Hogyan optimalizálhatjuk cégünk IT-költségeit?

A költségek hatékony kezelésén áll vagy bukik minden vállalat sikere és fenntarthatósága. Bár a mostani, gazdaságilag nehézkesebb időkben csábító lehet a spórolás, léteznek olyan területek, ahol a költségek csökkentése kontraproduktívan hathat cégünkre. Tökéletes példa erre az informatikai (IT) költségek esete.

Hogyan optimalizálhatjuk cégünk IT-költségeit?

A digitális környezet a modern üzleti tevékenységek sarokköve, és az IT-infrastruktúrába való bölcs befektetés kulcsfontosságú a nehezen megszerzett piaci fölényünk fenntartásához, vagy éppen annak eléréséhez. Éppen ezért az nformatikai költségeink csökkentése helyett sokkal ésszerűbb, ha azok optimalizálására törekszünk. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogyan tehetjük meg ezt.

Az IT-költségeken való spórolás buktatói

Az IT-költségek megfontolatlan csökkentése számos olyan későbbi problémához vezethet, amelyek fényében a kezdeti megtakarítások eltörpülnek majd. Hosszabb távon időben, energiában és anyagi ráfordításban is rosszabbul járhatunk. A gyengébb hardverek, elavult szoftverek és nem megfelelő kiberbiztonsági intézkedések kiszolgáltatottá tehetik vállalatunkat az esetleges támadásoknak, továbbá akadályozhatják az innovációt, visszafogva cégünk növekedését. 

Azok a vállalatok, amelyek nem tartanak lépést a technológia fejlődésével, lemaradnak versenytársaik mögött. Az informatikai költségeken való spórolás tehát rövid távon ugyan segítheti a költségvetést, de hosszabb intervallumban vizsgálva visszaesést és elszalasztott lehetőségeket eredményez.

IT-költségoptimalizálás okosan

Az IT-költségek optimalizálása nem a takarékosságról szól. Inkább arról, hogy megalapozott és stratégiailag helyes döntéseket hozunk azért, hogy minden elköltött forintunk ténylegesen hozzájáruljon vállalkozásunk hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

Elemzés és értékelés 

Az informatikai költségek optimalizálásának első lépése a jelenlegi informatikai infrastruktúra átfogó elemzése és értékelése. Ez magában foglalja hardvereink és céges szoftvereink átvizsgálását, a hálózatok és üzemeltetési folyamatok esetleges felülbírálását. A felesleges kiadások, például az alig használt licencek, a kihasználatlan fizetős alkalmazások vagy a feleslegesen erős hardverek azonosítása a kiindulópont.

Végezzünk rendszeresen informatikai auditokat is a fejlesztésre szoruló területek azonosításához! Ezek során feltárhatjuk a rejtett hatékonysági hiányosságokat, és betekintést kaphatunk a folyamatok racionalizálásába és a költségek csökkentésébe. 

A felhőszolgáltatások kihasználása

A felhőalapú számítástechnika forradalmasította a vállalkozások informatikai infrastruktúrájának kezelését. Ugyanis fizikai szerverekbe való befektetés és azok karbantartása helyett a vállalatok egy távoli felhőszolgáltatást kihasználva, fizetős alapon férhet hozzá saját erőforrásaihoz. Ezzel kiküszöbölhetővé váltak az előzetes beruházások, valamint rugalmasságot és skálázhatóságot is lehetővé tett számunkra. 

A felhőszolgáltatások a költségmegtakarításon túl számos előnnyel járhatnak, ilyen például a hozzáférhetőség vagy éppen az automatikus frissítések és karbantartási szolgáltatások. Ez mind nem meglepő, hiszen általában profi IT-cégek működtetik a rendszereket. Egy SAP on AWS típusú felhőszolgáltatásra való áttéréssel tehát a vállalatok optimalizálhatják informatikai költségeiket, miközben növelhetik hatékonyságukat is.

Az energiahatékonyság növelése 

Az energiafogyasztás nagymértékben hozzájárulhat informatikai költségeinkhez, különösen a kiterjedt adatközpontokkal és szerverszobákkal rendelkező vállalatok esetében. Az energiahatékony gyakorlatok, például a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek alkalmazása azonban jelentős megtakarításokat eredményezhet

Ezek az MI-algoritmusok ugyanis valós időben elemezhetik adatközpontjaink működését, és különböző beállításokkal optimalizálhatják az energiafelhasználást. Ez nemcsak az áramszámlánkat csökkentheti, de a túlmelegedés megelőzésével hardvereink élettartamát is meghosszabbíthatja. Az energiahatékony technológiákba való befektetés nemcsak IT-költségeinket optimalizálja, de a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos aggályokat is csökkentheti.

Nyílt forráskódú szoftverek használata

Megvásárolt szoftvereink – különösen a nagy felhasználói bázissal rendelkező cégek esetében – jelentős kiadást róhatnak vállalatunkra, hogy az egyedileg fejlesztett, saját programokról már ne is beszéljünk. A nyílt forráskódú szoftverek azonban költséghatékony alternatívát kínálnak a funkcionalitás és a biztonság feláldozása nélkül. Rengeteg népszerű, nyílt forráskódú megoldás létezik szinte bármilyen üzleti igényre, beleértve az operációs rendszereket, az irodai működést támogató csomagokat, az adatbázis kezelő programokat és a fejlesztőeszközöket. 

Virtualizáció és konszolidáció

A virtualizációs technológia lehetővé teszi több virtuális gép futtatását egyetlen fizikai szerveren, maximalizálva az erőforrások kihasználását és csökkentve a további hardverek szükségességét. Ez a megközelítés jelentős költségmegtakarítást eredményez mind az egyszeri kiadások, mind a folyamatos működési költségek tekintetében. Ez ugyanis csökkenti a fizikai hardverlábnyomot, minimalizálja az energiafogyasztást és a helyigényt, valamint optimális kihasználtságot biztosít túlzott és felesleges energiaellátás nélkül. Emellett a virtualizált környezetek kezelése gyakran egyszerűbb, ami működési hatékonyságot és kevesebb adminisztratív terhet jelenthet. 

Kiszervezés és menedzselt szolgáltatások

Ahelyett, hogy egy házon belüli IT-csapatot tartanánk fenn a technológia minden aspektusának kezelésére, használhatjuk külső szakemberek segítségét is. Ha például kihasználjuk az SAP on AWS környezet legfontosabb előnyeit, a felszabaduló időben saját alapvető kompetenciáinkra összpontosíthatunk. Eközben ráadásul csökkentjük a speciális informatikai személyzet felvételével, képzésével és megtartásával járó általános költségterheket.

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás: