Hogyan optimalizálhatjuk cégünk IT-költségeit?

A költségek hatékony kezelésén áll vagy bukik minden vállalat sikere és fenntarthatósága. Bár a mostani, gazdaságilag nehézkesebb időkben csábító lehet a spórolás, léteznek olyan területek, ahol a költségek csökkentése kontraproduktívan hathat cégünkre. Tökéletes példa erre az informatikai (IT) költségek esete.

Hogyan optimalizálhatjuk cégünk IT-költségeit?

A digitális környezet a modern üzleti tevékenységek sarokköve, és az IT-infrastruktúrába való bölcs befektetés kulcsfontosságú a nehezen megszerzett piaci fölényünk fenntartásához, vagy éppen annak eléréséhez. Éppen ezért az nformatikai költségeink csökkentése helyett sokkal ésszerűbb, ha azok optimalizálására törekszünk. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogyan tehetjük meg ezt.

Az IT-költségeken való spórolás buktatói

Az IT-költségek megfontolatlan csökkentése számos olyan későbbi problémához vezethet, amelyek fényében a kezdeti megtakarítások eltörpülnek majd. Hosszabb távon időben, energiában és anyagi ráfordításban is rosszabbul járhatunk. A gyengébb hardverek, elavult szoftverek és nem megfelelő kiberbiztonsági intézkedések kiszolgáltatottá tehetik vállalatunkat az esetleges támadásoknak, továbbá akadályozhatják az innovációt, visszafogva cégünk növekedését. 

Azok a vállalatok, amelyek nem tartanak lépést a technológia fejlődésével, lemaradnak versenytársaik mögött. Az informatikai költségeken való spórolás tehát rövid távon ugyan segítheti a költségvetést, de hosszabb intervallumban vizsgálva visszaesést és elszalasztott lehetőségeket eredményez.

IT-költségoptimalizálás okosan

Az IT-költségek optimalizálása nem a takarékosságról szól. Inkább arról, hogy megalapozott és stratégiailag helyes döntéseket hozunk azért, hogy minden elköltött forintunk ténylegesen hozzájáruljon vállalkozásunk hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

Elemzés és értékelés 

Az informatikai költségek optimalizálásának első lépése a jelenlegi informatikai infrastruktúra átfogó elemzése és értékelése. Ez magában foglalja hardvereink és céges szoftvereink átvizsgálását, a hálózatok és üzemeltetési folyamatok esetleges felülbírálását. A felesleges kiadások, például az alig használt licencek, a kihasználatlan fizetős alkalmazások vagy a feleslegesen erős hardverek azonosítása a kiindulópont.

Végezzünk rendszeresen informatikai auditokat is a fejlesztésre szoruló területek azonosításához! Ezek során feltárhatjuk a rejtett hatékonysági hiányosságokat, és betekintést kaphatunk a folyamatok racionalizálásába és a költségek csökkentésébe. 

A felhőszolgáltatások kihasználása

A felhőalapú számítástechnika forradalmasította a vállalkozások informatikai infrastruktúrájának kezelését. Ugyanis fizikai szerverekbe való befektetés és azok karbantartása helyett a vállalatok egy távoli felhőszolgáltatást kihasználva, fizetős alapon férhet hozzá saját erőforrásaihoz. Ezzel kiküszöbölhetővé váltak az előzetes beruházások, valamint rugalmasságot és skálázhatóságot is lehetővé tett számunkra. 

A felhőszolgáltatások a költségmegtakarításon túl számos előnnyel járhatnak, ilyen például a hozzáférhetőség vagy éppen az automatikus frissítések és karbantartási szolgáltatások. Ez mind nem meglepő, hiszen általában profi IT-cégek működtetik a rendszereket. Egy SAP on AWS típusú felhőszolgáltatásra való áttéréssel tehát a vállalatok optimalizálhatják informatikai költségeiket, miközben növelhetik hatékonyságukat is.

Az energiahatékonyság növelése 

Az energiafogyasztás nagymértékben hozzájárulhat informatikai költségeinkhez, különösen a kiterjedt adatközpontokkal és szerverszobákkal rendelkező vállalatok esetében. Az energiahatékony gyakorlatok, például a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek alkalmazása azonban jelentős megtakarításokat eredményezhet

Ezek az MI-algoritmusok ugyanis valós időben elemezhetik adatközpontjaink működését, és különböző beállításokkal optimalizálhatják az energiafelhasználást. Ez nemcsak az áramszámlánkat csökkentheti, de a túlmelegedés megelőzésével hardvereink élettartamát is meghosszabbíthatja. Az energiahatékony technológiákba való befektetés nemcsak IT-költségeinket optimalizálja, de a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos aggályokat is csökkentheti.

Nyílt forráskódú szoftverek használata

Megvásárolt szoftvereink – különösen a nagy felhasználói bázissal rendelkező cégek esetében – jelentős kiadást róhatnak vállalatunkra, hogy az egyedileg fejlesztett, saját programokról már ne is beszéljünk. A nyílt forráskódú szoftverek azonban költséghatékony alternatívát kínálnak a funkcionalitás és a biztonság feláldozása nélkül. Rengeteg népszerű, nyílt forráskódú megoldás létezik szinte bármilyen üzleti igényre, beleértve az operációs rendszereket, az irodai működést támogató csomagokat, az adatbázis kezelő programokat és a fejlesztőeszközöket. 

Virtualizáció és konszolidáció

A virtualizációs technológia lehetővé teszi több virtuális gép futtatását egyetlen fizikai szerveren, maximalizálva az erőforrások kihasználását és csökkentve a további hardverek szükségességét. Ez a megközelítés jelentős költségmegtakarítást eredményez mind az egyszeri kiadások, mind a folyamatos működési költségek tekintetében. Ez ugyanis csökkenti a fizikai hardverlábnyomot, minimalizálja az energiafogyasztást és a helyigényt, valamint optimális kihasználtságot biztosít túlzott és felesleges energiaellátás nélkül. Emellett a virtualizált környezetek kezelése gyakran egyszerűbb, ami működési hatékonyságot és kevesebb adminisztratív terhet jelenthet. 

Kiszervezés és menedzselt szolgáltatások

Ahelyett, hogy egy házon belüli IT-csapatot tartanánk fenn a technológia minden aspektusának kezelésére, használhatjuk külső szakemberek segítségét is. Ha például kihasználjuk az SAP on AWS környezet legfontosabb előnyeit, a felszabaduló időben saját alapvető kompetenciáinkra összpontosíthatunk. Eközben ráadásul csökkentjük a speciális informatikai személyzet felvételével, képzésével és megtartásával járó általános költségterheket.

Biciklis túraútvonallal egészült ki a balatoni útvonalhálózat

Biciklis túraútvonallal egészült ki a Balaton körül csaknem ezer kilométer hosszan kijelölt kerékpáros útvonalhálózat - közölte a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány keretein belül létrejött VisitBalaton365 csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 25. 23:00
Megosztás:

Az olasz belügyminiszter lemondásáért demonstráltak

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.
2024. 02. 25. 22:00
Megosztás:

Az idei volt a legmelegebb február Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.
2024. 02. 25. 21:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás: