Így érdemes allergiaszezonban légtisztítót használni

Tavasz van és végre újra jó érzés kabát nélkül a szabadban lenni, de nem mindenkinek, a nyár közeledtével ugyanis berobban az allergiaszezon. Sokakat úgy is utolér a szenvedés, ha négy fal közé zárkóznak, de a technológia fejlődésének köszönhetően ma már az átlagemberek számára is elérhetővé váltak olyan légtisztító rendszerek, melyek nagyobb átalakítás nélkül elférnek az otthonainkban. Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, ahhoz, hogy mindenki szabadon fellélegezhessen, érdemes utána nézni a megvásárolt készülék eredetének és ajánlott mindig a felhasználó közvetlen környezetében elhelyezni azt, hogy folyamatosan tisztítsa a levegőt a koncentrált területen.

Így érdemes allergiaszezonban légtisztítót használni

Az allergiás embereknek az allergiaszezon közeledtével nincs túl sok választásuk, folyamatosan ott leselkedik rájuk egy veszély, a láthatatlan gonosz. Vagy szenvednek és rengeteg zsebkendőt használnak el a pollenek miatt, vagy gyógyszert szednek, amely nem feltétlen szervezetkímélő megoldás, ráadásul nem is garantált a tünetek teljes megszűnése.

A szabad levegőn minimális esélyünk van a pollenek elleni védekezésre, de ilyenkor a zárt terek levegőjének tisztítása is még nagyobb értékkel bírhat, hiszen ajtónyitásra is bekerülhet bármi az épületekbe, a pollenek ruhákon, a bőrön és a hajon is utazhatnak.

Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta, a parlagfű pollenkoncentráció például reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért az arra allergiásoknak nem javasolt reggeli ébredés után a szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt frissítsék fel a lakás levegőjét, vagy eső után, a pollenkoncentráció ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

A szellőztetés viszont önmagában nem elég, szellőztető rendszer hiányában ablaknyitással és légtisztító berendezésekkel együtt lehet csak hatásosan javítani a beltéri levegő minőségét.

„A technológia fejlődésével, már az átlagemberek számára is elérhetővé váltak olyan levegőtisztító rendszerek, amelyek már nagyobb átalakítás nélkül is elférnek az otthonainkban. Sőt, nemcsak hogy tisztítják a levegőt, de esztétikusak is. A pollenre allergiás emberek java része már felfedezte ezeknek a termékeknek a jótékony hatását. Számukra a levegőtisztítók megkönnyítik az allergiaszezont” – értékelt a szakember.

Nehéz, sokszor körülményes légtisztítók

Anikó beszélt arról is, sajnos a közösségi terekben, de még sok munkahelyen sem gondolnak az allergiásokra és nincsenek ilyen készülékek. A legtöbb levegőtisztító készülék pedig nagy és nehéz is ahhoz, hogy mindenhová magával vigye az ember.

A manapság nagyon népszerű filteres készülékek úton-útfélen szembejönnek velünk, de ezek a tucat termékek legtöbbje nem rendelkezik TÜV tanúsítvánnyal, ami garancia a biztonságos üzemeltetésre.

„A készülékek mindegyike tartalmaz szűrőt vagy filtert, amit egy idő után cserélni kell a hatékonyság megtartásának érdekében. A filterek cseréjét illetően sem online sem egyéb formában nincs figyelmeztetés ezek egészségügyi kockázatát tekintve. Pedig fontos lenne, mivel az előzőekben felsorolt részecskékkel egy csere alkalmával a használt filterek telítődve vannak, egy rossz mozdulat vagy rázás is elég, hogy a levegőbe és onnan újra a szervezetünkbe jusson a szennyeződés” – figyelmeztetett.

Hozzátette, a másik, sokkal égetőbb probléma, hogy ezek a filterek tartalmazhatnak veszélyes kórokozókat és szennyeződéseket is, ennek ellenére leggyakrabban a háztartási szemétben végzik, ahol nem kezelik veszélyes hulladékként őket.

Közölte, vásárlás előtt mindig tegyük fel magunknak a kérdést: spórolni szeretnénk vagy hosszú távon befektetni az egészségünkbe?

A tökéletes alternatíva

A légtisztítók piacán ma már rendelkezésre állnak minden korábbinál hatékonyabb, biztonságosabb és környezetbarátabb légtisztítók is. Ilyen a SolveAir Uni, ami egy olyan univerzális, fotokatalitikus légtisztító, amely mindössze másfél kilogramm és kialakításának köszönhetően könnyen szállítható.

Nagyon csendes és nem bocsát ki semmilyen egészségre káros anyagot a környezetébe, ezért egész nap – még alvás közben is – lehet használni. Oxidációs hatásával tisztítja a levegőt, ezért nincs benne filter, amit időszakosan és drágán kell cserélni. Így nem csak pénzt spórolunk, de környezetbarátok is leszünk.

A szegedi mérnökök által kifejlesztett készülék jó tulajdonsága még, hogy nagyon kevés energiát – egy telefontöltő fogyasztásának megegyező – energiát fogyaszt működés közben. Mivel 12V tápfeszültséggel beéri, autóban is használható a szivargyújtóról üzemeltetve.

A SolveAir UNI fotokatalitikus technológiát alkalmazva a pollenen túl megvéd minket a gomba spóráktól, vírusoktól, baktériumoktól is, így nem csak az allergia tünetei tűnnek el életünkből, de az influenza szezont is köhögés vagy orrfolyás nélkül zárhatjuk le. Mérések szerint 2-3 óra alatt 20-30 négyzetméteres helyiség levegőjét teljesen megtisztítja, ott sem kémiai, sem biológiai szennyezést nem tudtak - az előírt méréshatároknak megfelelően - kimutatni.

Megduplázódott a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 10:30
Megosztás:

Ujjlenyomat olvasó és arcfelismerő biztonsági rendszer teheti védetté a laptopunkat

„Főszerepben a biztonság!” - ez is lehetne a jelszava a következő egy hétnek. Január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, míg február 7-e a biztonságos internet napja. Hogy miért van szükség ezekre? Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.
2023. 02. 01. 09:30
Megosztás:

Stabil működés mellett technológiai újításokkal lépett szintet a Ganz 2022-ben

Erőteljes növekedést ért el, maximálisan kihasználta a gyártási kapacitásait, valamint megerősítette piaci pozícióját itthon és külföldön egyaránt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2022-ben. Emellett a sikeres kutatásfejlesztési tevékenységének eredményeként bemutatta legújabb – a transzformátorok monitoringján alapuló – technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t, amely révén a magyar nehézgépgyártó vállalat jelentősen hozzájárul a villamosenergia-ipar és a transzformátorgyártás piacának zöld fordulatához és fenntartható működéséhez. Hasonlóan intenzív növekedést, és nemzetközi tevékenységének kiszélesítését prognosztizálja 2023-ra is a társaság.
2023. 02. 01. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest: 0,2 százalékkal erősödött az euró és a dollár, 0,1 százalékkal gyengült a svájci frank ellenében.
2023. 02. 01. 08:30
Megosztás:

A fővárosi újépítésű lakások átlagos négyzetméterára átlépte a 1,5 millió forintot

A fővárosban az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió 554 ezer forintot tavaly a negyedik negyedévben, a növekedés üteme ugyanakkor lassult - közölte az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 08:00
Megosztás:

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.
2023. 02. 01. 07:30
Megosztás:

Közlekedési fennakadásokat, baleseteket okoztak az újabb téli viharok az Egyesült Államok középső részén

Fagyott és ónos eső miatt több ezer légijáratot töröltek kedden az Egyesült Államok középső és déli részén, több államban az iskolák is zárva maradtak.
2023. 02. 01. 07:00
Megosztás:

BKV: a forrás rendelkezésre áll, a bértárgyalások folytatódnak

A BKV munkavállalói a vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak, a tárgyalások lezárásához szükséges egyeztetések tovább folytatódnak - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:30
Megosztás:

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás: