Határ a csillagos ég: a sikeres ingatlanos karrier titkai

Az ingatlanos karrier kifizetődő. Ingatlanosként egy fillért sem lehet keresni. Számtalan vélemény kering az emberek fejében, amikor az ingatlanközvetítői pályára gondolnak. De mi az igazság? Tényleg éhen hal, aki erre a pályára lép? Vagy inkább csak azon kell gondolkodnia jól menő üzletembernek, hogy melyik sportautóval álljon ki a garázsból? Az igazság valahol a kettő között van. Ami biztos, hogy az ingatlanos pálya ingoványos terep, de az igazán kitartóak sokkal többet is kereshetnek, mint a klasszikus 8 órás, irodai dolgozók.

Határ a csillagos ég: a sikeres ingatlanos karrier titkai

Tényleg olyan rossz a jutalékos rendszer?

Az ingatlanközvetítő állás ugyanis másképp működik, mint a hagyományos irodai munka. Az ingatlanközvetítők általában jutalékos rendszerben dolgoznak, ami vízválasztó lehet azok számára, akik fix állásból érkeznek. De azoknak is, akik jobban szeretik a stabil, előre kiszámítható jövedelmet. Ezt is meg lehet érteni.

A jutalékos rendszer olyan, mint a sport. Az elszántaknak keményen kell dolgozni, ha oda akarnak érni a dobogós helyek valamelyikére és a legjobbak közé szeretnének tartozni. A befektetett időtől, energiától és a hatékonyságtól függ, sikerül-e. Az alkalmazotti rendszerben egy kevésbé hatékony dolgozó is megkapja a jussát, itt viszont nem. A jutalékos munka egy lehetőség az átlagból való kitörésre. 

Nemcsak rövid távon, hanem akár hosszú távon is kiépíthető egy stabil munka-magánélet egyensúly. Akik évről évre kimagasló teljesítményt nyújtanak és ezért bőven az átlag felett keresnek, ők az élsportolók. És természetesen vannak, akik kevesebbel is megelégednek. Akik viszont csak keveset foglalkoznak vele, az egyenlő azzal, mintha hobbiból csinálnák, és nem nagyon fognak tudni megélni belőle.

Hogyan lehet jól keresni ingatlanosként?

A jó ingatlanos becsülettel ledolgozza azt a 8 órát, amit az alkalmazott is. A tapasztalat szerint a jutalékos rendszerben viszont ennyi idő alatt többet lehet keresni, ha valaki ezt az időt nem kávézgatással, teázással tölti el. Ez persze ijesztően hangzik elsőre. A fizetéseket tekintve viszont nincs plafon, mindenki a maga sikerének kovácsa. Az ingatlanpiac változékony, és az ingatlanközvetítőknek hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy bizonyos hónapokban kevesebbet keresnek, míg máskor magasabb bevételre tesznek szert.

A havi kereset 4-600 ezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet, ez nagymértékben függ a szorgalomtól, és a kialakított ügyfélkapcsolatoktól. Az ingatlanosok azonban elsősorban éves szinten mérik a jövedelem mértékét.

Mennyi a jutalék egy eladás után?

Általánosságban az eladók által kifizetett jutalék 40-60%-a marad az értékesítőknél. A többin osztozik a hálózat, vagy ingatlaniroda és a vezető. Az értékesítői jutalék megoszlása függ attól, hogy a közvetítő egyedül adja el az ingatlant, azaz ő köti a megbízási szerződést a tulajdonossal és ő is hozza rá vevőt, vagy esetleg egy kollégája hozza az ügyfelet. Utóbbi esetben megbeszélt, vagy irodai működési irányelvek szerint osztozik a két értékesítő a jutalékon.

Kezdeti nehézségek és hosszú távú intelmek

A kezdő szakaszban általában 3-6 hónapig tartó betanulási időszak tapasztalható. Ebben az időszakban sokan feladják, míg mások kitartóak maradnak. A sikeres kezdéshez megbízási szerződéseket kell kötni és potenciális vevőket szerezni. Vagyis dolgozni, dolgozni és dolgozni. Az első időszakban elengedhetetlen, hogy az ingatlanos megismerje a szakma csínját-bínját többek között egy jó vezető, mentor és csapat társaságában, valamint fel kell pörögnie a megfelelő fordulatszámra. Ha megvan az első tranzakció, majd a havi legalább egy eladás, arra már lehet építeni.

Munkaidő helyett hatékonyság

Az elején túl kell élni a nehézségeket. Akár azt is, hogy hónapokig nincs jövedelem. Az pedig nem elég, ha valaki bejár napi 8 órában, ott ül az irodában. Kávézgat, ebédelni jár a kollégákkal és várja, hogy eljöjjön a nap vége. De közben nem történik valós, produktív munkavégzés.

Ezzel szemben hatékonyabb az, aki jön-megy, csak egy délelőttöt dolgozik, de sikerül az értékesítés. Itt nem kell bizonygatni a főnöknek, hogy dolgozik az ember, mert az eredmények önmagukért beszélnek.

Alázatosság, empátia és ügyfélközpontúság

Az empátia, az ügyfélközpontúság szintén elengedhetetlen tényezők. Hiszen a közvetítőnek meg kell értenie, mi a célja az ügyfeleinek, mi az, ami az adott élethelyzetükben a legjobb megoldáshoz vezet, illetve mi nem áll az érdekükben. Irányítja az értékesítés és vétel folyamatát, hogy a végén mindenki győztesen jöjjön ki az ingatlan tranzakcióból. Az ingatlanközvetítőnek kötelessége tehát minden ajánlatot közvetíteni az ügyfeleinek, nem hozhat döntést helyettük, de javaslatokat, észrevételeket tehet a sikeres üzletzáráshoz.

Izgalmas, de kihívásokkal teli szakma

Az ingatlanos izgalmas és lehetőségekkel teli szakma, de magában hordozza a kihívásokat is. A kitartó, alázatos és empatikus közvetítők számára azonban határ a csillagos ég, ami a fizetést és a szakmai fejlődési lehetőségeket illeti. Így pedig idővel nem a pénzügyi stabilitás elérése miatt kell aggódni, hanem amiatt, hogy milyen új autó álljon a garázsban, vagy éppen melyik tengerpartra vigyék el nyaralni a családot a nyáron.

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás:

Nem érte meg befektetni a Dow Jones indexbe az elmúlt 25 évben

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index.
2024. 05. 18. 06:00
Megosztás:

Fontos hazánkban a fogyasztás és a hitelpiac helyreállítása

A fogyasztás és a hitelpiac helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a munkaerőpiaci aktivitás növelését és a költségvetési hiány fokozatos csökkentését sorolta a legfontosabb gazdaságpolitikai célok közé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap csütörtöki gazdaságfejlesztési konferenciáján Miskolcon.
2024. 05. 18. 05:00
Megosztás:

Csúcsot döntött előző évben az Eximbank hitelkihelyezése

Az Eximbank Zrt. hitelfolyósításainak értéke tavaly közel 1444 milliárd forintra ugrott, a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladva, a hitelállomány 50 százalékos emelkedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot - közölte az állami tulajdonú pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 18. 04:00
Megosztás:

Újításra ösztönző kkv pályázati program indul

Elindult csütörtökön a kkv-k innovációs képességeinek támogatását célzó GINOP Plusz pályázat társadalmi egyeztetése, az észrevételeket és a javaslatokat május 26-ig várják - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.
2024. 05. 18. 03:00
Megosztás:

Autóban ülve, ablaküvegen keresztül le lehet égni a napsütéstől?

Igen, az autóban ülve is le lehet égni a napsütéstől, de ennek mértéke és valószínűsége több tényezőtől függ. Az autók ablakai általában kétféle üvegből készülnek: a szélvédő laminált üvegből, az oldal- és hátsó ablakok pedig általában edzett üvegből.
2024. 05. 18. 02:00
Megosztás:

Megtalálták a cukorbetegség kialakulásának okát!

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy olyan krónikus betegség, amelynek során a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegség két fő típusa van: az 1-es típusú és a 2-es típusú diabétesz. Mindkettő kialakulásának különböző okai tárhatók fel. Mutatjuk!
2024. 05. 18. 01:00
Megosztás:

A kutyás érmék rákapcsoltak, a Floki Inu minden idők legmagasabb árát célozta meg

A mém érme piacok nagy pörgésben vannak az utóbbi időben. A Floki Inu szépen emelkedik, és a FLOKI bikák most új történelmi csúcsot céloznak meg, miután a Revolut agresszív, felfelé irányuló mozgást váltott ki az érméből
2024. 05. 18. 00:01
Megosztás:

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 17. 23:00
Megosztás:

Amerika ellen fogna össze Hszi és Putytin

Folytatódott Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója. A két vezető kiemelte, hogy fokozni kell az együttműködést országaik „amerikai elszigetelése” ellen.
2024. 05. 17. 22:00
Megosztás:

Megtorpant az amerikai ipar

Az USA ipari termelése stagnált áprilisban, így elmaradt a 0,1%-os növekedésre vonatkozó piaci várakozásoktól.
2024. 05. 17. 21:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás:

Változatlan maradt az amerikai ipari termelés áprilisban havi szinten

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 05. 17. 17:30
Megosztás:

Moldovában terjeszkedik a Romgaz

Moldovában terjeszkedik a román gázipari vállalat, a Romgaz - írja az economedia.ro.
2024. 05. 17. 17:00
Megosztás:

Bajban Oroszország - Több százezer hektáron fagyott el a vetés

Mintegy 830 ezer hektáron fagyott el a vetés Oroszországban az idén - közölte Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön egy moszkvai szaktanácskozáson.
2024. 05. 17. 16:30
Megosztás: