Hunikornis? Mint Columbo felesége: mindenki beszél róla, de senki nem látta még

Magyarország továbbra sem nevelt ki egyetlen unikornist sem, azaz olyan privát, tehát még nem tőzsdén lévő céget, amelynek értéke eléri az 1 milliárd dollárt, holott többek közt Észtországban, Szlovéniában és Izraelben is több tucat van már belőlük.

Hunikornis?  Mint Columbo felesége: mindenki beszél róla, de senki nem látta még

Észtország, amely évtizedes hátrányból indult, nemhogy előttünk jár, hanem a lakosságarányos unikornisok számában egyenesen világcsúcstartó, és ezt nem utolsósorban a támogató politikának és a jó ökoszisztémának tudják be. Hild Imre startup szakértő arról beszélt, teljes kultúraváltásra van szükség ahhoz, hogy behozzuk a lemaradást.

Elmondta, ha sikerül bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe, tömegével lehet bevonzani a tehetségeket, ami egy sikeres ökoszisztéma egyik legfőbb jellemzője. Október 12-én az A38 Hajón rendezik meg az Ökoszisztéma Fesztivált, amelynek célja, hogy a startup világ különböző szereplői között felgyorsuljon a kommunikáció.

A hazai ökoszisztémában van a leginkább túlsúlyban az állami és uniós források a startupok finanszírozásában összevetve más európai országokkal, az elmúlt tíz-tizenöt évben mégis nagyon elment mellettünk a régió többi szereplője. Hazánkban, bár vannak feltörekvő jó példák, mint a SEON, egyelőre még mindig csak a LogMeIn említhető unikornisként, de az sem itthon nőtt ekkorára, tehát továbbra is várunk arra, hogy megszülessen az első magyar hunikornis. Bár az eseményen azt is megvitatják majd, hogy vajon az unikornisok száma-e a legfontosabb, ahogy a GDP sem a legpontosabb viszonyítási alapja a gazdaságnak, mégis, ez a legelfogadottabb, legérthetőbb mérce

Hild Imre startup szakértő elmondta, ezer olyan startupot ismerünk világszerte, amelynek értéke elérte az egymilliárd dollár értéket. Eközben mi el vagyunk foglalva a magunk problémáival, a világ elment mellettünk.

„Számos kis ország, többek közt Észtország, Szlovénia és Izrael is több tucat unikornist tud már felmutatni, amit a kiváló ökoszisztémájuknak köszönhetnek. Magyarországon pont ez a megfelelő környezet hiányzik. Mindenki keresi a trendeket, csak éppen az a baj, hogy nem tudják, hol keressék. Kicsit olyan ez, mint a Columbo felesége a retro krimisorozatban: mindenki beszél róla, de senki nem látta még” – mutatott rá.

Szerinte a tudástőke beáramlása most adott, csak azt kell tudni, mit és hogyan kell keresni. Az ökoszisztémának pont az a lényege, hogy a startuppereknek felnyissák a szemét, mi az, amiről nem tudnak, hogy nem tudják. Ahogy tisztázni kell azt is, mit is nevezünk ma startupnak: azokat a cégeket, akik már a kezdetektől fogva egy globális problémát akarnak megoldani és arra optimalizálnak, hogy a nemzetközi piacokat hódítsák meg. Nagyon fontos megértenünk azt, hogy a megosztás, a visszaadás, a másikhoz bizalommal való fordulás nem csökkenti, hanem növeli a tortát. 

Összetartásra kell építeni

Az Ökoszisztéma Fesztivál moderátora hozzátette, hogy a specializáció és a fókusz a szűkösebb erőforrások hatékonyabb kihasználását i jelentheti. Bár fontos a diverzifitás, az inkluzivitás, ennek a kényes egyensúlynak az értő és támogató policy szintű kezelése kulcsfontosságú lehetne. Magyarországon nem volt egyértelmű, hogy miben tudnak kiemelkedően teljesíteni az itteni tehetségek.

Már talán ki lehet mondani hogy, a kiberbiztonság területére fókuszálunk, de a tehetségek ma még inkább elmentek Berlinbe, Londonba vagy Szingapúrba, nemcsak azért, mert több pénzt kapnak, hanem mert ott érzik magukat otthon. Ott tudnak rendszeresen találkozni olyan emberekkel, akiktől tanulhatnak, így indirekt módon képzik magukat, amire az egész ökoszisztéma épít. Lesz olyan panelrésztvevő, aki pontosan erről fog beszámolni.

Hild Imre úgy folytatta, olyan erős, eltökélt, jól értelmezhető, látható bázisra van szükség, ami egyrészt kitermeli a tehetségeket, másrészt bevonzza őket külföldről.

„Teljes kultúraváltásra van szükség. Kellenek olyanok, akik tudatosan viszik a zászlót és terjesztik az igét. Ha már valaki hajlandó összekötni két embert, az is áldás, ezek a cselekedetek ugyanis külföldön minden naposak, amit meg kellene honosítani a fejlődés érdekében. Az összetartásra lehet alapozni, amire Észtország az egyik legjobb sikerpélda” – magyarázta, hozzátéve, a hárommilliós ország emberek százait tette milliárdossá, akik a vagyonukat visszaforgatják az iparágba, ezáltal egészen más narratíva alakult ki a startupok között.

Megjegyezte, ha a szolidaritás megvan, elkezdenek felgyorsulni az események. Mindig azok a helyek hívják fel magukra a tőke figyelmét, ahol koncentrálódnak a tehetségek, és ilyenkor megnyílik a világ: a nagy nemzetközi cégeken keresztül elérhetővé válnak nagyobb platformok, komolyabb technológiák, ami által a startup felértékelődik és előbb-utóbb hunikornissá válhat. 

„Be kell tudni kapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe, hallgatni kell a világra, figyelni kell a visszajelzéseket és azok alapján kell fejleszteni. Ez a kulcsa mindennek” – emelte ki.

Egy helyen az ökoszisztéma krémje

Az ökoszisztéma akkor épül, ha sok vállalkozó van és ők megosztják egymással a pozitív példákat, ezzel is segítve az újonnan érkezőknek. Fontos egy helyre a startup szcéna krémjét annak érdekében, hogy egy startuppel olyannak akar beszélni, aki pár lépéssel előtte jár, meg is találja őt. Így könnyen megsokszorozódhat az elérhető tudás és tapasztalat és a régió a nyugati befektetőknek is vonzóbbá válna.

Erre kiváló platform az október 12-i Ökoszisztéma Fesztivál, ahol mindenki ott lesz, aki startupokkal foglalkozik vagy foglalkozni szeretne: a résztvevők között megtalálhatók vállalkozók, alkalmazottak, a kockázati tőkések, a nagyvállalatok, az egyetemek, ahonnan a tehetségek származnak és az állami szereplők, akik mindig támogatni szeretnék a startup ökoszisztémát.

A félnapos, igazi bulival záruló Ökoszisztéma Fesztivál célja az, hogy a startup világ szereplőit minél közelebb hozza egymáshoz, és elősegítse, hogy egy igazi, szinte szervezetként működő innovációs ökoszisztéma épüljön fel. Az eseményen a legrelevánsabb és legégetőbb kérdésekre keresik a választ, amelyeket a hazai ökoszisztéma ismert startupperei és szakemberei a legjobb tudásuk szerint fogják megválaszolni. 

A szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett lehetőség lesz kiállítani, bemutatkozni is. Az eseményt egy kötetlen netwokinggel egybekötött bulival zárják, amelynek célja a jelenlegi ismeretségek elmélyítése és új kapcsolatok kialakítása. 

A rendezvény egy részét ezúttal korlátozott stream formájában elérhetővé teszik azok számára is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni a helyszínen. 

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció, a Fishinda

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. Hazai viszonylatban már minden harmadik horgász regisztrált az appba, de több ezren használják azt Szlovákiában, Romániában és Csehországban is. Az, hogy 250.000 felhasználó szavazott bizalmat az alkalmazásnak nem meglepő, hiszen a Fishinda számos olyan egyedi funkcióval bír, amely teljesebbé teszi a horgászat élményét. Legyen szó a fogások rögzítéséről, a horgászvizekről való tájékozódásról, napijegy vagy felszerelés vásárlásáról itt mindent egy helyen találnak meg a horgászat szerelmesei. 
2022. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Egyre jobban megéri párhuzamosan több csatornán kommunikálni az ügyfelekkel

A fiatalabb generációk egyre aktívabbak, nekik pedig más igényeik vannak a vállalatokkal való kapcsolattartásban is. Egyre inkább felértékelődik a személyes ügyintézésben is a digitalizáció és a többcsatornás ügyfélkiszolgálás, hiszen napjainkban egymással párhuzamosan működnek ezek a csatornák.
2022. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Cégfelvásárlásokkal kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

A koronavírus-járvány visszatérésétől, még tovább növekvő geopolitikai feszültségektől és az inflációtól tartanak leginkább a vezérigazgatók – derül ki az EY 760 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából. Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül. Két kulcsterületet is kiemeltek, ami kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához.
2022. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Két hipertempójú bővülést követő év után jelentősen lassult az e-kereskedelem

Új korszakot nyitott az e-kereskedelemben 2022: két járvány sújtotta év és a digitális gazdaságban ezalatt tapasztalt hipernövekedés után az idén törvényszerűen várható volt egy megtorpanás a digitalizációban és az e-kereskedelemben. A jelenlegi gazdasági helyzet „csupán” ráerősített a kifulladó lendületre, így az elmúlt három negyedév, valamint az évvégi szezon első pár hetének és a Black Friday akcióinak tükrében 2022-ben mindössze 8-10 százalékos éves növekedés várható a belföldi online kiskereskedelemben. Az inflációt is figyelembe véve ez már visszaesés a tavalyi évhez képest – derül ki a GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Index kutatásának idei harmadik fordulójából.
2022. 11. 29. 16:00
Megosztás:

77 millió euróért kelt el a Váci úti Green Court Office

A francia SCPI Affinités Pierre ingatlanbefektetési társaság képviseletében a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron megvásárolta a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexumát, a Green Court Office irodaházat – jelentették be a tranzakcióban érintett felek. A francia vállalat a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól vásárolta meg a két épületből álló együttest, amely összesen 20 181 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, és amely 2021-ben elnyerte a Portfolio Property Awards az „Év Irodafejlesztése” címet, tegnap pedig a 24. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját „Vegyes Funkciójú Épület” kategóriában. 
2022. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Százmilliárdos probléma: még mindig inkább pereskedünk a sokkal olcsóbb megegyezés helyett

Egyre népszerűbbek a peren kívüli jogvita-rendezési megoldások Magyarországon, és egyre többen fordulnak mediátorhoz is az utóbbi években, de Nyugat-Európában lényegesen többen élnek alternatív módszerekkel – derült ki a közvetítői törvény 20 éves jubileuma kapcsán szervezett konferencián. Hazánkban 100 perre egy mediációs eljárás jut, holott a bírósági út költsége és időigénye legalább négyszerese az alternatív vitarendezési megoldásoknak. A hazai gazdálkodó szervezetek peresített jogvitái évente több mint százmilliárd forintba kerülnek a pereskedő feleknek és a magyar államnak. A jogi lehetőségekben azonban Európában élen járunk: a közjegyző előtti egyezségi eljárás kuriózumnak számít, mert a közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség olyan erős biztosítékot ad a feleknek, mint egy jogerős bírósági ítélet.
2022. 11. 29. 15:00
Megosztás:

234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.
2022. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Átadták a 2022-es Az Év Fiatal Vállalkozója díjat és Az Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat

A Fiatal Vállalkozók Hete keretén belül adták át 14. alkalommal Az Év Fiatal Vállalkozója díjat. Ezzel az elismeréssel a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége minden évben azt a 18-40 év közötti vállalkozót tünteti ki, aki fiatal kora ellenére komoly értéket teremt pénzügyileg és társadalmilag egyaránt. Az Év Fiatal Vállalkozója díj 2022-es nyertesei egy innovatív építőipari vállalkozás vezetői, Balázs Gábor és Sinkó Gergő lettek. Az idén először átadott Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat pedig Dr. Barta Anita, a Barta Autó cégcsoport második generációs vezetője kaphatta meg.
2022. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás

Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
2022. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál

Budapest, 2022. november 29. – 2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
2022. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Drasztikusan visszaesett a hazai munkavállalók optimizmusa

A jelenlegi geopolitikai környezet és ezzel összefüggésben a romló gazdasági mutatók már a munkaerőpiacon is jelentősen éreztetik a hatásukat. A magyar dolgozók 40%-a valamilyen mértékben aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 12%-pontos emelkedést jelent fél éven belül, derül ki a hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2022. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója
2022. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghoza

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2022. 11. 29. 11:45
Megosztás: