Hogyan érdemes felkészülni az S/4HANA bevezetésre?

Az S/4HANA bevezetés sokkal több, mint egy informatikai projekt: digitális átalakulást jelent egy cég számára. Jelentős üzleti és technikai újratervezés, komplex átállás, ami sok időt, erőforrást és befektetést igényel. Mégis, miért éri meg bevezetni és hogyan érdemes felkészülni rá? A Deloitte szakértői az előnyöket, kihívásokat és lehetséges buktatókat vizsgálták.

Hogyan érdemes felkészülni az S/4HANA bevezetésre?

Az SAP közelmúltbeli nagy technológiaváltása nyomán született a HANA-alapú S/4 integrált vállalatirányítási rendszer. Az SAP S/4HANA egy teljes körű ERP rendszer, beépített intelligens technológiákkal, köztük mesterséges intelligenciával, gépi tanulással és fejlett elemzésekkel. A rendszer segít a vállalatoknak új üzleti modellek alkalmazásában, az üzleti változások gyors kezelésében, a belső és külső erőforrások összehangolásában és a mesterséges intelligencia előrejelző erejének felhasználásában. Az üzleti folyamatok közötti szoros, natív integráció, az iparági részletezettség és a memóriaalapú (in-memory) adatmodellnek számos előnye van. Az S/4HANA az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb platformfrissítése volt: az üzleti vezetők számára lehetőséget kínált a folyamatok racionalizálására, automatizálására, a valós idejű adatokhoz való hozzáférésre és az innováció felszabadítására.

„Az S/4HANA bevezetése egy cég életében sokkal több volt, mint egy korábban megszokott implementáció – ez már egy digitális átalakulást jelentett, és a legtöbb forradalomhoz hasonlóan ez sem egyik napról a másikra történt. Eleinte vonakodtak a vállalatok ekkora projektbe kezdeni, azonban néhány év elteltével, és a tanulságok beépítésével ma már tisztább rálátásunk van az előnyökre, egyúttal a kihívásokra és lehetséges buktatókra is.” – mondta Holenda Balázs, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Milyen előnyöket nyújt az S/4HANA?

Az SAP S/4HANA átírja az alapvető funkcióikat az SAP HANA adatbázison, kihasználja az in memory rendszer képességeit, ezáltal valós időben végez elemzést, így egyedülálló pozíciót biztosít az ERP-piacon. Az ügyfeleknek előbb-utóbb muszáj lesz lépni és áttérni az SAP S/4HANA-ra, annak érdekében, hogy kiaknázzák az SAP HANA in memory számítási teljesítményét, az agilitást, a jobb felhasználói élményt, a valós idejű adatokat, a rugalmas API-kat és az egyszerűsített folyamatokat. Emellett fontos, hogy a régebbi verziók támogatása 2027-ig fokozatosan megszűnik. Ugyanakkor sokan még mindig óvakodnak ettől az átállástól a magas költségek és az áttelepítéshez szükséges aprólékos tervezés miatt – ennek azonban a fenti okok miatt előbb-utóbb be kell következnie.

A bevezetés sok esetben az SAP-t használó vállalatok digitális stratégiájának része. Nagyobb sebességre és agilitásra van szükségük a rendszereik részéről, szükségük van az innovációra, és képesnek kell lenniük a gyors növekedésre. A vállalatok fő motivátora tehát, hogy a legfrissebb technológia alkalmazása által megtartsák pozíciójukat, versenyelőnyüket és naprakészek tudjanak maradni. Akik már túlvannak a rendszer bevezetésén további előnyökként a magasabb teljesítményt, a meglévő üzleti gyakorlat optimalizációját, gyorsabb analitikát, valamint az új technológiák bevezetése szempontjából jobb technológiai készültséget nevezték meg.

„A rendszer másik előnye, hogy lehetőséget nyújt egy Fiori-alapú felhasználói felület (UI) létrehozására. A Fiori szintén új termék az SAP-nál, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen eszközről – legyen szó mobilról, tabletről vagy notebookról – hozzáférjenek az intuitív és könnyen kezelhető UI-hoz. Ez a modern vállalatvezetésben már elengedhetetlen.” – mondta Tanos Gergely, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Nem (csak) IT-projekt: transzformáció és változásmenedzsment

Sokan az S/4HANA bevezetésre IT projektként tekintenek, ami hibás kiindulás: ez sokkal inkább üzleti transzformáció. Az SAP ECC-ről való átállás egyedi kihívásokkal jár szervezeti, beszállítói, végfelhasználói és tanácsadói szempontból is, ezért a szervezetszintű változásmenedzsment klasszikus esetével állunk szemben, folyamat- és humán erőforrás menedzsment szempontból egyaránt, a Deloitte szakértői szerint.

A transzformáció szükségességét több dolog indokolja: a növekvő verseny, a környezeti, geopolitikai és üzleti változások is. A digitális transzformációnak köszönhetően az ember által végzett feladatok nagyrészben automatizálttá válnak, ami nem csak a költségcsökkentéshez, árbevétel növekedéshez és hatékonyságnöveléshez járul hozzá, hanem az egyre fontosabb szemponttá váló fenntarthatóság alapját is biztosítja. Az üzleti környezet folyamatosan változik, ezért a folyamatok és modellek állandó felülvizsgálatára és a környezethez igazítására van szükség.

„Az SAP S/4HANA migráció hatalmas lépés a szervezet agilisabbá és hatékonyabbá tételében, ezért az összes érdekelt félnek bele kell egyeznie a bevezetésbe. A szervezeti és informatikai felkészítést előzetesen el kell végezni, és a vállalati kultúrához illeszkedő külső tanácsadó fél kiválasztása is nagyban hozzájárul a migrációs projekt sikeréhez.” – tette hozzá Tanos Gergely.

A vártnál jelentősebben csökkent a német export és az import decemberben

Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2023. 02. 02. 18:00
Megosztás:

A GVH megszüntette az eljárást az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés - jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.
2023. 02. 02. 17:30
Megosztás:

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 02. 17:00
Megosztás:

Több mint 800 millió forintból fejleszthet Vésztő

Több mint 800 millió forintot nyert el uniós forrásból beruházásokra a Békés vármegyei Vésztő.
2023. 02. 02. 16:30
Megosztás:

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki.
2023. 02. 02. 16:00
Megosztás:

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás.
2023. 02. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól.
2023. 02. 02. 15:00
Megosztás:

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna.
2023. 02. 02. 14:30
Megosztás:

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot.
2023. 02. 02. 14:00
Megosztás:

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.
2023. 02. 02. 13:30
Megosztás:

Szétválás Európa és az USA között

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is.
2023. 02. 02. 13:00
Megosztás:

A Bank of England tizedik kamatemelésének bejelentését várja csütörtökre a piac

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta.
2023. 02. 02. 12:30
Megosztás:

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Ennyit nőtt 2021 decemberéhez képest a vendégéjszakák száma

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Novemberben 1 milliárd 415 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 11:30
Megosztás:

Javult kissé a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítményindexe januárban

Januárban kissé javult, de továbbra is a kínai feldolgozóipar teljesítményének gyengülését jelezte a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexe.
2023. 02. 02. 11:00
Megosztás:

Négyszázmillió forintos vízrendezés kezdődött Alsónyéken

Négyszázmillió forintos vízrendezési projekt kezdődött Alsónyéken a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - közölte a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal az MTI-vel.
2023. 02. 02. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 02. 02. 10:00
Megosztás:

Kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
2023. 02. 02. 09:30
Megosztás:

Zuhanó hitelkamatokkal indul a február a bankpiacon

Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
2023. 02. 02. 09:00
Megosztás: