Hogyan javítja az eredményeket a vállalatirányítási rendszer egy élelmiszeripari vállalkozás esetében?

Megdöbbentő látni a napjainkban az adatok elképesztő szaporodását, ez viszont egyben azt is mutatja, hogy a vállalkozások világszerte szívesen fognak befektetni egy vállalatirányítási rendszerbe. Egy ERP szoftver által minőségi betekintést nyernek azokba a számadatokba, amelyeket a tevékenységeik generálnak, valamint azokba, amelyeket a fogyasztóktól kapnak.

Hogyan javítja az eredményeket a vállalatirányítási rendszer egy élelmiszeripari vállalkozás esetében?

Hogyan javítja az eredményeket a vállalatirányítási rendszer egy élelmiszeripari vállalkozás esetében?

Megdöbbentő látni a napjainkban az adatok elképesztő szaporodását, ez viszont egyben azt is mutatja, hogy a vállalkozások világszerte szívesen fognak befektetni egy vállalatirányítási rendszerbe. Egy ERP szoftver által minőségi betekintést nyernek azokba a számadatokba, amelyeket a tevékenységeik generálnak, valamint azokba, amelyeket a fogyasztóktól kapnak.

Vállalatirányítási rendszer az élelmiszeriparban

Mit jelent mindez egy élelmiszergyártó vállalkozás esetében? Először is rá kell ébredni arra a tényre, hogy ha a vállalat még nem használja fel megfelelően az adatokat a stratégiai döntéshozatalhoz, akkor fennáll annak a kockázata, hogy nem lesz képes kiaknázni jelentős fejlesztési lehetőségeket. Ezen túlmenően pedig tapasztalható, hogy mennyire sok nehézséget tud okozni a rengeteg új információ nyomon követése, főleg ha papír alapú nyilvántartásokkal vagy egyszerű digitális táblázatokkal próbálják ezt megoldani.

Szerencsére azonban van egy nagyszerűbb módja az adatok feldolgozásának és kezelésének, mégpedig a vállalatirányítási rendszer használata. Ez a többfunkciós platform segít a szervezeteknek létrehozni egy megbízható adatbázist a kritikus információk számára, amelyek valós időben frissülnek és könnyen hozzáférhetőek egy felhasználóbarát felületen keresztül.

Az iparág-specifikus élelmiszergyártó vállalatirányítási rendszer ezt még magasabb szintre emeli, mivel még jobban megfelel egy ilyen vállalat igényeinek. Ennek pedig az okát abban kell keresni, hogy tele van olyan speciális funkciókkal, amelyek segítenek az alkalmazottaknak eligazodni a piacok egyedi kihívásai között, miközben a releváns adatokat jól láthatóvá teszik a gyárban dolgozók, valamint az egyéb kulcsfontosságú érdekelt felek számára.

Az ERP rendszer és az ellátási lánc

A vállalatirányítási rendszernek a tétel-kezelési funkciói nyomon követhetőséget biztosítanak egy élelmiszeripari vállalkozás számára egészen az egyedi cikkek szintjéig. Az ilyen funkciók kihasználásával rugalmasan lehet kezelni a tételszámokat, és a nagyobb tételeket kisebb altételekre lehet felosztani a nyomon követhetőség elvesztése nélkül. Az árukhoz könnyen hozzá lehet rendelni az olyan fontos részleteket, mint például a származási ország vagy a gyártási dátum.

Az élelmiszeriparban használt vállalatirányítási rendszert úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen általános tételmeghatározási módszerekkel, mint amilyen a rendszámozás és a konténerkódok meghatározása. Ezzel pedig tovább bővül az ERP rendszer kihasználása ezen a területen, amely fontos szerepet játszik a nyomon követhetőség egyszerűsítésében.

Ezek a funkciók segíthetnek egy élelmiszeripari vállalkozásnak abban, hogy komplex, pontos és naprakész adatokat kapjon az ellátási láncról, amelynek köszönhetően mindig követhető hol találhatóak egy adott időpontban a termékek, és hova tartanak. Ezenkívül pedig a vállalkozás biztosítani tudja a fogyasztóknak azt az átláthatóságot, amelyet ma elvárnak egy élelmiszergyártó cégtől, ezzel pedig megerősíthető egy márka hírneve.

Átláthatóság az élelmiszer-biztonságban

A megfelelő minőség-ellenőrzési eszközök minden élelmiszeriparban alkalmazott vállalatirányítási rendszer kulcsfontosságú elemei. Ezek leegyszerűsítik a szabványok betartására vonatkozó ellenőrzések elvégzését, és hozzáférhetővé teszik az eljárások eredményeit. Továbbá a megoldások valós ideje miatt az eredmények azonnal láthatóak lesznek a rendszerben, aminek köszönhetően gyorsan be lehet avatkozni egy probléma esetében.

Az ERP szoftver képes kibővíteni ezeket a funkciókat az ellenőrzési állapot jellemzőivel, amelyek által pillanatok alatt ki lehet deríteni, hogy milyen ellenőrzéseket kell még elvégezni. Ezen a területen szintén rendkívül hasznosak az olyan termékleírási eszközök, amelyek a dokumentumkezelést, a szabályozási űrlapok kezelését és az allergének azonosítását szolgálják.

A termékminőség biztosításához megalkotott funkciók birtokában a vállalkozás képes javítani a vevői elégedettséget, és ösztönzi az ismételt vásárlást, ami természetesen nagyobb bevételt eredményez. Továbbá, ha az összes aggályos allergén anyagot megfelelően megjelöli, biztosabb lehet abban, hogy minden áruja átlátható az érzékeny fogyasztók számára, és csökkenti annak esélyét, hogy a vállalkozás panaszok kereszttüzében kerüljön a címlapokra.

A készlet átláthatósága a vállalatirányítási rendszernek köszönhetően

Az élelmiszergyártó ERP szoftver naprakész adatokkal szolgálhat mind a várható, mind a rendelkezésre álló készletek kapcsán a vállalkozás összes telephelyére vonatkozóan, és lehetővé teszik tételek párosítását a rendelésekkel. A termeléstervezési funkciók pedig segítik a kínálat és a kereslet összehangolását, mivel összehasonlíthatóvá teszik a készletet és a rendeléseket.

Természetesen az élelmiszeripari vállalkozások számára továbbra is figyelembe kell venni a készletben lévő termékek romlandó jellegét. Ezt pedig megtehetik a vállalatirányítási rendszer lejárat-kezelő funkciójával. Ennek a segítségével konfigurálhatóak az időkereteket az anyagok lejáratához kapcsolódóan, alkalmazhat komissiózási módszereket, és küldhet figyelmeztetéseket amikor közeledik egy adott termék vagy összetevő lejárati ideje.

Egy élelmiszeripari vállalkozás esetében is láthatóan számos kiemelt fonotsságú területen tud segíteni egy vállalatirányítási rendszer, de ne feledkezzünk meg az ügyfélkapcsolat-kezelési funkciókról, amelyek segítségével nyomon követhetőek az ügyfelekkel folytatott egyeztetések, és jobban meg lehet érteni az igényeiket. Ezek pedig átláthatóvá teszik a kapcsolattartási adatokat, a rendelési előzményeket és a kommunikációs nyilvántartásokat.

Az értékesítési területen pedig a vállalatirányítási rendszernek a funkciói segítik a vállalkozás alkalmazottait abban, hogy termelékenyebbek legyenek, és hatékonyabban szolgálják ki az ügyfeleket. Ez pedig ösztönző hatással lehet a márkahűségre és az ismételt vásárlásokra, amelyek növelik egy szervezet jövedelmezőségét.

Mi folyik itt, kérem? - Gazdasági elemzés

Meglepetésre 4,2 százalékkal bővült márciusban év per év alapon a naptárhatástól tisztított kiskereskedelmi forgalom, míg a várakozás csak 0,8 százalékos emelkedést prognosztizált. Sokan a húsvét-hatással magyarázzák a dolgot.
2024. 05. 07. 12:30
Megosztás:

Mozgalmas időszak vár a jégkármentesítőkre

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által működtetett Országos jégkármérséklő rendszer (JÉGER). Az április 15-e és 28-a között eltelt két hétben számos alkalommal volt szükség az ezüstjodid párologtatását végző berendezések működtetésére - jelentette be keddi közleményében a kamara.
2024. 05. 07. 12:00
Megosztás:

Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom éves szinten

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 07. 11:30
Megosztás:

Átadták a kibővített gyermelyi óvodát

Gyermelyen 260 millió forintnyi uniós támogatással felújították és 15 férőhellyel bővítették az óvodát, három új munkahelyet létrehozva - közölte a Komárom-Esztergom vármegyei önkormányzat az MTI-vel.
2024. 05. 07. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 07. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX hétfőn 566,25 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel 68 568,49 pontos történelmi csúcson zárt.
2024. 05. 07. 10:00
Megosztás:

Kevéssé változott a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 07. 09:30
Megosztás:

Fordított állásbörze lesz a Pécsi Tudományegyetemen

Több mint száz csapat, háromszáz hallgató és nyolcvan cég részvételével tartanak "fordított állásbörzét" a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán (PTE KTK) május 8-án - közölte az felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 05. 07. 09:00
Megosztás:

Új módszer segíthet több millió asztmás betegen

Hazánkban is rohamosan növekszik az asztmás betegek száma: a légszennyezés és az egészségtelen életmód is közrejátszik a lesújtó statisztikákban.
2024. 05. 07. 08:30
Megosztás:

Az OTP Bank megújította a Selfie számlanyitási megoldását

Az OTP Bank megújította és ezzel egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé is tette a már 2021 óta elérhető Selfie számlanyitást ügyfelei számára.
2024. 05. 07. 07:30
Megosztás:

Nézd meg az 5 legjobb kriptovalutát 1 dollár alatt, amelyek akár százszorosára növelhetik a befektetésedet

A kriptovaluta-iparág mindig kínál lehetőséget befektetési projektekbe való beszállásra és jelentős nyereségek elérésére. Azonban a befektetésre kínált ezernyi csúcskategóriás kriptovaluta között nehéz lehet kiválasztani azokat a tokeneket, amelyek árfolyama meg fog ugrani.
2024. 05. 07. 07:10
Megosztás:

Nőtt a cégfelszámolások száma az első negyedévben Romániában

Éves összevetésben 14,66 százalékkal nőtt a cégfelszámolások száma az első negyedévben Romániában, és 6,78 százalékkal kevesebb gazdasági társaságot hoztak létre - közölte hétfőn az Országos Cégnyilvántartó (ONRC).
2024. 05. 07. 07:00
Megosztás:

128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a fővárosi tavaszi nagytakarításon

Mintegy 128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának munkatársai - más fővárosi közszolgáltató cégekkel és önkéntesekkel együtt április 21-én és 28-án a főváros kiemelt forgalmú közterületein és a 4-es 6-os villamos - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 07. 06:30
Megosztás:

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.
2024. 05. 07. 06:00
Megosztás:

Fontos tudnivalók az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

Az Európai Bizottság előírásai miatt a tavaly óta - a többi uniós tagállamhoz hasonlóan - a magyar agrártámogatási rendszerben is kötelező alkalmazni a Sentinel műholdcsalád felhasználásával működő területi monitoring rendszert, azaz TMR-rendszert - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 07. 05:30
Megosztás:

Újabb trükkel próbálkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.
2024. 05. 07. 05:00
Megosztás:

Az EB kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást

Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért kezdeményezni kívánja az eljárás lezárását - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.
2024. 05. 07. 04:00
Megosztás:

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése áprilisban.
2024. 05. 07. 03:30
Megosztás:

„Túlfutásjárvány” szedi áldozatait a hazai autóparkban

Az autópark öregszik, az autóra fordítható pénz pedig csökken. Ennek fényében a túlfutás szinte járványszerűen terjed idehaza, egyre gyakrabban okozva komoly kárt, de potenciálisan akár tragédiát is. Az itthoni helyzetet a Swiss Automotive Grouphoz tartozó Autonet Import Magyarország operatív igazgatója, Szabó László foglalta össze. Mivel az Autonet nemcsak a hazai piacot kiszolgáló 4 nagy alkatrészimportőr egyike, hanem több márkafüggetlen szervizhálózatot is üzemeltet, a szakértő minden oldalról jelentős rálátással bír a magyar autóállományra.
2024. 05. 07. 03:00
Megosztás:

Ismét az Erste elemzői voltak a legpontosabbak

Az Erste szakértői vitték el az első helyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Thomson Reuters előrejelzői versenyén. A bank elemzői adták a legpontosabb előrejelzést a magyar gazdaság mutatóinak alakulásáról 2023-ban.
2024. 05. 07. 01:00
Megosztás: