

Minél magasabb a SEER érték, a készülék annál hatékonyabb. Jelenleg 8.5 feletti SEER értékkel kerülhet be egy klíma a legjobb, A+++ kategóriába.

Az EER érték magyarázata

Az EER érték nem szerepel a címkén, de sok gyártónál megtalálhatjuk ezt a mutatót is a leírásban. Nevéből nem véletlenül hiányzik a “szezonális” -ra utaló S betű: az EER nem teljes fűtési szezonra vett értéket mutat, inkább azt mutatja, mennyire hatékony az adott készülék a legforróbb nyári napokon.

Általában a jó SEER mutatóval rendelkező készülékek EER értéke is jó, ezért EER alapján is összehasonlíthatunk különböző berendezéseket, de fontos, hogy ha az egyiknél EER-t nézünk, akkor azt semmiképp ne vessük össze a másik készülék SEER értékével, mert az értékek nem összehasonlíthatók. 

A SCOP érték magyarázata

Míg a SEER a hűtési szezonnal kapcsolatos hatékonyságot mutatja, a SCOP (Seasonal Coefficient of Performance, vagyis szezonális teljesítmény együttható) a készülék fűtési hatékonyságáról ad képet, a SCOP érték egy meghatározott fűtési szezonra vonatkozik.

A magasabb érték itt is hatékonyabb készüléket jelent: jelenleg az 5.1 feletti értékkel rendelkező klímák kapják meg a legjobb, A+++ minősítést.

Mi befolyásolja a klíma áramfogyasztását?

klíma elektromos áram fogyasztása

Az, hogy ténylegesen mennyit fog fogyasztani a klímánk, nagyon sok mindentől függhet: nem mindegy például az ingatlan hőszigetelése, a nyílászárók állapota és minősége és az ingatlan alapterülete, belmagassága, tagoltsága, tájolása és árnyékolása, de az időjárás is változhat szezonról-szezonra, sőt a helyiségben működő, hőt termelő készülékek (pl. tűzhely, hűtő, fénymásoló, számítógép, televízió stb.) is befolyásolhatják.

Lássuk, ezeken túl mely tényezők a legfontosabbak!

A klíma teljesítménye

A klíma hűtő- vagy fűtő teljesítménye önmagában nem határozza meg az áramfogyasztást, hiszen a hatékonyságon nagyon sok múlik, de minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb lesz a villamosenergia fogyasztás azonos hatékonyság esetén. 

A hűtött, fűtött helyiség

Az, hogy klíma készülékünk egy adott teljesítmény elérésére képes, még nem jelenti azt, hogy erre általában szüksége is lesz: minél nagyobb ugyanakkor a hűtendő vagy fűtendő helyiség mérete (alapterület, belmagasság, légköbméter), annál több energiát fog igénybe venni a megfelelő hőmérséklet elérése és megtartása.

Két azonos klímaberendezés közül így valószínűleg több áramot fog fogyasztani az, amelyiket nagyobb méretű helyiség hűtésére-fűtésére használnak.

A helyiség méretén kívül számítanak az adott helyiség egyéb jellemzői is: a több ablak jellemzően nagyobb hőveszteséget jelent, így növeli a fűtési költségeket, és például egy tetőtér hűtése is (megfelelő szigetelés mellett is) több energiát igényel, mint egy földszinti szobáé.

Különböző márkák és modellek eltérő fogyasztása

Számos klíma márkának van egyedi megoldása készülékei hatékonyságának növelésére - gyakori, hogy az alapmodellek még nem tartalmazzák ezeket, de a drágább készülékek igen, így ezek SEER és SCOP-besorolása kedvezőbb.

Ideális esetben, rendszeres és szakszerű karbantartás mellett egy klímaberendezés 15-20 éven keresztül is hatékonyan működhet, így a nagyobb hatékonyságú készülékek szinte mindig visszahozzák az árukat.

Hőmérséklet-beállítások

Minél nagyobb a különbség a kinti és a benti elvárt hőmérséklet között, annál nagyobb lesz az energiafogyasztás. Ha télen alacsonyabbra, nyáron magasabbra állítjuk a kívánt beltéri hőmérsékletet, jelentősen csökkenthetjük a költségeket (3-4 fok különbség akár 30-40%-ot is jelenthet).

Szintén nem mindegy, hogy egész nap bekapcsolva tartjuk-e a rendszert, illetve egyes napszakokban lejjebb kapcsoljuk-e a klímát (például fűtési szezonban éjszakára alacsonyabb hőmérsékletet állítunk-e be a termosztáton).

Rendszeres karbantartás és tisztítás

Az egyes készülékek energiahatékonysága sokat romolhat rendszeres karbantartás hiányában.

Az egészségügyi kockázatok mellett már csak ezért is érdemes szezon előtt átnézetni és tisztíttatni a klímát (ha fűtésre és hűtésre is használjuk, akkor ez évi két karbantartást jelent). Nem is beszélve arról, hogy sok készülék esetében a gyártói garancia feltétele a szakszerű és rendszeres karbantartást.

Az áramfogyasztás kiszámítása

Mint láthattuk, az, hogy ténylegesen mennyi áramot fog fogyasztani a készülékünk, a használati szokásainktól az érintett helyiségek jellemzőin át nagyon sok mindentől függ. Így gyakorlatilag lehetetlen megmondani, mennyi lesz majd a pontos fogyasztás, illetve a villanyszámlánk - különösképpen, hogy ez utóbbi már attól is függ, hogyan és mennyit is fizetünk egy kWh-ért.

Amit ténylegesen kiszámolhatunk, az a maximális fogyasztás, vagyis az a fogyasztás, amit a klíma akkor ér el, amikor például elkezdünk egy forró szobát lehűteni vele. Érdemes észben tartani ugyanakkor, hogy az inverteres klíma nagy előnye éppen az, hogy hosszabb távon ennél sokkal kevesebbet fogyaszthat: miután eléri a beállított hőmérsékletet, alacsonyabb fokozatra kapcsol.

Mennyi áramot fogyaszt maximum egy hűtésre használt klíma?

A maximális teljesítmény melletti maximális fogyasztás a készülék teljesítményének és hatékonyságának (vagyis a SEER értékének) hányadosa. Egy átlagos, 3.5 kW-os teljesítményű klíma, aminek a SEER mutatója 7.00, így 3.5/7 = 0.5 kWh áramot fogyaszt maximum óránként. 

Számolj itt: 1 kWh áram ára kalkulátor

Mennyi áramot fogyaszt maximum egy fűtésre használt klíma?

A matek ugyanaz, csupán a SEER helyett az - általában alacsonyabb - SCOP értékkel kell elosztanunk a készülék teljesítményét. Ha például ugyanannak a 3.5 kW-os teljesítményű klímának a SCOP mutatója 5.00, akkor fűtés esetén a maximális fogyasztása 3.5/5 = 0.7 kWh óránként. 

Számolj itt: 1 kWh áram ára kalkulátor

Hogyan határozható meg egy klíma berendezés áramfogyasztása wattban vagy kilowattban?

A berendezés kWh-ban mért, óránkénti maximális fogyasztását úgy tudjuk kiszámolni, ha a teljesítményét elosztjuk a gép klíma címkéjén látható (fűtésre vonatkozó) SCOP vagy (hűtési hatékonyságot mutató) SEER értékkel. Amennyiben wattban szeretnénk megtudni az óránkénti fogyasztást, úgy a kWh értéket ezerrel kell megszoroznunk, mivel 1kWh = 1000Wh.

Mit jelentenek a SEER és EER értékek, és hogyan befolyásolják a klíma áramfogyasztását?
Mindkét érték a klíma hűtési hatékonyságát mutatja, de a SEER egy teljes szezonra vonatkoztatott érték, így egy-egy készülék SEER és EER mutatója némileg eltér.

Mindkettőnél igaz, hogy minél nagyobb az érték, annál magasabb a hatékonyság, ezért annál alacsonyabb a fogyasztás (azonos teljesítmény mellett).

Hogyan számítható ki a klíma napi vagy havi energiafogyasztása?

Túl sok tényező befolyásolja a tényleges energiafogyasztást, ezért csak becsülni lehet a várható fogyasztást: ez hosszabb távú (10 órát meghaladó) napi használat esetén általában a maximális fogyasztás fele-harmada szokott lenni. Ezt az értéket kell beszorozni annyival, ahány órát az adott napon vagy hónapban a klíma várhatóan menni fog. A maximum érték kiszámítását az első kérdésre adott válaszunkban megtekintheti.

Milyen eszközök és módszerek állnak rendelkezésre a klíma áramfogyasztásának mérésére, optimalizálására?

Egyes okosklímák mutatják a fogyasztásukat is, de adott esetben egy néhány ezer forintos fogyasztásmérő konnektorral is nyomon követhetjük a felhasznált energia mennyiségét. Amennyiben a konnektor vagy a készülék képes az adatok továbbítására is, energiakövető alkalmazással figyelhetjük a fogyasztás alakulását, és dönthetünk arról, mit érdemes tenni az optimalizálás érdekében.

Hogyan befolyásolják a klíma beállításai és a külső hőmérséklet a berendezés áramfogyasztását?
A klíma áramfogyasztását alapvetően a kinti és belső, elérni kívánt hőmérséklet közötti különbség befolyásolja, tehát ha a külső hőmérséklet nő, ugyanazt a belső hőmérsékletet csak nagyobb energiaráfordítással fogja tudni elérni a hűtő berendezés.

A klíma beállításai közül leginkább a kívánt hőmérséklet befolyásolja a fogyasztást: hűtés esetén általában legfeljebb 24 fokot javasolnak a költségek csökkentése érdekében (ennél alacsonyabb hőmérséklet alkalmazása egészségi okból sem javasolt). Ha csak ventilátor (fan) üzemmódban használjuk a klímát, az tovább csökkenti a fogyasztást - ez esetben természetesen a beltéri hőmérséklet nem fog változni, viszont a hőérzetet javítja a levegő mozgása. Érdemes emellett azt is tudni, hogy ha nem hűtő, hanem párátlanító üzemmódban használjuk készülékünket, akkor ugyanúgy csökkenni fog a belső hőmérséklet, de az energiafogyasztás magasabb lehet. (forrás: E.ON weboldala)

Európa versenyképességének megerősítése az unió közös feladata

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítanak a többi tagállam együttműködésére is - jelentette ki Varga Mihály az Eurofi Üzleti Fórumán, szerdán Budapesten a tárca közleménye szerint.
2024. 09. 12. 06:30
Megosztás:

Másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata, ami az árakat is kedvezően alakítja

Másfél évtizede nem látott szintre nőtt az új lakóingatlanok kínálata az országos piacon, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolt - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amelyből kiderül, hogy mennyibe kerülnek a budapesti kerületekben és a vármegyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok.
2024. 09. 12. 06:00
Megosztás:

Az elemzők visszaesést jósolnak az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) számára a kitörés előtt; Jobb választás lehet a DTX Exchange (DTX)?

Annak ellenére, hogy volt némi visszapattanás, a kriptopiac továbbra is meglehetősen alulteljesít. Jó idő a vásárlásra, figyelembe véve az óriási árengedményeket? Egy vezető elemző csökkenést jósol az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) árfolyamában a kitörés előtt.
2024. 09. 12. 05:00
Megosztás:

Kérdezzünk rá az orvostól: „Lehetséges, hogy a betegségem tüdőfibrózis?”

Minden élethelyzetben fontos az, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal, azzal, hogy mi lehet az oka annak, ha bizonyos tüneteket tapasztalunk. Ez az odafigyelés egy esetleges betegség korai felismerését is segítheti, ami számos esetben alapvetően befolyásolhatja a terápia hatékonyságát és a beteg életkilátásait.
2024. 09. 12. 04:00
Megosztás:

Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet alapján számos könnyítés életbe léphet a lakás-előtakarékossági szerződésekkel kapcsolatban. A tervezett változás több mindent érint, a Bankmonitor szakértői összeszedték a fontosabb pontokat.
2024. 09. 12. 03:30
Megosztás:

Damodaran varázsgömbje mit mutat most a pénzügyekről?

A varázsgömb: Damodaran „varázsgömbje” szeptember elsején — amikor utoljára a részvénypiaci kockázati prémiumot számolta — 4,05 százalékot mutatott, ami további enyhe csökkenés az előző havi 4,06 százalékhoz képest.
2024. 09. 12. 02:30
Megosztás:

Váratlan pénznyeremény?! IGEN, most 3 csillagjegy is nagyot nyer a hétvégén!

Fedezd fel, mit tartogat számodra a hét pénzügyi szerencséje! Izgalmas fordulatok, váratlan nyeremények és különleges lehetőségek várnak rád – csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Nézd meg, melyik nap érdemes szerencsejátékot kipróbálnod, és tudd meg, melyik számok hozhatnak szerencsét Neked! Olvasd el a saját horoszkópodat, hogy a csillagok segítségével hozd ki a legtöbbet a hétből!
2024. 09. 12. 02:00
Megosztás:

Szociális tűzifa 2024 telén is jár! Itt a miniszteri bejelentés, hogy kik kapnak

Szociális tűzifa 2024 – Idén is jár a rászorulóknak, friss hírek érkeztek a tűzifa programról, mutatjuk a miniszteri bejelentés részleteit.
2024. 09. 12. 01:00
Megosztás:

Öntik a pénzt a kriptósok a Rollbit új versenytársába

A projekt kimondottan a "degen" közösséget célozza meg. Változatos kaszinójátékokkal, nagy tétekkel és sportfogadóval várja azokat a felhasználókat, akik népszerű mém érmékkel, például a Dogecoin-nal (DOGE), a Shiba Inuval (SHIB) vagy a Pepével (PEPE) akarnak fogadni.
2024. 09. 12. 00:01
Megosztás:

Kripto Pánik: A Bitcoin szezonális pangáson megy keresztül, a kereskedők mémérmékhez fordulnak gyors profitért - Fektess be ma 100 dollárt, hogy holnap akár 1 millió dolláros portfóliót biztosíts!

A Bitcoin értéke általában visszaesik az év ezen időszakában, így a kereskedők máshol keresnek gyors nyereséget. A mémérmék körüli izgalom egyre nő, sok befektető pedig úgy tekint rájuk, mint a kis befektetések nagy vagyonokká alakításának lehetőségére. Ez a cikk bemutatja azokat az érméket, amelyek várhatóan megugranak, és azt sugallja, hogy a mai 100 dolláros befektetés gyorsan 1 millió dolláros portfólióvá válhat.
2024. 09. 11. 23:00
Megosztás:

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.
2024. 09. 11. 22:30
Megosztás:

Az MNB visszavonta egy faktorcég és egy ingatlanlízing-társaság engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Fejérdi Finance Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, emellett visszavonta a fizetésképtelenné vált Arthur Bergmann Lízing Zrt. engedélyét is, és a társaság felszámolását kezdeményezte - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 11. 22:00
Megosztás:

Csökkent is meg nem is az infláció az USA-ban - az meg hogy lehet?

Az éves inflációs ráta az Egyesült Államokban az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és augusztusban 2,5 százalékot ért el az előző hónapban mért 2,9 százalék után. Ez 2021 februárja óta a legalacsonyabb szint.
2024. 09. 11. 21:30
Megosztás:

Televíziós vita keretében találkozott Donald Trump és Kamala Harris

A gazdaság, az illegális bevándorlás, a nemzetközi konfliktusok, a terhesség-megszakítás, valamint a szociális juttatások kiemelt témaként szerepeltek az amerikai elnökjelöltek kiélezett vitájában kedden este.
2024. 09. 11. 21:00
Megosztás:

A gazdatámogatás egyszerűsítéséről tárgyaltak a KAP főigazgatók

A Közös Agrárpolitika keretei között működő támogatási rendszer egyszerűsítése kiemelten fontos az európai mezőgazdaság jövője szempontjából - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a Közös Agrárpolitikáért felelős uniós főigazgatók budapesti ülésén.
2024. 09. 11. 20:30
Megosztás:

Az EB szerint az orosz gáz kivonása nem jelent kihívást Európa energiaellátásának biztonságára

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az orosz gáz fokozatos kivonása mellett, ez ugyanis megtehető anélkül, hogy kihívást jelentene Európa energiaellátásának biztonságára - jelentette ki az energiaügyekért felelős uniós biztos az energiaunió helyzetéről szóló 2024-es jelentés bemutatásakor szerdán.
2024. 09. 11. 20:00
Megosztás:

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán szerdán.
2024. 09. 11. 19:30
Megosztás:

Ellenszavazat nélkül döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács augusztusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa augusztusi ülésén az alapkamat változatlan hagyásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2024. 09. 11. 19:00
Megosztás:

Profitfigyelmeztetést adott ki a BMW

Az eddigi 8-10 százalék közötti sávról 6-7 százalékra módosította az idei évre várt EBIT marzsot a BMW.
2024. 09. 11. 18:30
Megosztás:

Rekorderedménnyel zárta az első félévet az AKKO Invest

A menedzsment várakozásait felülmúló, rekorderedménnyel zárta az első félévet a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AKKO Invest, miután árbevétele több mint 25 százalékkal 19,6 milliárd forintra nőtt 1,5 milliárd forintos EBITDA mellett. A kiemelkedő teljesítményt mutatja, hogy az első hat havi teljesítmény megközelítette a társaság tavalyi teljes átfogó eredményét.
2024. 09. 11. 18:00
Megosztás: