Hazánk érdekében tárgyalunk az Egyesült Államokkal

Magyarországra mára egyre több kutatás-fejlesztési beruházás érkezik kifejezetten magas technológiai hozzáadott értékkel, és az amerikai üzleti tárgyalásokra is a gazdaság minőségi ugrásának előmozdítása jegyében kerül sor - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Hazánk érdekében tárgyalunk az Egyesült Államokkal

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az amerikai vállalatvezetőkkel folytatott találkozóival, a tervezett bostoni tárgyalásaival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ahogyan egy ház építését sem lehet a tetővel kezdeni, úgy a gazdaság fejlesztésénél is először le kell rakni a stabil alapokat, amit a kormány 2010-ben megkezdett, évről évre folyamatosan beruházási rekordokat döntve.

Ennek nyomán szavai szerint napjainkra hazánk fontos termelési központtá vált Európában, ráadásul a legfontosabb iparágakban, az autóiparban, az elektronikában, a vegyiparban, az élelmiszeriparban. Ezt követte a szolgáltatási ágazat ráépülése minderre magasabb hozzáadott értékkel, majd erre épülhet rá a csúcs a kutatás-fejlesztéssel.

"Magyarországra már egyre több kutatás-fejlesztési beruházás érkezik kifejezetten magas technológiai hozzáadott értékkel, s Bostonban is ilyen, főleg az informatikában és a gyógyszeriparban tevékenykedő vállalatok vezetőivel találkozom, akiknek a magyarországi beruházásai hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a magyar gazdaságnak ez a minőségi ugrása megtörténjen" - tájékoztatott.

Majd ennek kapcsán aláhúzta, hogy az elmúlt években előbb a mennyiségi ugrásra kellett koncentrálni, de a teljes foglalkoztatás megvalósításával, a növekedési pálya elérésével, a keleti és nyugati vállalatok fontos találkozási pontjává válással innentől a minőségi szempontok kerülnek előtérbe.

"A nemzetközi szinten, és így a bostoni vállalatokkal, az informatikai és gyógyszeripari cégekkel történő megbeszélések is már ennek jegyében történnek" - mondta.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy péntek este részt vesz a Harvard Egyetem Európa jövőjéről szóló panelbeszélgetésén, amelyre örömmel fogadta el a meghívást.

"Ott is el fogom mondani, hogy az Európai Unió az elmúlt időszakban nagyon sokat veszített a súlyából, a tekintélyéből és a versenyképességéből, ugyanis nem volt képes arra, hogy egy háborút izoláljon, és ehelyett azt gyakorlatilag globalizálta, nem volt képes arra, hogy egy háborút a béke irányába tereljen, hanem azt a fegyverszállításokkal még súlyosabbá tette" - jelentette ki.

"Az Európai Unió nem volt képes arra sem, hogy megvédje saját polgárai biztonságát a tömeges illegális migrációs hullámoktól, épp ellenkezőleg, folyamatosan inspirálja ezeket a migrációs hullámokat. És az Európai Unió nem volt képes arra, hogy a saját gazdasági versenyképességét javítsa" - sorolta.

"És hogy miért is történt mindez? Mert az Európai Unió jelenlegi vezetése és a nagy európai tagállamok közül is több gyakorlatilag feladta saját akaratát, és egyfajta követő üzemmódra állt át. Gyakorlatilag a washingtoni demokrata párti adminisztráció iránymutatásai, döntései, elvárásai alapján cselekszenek" - vélekedett.

"Látszik, hogy a washingtoni nyomás sok európai fővárosban célt ér (.), és Brüsszelben is célt tud érni" - fűzte hozzá.

Leszögezte, hogy ha az EU még egyszer komoly világgazdasági, világpolitikai szereplő kíván lenni, akkor vissza kell térnie a stratégiai autonómiához, a saját érdekeinek megfelelő fellépéshez.

"Ezt Magyarország az elmúlt majd másfél évtizedben bemutatta, hiszen mindenfajta progresszív nyomásgyakorlás dacára, a liberális mainstream mindenfajta iránymutatásai dacára egy, nemzeti érdekérvényesítésre alapuló politikát folytattunk, amely kifejezetten sikeres volt" - jegyezte meg.

"Én azt gondolom, hogy ha az Európai Unió sikeres akar lenni, akkor saját érdekei alapján kell stratégiai döntéseket hoznia, nem Washingtont kell követnie, mert annak látszik, hogy mi az eredménye: háború van a kontinensen, folyamatos migrációs nyomás alatt élünk, a versenyképességünk pedig csökken" - hangsúlyozta.

"Remélem, hogy az európai parlamenti választás majd segít ebben, és az európai parlamenti választást követően önálló európai akaratra épülő, autonóm európai stratégiát láthatunk megvalósulni" - emelte ki.

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás:

Ingyenestől a luxus árkategóriáig: ezt keresik 2024-ben a használtpiacon

Tízmilliós luxuskaróra, kilencmilliós juhnyáj, nyolcmilliós jakuzzi - többek között ezek a termékek cseréltek gazdát a Jófogás apróhirdetési platformon az év első felében. Emellett azonban a legnépszerűbbnek továbbra is az ingyenesen elvihető tárgyak bizonyultak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók rendre visszatérnek, és egy-egy felhasználó több hirdetést is elhelyez a platformon.
2024. 07. 18. 03:00
Megosztás:

Donald Trump durván elhúzott, megvan az USA új elnöke

Június elejéig nagyjából fej-fej mellett haladt Donald Trump és Joe Biden a november 5-én esedékes elnökválasztás esélyeseként. Aztán valami történt. Talán megfordíthatatlanul.
2024. 07. 18. 02:00
Megosztás:

Áttörés az elhízás gyógyszeres kezelésében - hatásos fogyókúra gyógyszer kap Svájcban engedélyt

Versenytársat kapott az Eli Lilly és a Novo Nordisk, mert a svájci gyógyszeróriás, a Roche szájon át szedhető fogyókúrás tablettája átment a klinikai vizsgálatokon.
2024. 07. 18. 01:00
Megosztás:

Éledezik a kripto piac, mutatjuk a legjobb lehetőségeket

Biztatóan indult az év a kripto piac számára, elég csak a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása utáni felhajtásra gondolnunk. A növekedés azonban alábbhagyott, sőt, az utóbbi hónapokban egyenesen csökkenésbe csapott át. Voltak érmék, különösen a mém szektorban, akik sokszorosan túlteljesítették a piacot, a többség azonban már huzamosabb ideje pirosban forog.
2024. 07. 18. 00:01
Megosztás:

Javuló környezet, romló kilátások Németországban

Az elmúlt egy évben először fordul elő, hogy csökkent a német gazdasági befektetői hangulat kilátásait mérő ZEW index.
2024. 07. 17. 23:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Játsszunk a Magyar Telekom tornyokkal, vagyis inkább a számokkal!

A Magyar Telekom a közelmúltban jelentette be, hogy vizsgálja a mobil infrastruktúrájának szétválasztását.
2024. 07. 17. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 17. 20:00
Megosztás:

Olaszországban júniusban nőtt az infláció

Olaszországban az előzetes becsléssel összhangban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban éves összevetésben, akárcsak májusban - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat kedden végleges adatként.
2024. 07. 17. 19:00
Megosztás: