Hogyan érdemes felkészülni az S/4HANA bevezetésre?

Az S/4HANA bevezetés sokkal több, mint egy informatikai projekt: digitális átalakulást jelent egy cég számára. Jelentős üzleti és technikai újratervezés, komplex átállás, ami sok időt, erőforrást és befektetést igényel. Mégis, miért éri meg bevezetni és hogyan érdemes felkészülni rá? A Deloitte szakértői az előnyöket, kihívásokat és lehetséges buktatókat vizsgálták.

Hogyan érdemes felkészülni az S/4HANA bevezetésre?

Az SAP közelmúltbeli nagy technológiaváltása nyomán született a HANA-alapú S/4 integrált vállalatirányítási rendszer. Az SAP S/4HANA egy teljes körű ERP rendszer, beépített intelligens technológiákkal, köztük mesterséges intelligenciával, gépi tanulással és fejlett elemzésekkel. A rendszer segít a vállalatoknak új üzleti modellek alkalmazásában, az üzleti változások gyors kezelésében, a belső és külső erőforrások összehangolásában és a mesterséges intelligencia előrejelző erejének felhasználásában. Az üzleti folyamatok közötti szoros, natív integráció, az iparági részletezettség és a memóriaalapú (in-memory) adatmodellnek számos előnye van. Az S/4HANA az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb platformfrissítése volt: az üzleti vezetők számára lehetőséget kínált a folyamatok racionalizálására, automatizálására, a valós idejű adatokhoz való hozzáférésre és az innováció felszabadítására.

„Az S/4HANA bevezetése egy cég életében sokkal több volt, mint egy korábban megszokott implementáció – ez már egy digitális átalakulást jelentett, és a legtöbb forradalomhoz hasonlóan ez sem egyik napról a másikra történt. Eleinte vonakodtak a vállalatok ekkora projektbe kezdeni, azonban néhány év elteltével, és a tanulságok beépítésével ma már tisztább rálátásunk van az előnyökre, egyúttal a kihívásokra és lehetséges buktatókra is.” – mondta Holenda Balázs, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Milyen előnyöket nyújt az S/4HANA?

Az SAP S/4HANA átírja az alapvető funkcióikat az SAP HANA adatbázison, kihasználja az in memory rendszer képességeit, ezáltal valós időben végez elemzést, így egyedülálló pozíciót biztosít az ERP-piacon. Az ügyfeleknek előbb-utóbb muszáj lesz lépni és áttérni az SAP S/4HANA-ra, annak érdekében, hogy kiaknázzák az SAP HANA in memory számítási teljesítményét, az agilitást, a jobb felhasználói élményt, a valós idejű adatokat, a rugalmas API-kat és az egyszerűsített folyamatokat. Emellett fontos, hogy a régebbi verziók támogatása 2027-ig fokozatosan megszűnik. Ugyanakkor sokan még mindig óvakodnak ettől az átállástól a magas költségek és az áttelepítéshez szükséges aprólékos tervezés miatt – ennek azonban a fenti okok miatt előbb-utóbb be kell következnie.

A bevezetés sok esetben az SAP-t használó vállalatok digitális stratégiájának része. Nagyobb sebességre és agilitásra van szükségük a rendszereik részéről, szükségük van az innovációra, és képesnek kell lenniük a gyors növekedésre. A vállalatok fő motivátora tehát, hogy a legfrissebb technológia alkalmazása által megtartsák pozíciójukat, versenyelőnyüket és naprakészek tudjanak maradni. Akik már túlvannak a rendszer bevezetésén további előnyökként a magasabb teljesítményt, a meglévő üzleti gyakorlat optimalizációját, gyorsabb analitikát, valamint az új technológiák bevezetése szempontjából jobb technológiai készültséget nevezték meg.

„A rendszer másik előnye, hogy lehetőséget nyújt egy Fiori-alapú felhasználói felület (UI) létrehozására. A Fiori szintén új termék az SAP-nál, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen eszközről – legyen szó mobilról, tabletről vagy notebookról – hozzáférjenek az intuitív és könnyen kezelhető UI-hoz. Ez a modern vállalatvezetésben már elengedhetetlen.” – mondta Tanos Gergely, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Nem (csak) IT-projekt: transzformáció és változásmenedzsment

Sokan az S/4HANA bevezetésre IT projektként tekintenek, ami hibás kiindulás: ez sokkal inkább üzleti transzformáció. Az SAP ECC-ről való átállás egyedi kihívásokkal jár szervezeti, beszállítói, végfelhasználói és tanácsadói szempontból is, ezért a szervezetszintű változásmenedzsment klasszikus esetével állunk szemben, folyamat- és humán erőforrás menedzsment szempontból egyaránt, a Deloitte szakértői szerint.

A transzformáció szükségességét több dolog indokolja: a növekvő verseny, a környezeti, geopolitikai és üzleti változások is. A digitális transzformációnak köszönhetően az ember által végzett feladatok nagyrészben automatizálttá válnak, ami nem csak a költségcsökkentéshez, árbevétel növekedéshez és hatékonyságnöveléshez járul hozzá, hanem az egyre fontosabb szemponttá váló fenntarthatóság alapját is biztosítja. Az üzleti környezet folyamatosan változik, ezért a folyamatok és modellek állandó felülvizsgálatára és a környezethez igazítására van szükség.

„Az SAP S/4HANA migráció hatalmas lépés a szervezet agilisabbá és hatékonyabbá tételében, ezért az összes érdekelt félnek bele kell egyeznie a bevezetésbe. A szervezeti és informatikai felkészítést előzetesen el kell végezni, és a vállalati kultúrához illeszkedő külső tanácsadó fél kiválasztása is nagyban hozzájárul a migrációs projekt sikeréhez.” – tette hozzá Tanos Gergely.

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás:

Visszaesett az Erste Bank nyeresége

Jelentősen, 9,4 százalékkal 97,99 milliárd forintra nőtt az Erste Bank működési bevétele az első fél évben, ugyanakkor az adózott nyereség tizedére, 4,4 milliárd forintra esett vissza a rendkívüli tételek miatt - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 08. 11. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne megmenteni még több hitellel terhelt házat?

Tízezrek rettegnek attól Magyarországon, hogy adósságaik miatt elveszíthetik otthonukat. Ilyenkor jobb gyorsan cselekedni, mielőtt teljesen összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Szakértő segít abban, hogy mi érdemes tenni ilyenkor.
2022. 08. 11. 05:00
Megosztás:

Így lehet trükközni a családi házak rezsijével, ha többgenerációs a ház

Mit lehet tenni egy többgenerációs családi ház esetében a változó rezsi-árak kapcsán, hogy megússzuk az akár több százezres számlákat? A rezsidíjak változásának bejelentését követően nagyon sok kérdés érkezett a többgenerációs házak villany-, és gázszámlájával kapcsolatban a Bankmonitor.hu-hoz. Nézzük, milyen megoldások vannak, mert vannak!
2022. 08. 11. 04:01
Megosztás:

Megkezdődött az energetikai takarékosság Olaszországban

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.
2022. 08. 11. 02:00
Megosztás:

Elektronikusan is intézhetnek közigazgatási ügyeket a Sziget fesztiválozók

A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézés lehetőségét: egy mesterséges intelligencia alapú, érintőképernyős eszköz segítségével önállóan, tíz ügytípus közül választva intézhetnek ügyeket a kilátogatók - közölte NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 01:00
Megosztás:

Sok magyar cég hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2022. 08. 11. 00:05
Megosztás:

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás: