Hatalmas tőkebevonással erősít a nemzetközi piacokon a magyar márka

A POLCZ adalékanyag-mentes, minőségi tartós készételei már nemcsak a magyarok életét teszik könnyebbé, hanem Szlovákia után hamarosan Ausztriában és Németországban is a fogyasztók asztalára kerülhetnek. A praktikus POLCZ ételek európai térhódítási terveiben két befektető is fantáziát látott és egy nagy tőkeemelés formájában támogatták a projektet.

Hatalmas tőkebevonással erősít a nemzetközi piacokon a magyar márka

Új cégnév, új tervek, új ízek – ez jellemezhetné leginkább a POLCZ termékeket gyártó vállalkozás 2024-es terveit. Az Adalékmentesen Kft. december elején a külföldön is könnyen értelmezhető POLCZ FOOD Kft.-re változtatta a nevét, mert az már a szlovákiai webshop elindításánál is látszott, hogy a magyar név bonyolulttá teszi a napi ügymenetet. 

A POLCZ FOOD a következő hónapokban fokozatosan terjeszkedik majd Európában, Szlovákia után a német nyelvterületen – Ausztriában és Németországban – indul el a webshop, és várhatóan még 2024-ben bemutatkoznak a lengyel, román és cseh piacon is.

Bevált recept

„Magyarországon már szerencsére sok üzletben forgalmazzák a termékeinket, a visszajelzések alapján a vevők értékelik, hogy az ételeink amellett, hogy ízletesek, még adalékanyag-, glutén-, és tejmentesek is. Éppen ezért a jövőben is maradunk a megszokott termékeknél, és már kísérletezünk új ízekkel, sőt desszerttel is. Minden országban elérhető lesz a POLCZ termékskála, de várhatóan egyes nemzeteknél más-más íz lesz a kelendőbb. Például a Káposztás pulyka ételünk Szlovákiában a legkedveltebb termék, míg itthon az első ötben sincs benne a termékkínálatunkban.” – mondta el Tóth Gábor, a POLCZ FOOD egyik alapítója és vezetője. 

A nemzetközi terjeszkedést tőkebevonás alapozza meg. Az igen magas, összesen 550 milliós tőkeinjekció két befektetőtől érkezik. Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Növekedési befektetési programjához új társként a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Bonitás Kockázati Tőkealap II lépett be. A POLCZ két alapító tulajdonosa és vezetője, Kertész Éva Annamária és Tóth Gábor továbbra is többségi tulajdonos marad, Szesztay Péter tanácsadói üzletérsze az ügylet kapcsán kivásárlásra került.

„A Bonitás Befektetési Alapkezelő elkötelezett az agritech és élelmiszeripari befektetések iránt, melynek okán a POLCZ FOOD Kft. vonzó befektetési célpontként évek óta a radarunkon volt. Megítélésünk szerint a társaság az általa fejlesztett magas minőségű, adalékmentes készételeivel hiánypótló megoldást kínál az egészséges táplálkozás iránt igényt mutató, rohanó életvitelt folytató, számosságát tekintve dinamikusan bővülő fogyasztói kör számára. Elismerésre méltó a társaság által felépített – élelmiszeripar esetében szokványosnak nem tekinthető – saját webshop fókuszú értékesítési modell, mely nagyban hozzájárult a kezdeti gyors növekedéshez és a célpiac mélyreható megismeréséhez. Hiszünk benne, hogy az általunk biztosított befektetés mellett az iparági kapcsolatrendszerünk révén jelentős szakmai támogatást tudunk nyújtani a Társaságnak kezdve a beszerzéstől egészen az értékesítési hálózat bővítéséig.” – mondta el Jánoki László, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Szluha Dénes, a Hiventures startup üzletágának igazgatója a társbefektetés kapcsán hozzátette: „Büszkén tekintünk vissza az POLCZ FOOD Kft.-vel folytatott együttműködésünkre, hiszen az elmúlt 6 év alatt egy klasszikus növekedési sikersztorit láthattunk kibontakozni. Külön öröm számunkra, hogy inkubációs befektetéseinkkel egészen az alapítás pillanatától jelen lehetünk a cég életében, a Bonitás Befektetési Alapkezelő belépésével pedig az első társbefektető csatlakozását is közösen ünnepelhetjük. Úgy gondolom, hogy a tulajdonosok hozzáállása, a csapat összetétele, az eddig elért eredmények, a termékek magas minősége, valamint az adalékmentes ételek növekvő piaca mind alátámasztják a jelenlegi tőkeemelés jogosultságát, és további sikereket vetítenek elő.“ 

Nagy lépésekben

„Úgy kalkuláltunk, hogy első körben a piac nyitások mellett a termékfejlesztésre fogunk költeni, majd az üzembővítésre kell fókuszálni, hogy nagyobb gyártási kapacitást tudjunk elérni. Ha semmilyen EU-s pályázatot nem írnak ki a közeljövőben, ebből a tőkeinjekcióból is megvalósulhat a üzembővítés. Nagy bizodalmam van a német nyelvterületi bővülésben, mert az egy hatalmas piac, és bár lesz konkurenciánk, ez inkább előny, mint hátrány. Ezekben az országokban már nem kell magyaráznunk, miért jó az üveges készétel, hiszen ott már léteznek hasonló termékek. A POLCZ márka dizájnja is kicsit megváltozik majd az új cégnév és logó miatt, de hűek maradunk az újrahasznosítható csomagoláshoz.” – mondta el Kertész Éva Annamária.

A POLCZ márka már többször nyert Magyar Brands-díjat innovatív márka és kiváló fogyasztói márka kategóriában, négyszer kapott Mentes-M díjat, és a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület díját is négy éve folyamatosan elviszik különböző kategóriákban. Az egyesület idén a csirkés ételeket tesztelte, amely során több mint 30 terméket kóstoltattak: a vaktesztek alapján az első négy helyen POLCZ termékek szerepeltek a toplistán. A magyar és szlovák vevők ízlése és visszajelzései alapján a POLCZ külföldön is nagy sikerre számíthat.

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyesen, többségében indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 27. 19:30
Megosztás: